Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Παναγιώτης Νταβαρίνος Σχολικός Σύμβουλος Φιλολόγων

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Παναγιώτης Νταβαρίνος Σχολικός Σύμβουλος Φιλολόγων"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Παναγιώτης Νταβαρίνος Σχολικός Σύμβουλος Φιλολόγων
ΔΙΔακτικο ΣΕΝΑΡΙΟ ΝΕΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ Α΄ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ Παναγιώτης Νταβαρίνος Σχολικός Σύμβουλος Φιλολόγων

2 ΝΕΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ ΣΤΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΓΕΝΙΚΟΙ ΣΚΟΠΟΙ
Βασικός σκοπός της διδασκαλίας της λογοτεχνίας είναι «η κριτική αγωγή στο σύγχρονο πολιτισμό». Αφετηρία μας είναι το παρόν, τα προβλήματα και τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα του σύγχρονου κόσμου. Προώθηση της φιλαναγνωσίας. Η δημιουργία ενός «έθνους αναγνωστών». Η ανασύσταση της σχολικής τάξης ως μιας κοινότητας αναγνωστών. Η καλλιέργεια μιας πλατειάς ποικιλίας αναγνωστικών και επικοινωνιακών δεξιοτήτων, μέσα από την αξιοποίηση κειμένων από όλο το φάσμα της πολιτισμικής παραγωγής, από όλα δηλαδή τα διαφορετικά είδη της εικονικής, θεατρικής και μαζικής επικοινωνίας.

3 ΔΙΔΑΚΤΙΚΕΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ ΚΕΙΜΕΝΩΝ ΝΕΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ
ΔΙΔΑΚΤΙΚΕΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ ΚΕΙΜΕΝΩΝ ΝΕΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ Α΄ τάξη Σχολική ζωή Εικόνες της Ελλάδας στην ποίηση Φυσικό και κοινωνικό περιβάλλον Β΄ τάξη Πορτρέτα εφήβων Ετερότητα στη λογοτεχνία Θέατρο Γ΄ τάξη Στάσεις ζωής σε ποιητικά κείμενα Χιούμορ και σάτιρα Άτομο και κοινωνία.

4 Είδος διδακτικής πρακτικής: Project, ομαδοσυνεργατική διδασκαλία.
ΔΙΔΑΚΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ ΝΕΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ Α΄ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ Ενότητα: Εικόνες της Ελλάδας στην ποίηση Συμβατότητα με το νέο ΠΣ: Προβλέπεται διδακτική ενότητα με αυτό το θέμα στην Α΄ Γυμνασίου. Είδος διδακτικής πρακτικής: Project, ομαδοσυνεργατική διδασκαλία. Εισαγωγή Βασικό στοιχείο της ποίησης είναι η εικονοποιία, ενώ, ταυτόχρονα, ο τόπος είναι για τον ποιητή σταθερή πηγή έμπνευσης· λειτουργεί κυρίως ως μεταφορά συναισθημάτων, ιδεών, μνημών, προσδοκιών για το μέλλον. Η ποίηση δημιουργεί κατ’ εξοχήν την αίσθηση της «πατρίδας».

5 ΔΙΔΑΚΤΙΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ Με τη διδασκαλία του σεναρίου επιδιώκουμε :
ΔΙΔΑΚΤΙΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ Με τη διδασκαλία του σεναρίου επιδιώκουμε : Να γνωρίσουν οι μαθητές την Ελλάδα μέσα από το φυσικό της περιβάλλον και τις ιδιαιτερότητές του, την κοινωνική ζωή της, τον πολιτισμό της και την ιστορία της, όπως παρουσιάζονται στην ποίηση. Να συγκροτήσουν την προσωπική και συλλογική ταυτότητά τους μέσα από τη συνείδηση του τόπου και της ιστορίας του. Να γνωρίσουν την ποιητική προσέγγιση των σημαντικότερων γεγονότων της ελληνικής ιστορίας. Να παρακολουθήσουν διαχρονικά τον μετασχηματισμό της «εικόνας» της Ελλάδας μέσα στην ποίηση. Να διερευνήσουν διαχρονικά τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα (θετικά και αρνητικά) και τις αξίες των Ελλήνων, όπως παρουσιάζονται στην ποίηση. Να προσεγγίσουν διαθεματικά τις εικόνες της Ελλάδας με τη βοήθεια των μαθημάτων της Ιστορίας και της Γεωγραφίας.

6 ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ Με την ολοκλήρωση της διδασκαλίας του σεναρίου επιδιώκουμε:
ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ Με την ολοκλήρωση της διδασκαλίας του σεναρίου επιδιώκουμε: Να ερμηνεύουν οι μαθητές την «εικόνα» της Ελλάδας, που παρουσιάζει ο κάθε ποιητής με βάση τα ιστορικά και ιδεολογικά συμφραζόμενα της εποχής του. Να διακρίνουν στον κάθε ποιητή τη διαφορετική προσέγγιση της «εικόνας» της Ελλάδας. Να συσχετίζουν τη θεματική του ποιήματος με τα ιστορικά και κοινωνικά γεγονότα της εποχής, αξιοποιώντας τις ιστορικές γνώσεις τους. Να συγκρίνουν τις αξίες του Ελληνισμού, που προβάλλονται στην ποίηση, με τις αντίστοιχες αξίες της σύγχρονης πραγματικότητας. Να αξιοποιήσουν τις γεωγραφικές γνώσεις τους και να τις συνδυάσουν με το ποίημα, αναζητώντας φωτογραφίες τοπίων της Ελλάδας στο διαδίκτυο.

7 ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ Τ.Π.Ε. Να αναπτύξουν οι μαθητές δεξιότητες αποτελεσματικής αναζήτησης στο διαδίκτυο και επιλογής της κατάλληλης πληροφορίας. Να ασκηθούν στις τεχνικές διαχείρισης, αξιολόγησης και αξιοποίησης της πληροφορίας. Να ασκηθούν στην παραγωγή λόγου και υλικού (φωτογραφίες, μουσική, αφίσα, video κ.ά.) με τα μέσα, που τους προσφέρει η Τεχνολογία.

8 Ασλάνογλου Νίκος-Αλέξης, «Αθήνα»(Β΄)
ΚΕΙΜΕΝΑ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΗΝ ΠΟΙΗΣΗ Από τα Κείμενα Νέας Ελληνικής Λογοτεχνίας Α΄, Β΄, Γ΄ Γυμνασίου: Ασλάνογλου Νίκος-Αλέξης, «Αθήνα»(Β΄) Γκανάς Μιχάλης, «Γυάλινα Γιάννενα» (Α΄), «Στα καμένα» (Β΄) Ελύτης Οδυσσέας, «Πίνοντας ήλιο κορινθιακό» (Β΄), «Το Άξιον Εστί»[«Η γένεσις»](Γ΄) Κάλβος Ανδρέας, «Εις Σάμον»(Β΄) Κρυστάλλης Κώστας, «Ηλιοβασίλεμα» (Α΄) Ρίτσος Γιάννης, «Τ’ άσπρο ξωκλήσι» (Β΄), «Αρχαίο θέατρο» (Γ΄), «Ρωμιοσύνη» (Γ΄) Σεφέρης Γιώργος, «Με τον τρόπο του Γ.Σ.»(Γ΄) Σολωμός Διονύσιος, «Η καταστροφή των Ψαρών»(Β΄), «Ελεύθεροι πολιορκημένοι»(Γ΄).

9 ΚΕΙΜΕΝΑ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΗΝ ΠΟΙΗΣΗ Παράλληλα Κείμενα:
Αναγνωστάκης Μανόλης, «Θεσσαλονίκη μέρες του 1969 μΧ», «Δρόμοι παλιοί» Εγγονόπουλος Νίκος, «Τραμ και Ακρόπολις» Ελύτης Οδυσσέας, «Ο ήλιος ο ηλιάτορας», «Προσανατολισμοί Ι, Η ηλικία της γλαυκής θύμισης» Καββαδίας Νίκος, «Θεσσαλονίκη ΙΙ», Τραβέρσο Κάλβος Ανδρέας, «Ο Φιλόπατρις» Καρυωτάκης Κώστας, «Πρέβεζα», «Αθήνα» Παλαμάς Κωστής, «Ασάλευτη ζωή, Πατρίδες, 2ο σονέτο, «Η φλογέρα του βασιλιά» «Ύμνος των αιώνων» Πεντζίκης Νίκος-Γαβριήλ, «Συμβάν» Ρίτσος Γιάννης «Ο τόπος μας» Σεφέρης Γιώργος, «Μυθιστόρημα Ι΄», «Μυθιστόρημα ΙΒ΄, Μποτίλια στο πέλαγο», «Επί Ασπαλάθων…» Σολωμός Διονύσιος, «Κρητικός» (απόσπασμα) Σουλιώτης Μίμης, «Πρέσπες» Φώσκολο Ούγκο, «Ύμνος στη Ζάκυνθο» .

10 ΜΕΘΟΔΕΥΣΗ ΤΗΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ Φάσεις ανάγνωσης
Ο εκπαιδευτικός, για να εισαγάγει τους μαθητές του στο θέμα που θα πραγματευτούν κατά τη διάρκεια του τριμήνου και για να δημιουργήσει κίνητρα για ανάγνωση, φέρνει στην τάξη τα έργα των ποιητών που έχει επιλέξει, οργανώνει έκθεση φωτογραφίας με τοπία της Ελλάδας, επιστρατεύει τα προσωπικά βιώματα των μαθητών από ταξίδια και εκδρομές. Δημιουργεί ένα πλαίσιο προβληματισμού με την ανάγνωση ποιημάτων και αποσπασμάτων, με την προβολή ντοκιμαντέρ, με στόχο να αναδυθούν ερωτήματα, τις απαντήσεις των οποίων θα αναζητήσουν οι μαθητές στα ποιήματα, που θα διαβάσουν [α΄φάση]. Έπειτα περνά στην ομαδική εργασία. Η τάξη χωρίζεται σε ομάδες [2 καλοί+2 μέτριοι+1 αδύνατος] , οι οποίες μελετούν τα έργα και ετοιμάζουν τις εργασίες, από τις οποίες άλλες σχετίζονται με τα κείμενα και άλλες αναπτύσσουν δεξιότητες εικονοποίησης και δραματοποίησης των κειμένων. Οι ομάδες παρουσιάζουν την εργασία τους στην τάξη και τη συμπληρώνουν με στοιχεία από τις παρατηρήσεις των άλλων ομάδων [β΄φάση]. Στη συνέχεια, οι μαθητές παράγουν το δικό τους αναστοχαστικό λόγο γύρω από το θέμα της διδακτικής ενότητας με ατομικές και ομαδικές δραστηριότητες [γ΄φάση].

11 ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΩΝ ΦΑΣΕΩΝ ΤΟΥ PROJECT Α΄ Φάση: Πριν από την ανάγνωση (περίπου 2-3 διδακτικές ώρες) Ο εκπαιδευτικός συζητά με τους μαθητές του το θέμα που προγραμματίζει να ερευνήσουν από κοινού για το επόμενο τρίμηνο και τους παρουσιάζει τα ποιήματα που έχει επιλέξει. Παρουσιάζει στους μαθητές φωτογραφίες ελληνικών περιοχών από το διαδίκτυο ή από φωτογραφικά λευκώματα, διαβάζει μικρά αποσπάσματα από ταξιδιωτική ελληνική λογοτεχνία ή ταξιδιωτικούς οδηγούς. Επισκέπτεται με τους μαθητές το ιστολόγιο > . Αξιοποιεί τα βιώματα των μαθητών. Ζητά από τους να περιγράψουν τοπία από περιοχές της Ελλάδας που έχουν επισκεφθεί. Διαβάζει στην τάξη το ποίημα του Ιω. Πολέμη «Τι είναι η πατρίδα μου;». Προβάλλει στην τάξη απόσπασμα από το αρχείο της ΕΡΤ (0.2, ,16) του ντοκιμαντέρ του Γ. Καρυπίδη «Της πατρίδος μου πάλι ομοιώθηκα» από την ηλεκτρονική διεύθυνση > [Ο Οδυσσέας Ελύτης στην εκπομπή αυτή μιλά μετά τη βράβευσή του με το Βραβείο ΝΟΜΠΕΛ Λογοτεχνίας (1979]. Μετά την ανάγνωση του ποιήματος του Ιω. Πολέμη και την προβολή του ντοκιμαντέρ ακολουθεί συζήτηση στην τάξη με θέμα: Αν ανάλογα ερωτήματα που απασχολούν τον Πολέμη, απασχολούν και άλλους ποιητές και αν το ελληνικό τοπίο παίζει τόσο καταλυτικό ρόλο και σε άλλους ποιητές όσο στον Ελύτη. Μετά από αυτή τη συζήτηση έχει διαμορφωθεί στην τάξη ένα πλαίσιο προβληματισμού και έχουν διατυπωθεί τα ερωτήματα, οι απαντήσεις των οποίων θα αναζητηθούν στα ποιήματα, που θα διαβάσουν οι μαθητές.

12 ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΩΝ ΦΑΣΕΩΝ ΤΟΥ PROJECT Β΄Φάση: Κυρίως Ανάγνωση (περίπου 8-10διδακτικές ώρες)
Οι μαθητές χωρίζονται σε ομάδες [2 καλοί+2 μέτριοι+1 αδύνατος] με εναλλασσόμενους ρόλους: αναγνώστης-εξερευνητής, γραμματέας, παρουσιαστής, σύνδεσμος, αναπληρωματικός). Κάθε ομάδα μελετά, για να παρουσιάσει στην τάξη, τα ποιήματα ενός ποιητή ή ομάδας ποιητών, που πραγματεύονται το ίδιο θέμα ή τόπο π.χ. Κάλβος-Σολωμός - Φώσκολο: Ζάκυνθος, Ασλάνογλου-Εγγονόπουλος -Καρυωτάκης-Παλαμάς: Αθήνα, Αναγνωστάκης-Καββαδίας-Πεντζίκης: Θεσσαλονίκη. Αναζητούν υλικό για το θέμα του σεναρίου: Εντοπισμός ποιημάτων, μελοποιήσεων και αναγνώσεων μέσα από την αναζήτηση στα Κ.Ν.Ε.Λ. του Γυμνασίου και στο διαδίκτυο. Συγκέντρωση πληροφοριακού υλικού που αφορά το ιστορικό πλαίσιο των ποιημάτων και τη βιογραφία των ποιητών. Αναζήτηση εικονογραφικού και φωτογραφικού υλικού, σχετικού με το περιεχόμενο των ποιημάτων. Εντοπισμός των τόπων στο χάρτη της Ελλάδας.

13 ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΕΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ για αναζήτηση ερμηνευτικού υλικού της θεματικής ενότητας
Ηλεκτρονικός Κόμβος για την υποστήριξη των διδασκόντων την Ελληνική Γλώσσα. Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού, Ελληνική Ιστορία. ντοκιμαντέρ- κινηματογραφικό δοκίμιο του Γ.Σμαραγδή από το αρχείο της ΕΡΤ «Η δε πόλις ελάλησεν: Ζάκυνθος-Κάλβος-Σολωμός». μελοποίηση του ποιήματος του Ανδρέα Κάλβου «Ο Φιλόπατρις». video «Μια βόλτα στο Μεσολόγγι», το σπίτι του Κ. Παλαμά, το Μεσολόγγι και η λιμνοθάλασσα, «Γιάννης Ρίτσος: Οι ρίζες, Γαλλία-Ελλάδα-Ελβετία-Βέλγιο, 1985, ντοκιμαντέρ του Ρ. Μανθούλη. μελοποίηση του ποιήματος του Γ. Ρίτσου «Ρωμιοσύνη» από τον Μ. Θεοδωράκη. , ανάγνωση των ποιημάτων «Μυθιστόρημα Ι», «Μποτίλια στο πέλαγο» από τον Γ. Σεφέρη. μελοποίηση του ποιήματος του Γ.Σεφέρη «Μυθιστόρημα Ι΄». «Ο ήλιος ο ηλιάτορας», «Το Άξιον εστί: Η Γένεσις» του Οδ.Ελύτη με ανάγνωση μαθητών. μελοποίηση του ποιήματος του Μ.Γκανά «Στα καμένα». μελοποίηση του ποιήματος «Θεσσαλονίκη ΙΙ» του Ν. Καββαδία από τον Θ. Μικρούτσικο. , Χάρτης της Ελλάδας.

14 ΦΥΛΛΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΟΜΑΔΩΝ ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 1ΗΣ ΟΜΑΔΑΣ
Να εντοπίσετε τα γνωρίσματα του φυσικού περιβάλλοντος του τόπου, τα οποία προβάλλονται στα ποιήματα των: Ελύτη Οδ., «Πίνοντας ήλιο κορινθιακό», Σολωμού Δ., «Η καταστροφή των Ψαρών» και Σουλιώτη Μ., «Πρέσπες». Να γίνει ακρόαση ανάγνωσης της ποίησης Οδ. Eλύτη από σχολικό blog> «Ο ήλιος ο ηλιάτορας» και «Το Άξιον εστί: Η Γένεσις» του νομπελίστα ποιητή με ανάγνωση μαθητών. Να εντοπίσετε στο Χάρτη της Ελλάδας > [ τους τόπους, στους οποίους αναφέρονται τα ποιήματα.

15 ΦΥΛΛΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΟΜΑΔΩΝ ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 2ΗΣ ΟΜΑΔΑΣ
Να καταγράψετε τις εικόνες των ποιημάτων των: Γκανά Μ., «Γυάλινα Γιάννενα», «Στα καμένα», Κρυστάλλη Κ., «Ηλιοβασίλεμα», Ρίτσου Γ., «Τ’ άσπρο ξωκλήσι», «Ο τόπος μας». Να γίνει ακρόαση της μελοποίησης του ποιήματος του Μ.Γκανά «Στα καμένα»> Να γίνει ακρόαση της μελοποίησης του ποιήματος του Γ. Ρίτσου «Ρωμιοσύνη» από τον Μ. Θεοδωράκη>

16 ΦΥΛΛΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΟΜΑΔΩΝ ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 3ΗΣ ΟΜΑΔΑΣ
Να καταγράψετε τις εικόνες των ποιημάτων των: Ασλάνογλου Ν.- Αλ., «Αθήνα», Αναγνωστάκη Μ., «Θεσσαλονίκη μέρες του μ.Χ.», Εγγονόπουλου Ν., «Τραμ και Ακρόπολις», Καββαδία Ν., «Θεσσαλονίκη ΙΙ» και Καρυωτάκη Κ., «Πρέβεζα», «Αθήνα». Να γίνει ακρόαση της μελοποίησης του ποιήματος «Θεσσαλονίκη ΙΙ» του Ν. Καββαδία από τον Θ.Μικρούτσικο> Να μελετήσετε τα ποιήματα του Κ. Παλαμά, «Ασάλευτη ζωή , Πατρίδες, 2ο σονέτο, «Η φλογέρα του βασιλιά», «Ύμνος των αιώνων». Να διερευνήσετε το video «Μια βόλτα στο Μεσολόγγι»: Το σπίτι του Κωστή Παλαμά, το Μεσολόγγι και η λιμνοθάλασσα> .

17 ΦΥΛΛΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΟΜΑΔΩΝ ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 4ΗΣ ΟΜΑΔΑΣ
Να συνθέσετε σύντομα Βιογραφικά Σημειώματα των ποιητών: Οδ. Ελύτη, Κ. Κρυστάλλη, Γ. Ρίτσου, Γ. Σεφέρη και Δ. Σολωμού, αντλώντας πληροφορίες από το σχολικό εγχειρίδιο των Κειμένων ΝΕ Λογοτεχνίας . Να μελετήσετε τα ποιήματα του Ν.-Αλ. Ασλάνογλου, «Αθήνα» και του Κ. Καρυωτάκη «Αθήνα» και να συγκεντρώσετε πληροφορίες για το ιστορικό πλαίσιο αυτών των ποιημάτων από τα σχολικά εγχειρίδια των Κειμένων ΝΕ Λογοτεχνίας και της Αρχαίας Ιστορίας. Να διερευνήσετε την ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας μέσω του ντοκιμαντέρ του Ρ. Μανθούλη, «Γιάννης Ρίτσος: Οι ρίζες, Γαλλία- Ελλάδα-Ελβετία-Βέλγιο, 1985, μια τετραεθνής συμπαραγωγή για ένα πορτρέτο της Ελλάδας από το 1936 έως το 1974 με βάση την ποίηση του Γ.Ρίτσου>

18 ΦΥΛΛΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΟΜΑΔΩΝ ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 5ΗΣ ΟΜΑΔΑΣ
Να μελετήσετε τα ποιήματα του Κάλβου Ανδρ., «Εις Σάμον» και «Ο Φιλόπατρις» και του Φώσκολο Ούγκο, «Ύμνος στη Ζάκυνθο» και να καταγράψετε τις ιδέες και τα συναισθήματα, που εκφράζουν οι δύο ποιητές. Να καταγράψετε τις εντυπώσεις σας από τη διερεύνηση του ντοκιμαντέρ-κινηματογραφικού δοκιμίου του Γ. Σμαραγδή από το αρχείο της ΕΡΤ «Η δε πόλις ελάλησεν: Ζάκυνθος-Κάλβος-Σολωμός»> Να γίνει ακρόαση της μελοποίησης του ποιήματος του Ανδρ. Κάλβου «Ο Φιλόπατρις»> Να εντοπίσετε στο Χάρτη της Ελλάδας [ τους τόπους, στους οποίους αναφέρονται τα ποιήματα και τις γεωγραφικές ενότητες, στις οποίες ανήκουν αυτοί οι τόποι.

19 ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΩΝ ΦΑΣΕΩΝ ΤΟΥ PROJECT Γ΄ Φάση: Μετά την Ανάγνωση (περίπου 2-3 διδακτικές ώρες)
Σε αυτή τη Φάση οι μαθητές εργάζονται ομαδικά και ατομικά και παράγουν το δικό τους αναστοχαστικό λόγο γύρω από το θέμα της διδακτικής ενότητας με τις εξής γλωσσικές δραστηριότητες: >Εντοπίζουν τις ομοιότητες και τις διαφορές μεταξύ της «εικόνας» της Ελλάδας των ποιημάτων και της σημερινής Ελλάδας. >Συνθέτουν ποίημα ή πεζό με θέμα «Η δική μου Ελλάδα» ή «Η πόλη μου». Συνεχίζουν με μη γλωσσικές δραστηριότητες: Xωρίζονται σε ομάδες ανάλογα με τα ενδιαφέροντά τους: >Ομάδα οπτικοποίησης: δημιουργούν βίντεο, αφίσες, έργα ζωγραφικής, κολάζ με θέμα «Η δική μου Ελλάδα» ή «Η πόλη μου» (για τη σύνθεση αυτών των έργων χρησιμοποιούν και το υλικό που παρήγαγαν ή συγκέντρωσαν στη Β΄ Φάση). >Ομάδα συγκέντρωσης ποιημάτων, κειμένων και έργων μαθητών: για τη δημιουργία έντυπου και ψηφιακού ανθολογίου [μια παρουσίαση/ppt], το οποίο θα παραδοθεί στη βιβλιοθήκη του σχολείου και θα αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του σχολείου ή θα χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία έκθεσης στο σχολείο με θέμα «Εικόνες της Ελλάδας στην ποίηση».

20 Αξιολογούνται για τον προφορικό και το γραπτό λόγο τους.
ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΔΟΣΗΣ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ στο Project και στην ομαδοσυνεργατική μάθηση Οι μαθητές αξιολογούνται τόσο για τη συμμετοχή τους στις ομαδικές εργασίες όσο και για τις ατομικές εργασίες τους. Αξιολογούνται για τον προφορικό και το γραπτό λόγο τους. Αξιολογείται η ικανότητα του κάθε μαθητή να ερμηνεύσει την εικόνα της Ελλάδας, που παρουσιάζουν οι ποιητές. Αξιολογείται η ικανότητα των μαθητών να επισημάνουν τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα και τις αξίες της Ελλάδας και των Ελλήνων, που προβάλλουν οι ποιητές. Αξιολογείται η ικανότητα των μαθητών να αναζητούν, να διαχειρίζονται και να αξιοποιούν τις πληροφορίες από το διαδίκτυο.

21 ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ ΓΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ
Vitti, Mario (1979), Η γενιά του τριάντα. Ιδεολογία και μορφή. Αθήνα: Ερμής. Καμάρα, Αφροδίτη & Αιμιλία Σαλβάνου (2007), «Η αισθητική και ιδεολογική ανακάλυψη του Αιγαίου», Πολιτιστική Πύλη του Αρχιπελάγους του Αιγαίου> . Καραντώνης Ανδρέας (1980), Γύρω από το «Άξιον εστί». Για τον Οδυσσέα Ελύτη. Αθήνα: Παπαδήμας. Λεοντή Άρτεμις (1998), Τοπογραφίες του Ελληνισμού. Χαρτογραφώντας την πατρίδα. Αθήνα: Scripta. Λυχναρά Λίνα (1986), Το μεσογειακό τοπίο στην ποίηση του Γιώργου Σεφέρη και του Οδυσσέα Ελύτη. Αθήνα: Εστία. Τζιόβας Δημήτρης (1989), Οι μεταμορφώσεις του εθνισμού και το ιδεολόγημα της ελληνικότητας στο μεσοπόλεμο. Αθήνα: Οδυσσέας.

22 Τέλος Παρουσίασης Σας ευχαριστώ για την προσοχή σας!


Κατέβασμα ppt "Παναγιώτης Νταβαρίνος Σχολικός Σύμβουλος Φιλολόγων"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google