Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΑΠΟ ΤΗ ΜΑΘΗΤΡΙΑ ΤΟΥ Β’3: ΗΛΙΣ ΣΟΦΙΑΝΟΥ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΑΠΟ ΤΗ ΜΑΘΗΤΡΙΑ ΤΟΥ Β’3: ΗΛΙΣ ΣΟΦΙΑΝΟΥ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΑΠΟ ΤΗ ΜΑΘΗΤΡΙΑ ΤΟΥ Β’3: ΗΛΙΣ ΣΟΦΙΑΝΟΥ
Π.Π.Γυμνάσιο Ευαγγελικής Σχολής Σμύρνης Επιβλέπων καθηγητής: κ. Γιώργος Καπετανάκης Μάθημα: Θρησκευτικά Σχ.έτος: οι μαθητεσ του ΙΗΣΟΥ ΑΠΟ ΤΗ ΜΑΘΗΤΡΙΑ ΤΟΥ Β’3: ΗΛΙΣ ΣΟΦΙΑΝΟΥ

2 ΕΙΣΑΓΩΓΗ Η λέξη «μαθητής» αναφέρεται σε κάποιον που «μαθαίνει» ή «ακολουθεί». Η λέξη «απόστολος» αναφέρεται σε «κάποιον που στέλνεται». Όταν ο Ιησούς ήταν στη γη, οι δώδεκα ονομάζονταν μαθητές. Οι δώδεκα μαθητές ακολουθούσαν τον Ιησού Χριστό, μάθαιναν από Αυτόν, και εκπαιδεύονταν από Αυτόν. Μετά την ανάσταση του Ιησού και την ανάληψη, ο Ιησούς έστειλε τους μαθητές έξω (Κατά Ματθαίον 28:18-20, Πράξεις 1:8) να είναι μάρτυρές Του. Τότε αναφέρονταν ως δώδεκα απόστολοι. Ωστόσο, ακόμα κι όταν ο Ιησούς ήταν στη γη, οι όροι μαθητές και απόστολοι χρησιμοποιούνταν εναλλακτικά, καθώς ο Ιησούς τους εκπαίδευε και τους έστελνε έξω.

3 Οι 12 μαθητές Βιογραφικά σημειώματα

4 Σίμων-Πέτρος Ημ.Εορτής:29 Ιουνίου Βηθσαϊδά της Γαλιλαίας
Ο Πέτρος μαζί με τον αδελφό του Ανδρέα ασκούσαν το επάγγελμα του ψαρά. Κατοικούσε στην Καπερναούμ από όπου καταγόταν η γυναίκα του, για την οποία ωστόσο τίποτα δεν είναι γνωστό. Η κλήση του στο αποστολικό αξίωμα έγινε σταδιακά. Πρώτα παρουσίασε τον Πέτρο στο Χριστό ο αδελφός του Ανδρέας. Ήταν παρών, προφανώς, στο γάμο της Κανά και αμέσως μετά από το γάμο αυτόν εγκαταστάθηκε με τον Ιησού και άλλους μαθητές στην Καπερναούμ.Περιπλανόμενος σε πολλά μέρη για να κυρήξει το λόγο του Θεού,κατέληξε στη Ρώμη όπου χειροτόνησε τον άγιο Λίνο πρώτο Επίσκοπο της Ρωμαΐκης Πρωτεύουσας. Εκεί, έμαθε ότι σχεδιαζόταν η σύλληψή του, εξαιτίας των Διώξεων κατά των Χριστιανών, και γι' αυτό ετοιμαζόταν να φύγει από την πόλη.Βγαίνοντας από την Ρώμη, είδε τον Χριστό να κινείται προς την αντίθετη κατεύθυνση κρατώντας έναν σταυρό. Ο Πέτρος περίεργος τον ρώτησε "Πού πηγαίνεις Κύριε κι Εκείνος του απάντησε "Πηγαίνω στη Ρώμη για να σταυρωθώ ξανά (Πραξ. Απ). Τότε ο Πέτρος κατάλαβε ότι έπρεπε να υπομείνει το μαρτύριο και επιστρέφοντας στη Ρώμη παραδόθηκε.

5 Ο Απόστολος Πέτρος, έργο του Νικόλα Ονούφρι

6 Ανδρέας Ημ.Εορτής: 30 Νοεμβρίου Βηθσαϊδά της Γαλιλαίας
Αδελφός του Σίμωνα Πέτρου, Η Καινή Διαθήκη ουσιαστικά σιωπά για το πρόσωπό του ενώ οι σχετικές παραδόσεις και θρύλοι πολλαπλασιάζονται από τον 3ο αιώνα και ιδιαίτερα κατά τον 8ο και 9ο αιώνα. Από την Αντιόχοια, πέρασε από το Βυζάντιο, την Ηράκλεια της Θράκης, τη Μακεδονία και την Πελοπόννησο με τελικό σταθμό την Πάτρα μεταφέροντας το λόγο του Θεού. Με ορμητήριο την Πάτρα ο Ανδρέας κήρυττε σε όλη την Αχαΐα την εποχή που ήταν ανθύπατοι ο Λεσβίος και ο διάδοχος του Αιγεάτης. Εκεί η διδασκαλία του καρποφόρησε και με τις προσευχές του θεράπευσε θαυματουργικά πολλούς ασθενείς. Ακόμα και η Μαξιμίλλα, σύζυγος του ανθύπατου Αιγεάτου, αφού τη θεράπευσε ο Απόστολος από τη βαριά αρρώστια που είχε, πίστεψε στο Χριστό. Το γεγονός αυτό εκνεύρισε τον ανθύπατο και με την παρότρυνση ειδωλολατρών ιερέων συνέλαβε τον Ανδρέα και τον οδήγησε στο μαρτύριο με σταυρικό θάνατο, πιθανώς την εποχή του διωγμού του Νέρωνα. Το λείψανό του έθαψε με ευλάβεια ο πρώτος επίσκοπος Πατρών Στρατοκλής.

7 Επίσκοπος Βυζαντίου, Απόστολος, Άγιος

8 Ιάκωβος Ημ.Εορτής: 30 Απριλίου Βηθσαϊδά της Γαλιλαίας
Ο Απόστολος Ιάκωβος ήταν γιος του Ζεβεδαίου και πρεσβύτερος αδελφός του μαθητού και Ευαγγελιστού Ιωάννου. Ασχολούνταν με την αλιεία στη λίμνη της Γενησαρέτ.Ο Ιάκωβος μαζί με τον Πέτρο και τον Ιωάννη βρισκόταν πλησιέστερα στον Κύριο και γι' αυτό έγιναν μάρτυρες πολλών μεγάλων γεγονότων, που δεν τα βίωσαν οι άλλοι Απόστολοι. Έγιναν αποκλειστικοί μάρτυρες της Μεταμορφώσεως του Κυρίου,είδαν την θαυμαστή ανάσταση της κόρης του αρχισυνάγωγου Ιάειρου και είχαν την τιμή να προσκληθούν από τον Ιησού κοντά Του κατά τις ώρες της αγωνίας στον κήπο της Γεσθημανής. Η οικειότητα αυτή οδήγησαν προφανώς τον Ιάκωβο με τον αδελφό του Ιωάννη να ζητήσουν μέσω της μητέρας τους από τον Κύριο πρωτοκαθεδρία στην εγκόσμια βασιλεία Του, παρανοώντας την αποστολή του Μεσσία. Τον Ιάκωβο χαρακτήριζε ζωηρός ενθουσιασμός και βαθιά πίστη. Μετά την Πεντηκοστή του ανέλαβε να κηρύξει το Ευαγγέλιο στην ευρύτερη περιοχή της Παλαιστίνης. Μεγάλο πλήθος ανθρώπων μεταστρέφονταν στη νέα πίστη και άλλαζε τρόπο ζωής χάρις στο έργο του Ιακώβου. Αυτό θορύβησε ιδιαίτερα τους άρχοντες των Ιουδαίων, οι οποίοι τον συνέλαβαν και τον αποκεφάλισαν. Ο Ιάκωβος είναι ο πρώτος μάρτυρας μεταξύ των Αποστόλων.

9 Μικρογραφία του Αποστόλου Ιακώβου σε Κώδικα

10 Ιωάννης Ημ.Εορτής: 8 Μαΐου Γαλιλαία Ο Ιωάννης,γεννήθηκε στη Γαλιλαία, ο αδελφός του ήταν ο Ιάκωβος και ο πατέρας του ο Ζεβεδαίος. Από νεαρός ήταν πνευματικό κι ανήσυχο άτομο και ακολούθησε τον Χριστό, όντας από τους πρώτους μαθητές του. Ο Ιωάννης έγραψε το τέταρτο Ευαγγέλιο, το οποίο και χαρακτηρίστηκε "Πνευματικό Ευαγγέλιο", και γι'αυτό αποκαλείται "Θεολόγος". Δίδαξε στην Μικρά Ασία και στην Ελλάδα. Πέθανε στην Πάτμο, όπου και εξεορίστηκε μαζί με άλλους χριστιανούς επι αυτοκράτορα Δομητιανού. Στο νησίαυτό έγραψε και την περίφημη Αποκάλυψη.Αν και κατά το Απόκρυφο έργο ο Ποιμήν του Ερμά διακρίνει τον Ευαγγελιστή απο τον συγραφέα της Αποκάλυψης. Ο πρώτος χειρίζεται πολύ καλύτερα την ελληνική γλώσσα ενώ ο δεύτερος διακρίνεται απο ανατολίκές επιρροές.

11 Απόστολος, Ευαγγελιστής, Άγιος

12 Φίλιππος Ημ.Εορτής:14 Νοεμβρίου Βηθσαϊδά της Γαλιλαίας Κήρυξε το Ευαγγέλιο στη Μικρά Ασία (Λυδία και Μυσία), μαζί με τον Βαρθολομαίο και την αδελφή του Μαριάμνη. Βρήκε μαρτυρικό θάνατο στην Ιεράπολη της Φρυγίας, καθώς τρυπήθηκε στους αστραγάλους και καρφώθηκε σ' ένα ξύλο. Στις 27 Ιουλίου του 2011 ομάδα αρχαιολόγων ανακοίνωσε την ανακάλυψη του τάφου του στην δυτική Τουρκία

13 Ανδριάντας του Αποστόλου Φιλίππου, έξω από εκκλησία στην Αγία Πετρούπολη

14 Ναθαναήλ ή Βαρθολομαίος
Ημ.Εορτής:22 Απρίλιου Κανά της Γαλιλαίας Θεωρείται ότι είναι το ίδιο πρόσωπο με τον Ναθαναήλ. Κατά τη Συριακή παράδοση ονομαζόταν Ιησούς και αναγκάστηκε να αλλάξει το όνομά του όταν προσχώρησε στον κύκλο των μαθητών του Χριστού. Τον προσκάλεσε στον κύκλο των μαθητών του Χριστού ο φίλος του Απόστολος Φίλιππος. Δίδαξε το Χριστιανισμό στους Ινδούς και μαζί με τον Ιούδα στην Αρμενία. Οι δυο τους θεωρούνται θεμελιωτές της Αρμενικής Εκκλησίας. Μαρτύρησε στην Ουρβανούπολη με σταυρικό θάνατοκατά διαταγή του βασιλιά Αστυάγη. Το σκήνωμα του κλείστηκε σε λάρνακα, ρίχτηκε στη θάλασσα και βρέθηκε κοντά στη Σικελία, όπου κτίστηκε μεγαλοπρεπής ναός. Αργότερα τμήματα του σκηνώματος μεταφέρθηκαν σε διάφορα μέρη.

15 Θωμάς ο «Δίδυμος» Ημ.Εορτής: 6 Οκτωβρίου& Α’ Κυριακή μετά το Πάσχα Ιουδαία Ήταν Ιουδαίος στην καταγωγή και, όπως και άλλοι μαθητές, ασκούσε το επάγγελμα του ψαρά. Εγκατέλειψε το επάγγελμά του και ακολούθησε το Χριστό, όταν εκείνος του το ζήτησε. Ήταν από τους ένθερμους μαθητές, όμως μετά την ανάσταση ολιγοπίστησε και δεν πίστεψε ότι ο Χριστός αναστήθηκε, παρά μόνον όταν ψηλάφισε στα χέρια Του τα σημάδια της Σταύρωσης.Ταξίδεψε σε μακρινούς τόπους μεταφέροντας τον Θείο Λόγο. Κατά τη χριστιανική παράδοση, μετά από Θεία Παρέμβαση ταξίδεψε ως την Ινδία, όπου ξεκίνησε το ιεραποστολικό του έργο, προσηλυτίζοντας και βαπτίζοντας Χριστιανούς πολλούς ειδωλολάτρες. Κατόπιν ταξίδεψε ανατολικότερα, όπου βασίλευε κάποιος με το όνομα Μίσδιος. Εκεί ο Θωμάς συνέχισε την ιεραποστολή, όταν βάπτισε όμως τη γυναίκα και τα παιδιά του Μίσδιου, εκείνος οργίστηκε και έδωσε εντολή να θανατωθεί ο Άγιος. Το σώμα του έθαψαν οι Χριστιανοί της περιοχής και κατά την παράδοση στον τάφο του γίνονταν πολλά θαύματα.

16 Ο Απόστολος Θωμάς, ρωσική εικόνα του 18ου αιώνα

17 Ματθαίος ή Λευί Ημ.Εορτής:16 Νοεμβρίου
Ο Απόστολος και Ευαγγελιστής Ματθαίοςκαταγόταν από την Γαλιλαία και εργαζόταν ως τελώνης. Κάποια ημέρα που ο Ιησούς περνούσε από την Καπερναούμ, όπου ο Ματθαίος κατοικούσε, τον είδε και γνωρίζοντας την εσωτερική του ψυχή του ζήτησε να Τον ακολουθήσει. Ο Ματθαίος χωρίς δεύτερη σκέψη άφησε την εργασία του και από τότε ήταν δίπλα Του. Η πορεία του Αποστόλου Ματθαίου ήταν μεγάλη αφού κήρυττε για δώδεκα χρόνια μετά την Πεντηκοστή στην Παλαιστίνη και έπειτα κήρυξε σε άλλα έθνη για την διάδοση του Χριστιανισμού. Ο Απόστολος Ματθαίος είναι ο συγγραφέας του φερόμενου πρώτου Ευαγγελίου που φέρει και το όνομά του. Λίγα είναι γνωστά για τη ζωή και τη δράση του Ματθαίου. Αν και μεταγενέστερες παραδόσεις μιλούν για μαρτυρικό θάνατο στην πυρά ή εκτέλεση με ξίφος, η πιθανότερη εκδοχή είναι αυτή του Ηρακλείωνα την οποία παραθέτει ο Κλήμης Αλεξανδρείας και αναφέρει ότι ο Ματθαίος πέθανε από φυσικό θάνατο

18 Ο Απόστολος και Ευαγγελιστής Ματθαίος

19 Ιάκωβος γιος του Αλφαίου
Ημ.Εορτής:9 Οκτωβρίου άγνωστο Ο Ιάκωβος ο Μικρός ή Ιάκωβος του Αλφαίου ήταν ένας από τους 12 αποστόλους του Ιησού Χριστού. Καταγράφεται ότι ήταν γιος του Αλφαίου. (Ματθαίος 10:3· Μάρκος 3:18· Λουκάς 6:15· Πράξεις των Αποστόλων 1:13). Η Αγγλικανική Εκκλησία τιμά τη μνήμη του, στις 1 Μαΐου και η Καθολική στις 3 Μαΐου.

20 Άγαλμα του αγίου Ιακώβου στον άγιο Ιωάννη του Λατεράνου

21 Θαδδαίος ή Λεββαίος ή Ιούδας Ιακώβου
Ημ.Εορτής: 21 Οκτωβρίου άγνωστο, Γαλιλαία Λεββαίος-Θαδδαίος προσωνύμια που του αποδίδονταν και τα οποία σημαίνουν εύψυχος-θαρραλέος και ευρύστερνος-μεγάθυμος αντίστοιχα. Πληροφορίες για τη ζωή του αποστόλου δεν υπάρχουν. Ωστόσο,σύμφωνα με τον Ιερώνυμοο Ιούδας, ο Λεββαίος και Θαδδαίος, κήρυξε στην Αρμενία φέροντας μάλιστα μαζί του και την Ιερή Λόγχη. Μαρτύρησε στο Σαβαρχάμ, νοτιοανατολικά του όρους Αραράτ στην περιοχή Αραντάζ περί το 50, γι αυτό και η Αρμενική εκκλησία θεωρείται αποστολική, θεμελιωμένη στο αίμα του Αποστόλου Ιούδα. Σύμφωνα με άλλες παραδόσεις από τη Συρία ο Ιούδας μαρτύρησε στο Αραντ κοντά στη Βηρυτό. Τέλος κατά το Νικηφόρο Κάλλιστο ο Ιούδας κήρυξε το ευαγγέλιο αρχικά στην Ιουδαία, τη Γαλιλαία και τη Σαμάρεια και εν συνεχεία στη Συρία και τη Μεσοποταμία. Πέθανε στην Έδεσσα

22 Ο Απόστολος Ιούδας ο του Ιακώβου (Θαδδαίος)

23 Σίμων ο Κανανίτης Ημ.Εορτής: 10 Μαΐου Κανά της Γαλιλαίας Ονομάζεται Κανανίτης λόγω της καταγωγής του από την Κανά της Γαλιλαίας Τα προσωνύμια Κανανίτης και Ζηλωτής του αποδίδονται για να διακρίνεται από τον άλλο Σίμωνα που υπήρχε μεταξύ των αποστόλων, το Σίμωνα Πέτρο. Για τον απόστολο Σίμωνα δε διασώζονται πολλές πληροφορίες. Εικάζεται ότι ήταν ζηλωτής, εξ ου και το προσωνύμιο. Σύμφωνα με την παράδοση της εκκλησίας κήρυξε στην Περσία, στην Αίγυπτο και στη Μαυριτανία, ενώ μαρτύρησε με σταυρικό θάνατο στην Ιερουσαλήμ ή στη Βρετανία, σύμφωνα με άλλη πηγή.

24 Ιούδας Ισκαριώτης Δεν εορτάζεται άγνωστο Ήταν εκλεκτός, στενός, και χαρισματούχος συνεργάτης Του. Ο Χριστός εμπιστεύθηκε στον Ιούδα θησαυρό υλικό, το ταμείο του ιερού κοινοβίου των αποστόλων, και θησαυρό πνευματικό, δηλαδή του έδωσε τη χάρη και τη δύναμη να κάνει θαύματα, να θεραπεύει, να εκδιώκει δαιμόνια και να κηρύττει. Κατά τη δεκαετία του '70, ανακαλύφθηκε ένας κοπτικός πάπυρος στην Αίγυπτο. Μεταφράστηκε και δείχνει να είναι ένα κείμενο του 2ου αιώνα μ.Χ.,το οποίο περιγράφει την ιστορία του θανάτου του Ιησού από την οπτική γωνία του Ιούδα. Ο επίλογος αναφέρεται στο κείμενο ως "Ευαγγέλιο του Ιούδα". Θεωρείται ότι οδήγησε τον Ιησού στη Σταύρωση.

25 Το φιλί του Ιούδα" (1866) από τον Γκουστάβ Ντορέ.
The Kiss of Judas, by Giotto di Bondone Ιούδας Ισκαριώτης 1891, από τον Νικολάι Γκε

26 ΠΗΓΕΣ: http://el.wikipedia.org
%CF%8C%CF%83%CF%84%CE%BF%CE%BB %CE%BF%CF%82_%CE%99%CE%BF%CF%8D %CE%B4%CE%B1%CF%82 ydas_o_iskarioths.html


Κατέβασμα ppt "ΑΠΟ ΤΗ ΜΑΘΗΤΡΙΑ ΤΟΥ Β’3: ΗΛΙΣ ΣΟΦΙΑΝΟΥ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google