Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Δυνάμεις – Σωματίδια Δυναμεις Εξ’ αποστάσεως Εξ’ επαφής Τα λεγόμενα σωματίδια φορείς δυνάμεων είναι υπεύθυνα για την αλληλεπίδραση των σωμάτων που βρίσκονται.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Δυνάμεις – Σωματίδια Δυναμεις Εξ’ αποστάσεως Εξ’ επαφής Τα λεγόμενα σωματίδια φορείς δυνάμεων είναι υπεύθυνα για την αλληλεπίδραση των σωμάτων που βρίσκονται."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 «Μοντέρνες Αντιλήψεις Για Τα Πεδία Δυνάμεων – Σωματίδια Αλληλεπίδρασης»

2 Δυνάμεις – Σωματίδια Δυναμεις Εξ’ αποστάσεως Εξ’ επαφής Τα λεγόμενα σωματίδια φορείς δυνάμεων είναι υπεύθυνα για την αλληλεπίδραση των σωμάτων που βρίσκονται σε μεγάλη απόσταση. Για να γίνει πιο κατανοητό μπορούμε να τα φανταστούμε σαν μεγάλες βαριές μπάλες τις οποίες πετάει το ένα σώμα στο άλλο για να του ασκήσει δύναμη. Το παραπάνω συμβαίνει λόγω της μεταβολής της ορμής του σώματος που λαμβάνει την μπάλα. Αυτοί οι φορείς δυνάμεων κινούνται μέσα στα πεδία δυνάμεων, δηλαδή χώρους που μια μάζα, ένα φορτίο ή ένας μαγνήτης τον αλλοιώνουν,δίνοντας του την δυνατότητα να ασκεί δυνάμεις στα κατάλληλα υποθέματα (σωματίδιο Higgs).

3

4 Θεμελιώδεις Αλληλεπιδράσεις
Τα στοιχειώδη σωματίδια που προαναφέρθηκαν είναι οι δομικοί λίθοι της ύλης όλου του Σύμπαντος. Αυτά αλληλεπιδρούν μεταξύ τους για να συγκροτούν το Σύμπαν. Οι θεμελιώδης αυτών είναι: Άμεσα αντιληπτές στην καθημερινή μας ζωή: Βαρυτική : Σ’ αυτήν οφείλεται η συγκρότηση των γαλαξιών και η περιφορά των πλανητών γύρω από τον Ήλιο.Η βαρύτητα είναι υπεύθυνη για την επαναφορά μας στο έδαφος όταν πηδάμε.Αυτή η δύναμη είναι πάντα ελκτική. Αν και οι θεωρίες δεν είναι επιβεβαιωμένες, ο φορέας της αλληλεπίδρασης θεωρείται το βαρυτόνιο. Ηλεκτρομαγνητική : Είναι υπεύθυνη για την λειτουργία των ηλεκτρικών μηχανών. Επίσης ευθύνεται για την συγκρότηση των ατόμων (περιφορά ηλεκτρονίων γύρω από τον πυρήνα).Ασκείται μεταξύ όλων των σωμάτων που έχουν ηλεκτρικό φορτίο. Τα φορτία διακρίνονται σε θετικά και αρνητικά. Τα ομόσημα απωθούνται, ενώ τα ετερόσημα έλκονται. Ο φορέας αυτής της αλληλεπίδρασης είναι το φωτόνιο.

5

6 Μη αντιληπτές στην καθημερινή μας ζωή: ΙΣΧΥΣ ΑΛΛΗΛΕΠΙΔΡΑΣΕΩΝ
Ισχυρή πυρηνική : Η ισχυρή αλληλεπίδραση είναι υπεύθυνη για την συγκρότηση των πυρήνων των ατόμων (συγκρατεί τα πρωτόνια και τα νετρόνια ώστε να σχηματίσουν τον πυρήνα). Όσα σωματίδια δέχονται την ισχυρή αλληλεπίδραση ονομάζονται αδρόνια, τα οποία συγκροτούνται από κουάρκ, οι αλληλεπιδράσεις των οποίων περιγράφονται από την κβαντική χρωμοδυναμική. Οι φορείς των κουάρκ ονομάζονται γκλουόνια. Ασθενής πυρηνική : Είναι πολύ σημαντική, αφού μια από τις βασικές πυρηνικές αντιδράσεις που πραγματοποιούνται στον Ήλιο και τον κάνουν να μας φωτίζει οφείλεται σε αυτήν την αλληλεπίδραση. Τα σωματίδια που αισθάνονται την ασθενή και όχι την ισχυρή αλληλεπίδραση, ονομάζονται λεπτόνια. ΙΣΧΥΣ ΑΛΛΗΛΕΠΙΔΡΑΣΕΩΝ Ισχυρή Πυρηνική > Ηλεκτρομαγνητική > Ασθενής Πυρηνική > Βαρυτική

7

8 Η Ενοποίηση Των Αλληλεπιδράσεων
Η έννοια της Ενοποίησης  μπορεί να θεωρηθεί ως μια έμμονη ιδέα των επιστημόνων. Προσπαθεί να περιγράψει "όσο το δυνατόν πιο πολλά χρησιμοποιώντας όσο το δυνατόν πιο λίγα". Ο Αριστοτέλης  έκανε την πρώτη προσπάθεια με την περιγραφή της ύλης (φωτιά, νερό, αέρας και γη).Τον 17ο αιώνα ο Νεύτωνας ενοποίησε την ουράνια με την επίγεια μηχανική. Ο Μάξγουελ  τον 19ο αιώνα περιέγραψε με τις τέσσερις περίφημες εξισώσεις του όλα τα γνωστά φαινόμενα του ηλεκτρισμού και του μαγνητισμού και καθιέρωσε αυτό που αποκαλούμε ηλεκτρομαγνητισμό. Στις αρχές του 20ου αιώνα, ο Αϊνστάιν ενοποίησε το χώρο και το χρόνο με την Ειδική Θεωρία της Σχετικότητας. Η τελευταία ενοποίηση παρουσιάστηκε στα 1967 και περιλαμβάνει την ηλεκτρομαγνητική και την ασθενή αλληλεπίδραση ως διαφορετικές όψεις μιας ενιαίας δύναμης: της ηλεκτρασθενούς. Μετά από πολλές θετικές πειραματικές ενδείξεις, το 1982 ανακαλύφθηκε στο Ευρωπαϊκό Εργαστήριο Φυσικής Σωματιδίων,CERN(στη Γενεύη), το σωματίδιο Z0, ο φορέας της ασθενούς αλληλεπίδρασης, με όλες τις ιδιότητες που προέβλεπε η νέα θεωρία.

9 Τ Ε Λ Ο Σ


Κατέβασμα ppt "Δυνάμεις – Σωματίδια Δυναμεις Εξ’ αποστάσεως Εξ’ επαφής Τα λεγόμενα σωματίδια φορείς δυνάμεων είναι υπεύθυνα για την αλληλεπίδραση των σωμάτων που βρίσκονται."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google