Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΚΑΡΝΙΤΙΝΗ.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΚΑΡΝΙΤΙΝΗ."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΚΑΡΝΙΤΙΝΗ

2 Η καρνιτίνη είναι ένα παράγωγο αμινοξέων και είναι γνωστή ως βιταμίνη ΒΤ. Δεν έχει αναγνωριστεί επίσημα σαν βιταμίνη Βρίσκεται με τη μορφή 2 διαφορετικών ισομερών, την L-καρνιτίνη (η φυσική καρνιτίνη), και η D-καρνιτίνη ( συνθετική καρνιτίνη ) Τα διαιτητικά συμπληρώματα περιέχουν είτε L-καρνιτίνη ή ένα μίγμα D και L καρνιτίνης

3 ΔΙΑΙΤΗΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ Κρέας Γαλακτοκομικά προϊόντα Φρούτα Λαχανικά
Δημητριακά Καρνιτίνη προστίθεται συχνά σε σκευάσματα βρεφικού γάλακτος Η μέση ημερήσια δίαιτα υπολογίζεται ότι παρέχει mg καρνιτίνης ημερησίως

4 ΔΟΣΟΛΟΓΙΑ Τα συμπληρώματα L-καρνιτίνης είναι διαθέσιμα σε μορφή δισκίου και κάψουλας. Η δόση δεν είναι καθορισμένη. Στις έρευνες έχουν χρησιμοποιηθεί δόσεις 1-6 g L-καρνιτίνης ημερησίως.

5 ΔΡΑΣΗ Ρύθμιση της μεταφοράς των λιπαρών οξέων μακράς αλύσου διαμέσου των κυτταρικών μεμβρανών Προώθηση της β-οξείδωσης των λιπαρών οξέων μακράς αλύσου και κετοξέων Μεταφορά του ακυλοσυνενζύμου-Α.

6 ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ Η διαιτητική καρνιτίνη απορροφάται γρήγορα από το έντερο μέσω μηχανισμών παθητικής και ενεργητικής μεταφοράς Συντίθεται στο ήπαρ, στον εγκέφαλο και στους νεφρούς από τα απαραίτητα αμινοξέα λυσίνη και μεθειονίνη, μικρή ποσότητα εκκρίνεται από τους νεφρούς στην ουρία, ως ελεύθερη καρνιτίνη ή ως ακυλκαρνιτίνη, αλλά περισσότερο από 85% επαναρροφάται στο εγγύς νεφρικό σωληνάριο.

7 ΕΛΛΕΙΨΗ Χρόνια μυϊκή αδυναμία (λόγω ανεπάρκειας της μυϊκής καρνιτίνης)
Επαναλαμβανόμενα επεισόδια κώματος και υπογλυκαιμίας (ιδιαίτερα σε βρέφη και παιδιά) Εγκεφαλοπάθεια και καρδιομυοπάθεια Δευτεροπαθής ανεπάρκεια εμφανίζεται σε πολλές κληρονομικές διαταραχές του μεταβολισμού (ιδιαίτερα οργανικής οξεουρίας και διαταραχές της β-οξείδωσης )

8 ΕΛΛΕΙΨΗ Στο νεογνό, η οξείδωση των λιπαρών οξέων είναι πολύ σημαντική για την παροχή ενέργειας που είναι απαραίτητη για τη ραγδαία ανάπτυξη, για αυτό στα πρόωρα βρέφη η βιοσύνθεση της καρνιτίνης μπορεί να είναι ανεπαρκής για τις ανάγκες του βρέφους, εξαιτίας της αδυναμίας λειτουργίας των ενζυμικών συστημάτων. Σε αυτές τις περιπτώσεις, συμπλήρωμα καρνιτίνης μπορεί να ωφελήσει στη βελτίωση της ανάπτυξης, ιδιαίτερα σε εκείνα τα βρέφη που πρέπει να τραφούν με ενδοφλέβια διαλύματα που δεν περιέχουν καρνιτίνη

9 ΧΡΗΣΕΙΣ Τα συμπληρώματα καρνιτίνης έχουν μελετηθεί για πιθανά πλεονεκτήματα σε καρδιοαγγειακές παθήσεις, στην αθλητική απόδοση, στο σύνδρομο χρόνιας κόπωσης και στην ασθένεια Alzheimer. Αν και αυτά τα στοιχεία είναι πολύ ενδιαφέροντα χρειάζονται περισσότερες αποδείξεις πριν καθοριστεί ο ρόλος της καρνιτίνης (αν υπάρχει) στη διαχείριση των καταστάσεων αυτών. Η καρνιτίνη εικάζεται ότι βελτιώνει την αθλητική απόδοση αυξάνοντας τη χρησιμοποίηση του λίπους και διατηρώντας τα αποθέματα γλυκογόνου στους μύες αλλά δεν υπάρχουν σαφείς αποδείξεις για κάτι τέτοιο.

10 Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι η καρνιτίνη…
βελτιώνει την ινσουλινοαντοχή στο διαβήτη τύπου 2 μπορεί να υποστηρίξει την θεραπευτική αγωγή της επιληψίας και να συνοδεύσει την αντιρετροϊκή θεραπεία βρίσκεται σε χαμηλότερα επίπεδα ασθενείς με νεφρική ανεπάρκεια τελικού σταδίου και ότι η χορήγηση συμπληρωμάτων μπορεί να βελτιώσει τις ανεπιθύμητες ενέργειες της αιμοδιύλισης

11 ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΘΗΛΑΣΜΟΣ
ΠΡΟΦΥΛΑΞΕΙΣ Το D-ισομερές μπορεί να παρέμβει στη φυσιολογική δράση του L-ισομερούς και δεν συνιστάται η χορήγηση συμπληρωμάτων που το περιέχουν (συμπεριλαμβανομένου του μίγματος DL). ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΘΗΛΑΣΜΟΣ Κανένα πρόβλημα δεν έχει αναφερθεί αλλά δεν έχουν διεξαχθεί αρκετές μελέτες για να τεκμηριωθεί η ασφάλεια της χρήσης καρνιτίνης στην εγκυμοσύνη και στο θηλασμό.

12 ΑΝΕΠΙΘΥΜΗΤΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ
Σοβαρή τοξικότητα δεν έχει αναφερθεί. Ναυτία, εμετός και διάρροια μπορούν να εμφανιστούν σε υψηλές δόσεις. Ο κίνδυνος τοξικότητας είναι μεγαλύτερος με το D ισομερές από ότι με το L ισομερές. Έχει αναφερθεί μυασθένεια από ένεση D,L- καρνιτίνης. ΑΛΛΗΛΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ Φάρμακα Βαλπροϊκό οξύ: αυξάνει την έκκριση της καρνιτίνης. Πιβαμπικιλλίνη: αυξάνει την έκκριση καρνιτίνης. Πιβμεκιλλινάμη: αυξάνει την έκκριση καρνιτίνης.

13 ΗΜΕΡΗΣΙΕΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ Δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι υπάρχουν διαιτητικές απαιτήσεις. Η καρνιτίνη παράγεται σε επαρκείς ποσότητες ώστε να καλύπτει τις ανθρώπινες ανάγκες.


Κατέβασμα ppt "ΚΑΡΝΙΤΙΝΗ."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google