Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΝΟΜΙΣΜΑΤΑ.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΝΟΜΙΣΜΑΤΑ."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΝΟΜΙΣΜΑΤΑ

2 ΝΟΜΙΣΜΑΤΑ ΚΟΡΙΝΘΟΥ Η Κόρινθος ήταν από τις πρώτες πόλεις στην Ελλάδα που έκδωσε νομίσματα, μετά την Αίγινα και το Άργος. Μέχρι τις αρχές του 7ου αιώνος χρησιμοποιούσε τα νομίσματα του Άργους και κατά την διάρκεια της ηγεμονίας του Κύψελου, έκοψε τα δικά της.

3 Ασημένια δραχμή με την Αφροδίτη.
Κορινθιακός ασημένιος στατήρ, από τους πρώτους που κόπηκαν. Δείχνει τον Πήγασο με το αρχαϊκό γράμμα κάππα. Κορινθιακός ασημένιος στατήρ από τον Περίανδρο γύρω στο 590 π.Χ. Δείχνει το Τετρασκέλιο ή Σβάστικα. 

4 ΝΟΜΙΣΜΑΤΑ ΑΘΗΝΑΣ Η Αθήνα ήταν ανάμεσα στις πρώτες Ελληνικές πόλεις, οι οποίες έκοψαν δικά τους νομίσματα. Τα ορυχεία ασημιού του Λαυρίου είχαν μεγάλα αποθέματα. Τα πρώτα νομίσματα δεν είχαν επιγραφές, παρά μόνο έφεραν εμβλήματα.

5 Ασημένιο δίδραχμο, με το τρισκελές,  560 - 545 π.Χ.
Aσημένιο τετράδραχμο, με την Γλαύκα να στέκεται και "ΑΘΕ" εμπρός.

6 ΤΑΛΑΝΤΑ Το τάλαντο είναι μονάδα μέτρησης της μάζας που χρησιμοποιείτο κατά την αρχαιότητα από πολλούς λαούς της Μεσοποταμίας και της Μεσογείου. Οι Σουμέριοι, Βαβυλώνιοι και Εβραίοι διαιρούσαν το τάλαντο σε 60 μνες.

7 ΜΝΑ Η μνα είναι μονάδα μέτρησης της μάζας (υποδιαίρεση του ταλάντου) που χρησιμοποιήθηκε στην αρχαιότητα. 1 μνα ισοδυναμούσε με 100 δραχμές.

8 ΣΤΑΤΗΡ Ο στατήρας είναι γνωστός διεθνώς κυρίως ως νόμισμα της βόρειας Ελλάδας και, συγκεκριμένα, της Μακεδονίας. Όμως στατήρες κόβονταν και κυκλοφορούσαν στην Ελλάδα από τον 8ο αιώνα π.Χ. σε πολλές περιοχές της, με ευρύτερα γνωστούς τον αιγινητικό στατήρα, τον αττικό, τον ευβοϊκό, τον κορινθιακό και πολύ αργότερα -επειδή η Μακεδονία δεν είχε αρχικά ιδιαίτερα αναπτυγμένο εμπόριο- τον μακεδονικό. Ένας στατήρας ή καντάρι αναλογούσε σε 44 οκάδες.


Κατέβασμα ppt "ΝΟΜΙΣΜΑΤΑ."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google