Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

1 Μπαλωμένου Γεωργία ΑΣΠΑΙΤΕ 2011.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "1 Μπαλωμένου Γεωργία ΑΣΠΑΙΤΕ 2011."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 1 Μπαλωμένου Γεωργία ΑΣΠΑΙΤΕ 2011

2 ΟΡΙΣΜΟΣ (Που υιοθετεί ο ΟΗΕ)
(Που υιοθετεί ο ΟΗΕ) Ρύπανση υδάτων θεωρείται η εισαγωγή από τον άνθρωπο στο περιβάλλον άμεσα ή έμμεσα ουσιών και ενέργειας με αποτέλεσμα βλαπτικές συνέπειες στους ζώντες οργανισμούς, κινδύνους για την ανθρώπινη υγεία, παρεμπόδιση των δραστηριοτήτων που γίνονται στη θάλασσα, στις λίμνες και στα ποτάμια (συμπεριλαμβανομένης και της αλιείας), υποβάθμιση της ποιότητας των υδάτων προς χρήση και για ψυχαγωγικούς σκοπούς. ΟΡΙΣΜΟΣ

3 ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΡΥΠΑΝΤΩΝ Παθογόνοι Μικροοργανισμοί Απορρίμματα
ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΡΥΠΑΝΤΩΝ Παθογόνοι Μικροοργανισμοί Απορρίμματα Ανόργανες ενώσεις Απόβλητα απαιτούντα οξυγόνο Υδρογονάνθρακες Συνθετικές οργανικές ενώσεις Αιωρούμενα στερεά Ραδιενεργά υλικά Θερμότητα

4 1) Παθογόνοι μικροοργανισμοί
Περιλαμβάνουν βακτήρια, πρωτόζωα, παρασιτικούς σκώληκες, ιούς και προέρχονται από ακατέργαστα ή μερικώς κατεργασμένα απόβλητα ή λύματα ανθρώπων και ζώων. Τα βρώμικα νερά από κατοικίες, νοσοκομεία, χώρους απόρριψης σκουπιδιών κλπ τα οποία καταλήγουν σε ποτάμια, λίμνες ή στη θάλασσα μπορεί να προκαλέσουν διάφορες μορφές ρύπανσης: για παράδειγμα, ρύπανση εξαιτίας της παρουσίας χημικών, βλαβερών ουσιών, αλλά και μόλυνση εξαιτίας της παρουσίας μικροβίων και γενικότερα παθογόνων οργανισμών στα βρώμικα νερά. Η μικροβιακή ρύπανση, δηλαδή η ρύπανση που οφείλεται σε μικροοργανισμούς, είναι η μόνη ρύπανση που ορθώς αποκαλείται μόλυνση, σε αντιδιαστολή με όλες τις άλλες ρυπάνσεις που εσφαλμένα αποκαλούνται κι αυτές αδιακρίτως μολύνσεις.

5 1) Παθογόνοι μικροοργανισμοί
Όλα τα παθογόνα μικρόβια που προκαλούν λοιμώξεις των εντέρων (τύφος ,χολέρα) και οι ιοί που προκαλούν την λοιμώδη ηπατίτιδα μεταδίδονται με το νερό. Τα οικιακά λύματα περιέχουν περιττωματικές ουσίες με μεγάλη ποικιλία μικροοργανισμών ή μη μικροοργανισμών. Μετά την είσοδο των μικρ/σμων στον υδάτινο αποδέκτη διάφοροι παράγοντες και συνθήκες(θερμοκρασία, ηλιακή ακτινοβολία) καθορίζουν τη συγκέντρωση, τη διασπορά ή την καταστροφή τους και διεργασίες όπως η ιζηματοποιήση. Με την μικροβιακή ρύπανση το νερό γίνεται ακατάλληλο για πόση, για κολύμβηση και άλλες δραστηριότητες όπως αλιεία, ιχθυοκαλλιέργειες. Αποτέλεσμα της μόλυνσης το νερό γίνεται ακατάλληλο για πόση, για κολύμβηση, περιορισμός της αλιείας και της καλλιέργειας οστρακοειδών.

6 Δείκτης Ποιότητας Νερού
Δείκτης Ποιότητας Νερού Ένας καλός δείκτης της ποιότητας του πόσιμου νερού ή του νερού κολύμβησης είναι ο αριθμός των αποικιών του κολοβακτηριδίου σε 100 ml νερό. Ο Παγκόσμιος οργανισμός Υγείας (FAO) συνιστά 0 αποικίες ανά 100 ml στο πόσιμο νερό και 200 αποικίες ανά 100 ml για το νερό κολύμβησης.

7 Απορρίμματα Πολλά από τα αντικείμενα δεν αποικοδομούνται, ελευθερώνουν τοξικές ουσίες στο περιβάλλον προκαλούν θανάτους σε ψάρια, πτηνά και θηλαστικά. Η σοβαρότερη επίπτωση είναι η οικονομική από τον περιορισμό της χρήσης των υδάτων για λόγους αναψυχής.           2) Απορρίμματα Πολλά από τα αντικείμενα Δεν αποικοδομούνται Ελευθερώνουν τοξικές ουσίες στο περιβάλλον προκαλούν θανάτους σε ψάρια, πτηνά και θηλαστικά. Η σοβαρότερη επίπτωση είναι η οικονομική από τον περιορισμό της χρήσης των υδάτων για λόγους αναψυχής.

8 3) Ανόργανες ουσίες Σε αυτές περιλαμβάνονται τα βαρέα μέταλλα, τα οξέα και τα άλατα. Bαρέα μέταλλα θεωρούνται εκείνα που έχουν ειδικό βάρος μεγαλύτερου του σιδήρου: Cu,Zn,Pb,Cd,Co,Ni,Cr Φυσικές πηγές προέλευσης βαρέων μετάλλων είναι: Η διάβρωση των εδαφών Τα απορρίμματα και τα προϊόντα αποικοδόμησης οργανισμών Η σκόνη που μεταφέρεται με τον άνεμο από τις ακτές Η εξαλλοίωση των πετρωμάτων και η μεταφορά τους μέσω των ποταμών. Ανθρωπογενείς πηγές επιβάρυνσης του νερού: Εξόρυξη Επεξεργασία μεταλλευμάτων Βιομηχανίες παραγωγής που χρησιμοποιούν μέταλλα σαν καταλύτες Ναυπηγικές δραστηριότητες Γεωργικές δραστηριότητες Τα νερά της έκπλυσης των δρόμων από τις βροχές Τα απορρυπαντικά.

9 Βιοσυσσώρευση-Τοξικότητα
Η Βιοσυσσώρευση των βαρέων μετάλλων ποικίλει από μέταλλο σε μέταλλο και από οργανισμό σε οργανισμό. Αποτελέσματα της τοξικότητας Νευροφυσιολογικές διαταραχές Αλλοιώσεις των κυττάρων με αποτέλεσμα μεταλλάξεις Τερατογενέσεις.

10 Παράδειγμα δηλητηρίασης από βαρέα μέταλλα
Minamata Ιαπωνίας (1953): 100 άτομα πέθαναv λόγω αυξημένων συγκεντρώσεων υδραργύρου (Hg) στους θαλάσσιους οργανισμούς που κατανάλωναν.

11 ΤΕΛΟΣ


Κατέβασμα ppt "1 Μπαλωμένου Γεωργία ΑΣΠΑΙΤΕ 2011."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google