Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΙΟΥΔΑΪΣΜΟΣ ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΔΕΝΤΣΙΚΙΩΤΗΣ.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΙΟΥΔΑΪΣΜΟΣ ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΔΕΝΤΣΙΚΙΩΤΗΣ."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΙΟΥΔΑΪΣΜΟΣ ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΔΕΝΤΣΙΚΙΩΤΗΣ

2 ΙΟΥΔΑΪΣΜΟΣ Ο Ιουδαϊσμός είναι η θρησκεία που ασπάζεται το σύνολο του εβραϊκού λαού. Είναι η αρχαιότερη μονοθεϊστική θρησκεία, αλλά διαφέρει από τις υπόλοιπες θρησκείες, επειδή η αυθεντία δεν αποδίδεται σε κάποιο πρόσωπο, αλλά στις Γραφές και τις παραδόσεις. Σύμφωνα με τον Ιουδαϊσμό, ο Θεός είναι ένας και μοναδικός, και μάλιστα είναι παντογνώστης, παντοδύναμος, πανάγαθος και υπερβατικός και θεωρείται ο δημιουργός του σύμπαντος. Το όνομα του Θεού είναι Γιαχβέ ή Ιεχωβά.

3 ΙΟΥΔΑΪΣΜΟΣ Σύμφωνα με την παραδοσιακή εβραϊκή πίστη, ο Θεός που δημιούργησε τον κόσμο, έκανε μια διαθήκη (=συμφωνία) με τον εβραϊκό λαό, και του αποκάλυψε τους νόμους Του και τις εντολές Του με τη μορφή της Τορά (συνήθως αναφέρεται και ως "Μωσαϊκός Νόμος"). Ο Θεός έδωσε στο Μωυσή την Τορά στο όρος Σινά.

4 ΙΟΥΔΑΪΣΜΟΣ Τα βασικά πιστεύω του Ιουδαϊσμού αποτελούνται από 13 μέρη:
-Πίστη στη ύπαρξη δημιουργού και Πρόνοιας -Πίστη στην ενότητα του δημιουργού -Πίστη πως ο δημιουργός είναι ασώματος -Πίστη στην αιωνιότητα Του -Πίστη πως μονάχα αυτόν οφείλουμε να λατρεύουμε -Πίστη στη διδασκαλία τον προφητών -Πίστη στην αποκάλυψη της Τορά στο Μωυσή στο Όρος Σινά -Πίστη στο ότι ο Μωυσής είναι ο μεγαλύτερος των προφητών -Πίστη στην αμετάβλητη φύση του, εξ αποκαλύψεως, νόμου -Πίστη στην παντογνωσία του Θεού -Πίστη στην ανταπόδοση, σε αυτή και στην άλλη ζωή -Πίστη στον ερχομό του Μεσσία -Πίστη στην ανάσταση των νεκρών

5 ΙΟΥΔΑΪΣΜΟΣ ΤΟΠΟΙ ΛΑΤΡΕΙΑΣ Ο τόπος λατρείας για τη θρησκεία του Ιουδαϊσμού είναι η συναγωγή.Ο όρος συναγωγή προέρχεται από το ρήμα συνάγω και σημαίνει "τόπος συγκέντρωσης". Μία τυπική συναγωγή αποτελείται από ένα μεγάλο χώρο προσευχής και μικρότερα δωμάτια μελέτης. Συνήθως περιλαμβάνεικαι χώρο κοινωνικών συναθροίσεων, καθώς και γραφεία.Η συναγωγή μέσα δεν έχει καμία εικόνα γιατί δεν τους το επιτρέπει η θρησκεία τους. Επίσης για να προσευχηθούν πρέπει να υπάρχουν από 10 άντρες και πάνω στη συναγωγή.

6 ΙΟΥΔΑΪΣΜΟΣ ΙΟΥΔΑΪΚΑ ΕΘΙΜΑ Περιτομή Στην Παλαιά Διαθήκη, ο Θεός ζητά από τον Αβραάμ να περιτμηθεί και να περιτμήσει τους απογόνους και τους δούλους του ως απόδειξη της συμφωνίας που συνάπτει ο Θεός με τον Ισραήλ. Έτσι, οκτώ μέρες μετά τη γέννησή τους, όλα τα αγόρια υποβάλλονται σε περιτομή. Η περιτομή γιορτάζεται τελετουργικά με ένα εορταστικό γεύμα.   Ταφή Ο Εβραίος νεκρός πρέπει να θάβεται το συντομότερο δυνατό μετά το θάνατό του. Το σώμα του νεκρού πρέπει να είναι ντυμένο στα λευκά. Η ταρίχευση και η αποτέφρωση των νεκρών απαγορεύονται. Σύμφωνα με τους Εβραίους, ο οργανισμός πρέπει να μένει μέσα στη γη

7 ΙΟΥΔΑΪΣΜΟΣ Η ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ Στις ορθόδοξες συναγωγές επιτρέπεται στον κύριο χώρο να εισέρχονται μόνο άντρες. Γυναίκες εισέρχονται μόνο για την τελετή του γάμου, τον υπόλοιπο καιρό συμπροσεύχονται από γειτονικά δωμάτια. Στις προοδευτικές ή μεταρρυθμιστικές ιουδαϊκές κοινότητες επιτρέπεται η είσοδος και στις γυναίκες.

8


Κατέβασμα ppt "ΙΟΥΔΑΪΣΜΟΣ ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΔΕΝΤΣΙΚΙΩΤΗΣ."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google