Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Επαγγέλματα με προοπτικές

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Επαγγέλματα με προοπτικές"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Επαγγέλματα με προοπτικές
Project Β’ λυκείου

2 Θέμα της ερευνητικής μας εργασίας είναι τα επαγγέλματα με προοπτικές
Θέμα της ερευνητικής μας εργασίας είναι τα επαγγέλματα με προοπτικές. Σκοπός μας είναι να κατατοπίσουμε μαθητές και μη, σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί στην σημερινή αγορά εργασίας. Η τρέχουσα οικονομική κρίση έχει συμπιέσει σε μεγάλο βαθμό τις προσδοκίες για τις προοπτικές της αγοράς εργασίας, με το άμεσο μέλλον να διαγράφεται δυσοίωνο. Η ανεργία τείνει να ξεπεράσει το 26%, ενώ σε πολύ μεγαλύτερα επίπεδα κινείται η ανεργία των νέων. Σε μαθητές, φοιτητές και ήδη εργαζόμενους καταστρέφονται ολόκληρα όνειρα εξαιτίας της άσχημης κατάστασης που επικρατεί. Όμως, αν υπάρξει σωστή ενημέρωση πιστεύουμε σε ένα καλύτερο μέλλον.

3 Στον τομέα των θεωρητικών επιστημών τα επαγγέλματα με προοπτικές είναι: διερμηνέας-μεταφραστής, δάσκαλος,δικαστής, εισαγγελέας , ιερέας και κοινωνικός λειτουργός

4 Κοινωνικός λειτουργός
Ο κοινωνικός λειτουργός έρχεται σε άμεση επαφή με τον άνθρωπο, μελετά το πρόβλημά του, εντοπίζει λύσεις αντιμετώπισης, παρεμβαίνει προς τους αρμόδιους φορείς, τον συμβουλεύει και του παρέχει ηθική υποστήριξη καθ' όλη τη διάρκεια που διεκδικεί την επίλυση του προβλήματός του.Πρέπει να διακρίνεται από ευσυνειδησία και αγάπη για τον άνθρωπο.Ο κοινωνικός λειτουργός είναι απόφοιτος Τμήματος Κοινωνικής Εργασίας των Τ.Ε.Ι. Η φοίτηση διαρκεί 8 εξάμηνα. Οι χώροι όπου μπορούν να εργαστούν οι κοινωνικοί λειτουργοί, είναι γενικότερα τα ιδρύματα προστασίας ανηλίκων, των ατόμων τρίτης ηλικίας, των ατόμων με ειδικές ανάγκες (Α.μ.Ε.Α.), καθώς και οι νεοσύστατοι φορείς ή τα προγράμματα που ασχολούνται με την καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού.Οι συνθήκες εργασίας στο επάγγελμα του κοινωνικού λειτουργού παρουσιάζουν κάποια δυσκολία, κυρίως λόγω της φύσης της απασχόλησης.Το επάγγελμα του κοινωνικού λειτουργού ταξινομείται στα επαγγέλματα με θετικές προοπτικές για τα επόμενα χρόνια.

5 Στο τομέα των θετικών και τεχνολογικών επιστημών είναι: τεχνολόγος πληροφορικής και μέσων μαζικής ενημέρωσης, αναλογιστής, ειδικός εφαρμοσμένων μαθηματικών και φυσικών επιστημών, ειδικός πληροφορικής, θαλασσολόγος διαχείρισης παράκτιων περιοχών, ηλεκτρονικός μηχανικός και μηχανικός Η/Υ και διοίκησης επιχειρήσεων αγροτικών προϊόντων και τροφίμων.

6 Αναλογιστική Η αναλογιστική είναι η επιστήμη που ασχολείται με την οικονομική επίπτωση του κινδύνου και της αβεβαιότητας. Η επιστήμη αυτή παρέχει έγκυρες εκτιμήσεις για τα χρηματοπιστωτικά συστήματα ασφάλειας, με έμφαση στην πολυπλοκότητά τους, τα μαθηματικά τους, και τους μηχανισμούς τους . Οι αναλογιστές αξιολογούν μαθηματικά την πιθανότητα των γεγονότων και ποσοτικοποιούν τις ενδεχόμενες εκβάσεις προκειμένου να ελαχιστοποιηθούν οι οικονομικές απώλειες που συνδέονται με αβέβαια ανεπιθύμητα γεγονότα.

7 Στον τομέα των ιατρικών-παραϊατρικών επαγγελμάτων αρκετά θετικές προοπτικές έχουν οι μαίες, οι νοσηλευτές, ο οδοντίατρος, ο ψυχολόγος, ο φαρμακοποιός, ο φυσιοθεραπευτής, ο βρεφονηπιοκόμος, ο διαιτολόγος, ο λογοθεραπευτής.

8 Η εργασία των βρεφονηπιοκόμων περιλαμβάνει τη φροντίδα για τη σωστή διατροφή, καθαριότητα και τη βοήθεια του βρέφους ή του νηπίου στο βάδισμα, στις κινήσεις και στην ομιλία. Ακόμη, φροντίζουν για την ψυχοσωματική ανάπτυξη των νηπίων, ενημερώνουν και συμβουλεύουν τους γονείς για τη σωστή φροντίδα των παιδιών τους, προσέχουν τα μικρά παιδιά από ατυχήματα ή άλλους κινδύνους που πιθανόν υπάρχουν στο χώρο του βρεφονηπιακού σταθμού. Στους πτυχιούχους Τ.Ε.Ι. χορηγείται άδεια άσκησης επαγγέλματος από τη Νομαρχία. Εκπαίδευση: Οι βρεφονηπιοκόμοι, είναι πτυχιούχοι Τ.Ε.Ι. Βρεφονηπιοκομίας, διπλωματούχοι Ι.Ε.Κ. στο αντικείμενο της Προσχολικής Αγωγής, ή απόφοιτοι Τ.Ε.Ε. Οι απόφοιτοι Γυμνασίου, μπορούν να παρακολουθήσουν μαθήματα βρεφονηπιοκομίας στο Κέντρο Βρεφών η "Μητέρα". Σπουδές Σπουδές - Έπειτα μπορεί να δώσει κατατακτήριες εξετάσεις σε συναφή με την αρχική ειδικότητα τμήματα των ΑΕΙ· στο Κέντρο Βρεφών «Η Μητέρα» για τις αποφοίτους Γυμνασίου· σε ΕΠΑ-Λ και ΙΕΚ -Σπουδές βρεφονηπιοκομίας παρέχονται στα ΑΤΕΙ Αθηνών, Θεσσαλονίκης και Ηπείρου όπου η διάρκεια σπουδών είναι οχτώ εξάμηνα.

9 Επαγγέλματα αισθητικής
Στον τομέας αυτό αρκετές προοπτικές έχουν: ο ειδικός εφαρμογών αισθητικής, ο αισθητικός,ο κοσμητολόγος,ο αισθητικός αρωματοθεραπείας,ο αισθητικος ποδολογίας,ο σύμβουλος εμφάνισης, το επαγγελματικό μακιγιάζ,ο ειδικός μανικιούρ-πεντικιούρ και ο κομμωτής.

10 Ειδικός εφαρμογών αισθητικής
Η ανάγκη για αισθητική περιποίηση στις ημέρες μας γίνεται ολοένα και πιο απαραίτητη, αφού αποτελεί τον αντίποδα στους σύγχρονους ρυθμούς της καθημερινότηταςΗ αισθητική δε στοχεύει μόνο στη βελτίωση και διατήρηση της επιμελημένης εμφάνισης προσώπου και σώματος, αλλά στο σύνολο της ομορφιάς και της αρμονίας της εμφάνσης του ατόμου από κάθε σκοπιά. Μπορεί κανείς να παρακολουθήσει μαθήματα της ειδικότητας σε κάποιο ιδιωτικό ή δημόσιο ΙΕΚ , στο ΤΕΙ αισθητικής και κοσμητολογίας , στην ΕΠΑΣ του Δήμου είτε να συμμετάσχει σε κάποιο σεμηνάριο.

11 ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ-ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ
Στις στρατιωτικές και αστυνομικές σχολές στρέφονται πολλά νέα παιδιά τα τελευταία χρόνια, λόγω της σιγουριάς της μονιμότητας που διασφαλίζει η αποφοίτησή τους απ’ αυτές. Συγκεκριμένα, το επάγγελμα του Αξιωματικού πολεμικής αεροπορίας, αξιωματικού πολεμικού ναυτικού,δεσμοφύλακα, αξιωματικού στρατού ξηράς, αστυνομικος, λιμενικός, Υπαξιωματικος Εν. Δυνάμεων.

12 ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΙΚΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ
Ο απόφοιτος της Σχολής Ικάρων: 1)Διαπνέεται από αγάπη για την Πολεμική Αεροπορία, σέβεται και τηρεί τις παραδόσεις του όπλου, είναι ενσυνείδητα πειθαρχικός, ενεργεί και συμπεριφέρεται σύμφωνα με τις διαταγές και τη στρατιωτική δεοντολογία 2)Διαθέτει κατάρτιση πανεπιστημιακού επιπέδου και μπορεί να αξιοποιεί τις γνώσεις του για να εκτελεί με επιτυχία την αποστολή του και να εκμεταλλεύεται τις εξελίξεις στον τομέα της ειδικότητας του 3)Διαθέτει ψυχικές αρετές ήθος, στοιχεία τα οποία συμβάλλουν στην ολοκλήρωση της προσωπικότητας του και στην επαγγελματική και κοινωνική του αναγνώριση 4)Έχει αναπτύξει τις αρχές επικοινωνίας και διέπεται από πνεύμα συνεργασίας

13 ΠΡΑΣΙΝΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ Με το βλέμμα στην αγορά εργασίας, πολλοί νέοι πλέον αλλάζουν τις επιλογές τους στις σπουδές και στρέφονται προς τα «πράσινα επαγγέλματα», αφού αυτά είναι που θα τους προσφέρουν την ευκαιρία να εξασφαλίσουν μία θέση εργασίας είτε στην Ελλάδα, είτε στο εξωτερικό. Συγκεκριμένα, ο μηχανικός περιβάλλοντος, μηχανικός διαχείρισης ενεργειακών πόρων, τεχνικός ελέγχου ρύπανσης και εφαρμογών αντιρύπανσης, τεχνολόγος φυσικών πόρων και περιβάλλοντος και γεωπόνος.

14 Γεωπονία Σκοπός του τμήματος είναι η κατάρτιση επιστημόνων, που θα ασχοληθούν με το σχεδιασμό, κατάρτιση και εφαρμογή μελετών και προγραμμάτων γεωργικής ανάπτυξης τα οποία στοχεύουν στην αύξηση της γεωργικής παραγωγής, στη ποιοτική βελτίωσή της και τη μεταποίηση των προϊόντων. Τμήματα γεωπονίας λειτουργούν στο Αριστοτέλειο πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, στο γεωπονικό πανεπιστήμιο Αθηνών και στο πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Η φοίτηση στα παραπάνω τμήματα διαρκεί 10 εξάμηνα.

15 Αθλητικά επαγγέλματα Ένας τομέας επαγγελμάτων που ανθίζει στην εποχή μας και συνδυάζει χόμπι και εργασία είναι τα αθλητικά επαγγέλματα. Συγκεκριμένα επαγγέλματα όπως του επαγγελματία ποδοσφαιριστή, του μάνατζερ αθλητών, του κολυμβητή, του προπονητή καλαθοσφαίρισης και του πυγμάχου.

16 ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΤΗΣ (ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑΣ)
Σύμφωνα με τους κανονισμούς της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου ο επαγγελματίας ποδοσφαιριστής: -έχει ένα γραπτό συμβόλαιο με ένα σωματείο - αμείβεται με ποσό μεγαλύτερο από τις πραγματικές δαπάνες του σε ανταπόδοση της ποδοσφαιρικής του δραστηριότητας

17 Μεταφορών και ναυτιλίας
Στον τομέα Μεταφορών και ναυτιλίας: είναι ο εκπαιδευτής οδηγών, ελεγκτή εναέριας κυκλοφορίας, επιμελητής πτήσεων, λιμενικό, μηχανικού αεροσκαφών, μηχανικού πλοίων, μηχανοδηγού, ναύτη, οδηγού οχημάτων δημόσιας χρήσης, πιλότου, πλοηγός σκαφών αναψυχής, πλοίαρχος, επαγγελμα συνοδού εδάφους.

18 Σπουδαιότητα Το επάγγελμα του Eκπαιδευτή οδηγών
Ο εκπαιδευτής οδηγών εφαρμόζει και διδάσκει στους υποψήφιους οδηγούς την τεχνική για τη σωστή και ασφαλή οδήγηση σύμφωνα με τον κώδικα οδικής κυκλοφορίας. Επιπλέον, ο εκπαιδευτής οδηγών διδάσκει τυπικές εργασίες συντήρησης και επισκευής αυτοκινήτου ή μοτοσικλέτας. Επισημαίνει τους κινδύνους και τις συνέπειες από αντικανονική συμπεριφορά των οδηγών, ενώ παράλληλα διδάσκει τον ενδεδειγμένο τρόπο κοινωνικής συμπεριφοράς του οδηγού. Ακόμη, ο εκπαιδευτής διδάσκει μέτρα και μέσα συλλογικής προστασίας του περιβάλλοντος για εξοικονόμηση ενέργειας. Σπουδαιότητα Ο εκπαιδευτής οδηγών χρειάζεται να έχει απολυτήριο λυκείου και να έχει παρακολουθήσει ειδικές σπουδές σε Ι.Ε.Κ. αντίστοιχης ειδικότητας για δύο εξάμηνα. Πρέπει επίσης να κατέχει δίπλωμα επαγγελματικής οδήγησης και να έχει δώσει επιτυχώς εξετάσεις στο Υπουργείο Συγκοινωνιών για την απόκτηση άδειας άσκησης του επαγγέλματος.

19 Τουριστικά επαγγέλματα
Στο τομέα των τουριστικών επαγγελμάτων είναι ο βοηθός μαγειρικής τέχνης, ο τεχνικός μαγειρικής τέχνης, ο βοηθός αρτοποιού ζαχαροπλάστη, ο τεχνικός αρτοποιίας και ζαχαροπλαστικής, ο υπάλληλος μπαρ, ο σερβιτόρος, ο υπεύθυνος μονάδας συστηματοποιημένου επισιτισμού, ο υπάλληλος τουριστικού γραφείου και ο ειδικός διαχείρισης τουριστικών εκδηλώσεων.

20 Ειδικός μαγειρικής τέχνης
Ο Τεχνικός Μαγειρικής Τέχνης είναι ικανός να απασχοληθεί σε Επιχειρήσεις Ξενοδοχειακής και Επισιτιστικής μορφής και δομής, τόσο στον Ιδιωτικό όσο και στο Δημόσιο τομέα. Είναι αυτός ο οποίος θα αναλάβει υπεύθυνα την οργάνωση και τη λειτουργία μιας σύγχρονης κουζίνας, ανεξαρτήτως μεγέθους και τύπου. Λόγω της άμεσης σχέσης που υπάρχει ανάμεσα στη μαγειρική και στον τουρισμό, έναν από τους σημαντικότερους παράγοντες οικονομικής ανάπτυξης της χώρας, η μαγειρική αποτελεί ένα από τα δυναμικότερα και διαχρονικότερα επαγγέλματα για κάθε εποχή.

21 Τοπικά επαγγέλματα Σε τοπικό επίπεδο δυστυχώς δεν υπάρχει άνθηση σε κάποια επαγγέλματα λόγω της κατάστασης που επικρατεί στην οικονομία και στην ανάπτυξη.

22 Καθώς η Ελλάδα βρίσκεται σε μία κρίσιμη κατάσταση οικονομικά αλλά και επαγγελματικά οι Έλληνες αποφασίζουν να μεταναστεύσουν για ένα καλύτερο μέλλον. Όπως καταλαβαίνουμε οι λόγοι είναι ποικίλοι. Αρχικά, η οικονομική κρίση είναι το πρωτεύον αίτιο στην αύξηση της σύγχρονης μετανάστευσης, στην συνέχεια είναι οι καλύτερες συνθήκες διαβίωσης του εξωτερικού αλλά και η αξιοκρατία που κυριαρχεί.

23 Συγκεκριμένα η έρευνα της Κάπα Research που έδειξε ότι επτά στους δέκα έλληνες αποφοίτους επιθυμούν να φύγουν στο εξωτερικό για να εργαστούν. Αυτοί που δηλώνουν πρόθυμοι να εργαστούν στο εξωτερικό το 66,4% δηλώνει ότι το κάνει για να έχει καλύτερη ποιότητα ζωής συνολικά, το 44,7% για να βρει μια καλή δουλειά και το 32,6% για να διασφαλίσει περισσότερη αξιοκρατία στην εξέλιξή του. Μάλιστα, το 60,7% δηλώνει ότι θα προτιμούσε μια θέση εργασίας με προοπτική καριέρας στο εξωτερικό παρά μια μόνιμη θέση εργασίας στον ιδιωτικό ή στον δημόσιο τομέα στην Ελλάδα.

24 Στη σύγχρονη εποχή των ραγδαίων αλλαγών ένας εργαζόμενος είναι πολύ πιθανό να αλλάξει πολλά επαγγέλματα στη διάρκεια της σταδιοδρομίας του. Σήμερα υπάρχουν πολλά και διαφορετικά επαγγέλματα που ταιριάζουν στον καθένα. Αν για κάποιους λόγους δεν είναι δυνατόν να ακολουθήσει αυτό που του αρέσει περισσότερο, μπορεί να διαλέξει ένα άλλο, αποφεύγοντας οπωσδήποτε εκείνα που δεν του ταιριάζουν. Οι νέοι μας σήμερα πρέπει να εξετάσουν σοβαρά την επιστροφή τους στην περιφέρεια. Να μάθουν να παίρνουν πρωτοβουλίες, να αναζητούν την καινοτομία και τη διαφορετικότητα, να μη φοβούνται τη σκληρή δουλειά, να ψάχνουν και να μαθαίνουν σε όλη τη διάρκεια του επαγγελματικού τους ταξιδιού. Να έχουν υπομονή και επιμονή, να αρχίσουν από τα χαμηλά για να φτάσουν στα ψηλά. Να συνταιριάζουν τις προσωπικές τους κλίσεις, δεξιότητες και ταλέντα με επαγγέλματα του μέλλοντος, προσφεύγοντας σε έγκυρες συμβουλές επαγγελματικού προσανατολισμού και στοχεύοντας θετικά στο αύριο. Γιατί το μέλλον ανήκει σε αυτούς που το προετοιμάζουν και μάχονται γι’ αυτό.

25


Κατέβασμα ppt "Επαγγέλματα με προοπτικές"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google