Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Ερευνητική εργασία για τη Β΄ Λυκείου 2014-2015 ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ «Προστατεύω εσένα και εμένα, μαθαίνω τις πρώτες βοήθειες»

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Ερευνητική εργασία για τη Β΄ Λυκείου 2014-2015 ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ «Προστατεύω εσένα και εμένα, μαθαίνω τις πρώτες βοήθειες»"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Ερευνητική εργασία για τη Β΄ Λυκείου 2014-2015 ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ «Προστατεύω εσένα και εμένα, μαθαίνω τις πρώτες βοήθειες»

2 ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ: ΧΡΥΣΑΝΘΗ ΒΑΒΕΤΣΗ Η ΟΜΑΔΑ: ΠΟΛΙΤΟΠΟΥΛΟΥ ΑΓΓΕΛΙΚΗ-ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΡΗΓΑΤΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ-ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΒΕΡΒΕΣΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΑ-ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΧΑΤΖΗΙΩΑΝΝΙΔΟΥ ΕΒΕΛΙΝΑ-ΑΡΧΕΙΟΘΕΤΗΣ ΧΑΤΖΗΙΩΑΝΝΙΔΟΥ ΜΑΡΙΑ-ΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ Η/Υ ΣΥΓΚΟΠΗ - ΥΠΟΘΕΡΜΙΑ – ΘΕΡΜΟΠΛΗΞΙΑ -ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

3 ΣΥΓΚΟΠΗ ΟΡΙΣΜΟΣ: Η συγκοπή είναι ένα σύμπτωμα το οποίο χαρακτηρίζεται από παροδική και αυτοτερματιζόμενη απώλεια συνείδησης. Η συγκοπή: Συνήθως καταλήγει σε πτώση επί του εδάφους Δεν οφείλεται σε τραυματισμό της κεφαλής Ο μηχανισμός είναι η υποαιμάτωση του εγκεφάλου.

4 ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑ 3. Νευροκαρδιογενές (παρασυμπαθητικοτονία - ευαίσθητος καρωτιδικός κόλπος) 4. Δομικές νόσοι καρδιάς ή καρδιοπνευμονική νόσος. 1. Ορθοστατική υπόταση 2. Καρδιακές αρρυθμίες (ταχυκαρδία- βραδυκαρδία κτλ)

5 ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ  Ξαπλώστε το άτομο σε οριζόντια θέση με τα πόδια ψηλά όσο το δυνατόν περισσότερο  Χαλαρώστε τα ρούχα, γραβάτες, ζώνες, που μπορούν να εμποδίζουν τη φυσιολογική αναπνοή  Εάν υπάρχει και έμετος, γυρίστε το άτομο στο πλευρό για την πρόληψη του πνιγμού  Κρατήστε το άτομο ξαπλωμένο για τουλάχιστον 10 – 15 λεπτά, κατά προτίμηση σε ένα δροσερό και ήσυχο χώρο  Καλέστε το ΕΚΑΒ  Διαπιστώστε ότι δεν υπάρχει απόφραξη αεροφόρων οδών και ότι υπάρχουν σφύξεις και αναπνοές

6 ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΟΦΥΓΟΥΜΕ Μη μετακινείτε το άτομο που έχει υποστεί λιποθυμικό επεισόδιο και πιθανότατα έχει τραυματιστεί από την πτώση. Αν υποπτεύεστε τραυματισμό από την πτώση, ζητείστε ιατρική βοήθεια. Μη σκεπάζετε με κουβέρτες, ρούχα, γιατί η ζέστη προκαλεί αγγειοδιαστολή με αποτέλεσμα τη μειωμένη ροή αίματος προς τον εγκέφαλο. Αποφύγετε τη χορήγηση τροφής, καφέ και αλκοόλ ή άλλων υγρών σε άτομο με μειωμένο επίπεδο συνείδησης γιατί σε ενδεχόμενη επανάληψη του λιποθυμικού επεισοδίου μπορεί να προκληθεί εμετός με εισρόφηση και πνιγμονή.

7 Θερμοπληξία

8 ΘΕΡΜΟΠΛΗΞΙΑ (σύντομη περιγραφή – ορισμός) Είναι η βλάβη που προκαλείται στο σώμα από τη συσσώρευση μεγάλης ποσότητας ηλιακήςμορφής θερμότητας ηλιακής ή άλλης μορφής θερμότητας. ΘΕΡΜΟΠΛΗΞΙΑ (σύντομη περιγραφή – ορισμός) Είναι η βλάβη που προκαλείται στο σώμα από τη συσσώρευση μεγάλης ποσότητας ηλιακήςμορφής θερμότητας ηλιακής ή άλλης μορφής θερμότητας.

9

10 Υποθερμία

11 ΥΠΟΘΕΡΜΙΑ (σύντομη περιγραφή – ορισμός) Είναι η βλάβη που προκαλείται στο σώμα από την απώλεια μεγάλης ποσότητας Θερμικής ενέργειας Θερμικής ενέργειας. ΥΠΟΘΕΡΜΙΑ (σύντομη περιγραφή – ορισμός) Είναι η βλάβη που προκαλείται στο σώμα από την απώλεια μεγάλης ποσότητας Θερμικής ενέργειας Θερμικής ενέργειας.

12 Ήπια (32 ο – 35 ο ) Μέτρια (30 ο – 32 ο ) Βαριά (< 30 ο )

13

14

15

16

17 ΚΟΥΤΙ ΠΡΩΤΩΝ ΒΟΗΘΕΙΩΝ- ΧΡΗΣΗ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΙΚΩΝ ΜΕΣΩΝ

18  ΥΛΙΚΑ Αποστειρωμένες γάζες Βαμβάκι Απλοί επίδεσμοι για περίδεση τραυμάτων Ελαστικός επίδεσμος πλάτους 10 εκ. με κλιπσάκια για στραμπουλήγματα Παραμάνες για τη στερέωση των επιδέσμων Αποστειρωμένα γάντια 2-3 ζευγάρια Θερμόμετρο Τσιμπιδάκι για αφαίρεση αγκαθιών, ακίδων, κλπ Ψαλίδι Ρολό αυτοκόλλητης χειρουργικής ταινίας Αυτοκόλλητα επιθέματα σε διάφορα μεγέθη.

19  ΑΝΤΙΣΗΠΤΙΚΑ Οινόπνευμα Betadine solution  ΦΑΡΜΑΚΑ Σιρόπι παρακεταμόλης (panadol, depon ή apotel) Κάποιο εναλλακτικό αντιπυρετικό και αντιφλεγμονώδες (algofren, gantil ή ponstan) Διαλύματα ενυδάτωσης (almora, rizolyte ή dextrolyte) σε περίπτωση εμέτων ή διαρροιών Αντιισταμινικό σιρόπι για αλλεργίες και κνησμό (fenistil, aerius ή xozal) Μερικές σύριγγες των 10 ml και των 5 ml, χωρίς τη βελόνα, για να υπολογίζετε τη δόση από τα σιρόπια Υπόθετα παρακεταμόλης σε περίπτωση που το παιδί κάνει εμέτους και δεν μπορεί να πιεί σιρόπι

20  ΚΡΕΜΕΣ Fenistil gel για τσιμπήματα από έντομα Κορτιζονούχο κρέμα για τσιμπήματα και αλλεργίες Αντιβιοτική κρέμα για δερματικές μολύνσεις, τραύματα, εγκαύματα Flamigel ή flamispray για εγκαύματα από τον ήλιο ή από υψηλές θερμοκρασίες Αμπούλες φυσιολογικού ορού για τα μάτια και τη μύτη

21  ΔΙΑΦΟΡΑ Παγοκύστες στο ψυγείο σας για χτυπήματα και κακώσεις. Τις τυλίγετε πάντα με μία καθαρή πετσέτα πριν τις ακουμπήσετε στο δέρμα για να αποφύγετε το ψυχρό έγκαυμα. Εντομοαπωθητικό γαλάκτωμα για το καλοκαίρι Φακός με έξτρα μπαταρίες για την εξοχή Κουβέρτα και πετσέτα για το αυτοκίνητο Αν υπάρχει ιστορικό συγκεκριμένης πάθησης πρέπει να έχετε πάντα διαθέσιμα τα αντίστοιχα φάρμακα όπως κορτιζόνη και ένεση αδρεναλίνης για παιδιά με ιστορικό σοβαρών αλλεργικών αντιδράσεων, εισπνεόμενα φάρμακα για το άσθμα, κορτιζόνη (soldesanil) για λαρυγγίτιδες.


Κατέβασμα ppt "Ερευνητική εργασία για τη Β΄ Λυκείου 2014-2015 ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ «Προστατεύω εσένα και εμένα, μαθαίνω τις πρώτες βοήθειες»"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google