Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΣΑΒΒΑΤΟ ΤΟΥ ΛΑΖΑΡΟΥ Το Σάββατο του Λαζάρου γιορτάζουμε την ανάσταση του Λαζάρου. Καθώς ο Χριστός ετοιμαζόταν για το ταξίδι του στα Ιεροσόλυμα έμαθε ότι.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΣΑΒΒΑΤΟ ΤΟΥ ΛΑΖΑΡΟΥ Το Σάββατο του Λαζάρου γιορτάζουμε την ανάσταση του Λαζάρου. Καθώς ο Χριστός ετοιμαζόταν για το ταξίδι του στα Ιεροσόλυμα έμαθε ότι."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΣΑΒΒΑΤΟ ΤΟΥ ΛΑΖΑΡΟΥ Το Σάββατο του Λαζάρου γιορτάζουμε την ανάσταση του Λαζάρου. Καθώς ο Χριστός ετοιμαζόταν για το ταξίδι του στα Ιεροσόλυμα έμαθε ότι ο Λάζαρος ήταν έτοιμος να πεθάνει. Όταν έφτασε πήγε στον τάφο του διέταξε να φύγουν οι πλάκες. Τότε είπε την φράση<< ΛΑΖΑΡΕ ΔΕΒΡΟ ΕΞΩ >> και ο Λάζαρος αναστήθηκε με αυτόν τον τρόπο ο Χριστός έδειξε ότι είναι ΘΕΟΣ.

2 ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΩΝ ΒΑΪΩΝ Την Κυριακή τω Βαΐων ο Χριστός έφτασε στα Ιεροσόλυμα .Εκεί πέρα οι άνθρωποι τον υποδέχτηκαν κρατώντας ένα φύλλο. Ο Ιησούς ήταν πάνω σε ένα γαϊδούρι για να δείξει την ταπεινότητά του.

3 ΜΕΓΑΛΗ ΔΕΥΤΕΡΑ Την ΜΕΓΑΛΗ ΔΕΥΤΕΡΑ ξεκινά η εβδομάδα των παθών του Χριστού. Αυτήν την ήμερα στην εκκλησία τελείται η ακολουθία του Νυμφίου.

4 ΜΕΓΑΛΗ ΤΡΙΤΗ Στον Όρθρο διαβάζεται από το Ευαγγέλιο του Ματθαίου (22, , 39) η καταδίκη των Φαρισαίων. Στην Ακολουθία συνεχίζεται η ανάγνωση από το Ευαγγέλιο του Ματθαίου όπου γίνεται λόγος για το Τέλος. Γι’ αυτό μιλούν και οι δύο παραβολές της ημέρας. Η πρώτη είναι η παραβολή των δέκα παρθένων. «Πέντε εξ αυτών ήσαν φρόνιμοι» και είχαν πάρει μαζί με τα λυχνάρια τους και αρκετό λάδι, «πέντε ήσαν μωρέ», τα λυχνάρια τους έσβησαν και δεν έγιναν δεκτές στο γαμήλιο δείπνο. Η άλλη παραβολή είναι των ταλάντων που μας διδάσκει να είμαστε εργατικοί και να καλλιεργούμε και να αυξήσουμε τα πνευματικά μας χαρίσματα. Το βράδυ ψέλνεται ο όρθρος της Μεγάλης Τετάρτης όπου είναι αφιερωμένη στην αμαρτωλή γυναίκα που μετανιωμένη άλειψε τα πόδια του Κυρίου με μύρο, και συγχωρήθηκε για τα αμαρτήματά της, γιατί έδειξε μεγάλη αγάπη και πίστη στον Κύριο, ενώ ψέλνεται ένα από τα πιο γνωστά και δημοφιλή τροπάρια της θρησκευτικής υμνολογίας. Το τροπάριο της Κασσιανής.

5 ΜΕΓΑΛΗ ΤΕΤΑΡΤΗ Το πρωί τελείται o εσπερινός της Μεγάλης Τετάρτης και Προηγιασμένη Θεία Λειτουργία. Το απόγευμα γίνεται η Ακολουθία του Ευχέλαιου και η τελετή του Νιπτήρα που είναι και ο Όρθρος της Μεγάλης Πέμπτης που αναφέρεται σε τέσσερα γεγονότα. Τον Ιερό Νιπτήρα, το πλύσιμο δηλαδή των ποδιών των μαθητών από τον Ιησού Χριστό, τον Μυστικό Δείπνο, την Προσευχή του Κυρίου στο Όρος των Ελαιών και την προδοσία του Ιούδα , δηλαδή την αρχή των Παθών του Χριστού.

6 ΜΕΓΑΛΗ ΠΕΜΠΤΗ Την Μεγάλη Πέμπτη βάφουμε κόκκινα αυγά . Αυτήν την ημέρα έγιναν τα βασανιστήρια του Χριστού και η πορεία του προς την σταύρωση . Στην εκκλησία ο Ιερέας λέει 12 ευαγγέλια και στο έκτο βγάζει έξω τον σταυρό με τον Χριστό και τον προσκυνάμε.

7 ΜΕΓΑΛΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ Την Μεγάλη Παρασκευή γίνεται η περιφορά του Επιταφίου και η αποκαθήλωση , ο Χριστός έχει πεθάνει.

8 ΜΕΓΑΛΟ ΣΑΒΒΑΤΟ Το Μεγάλο Σάββατο αναστήθηκε ο Χριστός .Τα μεσάνυχτα πάμε στην εκκλησία με τις λαμπάδες μας και τις ανάβουμε με το Άγιο Φως .Μέτα τρώμε μαγειρίτσα.

9 ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ Την Κυριακή του Πάσχα τρώμε αρνί ,κοκορέτσι και τσουγκρίζουμε αυγά.

10 ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΗΛΙΑΣ ΠΗΛΙΑΝΙΔΗΣ


Κατέβασμα ppt "ΣΑΒΒΑΤΟ ΤΟΥ ΛΑΖΑΡΟΥ Το Σάββατο του Λαζάρου γιορτάζουμε την ανάσταση του Λαζάρου. Καθώς ο Χριστός ετοιμαζόταν για το ταξίδι του στα Ιεροσόλυμα έμαθε ότι."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google