Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η ΔΙΑΔΟΣΗ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟΥ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Η ΔΙΑΔΟΣΗ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟΥ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Η ΔΙΑΔΟΣΗ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟΥ
ΣΤΟΥΣ ΜΟΡΑΒΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΒΟΥΛΓΑΡΟΥΣ

2 Ο εκχριστιανισμός των Μοραβών (=σλαβική φυλή στην ανατολική Τσεχία)
862/863: Ο ηγεμόνας της Μοραβίας Ραστισλάβος ζήτησε ιεραποστόλους για να διδάξουν τον χριστιανισμό στο λαό του. Επιθυμεί να στηριχτεί στο Βυζάντιο, για να αντισταθμίσει την απειλή των Γερμανών και των Βουλγάρων.

3 Ο αυτοκράτορας Μιχαήλ Γ’
και ο πατριάρχης Φώτιος είδαν την πρόταση του Ρατισλάβου ως ευκαιρία επέκτασης της επιρροής και της πνευματικής ακτινοβολίας του Βυζαντίου στην κεντρική Ευρώπη.

4 τον Κωνσταντίνο (ή Κύριλλο)
Έτσι, το 863 αναθέτουν την αποστολή σε δύο αδελφούς από τη Θεσσαλονίκη, αξιόλογους διπλωμάτες και λογίους, άριστοι γνώστες της σλαβικής και άλλων γλωσσών: τον Κωνσταντίνο (ή Κύριλλο) και το Μεθόδιο

5 ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥΣ Ο Κωνσταντίνος (ή Κύριλλος):
Επινόησε ένα σλαβικό αλφάβητο. Μετέφρασε στα σλαβικά τη Θεία Λειτουργία και τα ιερά βιβλία. Ο Κύριλλος μαζί με τον Μεθόδιο: Οργάνωσαν τη σλαβική εκκλησία ( ) κατά τα βυζαντινά πρότυπα. Μύησαν τους Σλάβους στο πολιτιστικό σύστημα των Ελλήνων και του Χριστιανισμού. Μνημείο των δύο αδελφών στη Σλοβακία

6 ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΤΟΥΣ (1)
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΤΟΥΣ (1) Η χρήση του σλαβικού αλφάβητου: Διευκόλυνε τους Μοραβούς να κατανοήσουν το κήρυγμα και τη Λειτουργία. Εξασφάλισε τεράστια επιτυχία στο ιεραποστολικό έργο. Αποτέλεσε την απαρχή του γραπτού πολιτισμού των Σλάβων.

7 ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΤΟΥΣ (2)
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΤΟΥΣ (2) 2. Οι Σλάβοι υιοθέτησαν το πολιτιστικό σύστημα των Ελλήνων και του Χριστιανισμού. 3. Οι νομάδες Σλάβοι απέκτησαν ενότητα, καθώς ο χριστιανισμός ενίσχυσε την κοινότητα της φυλής με την κοινότητα της πίστης. Μνημείο των δύο ιεραποστόλων στην πλατεία Slavyanskaya στη Μόσχα.

8 Ο εκχριστιανισμός των Βουλγάρων
Στον εκχριστιανισμό των Βουλγάρων το Βυζάντιο συγκρούστηκε με τον πάπα. Όψη της βουλγαρικής πρωτεύουσας Βέλικο Τίρνοβο (13ος αι.) Επιδιώκει την επέκταση της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας στην άμεση γειτονιά του Βυζαντίου.

9 Ο βυζαντινός στρατός υποχρέωσε τον ηγεμόνα των Βουλγάρων Βόρη:
Ο βυζαντινός στρατός υποχρέωσε τον ηγεμόνα των Βουλγάρων Βόρη: α) να δεχτεί τον Χριστιανισμό από την Κωνσταντινούπολη β) να βαπτιστεί ο ίδιος από τον Μιχαήλ Γ’. Η βάπτιση του ηγεμόνα των Βουλγάρων Βόρη από τον Μιχαήλ (μικρογραφία από το Χρονικό του Μανασσή)

10 Αργότερα όμως ο Βόρης προσκαλεί τον πάπα, ο οποίος και επεμβαίνει ξανά στα ζητήματα της βουλγαρικής εκκλησίας. Ο πατριάρχης Φώτιος: α) κατήγγειλε την επέμβαση της Ρώμης στη Βουλγαρία. β) κατηγόρησε τη ρωμαϊκή εκκλησία για λειτουργικά και δογματικά λάθη. Ο πατριάρχης Φώτιος συζητά με τους μαθητές του

11 Σκοπός του πατριάρχης Φωτίου ήταν να υπερασπιστεί:
α) την ανεξαρτησία της βυζαντινής εκκλησίας. β) τα ζωτικά συμφέροντα του βυζαντινού κράτους. Ο αυτοκράτωρ Θεόφιλος επισκέπτεται την Παναγία των Βλαχερνών ( )

12 Έτσι, συγκαλεί τη σύνοδο του 867 με την οποία:
α) αναθεμάτισε τον πάπα. β) απέρριψε το δόγμα περί εκπορεύσεως του Αγίου Πνεύματος και εκ του Υιού (filioque). γ) καταδίκασε την επέμβαση της Ρώμης στη Βουλγαρία. Με απόφαση της Συνόδου του 870 η Εκκλησία της Βουλγαρίας υποτάχτηκε οριστικά στη δικαιοδοσία του Πατριαρχείου της Κωνσταντινούπολης. Χάρτης της μεσαιωνικής Κωνσταντινούπολης

13 ΤΕΛΟΣ Μουσική: «Slow down» του Paul Collier


Κατέβασμα ppt "Η ΔΙΑΔΟΣΗ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟΥ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google