Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ : ΔΙΚΑΡΟΥ ΧΡΥΣΑΝΘΗ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ : ΔΙΚΑΡΟΥ ΧΡΥΣΑΝΘΗ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ : ΔΙΚΑΡΟΥ ΧΡΥΣΑΝΘΗ
ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ : ΔΙΚΑΡΟΥ ΧΡΥΣΑΝΘΗ

2 ΗΛΙΑΚΟ ΜΑΣ ΣΥΣΤΗΜΑ

3 Οι πλανήτες μας είναι 9

4 Ο Ερμής είναι ο πλησιέστερος στον Ήλιο πλανήτης, και ο μικρότερος στο Ηλιακό Σύστημα. Ο Ερμής βρίσκεται τόσο κοντά στον Ήλιο ώστε είναι πολύ δύσκολο να τον διακρίνουμε καθαρά από τη Γή.

5 ΠΛΑΝΗΤΗΣ ΑΦΡΟΔΗΤΗ Είναι το πιο λαμπρό αντικείμενο στον νυκτερινό ουρανό μετά τον Ήλιο και τη Σελήνη. Ονομάζεται από το λαό Αυγερινός ή Αποσπερίτης. Είναι παρόμοια στη Γη σε μέγεθος, αλλά πολύ διαφορετική σε φυσικά χαρακτηριστικά.

6 ΠΛΑΝΗΤΗΣ ΓΗ Η Γη είναι ο μόνος πλανήτης όπου έχει βρεθεί ζωή.
Έχει έναν φυσικό δορυφόρο, την Σελήνη.

7 ΠΛΑΝΗΤΗΣ ΑΡΗΣ Ο Άρης λέγεται συχνά και «ερυθρός πλανήτης» εξαιτίας του ερυθρού χρώματος που παρουσιάζει και οφείλεται στο τριοξείδιο του σιδήρου στην επιφάνειά του. O Άρης είναι ένας «γήινος πλανήτης» με λεπτή ατμόσφαιρα.

8 ΠΛΑΝΗΤΗΣ ΔΙΑΣ Ο Δίας αποτελείται κυρίως από υδρογόνο, με το ένα τέταρτο της μάζας να είναι ήλιο. Μπορεί επίσης να έχει βραχώδη πυρήνα που αποτελείται από βαρύτερα στοιχεία λόγω της ταχείας περιστροφής του.

9 ΠΑΝΗΤΗΣ ΟΥΡΑΝΟΣ Ο Ουρανός είναι ένας μεγάλος πλανήτης, ένας από τους τέσσερις γίγαντες αερίων του ηλιακού μας συστήματος, αλλά στη δομή μοιάζει περισσότερο με τον Ποσειδώνα, παρά με τους άλλους δύο. Λόγω της μεγάλης απόστασής του από τη Γη.

10 ΠΛΑΝΗΤΗΣ ΠΟΣΕΙΔΩΝΑΣ Ποσειδώνας είναι ο όγδοος, κατά σειρά απόστασης από τον ήλιο, πλανήτης του Ηλιακού Συστήματος. Δεν είναι ορατός με γυμνό μάτι, ενώ αν παρατηρηθεί με ισχυρό τηλεσκόπιο μοιάζει με πράσινο δίσκο.

11 ΠΛΟΥΤΩΝΑΣ Ο Πλούτωνας φαίνεται από τη Γη ως αστέρας 15-ου μεγέθους
Στη μέση απόστασή του από τον Ήλιο, 40 φορές μεγαλύτερη από εκείνη της Γης, δέχεται και φορές μικρότερη ποσότητα θερμότητας και φωτός από ότι δέχεται η Γη.

12 ΟΙ ΓΑΛΑΞΙΕΣ ΓΑΛΑΞΙΕΣ Οι γαλαξίες αποτελούν τεράστια βαρυτικά συστήματα αστέρων, γαλαξιακών αερίων, αστρικής σκόνης και (πιθανώς) αόρατης σκοτεινής ύλης. Ο όρος «γαλαξίας» προέρχεται από τις λέξεις «γάλα» και «άξονας» και δόθηκε λόγω της ορατής από τη Γη θαμπής γαλακτόχρωμης ζώνης (άξονα) του λευκού φωτός που εμφανίζεται στην ουράνια σφαίρα. Επίσης λεγόταν και γαλακτικός κύκλος. Ο γαλαξίας στον οποίο βρίσκεται το ηλιακό σύστημα ονομάζεται Γαλαξίας, με Γ κεφαλαίο, για να ξεχωρίζει από τους υπόλοιπους. Aαναφέρεται ως «ο Γαλαξίας μας».

13 ΓΑΛΑΞΙΕΣ Ο όρος «γαλαξίας» προέρχεται από τις λέξεις «γάλα» και «άξονας» και δόθηκε λόγω της γαλακτόχρωμης ζώνης (άξονα). Επίσης λεγόταν και γαλακτικός κύκλος. Ο γαλαξίας στον οποίο βρίσκεται το ηλιακό σύστημα ονομάζεται Γαλαξίας, με Γ κεφαλαίο, για να ξεχωρίζει από τους υπόλοιπους. Aναφέρεται ως «ο Γαλαξίας μας».

14 ΤΑΞΙΝΟΜΗΣΗ ΤΩΝ ΓΑΛΑΞΙΩΝ
Αποτελούνται συνήθως από τρία κύρια μέρη: Το κέντρο του γαλαξία. Το γαλαξιακό δίσκο. Την άλω του γαλαξία.

15 ΔΑΚΤΥΛΙΟΕΙΔΗΣ ΓΑΛΑΞΙΕΣ ΦΑΚΟΕΙΔΗΣ ΓΑΛΑΞΙΕΣ
ΤΑ ΕΙΔΗ ΤΩΝ ΓΑΛΑΞΙΩΝ ΕΛΛΕΙΠΤΙΚΟΙ ΓΑΛΑΞΙΕΣ ΣΠΕΙΡΟΕΙΔΗΣ ΓΑΛΑΞΙΕΣ ΔΑΚΤΥΛΙΟΕΙΔΗΣ ΓΑΛΑΞΙΕΣ ΦΑΚΟΕΙΔΗΣ ΓΑΛΑΞΙΕΣ ΑΚΑΝΟΝΙΣΤΟΙ Η ΑΝΩΜΑΛΟΙ ΓΑΛΑΞΙΕΣ

16 ΣΥΓΚΟΥΣΗ ΓΑΛΑΞΙΩΝ

17 ΣΥΣΤΑΣΗ ΓΑΛΑΞΙΩΝ Αστέρες Νεφελώματα Μεσοαστική ύλη
Διαγαλαξιακή η Μεσογαλαξιακή ύλη

18 ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΛΛΟΙ ΓΑΛΑΞΙΕΣ ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΙΚΟ ΜΑΣ;

19 Ο ΓΑΛΑΞΙΑΣ ΤΗΣ ΑΝΔΡΟΜΕΔΑΣ
Ο γαλαξίας της Ανδρομέδας είναι ένας σπειροειδής γαλαξίας που ανήκει στον αστερισμό της Ανδρομέδας . Βρίσκεται σε απόσταση μόλις 2,5 εκατομμυρίων ετών φωτός από τον γαλαξία μας.

20 ΓΑΛΑΞΙΑΣ ΤΗΣ ΔΙΝΗΣ Ο Γαλαξίας της δίνης είναι ένας σπειροειδής γαλαξίας με καθαρή δομή βραχιόνων. Ανακαλύφθηκε από τον Σαρλ μεσιε το Απέχει περίπου 23 εκατομμύρια έτη φωτός από τον γαλαξίας μας.

21 Ο ΑΡΧΑΙΟΤΕΡΟΣ ΓΑΛΑΞΙΑΣ
Ο Γαλαξίας που ονομάζεται z8_GND_5296 βρίσκεται σε απόσταση 13,1 δισεκατομμυρίων ετών φωτός. Δημιουργήθηκε μόλις 700 εκατομμύρια χρόνια μετά τη Μεγάλη Έκρηξη, από την οποία «γεννήθηκε» το Σύμπαν .

22 ΓΑΛΑΞΙΑΣ ΤΟΥ ΜΟΝΤΕ Ο Μεσιέ 81 (Μ81) γνωστός και γαλαξίας του Μπόντε είναι ένας σπειροειδής γαλαξίας . Ανακαλύφθηκε τις 31 Δεκεμβρίου 1774.

23 Ο Ήλιος O ΗΛΙΟΣ ΕΊΝΑΙ ΤΟ ΛΑΜΠΡΟΤΕΡΟ ΣΩΜΑ ΣΤΟΝ ΟΥΡΑΝΟ
Ο ΗΛΙΟΣ ΕΧΕΙ ΔΙΑΜΕΤΡΟ ΠΕΡΙΠΟΥ1,4 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ km

24 Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΗΛΙΟΥ O ΗΛΙΟΣ ΕΊΝΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΗΣ
ΣΗΜΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ ΜΑΣ ΚΑΘΩΣ ΕΊΝΑΙ ΑΝΑΓΚΑΙΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΦΩΤΟΣΥΝΘΕΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΣΤΑΘΕΡΗΣ ΘΕΡΜ/ΣΙΑΣ

25 ΗΛΙΑΚΕΣ ΕΚΡΗΞΕΙΣ ΟΙ ΗΛΙΑΚΕΣ ΕΚΡΗΞΕΙΣ ΕΊΝΑΙ ΠΥΡΙΝΙΚΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ ΤΟΥ ΗΛΙΟΥ ΟΙ ΗΛΙΑΚΕΣ ΕΚΡΙΞΕΙΣ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝΤΑΙ ΚΥΡΙΩΣ ΑΠΌ ΡΑΔΙΟΚΥΜΑΤΑ ΤΥΠΟΥ ’’Γ’’

26 ΤΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ Ο ΗΛΙΟΣ ΕΚΤΗΜΑΤΑΙ ΌΤΙ ΕΊΝΑΙ
5 ΔΙΣΕΚΑΤΟΜΥΡΙΩΝ ΕΤΩΝ ΚΑΘΩΣ Ο ΧΡΟΝΟΣ ΠΟΥ ΤΟΥ ΑΠΟΜΕΝΕΙ ΕΠΙΣΗΣ ΕΊΝΑΙ ΣΦΑΙΡΙΚΟΣ ΕΊΝΑΙ ΠΛΟΥΣΙΟΣ ΣΤΑ ΒΑΡΙΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΚΑΙ ΣΕ ΑΕΡΙΑ

27 Το Μαγνητικό Πεδίο Του Ήλιου
Ο ΗΛΙΟΣ ΔΙΑΘΕΤΕΙ ΙΣΧΥΡΟ ΜΑΓΝΗΤΙΚΟ ΠΕΔΙΟ ΤΟ ΜΑΓΝΗΤΙΚΟ ΠΕΔΙΟ ΤΟΥ ΗΛΙΟΥ ΕΠΙΡΡΕΑΖΕΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΤΗΝ ΖΩΗ ΣΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ ΜΑΣ

28 Ο Θάνατος του Ήλιου Ο ΗΛΙΟΣ ΜΑΣ ΘΑ ΠΕΘΑΝΕΙ ΠΕΡΙΠΟΥ ΣΕ 5 ΔΥΣΕΚΑΤ. ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΘΩΣ Η ΖΩΗ ΤΟΥ ΣΥΝΟΛΙΚΑ ΕΊΝΑΙ 10

29 ΜΑΘΗΤΕΣ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΑΣΤΑΓΓΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΠΑΣΙΟΥΡΑΣ ΣΕΡΡΑΝΟ
ΜΑΥΡΕΣ ΤΡΥΠΕΣ ΜΑΥΡΕΣ ΤΡΥΠΕΣ ΜΑΘΗΤΕΣ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΑΣΤΑΓΓΑΣ & ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΠΑΣΙΟΥΡΑΣ ΣΕΡΡΑΝΟ

30

31 Ο όρος μαύρη τρύπα είναι ευρύτατα διαδεδομένος και επινοήθηκε το από τον Αμερικανό αστρονόμο-φυσικό  John Wheeler Οι μαύρες τρύπες δημιουργούνται από τον πυρήνα ενός άστρου που χάνει την πάλη με την βαρύτητα και τα υλικά του καταρρέουν και να συμπιέζονται Οι μαύρες τρύπες δεν μπορούν να εκπέμψουν κανενός είδους φως ή άλλο στοιχείο που θα μπορούσε να επιβεβαιώσει την ύπαρξή τους

32 ΗΛΙΑΚΕΣ ΚΑΤΑΙΓΙΔΕΣ ΗΛΑΚΗ ΚΑΤΑΙΓΙΔΑ – ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ
ΗΛΙΑΚΩΝ ΕΚΡΗΞΕΩΝ – ΕΚΤΟΞΕΥΣΗ ΦΟΡΤΙΣΜΕΝΩΝ ΣΩΜΑΤΙΔΙΩΝ ΑΠΌ ΤΟΝ ΗΛΙΟ.

33 ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ Χ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΣΤΟΥΣ ΔΟΡΥΦΟΡΟΥΣ
ΕΊΝΑΙ Η ΙΣΧΥΡΟΤΕΡΗ ΜΟΡΦΗ ΚΑΤΑΙΓΙΔΩΝ. ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΣΤΟΥΣ ΔΟΡΥΦΟΡΟΥΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΡΕΥΜΑ. ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ.

34 ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ M και C ΤΟ ΒΟΡΕΙΟ ΣΕΛΛΑΣ ΕΊΝΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΤΗΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ M.
ΜΕ ΤΗΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΤΗΣ.

35 ΕΤΗ ΦΩΤΟΣ ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΕΤΟΣ ΦΩΤΟΣ;
Το έτος φωτός είναι μονάδα μέτρησης μήκους - απόστασης (και όχι χρόνου). Ορίζεται ως η απόσταση που θα ταξιδέψει ένα φωτόνιο, κινούμενο στο κενό, μακριά από μάζες και ηλεκτρομαγνητικά πεδία.Το σύμβολό του είναι το ly.

36 ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΤΑΧΥΤΗΤΑ ΤΟΥ;
Η ταχυτητα του φωτός στο κενό είναι m/s, το έτος φωτός ισοδυναμεί με ,8 km

37 Η ΑΠΟΣΤΑΣH Η απόσταση Γης-Σελήνης είναι ένα δευτερόλεπτο και 25 εκατοστά φωτός

38

39 Η ΑΠΕΡΑΝΤΟΣΥΝΗ ΤΟΥ ΣΥΜΠΑΝΤΟΣ!

40 Το κράνος του Θορ. ΤΟ ΚΡΑΝΟΣ ΤΟΥ ΘΩΡ ΑΠΕΧΕΙ ΠΕΡΙΠΟΥ 30 ΕΤΗ
ΦΩΤΟΣ ΚΑΙ ΜΟΙΑΖΕΙ ΜΕ ΜΙΑ ΓΙΓΑΝΤΙΑ ΦΥΣΑΛΙΔΑ

41 Η ηλιο-ουρά είναι ο κρίσιμος διάδρομος που ενώνει την ηλιόσφαιρα με το διαστρικό κενό του Γαλαξία.

42 ► Σύμπαν : εννοούμε το σύνολο των πραγμάτων που υπάρχουν, το σύνολο δηλαδή των όντων. Σύμφωνα με την επιστήμη το σύμπαν αφορά το χωροχρονικό συνεχές, στο οποίο περιλαμβάνεται το σύνολο της ύλης και της ενέργειας. Το Σύμπαν  είναι ταυτόχρονα: α. ΠΕΠΕΡΑΣΜΕΝΟ. β. ΑΠΕΙΡΟ.

43 ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ ΣΕ ΑΛΛΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ

44 Η απάντηση των επιστημόνων στο ερώτημα που έχει απασχολήσει εκατομμύρια ανθρώπους.

45 ΟΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΕΧΟΥΝ ΑΝΑΚΑΛΥΨΕΙ ΤΗΝ ΥΠΑΡΞΗ ΜΙΚΡΟΒΙΑΚΗΣ ΖΩΗΣ ΣΤΟΝ ΑΡΗ

46 Η ΕΞΩΓΗΙΝΗ ΖΩΗ ΣΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ ΓΗ
5 Τα ΑΤΙΑ έχουν συνδεθεί εδώ και χρόνια με την ύπαρξη ευφυών όντων από άλλους πλανήτες και τις μοναδικές επισκέψεις τους στον πλανήτη μας.

47 Άγνωστης Ταυτότητας Ιπτάμενα Αντικείμενα
Ο όρος Άγνωστης Ταυτότητας Ιπτάμενα Αντικείμενα (ΑΤΙΑ) αναφέρεται σε αντικείμενα τα οποία εμφανίζονται στον ουράνιο θόλο ή μερικές φορές και στο διάστημα και δεν μπορούν να κατηγοριοποιηθούν σε γνωστά ανθρώπινα κατασκευάσματα ή σε αντίστοιχες δημιουργίες της φύσης.

48 ΕΞΩΓΗΙΝΟΙ ΖΩΗ ΣΤΗ ΣΕΛΗΝΗ
Πολλοί άνθρωποι δεν νομίζουν ότι η σελήνη έχει βάση εξωγήινων,ένας φανταστικός ισχυρισμός κατευθείαν από τα βιβλία κόμικ και την επιστημονική φαντασία, ωστόσο υπάρχουν πολλά παράξενα γεγονότα.


Κατέβασμα ppt "ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ : ΔΙΚΑΡΟΥ ΧΡΥΣΑΝΘΗ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google