Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΤΟ ΚΑΤΑ ΜΑΤΘΑΙΟΝ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ Έχει πρώτη θέση στην Κ. Διαθήκη Ο ίδιος ο Ματθαίος το επιγράφει «Βίβλος γενέσεως Ἰ ησο ῦ Χριστο ῦ υ ἱ ο ῦ Δαυ ΐ δ υ ἱ ο ῦ Ἀ.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΤΟ ΚΑΤΑ ΜΑΤΘΑΙΟΝ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ Έχει πρώτη θέση στην Κ. Διαθήκη Ο ίδιος ο Ματθαίος το επιγράφει «Βίβλος γενέσεως Ἰ ησο ῦ Χριστο ῦ υ ἱ ο ῦ Δαυ ΐ δ υ ἱ ο ῦ Ἀ."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΤΟ ΚΑΤΑ ΜΑΤΘΑΙΟΝ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ Έχει πρώτη θέση στην Κ. Διαθήκη Ο ίδιος ο Ματθαίος το επιγράφει «Βίβλος γενέσεως Ἰ ησο ῦ Χριστο ῦ υ ἱ ο ῦ Δαυ ΐ δ υ ἱ ο ῦ Ἀ βραάμ». Γένεσις = ιστορία, διήγηση όχι γέννηση. Ο τίτλος «Βίβλος γενέσεως» ανήκει σ’ όλο το Ευγγέλιο. Το ευαγγέλιο δεν κατονομάζει το συγγραφέα, αλλά η αρχαία εκκλησιαστική παράδοση ομόφωνα ως συγγραφέα.

2 ΤΟ ΚΑΤΑ ΜΑΤΘΑΙΟΝ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ 1.ΜΑΡΤΥΡΙΑ  Εξωτερικές μαρτυρίες. Οι σπουδαιότερες αρχαίες μαρτυρίες: Α) Αποστολικοί Πατέρες (Κλήμης Ρώμης, Ιγνάτιος Αντιοχείας, Πολύκαρπος Σμύρνης). Β) «Διδαχή» και «Επιστολή Βαρνάβα». Γ) Ιουστίνος, Παπίας, Τατιανός και Ειρηναίος.

3 ΤΟ ΚΑΤΑ ΜΑΤΘΑΙΟΝ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ 1.ΜΑΡΤΥΡΙΑ  Εσωτερικές μαρτυρίες. Α) Ο Ματθαίος λεγόταν πρώτα Λευίς και ήταν τελώνης. Οι ευαγγελιστές Μάρκος και Λουκάς γράφουν ότι ένας τελώνης με το όνομα Λευίς έγινε μαθητής του Χριστού. Το ίδιο περιστατικό ο Ματθαίος γράφει το όνομα Ματθαίος και όχι Λευίς.

4 ΤΟ ΚΑΤΑ ΜΑΤΘΑΙΟΝ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ 1.ΜΑΡΤΥΡΙΑ  Εσωτερικές μαρτυρίες. Β) Στους καταλόγους των ονομάτων των δώδεκα μαθητών, οι Μάρκος και Λουκάς γράφουν «Ματθαίος και Θωμάς», ενώ ο Ματθαίος «Θωμάς και Ματθαίος ο τελώνης»

5 ΤΟ ΚΑΤΑ ΜΑΤΘΑΙΟΝ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ 2.Συγγραφέας Ο Ματθαίος, γιός του Αλφαίου καταγόταν ή κατοικούσε στην Καπερναούμ. Ισραηλίτης και το όνομά του σημαίνει «δώρο Θεού». Επάγγελμα = Τελώνης, εισπράκτορας φόρων. Ακολούθει μοι. Το κάλεσμα του Ιησού. Εξαιτίας του Ματθαίου οι φαρισαίοι κόλλησαν στο Χριστό τον υβριστικό χαρακτηρισμό «Φίλος τελωνών και αμαρτωλών».

6 ΤΟ ΚΑΤΑ ΜΑΤΘΑΙΟΝ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ 2.Συγγραφέας Το όνομα του Ματθαίου αναφέρεται και στους 4 καταλόγους των αποστόλων. Δεν έχουμε άλλες καινοδιαθηκικές μαρτυρίες. Το ευαγγέλιό του συνδέεται άμεσα με τους εκ περιτομής χριστιανούς. Τα στοιχεία που μας παρέχει η Αγία Γραφή είναι αρκετά για να θαυμάσουμε την προσωπικότητα του Ματθαίου.

7 ΤΟ ΚΑΤΑ ΜΑΤΘΑΙΟΝ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ 3. Χρόνος και τόπος συγγραφής Το κατά Ματθαίον Ευαγγέλιο γράφτηκε στη δεκαετία 50-60 μ.Χ. Είναι το αρχαιότερο από όλα τα ευαγγέλια και ένα από τα αρχαιότερα βιβλία της Κ.Δ. Κατά πάσα πιθανότητα γράφτηκε στην Παλαιστίνη και ίσως στην Ιερουσαλήμ.

8 ΤΟ ΚΑΤΑ ΜΑΤΘΑΙΟΝ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ 4. Αφορμή, σκοπός, παραλήπτες Δε γνωρίζουμε αν υπήρξε ειδική αφορμή για τη συγγραφή του ευαγγελίου. Ο σκοπός συγγραφής είναι φανερός, η διάσωση του κηρύγματος των αποστόλων από την αλλοίωση με το πέρασμα του χρόνου ή από τη διαστρέβλωση εκ μέρους των κακοήθων ανθρώπων. Παραλήπτες είναι οι εκ περιτομής Χριστιανοί (Ειρηναίος, Ωριγένης).

9 ΤΟ ΚΑΤΑ ΜΑΤΘΑΙΟΝ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ 5. Γλώσσα και ύφος Εξ αρχής γράφτηκε στην Ελληνική. Η πληροφορία του Παπία ότι γράφτηκε αρχικά στην αραμαϊκή και εν συνεχεία μεταφράστηκε στα ελληνικά είναι ανακριβής. Το ευαγγέλιο έχει εβραϊκές και λατινικές λέξεις. Το ύφος είναι ζωηρό και σαφές. Η αφήγηση των γεγονότων εκθέτονται κατά χρονολογική σειρά

10 ΤΟ ΚΑΤΑ ΜΑΤΘΑΙΟΝ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ 6. Ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του βιβλίου  Η φράση «Η βασιλεία των ουρανών» ή «Η βασιλεία του Θεού» απαντάται 51 φορές.  Η λέξη Εκκλησία απαντάται 3 φορές.  Διασώζει 6 μεγάλες ομιλίες του Χριστού.  Συνδέει πολλά γεγονότα της ζωής του Ιησού με σχετικές προφητείες της Π.Δ.

11 ΤΟ ΚΑΤΑ ΜΑΤΘΑΙΟΝ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ 7. Διάγραμμα και περιεχόμενο Ο ίδιος ο Ματθαίος χώρισε το ευαγγέλιό του σε επτά κεφάλαια: ο χωρισμός γίνεται με τη στερεότυπη φράση « ἐ γένετο ὅ τε ἐ τέλεσεν ὁ Ἰ ησο ῦ ς τούς λόγους τούτους» Α) Κεφ. 1-2Καταγωγή και νηπιακή ηλικία του Χριστού. Β) Κεφ. 3-7Η αρχή του κηρύγματος Γ) Κεφ. 8-11,1Σημεία και διδασκαλία στη Γαλιλαία. Δ) Κεφ. 11,2-13,52Αντιδράσεις κατά του ευαγγελίου. Ε) Κεφ. 13,53-18.Ωρίμανση του ευαγγελίου. Στ) Κεφ. 19-25.Συνεξήγηση με τον Ισραήλ. Ζ) Κεφ. 26-28Πάθος και Ανάσταση του Ιησού.

12 ΤΟ ΚΑΤΑ ΜΑΤΘΑΙΟΝ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ 7. Διάγραμμα και περιεχόμενο Άλλη διαίρεση  Η ενανθρώπηση (κεφ. 1-2)  Το κήρυγμα (κεφ. 3-25)  Το πάθος και η ανάσταση (κεφ. 26-28)


Κατέβασμα ppt "ΤΟ ΚΑΤΑ ΜΑΤΘΑΙΟΝ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ Έχει πρώτη θέση στην Κ. Διαθήκη Ο ίδιος ο Ματθαίος το επιγράφει «Βίβλος γενέσεως Ἰ ησο ῦ Χριστο ῦ υ ἱ ο ῦ Δαυ ΐ δ υ ἱ ο ῦ Ἀ."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google