Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Ολική Μεσόφιλη Χλωρίδα 1.  Η καταμέτρηση του συνόλου των αερόβιων μεσόφιλων βακτηρίων που αναπτύσσονται στους 37 ο C για 48 h στο υπόστρωμα Plate Count.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Ολική Μεσόφιλη Χλωρίδα 1.  Η καταμέτρηση του συνόλου των αερόβιων μεσόφιλων βακτηρίων που αναπτύσσονται στους 37 ο C για 48 h στο υπόστρωμα Plate Count."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Ολική Μεσόφιλη Χλωρίδα 1

2  Η καταμέτρηση του συνόλου των αερόβιων μεσόφιλων βακτηρίων που αναπτύσσονται στους 37 ο C για 48 h στο υπόστρωμα Plate Count Agar (PCA).  Η πιο συνηθισμένη μικροβιολογική ανάλυση τροφίμων. 2

3  Βελτιστη θερμοκρασία ανάπτυξης ο C

4  Οι περισσότεροι μικροοργανισμοί στην φύση (σε έδαφος, νερό και σε ζώα) ανήκουν στην κατηγορία των μεσόφιλων  Οι μεσόφιλοι ζουν σε θερμοκρασιακό εύρος ο C, με βέλτιστη θερμοκρασία ο C  Πολλοί παθογόνοι μικροοργανισμοί που προκαλούν λοιμώξεις σε ανθρώπους, ανήκουν στην κατηγορία των μεσόφιλων  Επίσης πολλοί μεσόφιλοι είναι υπεύθυνοι για την αλλοίωση τροφίμων 4

5  Σε ιδανική θερμοκρασία τα μεσόφιλα μπορεί να διπλασσιάσουν τον πληθυσμό τους σε 30 λεπτά.  Χαρακτηριστικά μεσόφιλα (επικίνδυνα) βακτήρια:  Salmonella typhimurium,  Staphylococcus aureus  Escherichia coli,  Proteus vulgaris  Yersinia enterocolytica 5

6  Αναερόβιους μικροοργανισμούς  Ψυχρότροφους μικροοργανισμούς (που δεν αναπτύσσονται σε θερμοκρασίες >22 ο C  Τους διατροφικά απαιτητικούς μ.ο. (πχ αλλόφιλους, που απαιτούν υψηλή συγκέντρωση NaCl)  Δεν καταμετρά μο οι οποίοι ΄δεν μπορούν να καλλιεργηθούν σε θρεπτικό υπόστρωμα γιατί έχουν υποστεί «στρες» δηλ έχουν μειωμένο μεταβολισμό. Αυτοί οι μο ονομάζονται «viable but not culturable”, βιώσιμοι αλλά όχι καλλιεργήσιμοι και αποτελούν ιδιαίτερο πρόβλημα στα τρόφιμα. 6

7  Η καταμέτρηση της ΟΜΧ σε ένα τρόφιμο μας δίνει μία πολύ γενική εικόνα της μικροβιολογικής κατάστασης του τροφίμου (ενός προιόντος)  Η ερμηνεία των αποτελεσμάτων εξαρτάται από το τρόφιμο. 7

8  Ο συνολικός αριθμός μικροοργανισμών σε ένα τρόφιμο  Εκφράζεται συνήθως σε CFU/mL ή gr τροφίμου (CFU=Colony Forming Units ή αριθμός σχηματιζόμενων αποικιών) 8

9 BIOΛOΓIA TΩN MIKPOOPΓANIΣMΩN – ΠANEΠIΣTHMIAKEΣ EKΔOΣEIΣ KPHTHΣ Βακτηριακές αποικίες (bacterial colonies) Οι αποικίες είναι ορατές μάζες κυττάρων που σχηματίζονται από διαδοχικές διαιρέσεις ενός ή λίγων κυττάρων. Το μέγεθος, το σχήμα, η υφή και το χρώμα μίας βακτηριακής αποικίας καθορίζεται από τον οργανισμό που τις σχηματίζει

10  Εξαρτάται από:  Χημική σύσταση  Μηχανική σύσταση  Περιεκτικότητα σε παράγοντες που αναστέλλουν την ανάπτυξη των μ.ο. (αλάτι, συντηρητικά, αντιβιοτικά, κα)  Την ενεργότητα ύδατος a w  Τον βαθμό έκθεσης του τροφίμου σε μόλυνση ή ρύπανση  Τρόπο επεξεργασίας 10

11  χαμηλή ΟΜΧ περιμένουμε σε ένα θερμικά επεξεργασμένο τρόφιμο (πχ πίτσα, κονσέρβα, παστεριωμένο γάλα)  Ένα νωπό προιόν που έχει χαμηλή ΟΜΧ πιθανόν και να δείχνει καλές συνθήκες υγιεινής, πχ σε μία πράσινη σαλάτα που έχει καλά πλυθεί, η ΟΜΧ θα είναι χαμηλή και αυτό θεωρείται θετικό.  Υψηλή ΟΜΧ σε ένα τρόφιμο υποδηλώνει ότι οι συνθήκες επεξεργασίας και συντήρησης δεν ήταν ικανοποιητικές  Ομως, υψηλή ΟΜΧ θα μετρηθεί και σε ένα «ζωντανό» γιαούρτι που περιέχει υψηλή συγκέντρωση προβιοτικών μικροοργανισμών 11

12  Επομένως, δεν σημαίνει αναγκαστικά ότι υψηλή ΟΜΧ=«κακό» τρόφιμο ή χαμηλή ΟΜΧ=«καλό» τρόφιμο 12

13  Με την εκτίμηση του μικροβιακού φορτίου :  μπορεί να προβλεφθεί η διάρκεια ζωής του τροφίμου  να εξαχθούν συμπεράσματα για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες επεξεργάστηκε, συσκευάστηκε ή διακινήθηκε  Μπορεί να εντοπισθούν πηγές μόλυνσης και ρύπανσης σε κάποιο σημείο της γραμμής επεξεργασίας 13

14  Πρέπει να γνωρίζουμε: 1. Τι πληροφορίες μας δίνει 2. Ποιό υπόστρωμα έχει χρησιμοποιηθεί 3. Ποιά τεχνική εμβολιασμού χρησιμοποιήσαμε (πχ ενσωμάτωση, επίστρωση, επιστοιβάδευση) 4. Σε τι θερμοκρασία έγινε η επώαση 5. Για πόσες ώρες έγινε η επώαση 14

15  Υπόστρωμα PCA  Μέθοδος ενσωμάτωσης  Θερμοκρασία: 37 ο C  Χρόνος επώασης: 48h 15

16  Διατροφικά μέτριο  Περιέχει:  Peptone of casein (διασπασμένη πρωτείνη γάλακτος)  Yeast Extract (εκχύλισμα ζύμης ως πηγή βιταμινών)  Glucose (πηγή σακχάρων)  agar 16

17 17 Μέθοδος επίστρωσης Μέθοδος ενσωμάτωσης

18  Ξεκινάμε από έναν (θεωρητικά) υψηλό αριθμό μο  Πραγματοποιούμε μία σειρά από διαδοχικές (η μία μετά την άλλη) δεκαδικές (διαφέρουν κατά μία τάξη του δέκα) αραιώσεις  Χρησιμοποιούμε όσες αραιώσεις χρειάζεται ώστε τελικά όταν εμβολιάσουμε από κάποια αραιώση τα τρυβλία με το θρεπτικό υπόστρωμα να είναι μετρήσιμες οι αποικίες που θα σχηματιστούν στα τρυβλία 18

19

20 20 1 mL 10 0 Αρχικό δείγμα

21  Αραιώσεις  Για να πετυχαίνουμε μέτρησιμο αριθμό αποικιών στα τρυβλία μας ( αποικίες)  Πόσες αραιώσεις χρειάζονται για να βρούμε τον αρχικό πληθυσμό;  Υπολογίζουμε εμπειρικά  Εξαρτάται από το τρόφιμο, την μικροβιολογία του και τις φυσικοχημικές του ιδιότητες  Τρόφιμα νωπά: συνήθως απαιτούνται αρκετές αραιώσεις (πχ ως )  Μπορεί να χρειαστούν και 8 αραιώσεις  Τρόφιμα μαγειρεμένα (έχουν υποστεί θερμική επεξεργασία) χρειάζονται πολύ λιγότερες (πχ ως ) 21

22  Διαδοχικές :  Για να μπορούν να γίνουν αναγωγές δηλ από το δείγμα με ένα απλό πολλαπλασιασμό, μπορούμε από τις αποικίες του τρυβλίου της κατάλληλης αραίωσης να υπολογίσουμε τον αρχικό πληθυσμό του δείγματος (της μηδενικής αραίωσης)  Δεκαδικές (1:10)  Γιατί οι πληθυσμοί των μο είναι πολύ υψηλοί (πχ 10 8 ) και έτσι διευκολύνουμε τις αραιώσεις 22

23  Στα στερεά τρόφιμα υπάρχει πάντα μία πρώτη αραιώση προκειμένου να ενοφθαλμιστούν σε τρυβλία  Στα υγρά μπορούμε να ξεκινήσουμε από την μηδενική αραιώση (πχ παστεριωμένος χυμός πορτοκάλι) 23

24  Σαλάμι  Γιαούρτι  Σαλάτα νωπή  Μπισκότο  Νωπός σολομός 24


Κατέβασμα ppt "Ολική Μεσόφιλη Χλωρίδα 1.  Η καταμέτρηση του συνόλου των αερόβιων μεσόφιλων βακτηρίων που αναπτύσσονται στους 37 ο C για 48 h στο υπόστρωμα Plate Count."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google