Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Εισαγωγή στα Windows Τα Microsoft Windows είναι μια σειρά από λειτουργικά συστήματα για προσωπικούς υπολογιστές και διακομιστές. H σειρά εμφανίστηκε πρώτα.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Εισαγωγή στα Windows Τα Microsoft Windows είναι μια σειρά από λειτουργικά συστήματα για προσωπικούς υπολογιστές και διακομιστές. H σειρά εμφανίστηκε πρώτα."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Εισαγωγή στα Windows Τα Microsoft Windows είναι μια σειρά από λειτουργικά συστήματα για προσωπικούς υπολογιστές και διακομιστές. H σειρά εμφανίστηκε πρώτα από την Microsoft το 1985 για να ανταγωνιστεί το καινούριο σύστημα της Apple, τον Apple Macintosh, το οποίο χρησιμοποιούσε γραφικό περιβάλλον. Tα Microsoft Windows τελικά επικράτησαν στην παγκόσμια αγορά προσωπικών υπολογιστών με ένα μερίδιο αγοράς που υπολογίζεται περίπου στο 90%. Tα Microsoft Windows είναι λογισμικό κλειστού κώδικα. Tα Windows αναπτύχθηκαν για τους IBM συμβατούς μικροϋπολογιστές οι οποίοι ήταν βασισμένοι στην αρχιτεκτονική x86 της Intel, και σήμερα σχεδόν όλες οι εκδόσεις των Windows είναι κατασκευασμένες για αυτή την πλατφόρμα.

2 Εκδοσεις των windows Εχουν εκδοθεί σε διάφορες εκδόσεις από τότε που πρωτοεμφανίστηκαν μέχρι σήμερα. Η πρωτη κατηγορια είναι: 16 bit λειτουργικά περιβάλλοντα Windows 1.0 (1985) Windows 2.0 (1987)

3 Windows 1.0 Εκδοθηκαν το 1985. Τα Windows 1.0 ήταν ένα γραφικό περιβάλλον λειτουργίας 16-bit , που κυκλοφόρησε στις 20 Νοεμβρίου 1985, από την αμερικανική εταιρεία Microsoft. Ήταν η πρώτη προσπάθεια της Microsoft να εφαρμόσει μία multi-tasking γραφική διεπαφή χρήστη-λειτουργικού περιβάλλοντος που βασίζονται στην πλατφόρμα του υπολογιστή. Τα Windows 1.0 ήταν η πρώτη έκδοση των Windows που ξεκίνησε. Το Windows 2.0 ήταν ο διάδοχος των Windows 1.0.

4 Windows 2.0 Εκδόθηκαν το 1987. Τα Windows 2.0 ήταν ένα 16-bit λειτουργικό σύστημα των Microsoft Windows, με γραφική διεπαφή χρήστη που είχε βάση το λειτουργικό περιβάλλον, και αντικατέστησε τα Windows 1.0. Τα Windows 2.0 συμπληρώθηκαν με τα Windows/286 και Windows/386 το Τα Windows 2.0, τα Windows/286 και τα Windows/386 έχουν ξεπεραστεί από τα Windows 3.0 τον Μάιο του 1990.

5 2η κατηγορία των windows.
Υβριδικά 16/32 bit λειτουργικά περιβάλλοντα Windows 3.0 (1990) Windows 3.1 (1992) Windows 3.11 for Workgroups (WfW)

6 Windows 3.0 Εκδόθηκαν το Τα Windows 3.0 είναι η τρίτη μεγάλη έκδοση των Microsoft Windows, και κυκλοφόρησε στις 22 Μαΐου Έγινε η πρώτη πολύ επιτυχημένη έκδοση των Windows και έγινε ισχυρός αντίπαλος για τα υπόλοιπα λειτουργικά συστήματα. Τα Windows 3.1 ακολούθησαν την έκδοση των Windows 3.0

7 Windows 3.1 Εκδόθηκαν το 1991.

8 3η κατηγορία των windows
Yβριδικά 16/32 bit λειτουργικά συστήματα Windows 95 Windows 98 (και Windows 98 Second Edition) Windows Me (2000)

9 Windows ’95 Εκδόθηκαν το Τα Windows 95 είναι μια προσανατολισμένη προς τον καταναλωτή γραφική διεπαφή χρήστη με βάση το λειτουργικό σύστημα. Κυκλοφόρησαν στις 24 Αυγούστου 1995 από τη Microsoft, και ήταν μια σημαντική εξέλιξη από τις προηγούμενες εκδόσεις των Windows. Κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης τους αναφέροταν ως Windows 4.0. Τα Windows 95 διέθεταν σημαντικές βελτιώσεις σε σύγκριση με τα Windows 3.1, με πιο εμφανή τρόπο στην γραφική διεπαφή χρήστη (GUI). Υπήρξαν επίσης σημαντικές αλλαγές που έγιναν σε χαμηλότερα επίπεδα του λειτουργικού συστήματος. Στην αγορά, τα Windows 95 έκαναν μεγάλη επιτυχία, και μέσα σε ένα ή δύο χρόνια από την έκδοσή τους είχαν γίνει το πιο επιτυχημένο λειτουργικό σύστημα από ποτέ. Περίπου τρία χρόνια μετά την έκδοσή τους, τα Windows 98 αντικατέστησαν τα Windows 95.

10 WINDOWS ’98(και windows 98 2nd edition )
Τα Windows 98 (με κωδικό όνομα Memphis) είναι ένα γραφικό λειτουργικό σύστημα της Microsoft. Δημισιεύτηκε στους κατασκευαστές στις 15 Μαϊου 1998 και στα καταστήματα στις 25 Ιουνιου Τα Windows 98 αντικατέστησαν τα Windows 95. Όπως και η προηγούμενη έκδοση, είναι ένα υβριδικό 16-bit/32-bit μονολιθικό προϊόν με έναν φορτωτή εκκίνησης (boot loader) βασισμένο στο MS- DOS. Τα Windows 98 αντικαταστάθηκαν από τα Windows Me στις 14 Σεπτεμβρίου Η υποστήριξη της Microsoft για τα Windows 98 τελείωσε στις 11 Ιουλίου

11 3η κατηγορία των Windows
32 bit λειτουργικά συστήματα Windows NT 3.1 (1993) Windows NT 4.0 (1996) Windows 2000 Windows XP (2001) Windows Server 2003 Windows Vista (2007) Windows Server 2008 Windows 7 (2009 ή αργότερα)

12 Windows 2000

13 Windows XP Eεκδόθηκαν το Τα Windows XP (κωδικός Whistler, επίσης γνωστά ως Windows NT 5.1) είναι ένα λειτουργικό σύστημα της οικογένειας Windows της Microsoft για προσωπικούς υπολογιστές. Κυκλοφόρησε στις 25 Οκτωβρίου 2001 σε δύο εκδόσεις: την Windows XP Home Edition που προορίζεται για οικιακούς χρήστες και την Windows XP Professional που περιλαμβάνει επιπλέον δυνατότητες όπως υποστήριξη για διπλό επεξεργαστή και την δυνατότητα σύνδεσης σε ένα domain. Τα γράμματα XP προέρχονται από την λέξη "Experience" (εμπειρία) [1].

14 Windows XP(συνέχεια) Τα Windows XP εισήγαγαν στην γραμμή καταναλωτικών εκδόσεων Windows πολλές δυνατότητες που υπήρχαν προηγουμένως στις εκδόσεις server και workstation των Windows NT και Windows 2000, όπως μεγαλύτερη σταθερότητα και απόδοση χάρη στον καθαρά 32-bit πυρήνα. Επίσης περιέχουν νέα τεχνολογία ώστε να αποφεύγονται τα προβλήματα διαχείρισης των DLL (βιβλιοθηκών λογισμικού) που υπήρχαν σε προηγούμενες εκδόσεις Windows. Τα Windows XP φέρουν ένα ανανεωμένο γραφικό σύστημα αλληλεπίδρασης (GUI) που η Microsoft προωθεί ως περισσότερο φιλικό προς τον χρήστη από ότι στις παλιότερες εκδόσεις Windows. Επιπλέον, τα Windows XP μπορουν να χρησιμοποιήσουν το σύστημα αρχείων NTFS (New Technology File System), το οποίο προηγουμένως ηταν συμβατό μονο με τα (κυρίως επαγγελματικά) λειτουργικά συστήματα Windows ΝΤ και

15 Windows XP Τα Windows XP είναι επίσης η πρώτη καταναλωτική έκδοση Windows που χρησιμοποιεί την ενεργοποίηση προϊόντος (Windows product activation, WPA) για να καταπολεμηθεί η πειρατεία λογισμικού και αυτός ο περιορισμός έχει προκαλέσει την αντίδραση πολλών υποστηρικτών της ιδιωτικότητας και καταναλωτών. Η διακίνηση πλαστών αντιγράφων των Windows XP οδήγησε την Microsoft να εφαρμόσει νέες μεθόδους για την καταπολέμηση του φαινομένου μέσω της τεχνολογίας Γνήσιου Λογισμικού Microsoft (Windows Genuine Advantage, WGA). Μέχρι τώρα έχουν εκδοθεί τρία διορθωτικά πακέτα (service packs) για την ανανέωση λειτουργιών και την διόρθωση προβλημάτων των Windows XP (κυρίως για πολλά σοβαρά προβλήματα ασφάλειας). Προγράμματα spyware και adware καθώς επίσης κακόβουλα λογισμικά ή malware (για παράδειγμα, ιοί ηλεκτρονικών υπολογιστών), και επιθέσεις τρίτων ατόμων (hackers) ήταν συνεχές πρόβλημα για όλες τις εκδόσεις Windows, αλλά το πρόβλημα έχει γίνει εμφανέστερο καθώς ωρίμασαν

16 Windows Server 2003

17 Windows Vista(2007) Τα Windows Vista (με Κωδική ονομασία Longhorn) είναι η καινούργια έκδοση λειτουργικού συστήματος Microsoft Windows της Microsoft. Κυκλοφόρησε στις 30 Ιανουαρίου 2007 σε πέντε εκδόσεις: τα Windows Vista Home Basic, που απευθύνονται στους οικιακούς χρήστες και διαθέτει το βασικό UI χωρίς Aero Glass Interface, τα Windows Vista Home Premium που απευθύνονται στους τυπικούς χρήστες και περιλαμβάνει τόσο το Aero Glass Interface, όσο και το Media Center αλλά και υποστήριξη tablet PC και HDTV, τα Windows Vista Business που απευθύνονται σε μικρές / μικρομεσαίες επιχειρήσεις (έχουν Aero, εργαλεία λήψης αντίγραφων ασφαλείας για επιχείρησης, τον Meeting Space, τον IIS Web και το Windows fax and Scan) και τέλος η πιο πλήρης έκδοση των Windows Vista τα Windows Vista Ultimate, που απευθύνονται σε επαγγελματίες και φανατικούς παιχνιδιών, και περιλαμβάνουν τα χαρακτηριστικά των εκδόσεων Business και Home Premium.

18 Windows vista(συνέχεια)
Στα Windows Vista περιλαμβάνεται το καινούργιο API της Microsoft DirectX 10 (με κωδική ονομασία Avalon) το οποίο προσφέρει ρεαλιστικότερα γραφικά. Επίσης υπάρχει και μια έκδοση του DirectX 9 το DirectX 9L το οποίο είναι για παιχνίδια που δεν υποστηρίζουν το DirectX 10.

19 Windows Server 2008 Ο Windows Server 2008 είναι ο ασφαλέστερος Windows Server που έχει κατασκευαστεί μέχρι σήμερα. Το ενισχυμένο λειτουργικό του σύστημα και οι καινοτομίες στην ασφάλεια, που περιλαμβάνουν την προστασία πρόσβασης δικτύου, παρέχουν πρωτοφανή επίπεδα προστασίας για το δίκτυο, τα δεδομένα αλλά και για τις επιχειρήσεις. Το User Interface του Windows Server ακολουθεί αυτό των Windows Vista.  Στοιχεία που άλλαξαν είναι το Network Applet του Control Panel που έγινε Network and Sharing Center, τα Run και Search συγχωνεύτηκαν, το Add/Remove Programs έγινε Programs and Features και όλα εγκαθίστανται πλέον από τον Server Manager. O Server Manager περιέχει πλέον σχεδόν όλα τα εργαλεία διαχείρισης του λειτουργικού. Η αρχική εγκατάσταση μειώθηκε ακόμη πιο πολύ σε τρεις κυρίως φάσεις: Την αρχική εγκατάσταση του λειτουργικού, τα Initial Configuration Tasks, και την εγκατάσταση ρόλων μέσω του Server Manager. Ένας καινούργιος τύπος εγκατάστασης είναι αυτός του Server Core ο οποίος δεν έχει σχεδόν καθόλου GUI, και υποστηρίζει συγκεκριμένους ρόλους.

20 Εισαγωγή στα 7 Τα windows 7 δημιουργήθηκαν το 2009.Τα windows 7 είναι ένα λειτουργικό, απλο,γρηγορο υψηλης αισθητικης προγραμμα το οποιο μπορει να λειτουργησει σε κάθε Η/Υ.Χαρακτηριστικα η ιστοσελιδα MAXIMUM PC το χαρακτηρισε: «Τα windows 7 είναι αδιαμφισβητητα η καλυτερη εκδοση windows που εγινε ποτε!!» Οι αλλαγες είναι πολες, τοσο στις λειτουργιες οσο και στην νεα φανταστικη εμφάνιση.

21 Windows 7 Τα Windows 7 (προηγουμένως γνωστά με τις κωδικές ονομασίες Blackcomb και Vienna) είναι ο διάδοχος των Windows Vista.[1][2] Τα Windows 7 κυκλοφόρησαν στις 22 Οκτωβρίου και σε 32-bit και σε 64-bit εκδόσεις. Η Microsoft είχε διατηρήσει άκρα μυστικότητα για τα Windows 7, καθώς είχε δώσει έμφαση στην κυκλοφορία και στην ανάπτυξη των Windows Vista,[3] δηλώνοντας ότι δεν θέλει να υποσχεθεί χαρακτηριστικά των Windows 7 που τελικά δεν θα ενσωματωθούν, παρόλο που σε προηγούμενα λειτουργικά είχε αποκαλύψει κάποια χαρακτηριστικά πριν την κυκλοφορία τους. Σαν αποτέλεσμα, γνωρίζουμε πολύ λίγα για τα Windows 7, αλλά δημόσιες ομιλίες και παρουσιάσεις από συνεργάτες της Microsoft έχουν δώσει εικόνα για τα χαρακτηριστικά τους. Μάλιστα, πληροφορίες που δημοσιεύτηκαν στο διαδίκτυο από άτομα στα οποία δόθηκε η έκδοση M1 των Windows 7 έχουν δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

22 Windows 7 (συνέχεια) Ο Steve Ballmer, Chief Executive Officer της Microsoft, ανακοίνωσε τη διάθεση της δοκιμαστικής καθώς και τη διάθεση της νέας έκδοσης του Windows Live, της πλατφόρμας υπηρεσιών και εφαρμογών για την επικοινωνία στο διαδίκτυο. Κατά την άποψη της εταιρείας τα νέα Windows 7 και το Windows Live θα διευκολύνουν ακόμα περισσότερο την επικοινωνία, την κοινή χρήση αρχείων και τη διεκπεραίωση εργασιών.

23 Windows 7 Τα χαρακτηριστικά που περιλαμβάνονται είναι οι μικροεφαρμογές, που ενσωματώθηκαν στην Εξερεύνηση των Windows, μία μικροεφαρμογή για το Windows Media Center, η δυνατότητα καρφιτσώματος και ξεκαρφιτσώματος στοιχείων από το Μενού Έναρξη και τον Κάδο Ανακύκλωσης, βελτιωμένα χαρακτηριστικά πολυμέσων και ένα νέο πρόγραμμα προβολής εγγράφων XPS. Οι αναφορές επίσης δείχουν ότι ένα εργαλείο αποστολής πληηροφοριών στη Microsoft Windows 7 εμφανίζει κάποια άλλα χαρακτηριστικά: την ικανότητα αποθήκευσης ρυθμίσεων λογαριασμού του Windows Live στον Internet Explorer, νέες εκδόσεις της Αριθμομηχανής, της Ζωγραφικής και του WordPad, που χρησιμοποιούν το Windows Presentation Foundation. Επίσης, αναφέρεται ότι η διάρκεια εγκατάστασης του λειτουργικού συστήματος διαρκεί 10 λεπτά.[8] Αλλαγές στο περιβάλλον εργασίας έγιναν στις τελευταίες δοκιμαστικές εκδόσεις των Windows 7, όπως η οθόνη εκκίνησης, θυμίζοντας τις προ-XP εκδόσεις των Windows.

24 Επίλογος: Αποχαιρετισμός στο λειτουργικό σύστημα
Το «cloud computing» και η δυνατότητα των κυβερνοναυτών να «τρέχουν» εφαρμογές και να αποθηκεύουν δεδομένα στο Διαδίκτυο, ακόμα και από το κινητό τους τηλέφωνο, αλλάζουν την τεχνολογία των υπολογιστών . Η δεκαετία του ‘80 ήταν ουσιαστικά η πρώτη που μάθαμε τι εστί λειτουργικό σύστημα. Δηλαδή την πλατφόρμα πάνω στην οποία βασίζεται ένας υπολογιστής προκειμένου να «τρέξουν» οι εφαρμογές. Εκείνα τα χρόνια υπήρχε πληθώρα λειτουργικών συστημάτων. Αυτό άλλαξε από τα μέσα της δεκαετίας του ‘90, όταν τα Windows της Microsoft κυριάρχησαν απόλυτα. Τα Windows, όπως και όλα τα σημερινά λειτουργικά συστήματα είναι εγκατεστημένα στον σκληρό δίσκο ενός υπολογιστή.

25 Αποχαιρετισμός στο λειτουργικό σύστημα. (συνέχεια)
Όμως αυτή η λογική είναι πολύ πιθανό να αλλάξει, καθώς η αγορά πληροφορικής ετοιμάζεται να εισέλθει στην επόμενη γενιά, όπου τα δεδομένα και οι εφαρμογές δεν θα φιλοξενούνται στον σκληρό δίσκο του υπολογιστή μας, αλλά στο Διαδίκτυο. Πρόκειται για το επονομαζόμενο «cloud computing», το οποίο σταδιακά κάνει όλο και πιο αισθητή την εμφάνισή του. Η έλευση του «cloud computing» αναμένεται να επιφέρει ριζικές αλλαγές τόσο στον τρόπο χρήσης των προσωπικών υπολογιστών όσο και στο πώς αξιοποιούμε μια σειρά από υπάρχουσες συσκευές, όπως το κινητό τηλέφωνο, αλλά και νέες κατηγορίες συσκευών, όπως τα e-book readers (ψηφιακοί αναγνώστες βιβλίων) κ.ά.

26 ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ


Κατέβασμα ppt "Εισαγωγή στα Windows Τα Microsoft Windows είναι μια σειρά από λειτουργικά συστήματα για προσωπικούς υπολογιστές και διακομιστές. H σειρά εμφανίστηκε πρώτα."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google