Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΟΜΑΔΙΚΑ ΑΘΛΗΜΑΤΑ Περιεχόμενα Γενικά Ποδόσφαιρο Καλαθοσφαίριση

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΟΜΑΔΙΚΑ ΑΘΛΗΜΑΤΑ Περιεχόμενα Γενικά Ποδόσφαιρο Καλαθοσφαίριση"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΟΜΑΔΙΚΑ ΑΘΛΗΜΑΤΑ Περιεχόμενα Γενικά Ποδόσφαιρο Καλαθοσφαίριση
Πετοσφαιριστή Χειροσφαίριση Υδατοσφαίριση Αντισφαίριση Μπέιζμπολ

2 Γενικά Ομαδικά αθλήματα ονομάζονται τα αθλήματα στα οποία το παιχνίδι είναι ομαδικό και οι ομάδες απαρτίζονται από μέλη τα οποία συνεργάζονται για να φτάσουν στην νίκη. Τα ομαδικά αθλήματα έχουν μεγάλη ποικιλία και απασχολούν πολλούς ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Το ενδιαφέρον μας για αυτού του είδους τα αθλήματα αυξάνεται διότι η ανταγωνιστικότητα που υπάρχει και η ποιότητα των αθλητών στις μέρες μας είναι σε πολύ υψηλό επίπεδο. Επίσης τα ομαδικά αθλήματα σε επαγγελματικό επίπεδο έχουν τεράστια οικονομική σημασία.

3 Ποδόσφαιρο, ο βασιλιάς των σπορ
Το ποδόσφαιρο είναι ομαδικό άθλημα, που παίζεται ανάμεσα σε δύο ομάδες των έντεκα παικτών με μία μπάλα. Το παιχνίδι παίζεται σε ένα ορθογώνιο γήπεδο που καλύπτεται από γρασίδι, με δύο τέρματα στην κάθε μία από τις μικρές περιοχές του γηπέδου. Σκοπός του παιχνιδιού είναι οι παίχτες να οδηγήσουν την μπάλα στο αντίπαλο τέρμα, δηλαδή να σκοράρουν γκολ. Γενικά, οι τερματοφύλακες είναι οι μόνοι παίχτες που επιτρέπεται να ακουμπήσουν τη μπάλα με τα χέρια ή τα μπράτσα. Οι υπόλοιποι παίχτες χρησιμοποιούν κυρίως τα πόδια τους για να κλωτσήσουν τη μπάλα, αλλά και τον κορμό ή το κεφάλι τους. Η ομάδα που θα σκοράρει τα περισσότερα γκολ ως το τέλος του παιχνιδιού, κερδίζει. Εάν οι δύο ομάδες σκοράρουν τον ίδιο αριθμό τερμάτων, τότε το παιχνίδι τελειώνει με ισοπαλία ή το παιχνίδι οδηγείται στην παράταση και στα πέναλτι, ανάλογα με τη μορφή της διοργάνωσης.

4 Το γήπεδο Το μήκος του πρέπει να είναι από 90 μέχρι 120 μέτρα και το πλάτος του από 45 μέχρι 90 μέτρα. Το γήπεδο χωρίζεται, κατ’ αρχάς σε δύο μέρη, στα οποία τοποθετούνται στο ξεκίνημα του αγώνα οι δύο ομάδες. Σε κάθε ένα από αυτά τα δύο μέρη, υπάρχει ένας ορθογώνιος χώρος που αποκαλείται μεγάλη περιοχή. Η περιοχή αυτή αποτελεί το όριο στο οποίο μπορεί ο τερματοφύλακας της ομάδας που αμύνεται σε αυτήν, να ακουμπήσει την μπάλα με τα χέρια. Από την τελική γραμμή κάθε περιοχής και στη μέση της υπάρχουν δύο κάθετα δοκάρια, που απέχουν μεταξύ τους 7,32 μ. και συνδέονται μ' ένα οριζόντιο δοκάρι που έχει ύψος απ' το έδαφος 2,44 μ. Αυτό είναι το τέρμα.

5 Προέλευση Η προέλευση του ποδοσφαίρου χάνεται κυριολεκτικά στα βάθη του παρελθόντος. Δεν είναι φυσικά δυνατό, από τα ελάχιστα αρχαία κείμενα που αναφέρονται στα παιχνίδια των αρχαίων, να εξαχθούν οριστικά συμπεράσματα, ωστόσο είναι αρκετά πιθανό ότι έπαιζαν κάποιο παιχνίδι με ένα είδος μπάλας. Μια πιο "σκληροπυρηνική" άποψη αναφέρει ότι και οι σαξονικοί λαοί έπαιζαν ένα είδος "ποδοσφαίρου". Συγκεκριμένα, την περίοδο που τα βρετανικά νησιά ήταν πεδία μαχών μεταξύ των διαφόρων φύλων, όπως οι Σάξονες, οι Κέλτες κ.α., όταν μια σαξονική φυλή κέρδιζε μια μάχη, αποκεφάλιζε τον αντίπαλο φύλαρχο και έπαιζε ποδόσφαιρο χρησιμοποιώντας ως μπάλα το κομμένο κεφάλι.

6 Καλαθοσφαίριση Η καλαθοσφαίριση ή πιο συχνά μπάσκετ, είναι ένα ομαδικό άθλημα. Εμπνευστής και δημιουργός του ήταν ο Καναδός, καθηγητής φυσικής αγωγής στο Σπρίνγκφιλντ της Μασαχουσέτης των ΗΠΑ, Τζέιμς Νάισμιθ. Ως ημερομηνία δημιουργίας του αθλήματος έχει καταγραφεί η 15/29 Δεκεμβρίου 1891.

7 Περιγραφή του παιχνιδιού
Παίζεται με δύο ομάδες των πέντε ατόμων σε γήπεδο με δύο αντικριστά καλάθια. Οι παίκτες δεν επιτρέπεται να ακουμπήσουν την μπάλα με τα πόδια. Σκοπός των ομάδων είναι να περάσουν με σουτ την μπάλα μέσα από το καλάθι όσο το δυνατόν περισσότερες φορές στα 40 λεπτά του αγώνα. Κάθε ομάδα έχει 5 παίκτες ανά πάσα στιγμή μέσα στο γήπεδο, ενώ κατά τη διάρκεια ενός αγώνα μπορεί να χρησιμοποιήσει άλλους 7 παίκτες πραγματοποιώντας αλλαγές. Ο συνολικός χρόνος της επίθεσης μιας ομάδας είναι 24 δευτερόλεπτα, ενώ για να περάσει μια ομάδα την μπάλα από το μισό γήπεδο έχει μόνο 8 δευτερόλεπτα.

8 Πετοσφαίριση Η πετοσφαίριση είναι ομαδικό, ολυμπιακό άθλημα, το οποίο παίζεται από ανδρικές και γυναικείες ομάδες των έξι παικτών

9 Ιστορικές πληροφορίες
Η πετοσφαίριση επινοήθηκε το 1895 από τον Αμερικανό καθηγητή Γουίλιαμ Μόργκαν, που εργαζόταν στην Μασαχουσέτη των ΗΠΑ. Προσπαθώντας να δημιουργήσει ένα ομαδικό παιχνίδι κλειστού χώρου, χωρίς τον κίνδυνο τραυματισμών, επινόησε το βόλεϊ. Το νέο άθλημα διαδόθηκε πολύ γρήγορα στις πολιτείες των ΗΠΑ και σε όλο τον κόσμο. Στην Ευρώπη μεταφέρθηκε κατά τη διάρκεια του Α΄ παγκοσμίου πολέμου από τους Αμερικανούς στρατιώτες. Το 1900 κατασκευάστηκε η πρώτη ειδική μπάλα βόλεϋ. Το 1964 αποτέλεσε σημαντική χρονιά για το βόλεϋ, αφού εντάχθηκε στο πρόγραμμα της Ολυμπιάδας του Τόκιο, τόσο για τους άνδρες όσο και για τις γυναίκες.

10 Σκοπός του παιχνιδιού Σκοπός του παιχνιδιού είναι να περάσει η μπάλα πάνω από το δίχτυ και να ακουμπήσει στο γήπεδο του αντιπάλου ή να αναγκαστεί ο αντίπαλος να την πετάξει εκτός γηπέδου. Για να πετύχει το σκοπό αυτό η κάθε ομάδα έχει δικαίωμα να κάνει τρεις μπαλιές με οποιοδήποτε μέρος του σώματος. Το μπλοκ δεν υπολογίζεται στις επαφές της ομάδας. Ο ίδιος παίκτης δεν έχει δικαίωμα να κάνει δύο συνεχόμενες μπαλιές. Επίσης, μετά από κάθε χτύπημα η μπάλα πρέπει να αναπηδήσει, δηλαδή δεν μπορεί να κρατηθεί από τον παίχτη (πιαστό).

11 Xειροσφαίριση Η χειροσφαίριση ή χάντμπολ είναι ομαδικό ολυμπιακό άθλημα, το οποίο παίζεται από άνδρες και γυναίκες. Διαθέτει στοιχεία από όλα τα ομαδικά αθλήματα. Ωστόσο, πιο πολύ μοιάζει στο ποδόσφαιρο, με τη διαφορά ότι το χάντμπολ παίζεται με τα χέρια και σε κλειστό γήπεδο. Ο αγώνας χωρίζεται σε δύο ημίχρονα, από τα οποία το καθένα διαρκεί 30 λεπτά. Ανάμεσα σε αυτά υπάρχει μία διακοπή δεκαπέντε λεπτών. Σκοπός του παιχνιδιού είναι να επιτευχθούν τέρματα, με νικήτρια ομάδα να είναι εκείνη που πετυχαίνει τα πιο πολλά από αυτά. Το άθλημα εντάχθηκε στο πρόγραμμα των Ολυμπιακών Αγώνων το 1972.

12 Υδατοσφαίριση Η Υδατοσφαίριση είναι ομαδικό άθλημα, το οποίο διεξάγεται σε πισίνα, από δύο επταμελείς ομάδες - έξι παίκτες και έναν τερματοφύλακα. Ο σκοπός του παιχνιδιού είναι η επίτευξη τερμάτων με την ρίψη της μπάλας μέσα στο δίκτυ που φυλάσσεται από τον τερματοφύλακα, και νικήτρια είναι η ομάδα που πέτυχε τα περισσότερα τέρματα.

13 Αντισφαίριση Η Αντισφαίριση, γνωστή με την ξενόγλωσση ονομασία τένις είναι ένα σύγχρονο αθλητικό παιχνίδι .Οι παίκτες χρησιμοποιούν ρακέτες για να χτυπήσουν μια κοίλη λαστιχένια σφαίρα που καλύπτεται με χνουδωτό ύφασμα πέρα από ένα δίχτυ στο γήπεδο του αντιπάλου.

14 Μπέιζμπολ Το μπέιζμπολ είναι ένα ομαδικό άθλημα, το οποίο παίζεται από ομάδες των εννέα παικτών. Επινοήθηκε στις αρχές του 19ου αιώνα στις ΗΠΑ. Το 1984 και το 1988 συμπεριλήφθηκε στο πρόγραμμα των Ολυμπιάδων ως άθλημα υπό δοκιμή και τελικά έγινε επίσημο ολυμπιακό άθλημα από το 1992 στη Βαρκελώνη μέχρι και το 2004.

15 Την εργασία επιμελήθηκαν οι μαθητές του Β2:
Καρδάμης Μάριος Κατσιούλας Χρήστος Μπριτζολάκης Νίκος Πηγές:


Κατέβασμα ppt "ΟΜΑΔΙΚΑ ΑΘΛΗΜΑΤΑ Περιεχόμενα Γενικά Ποδόσφαιρο Καλαθοσφαίριση"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google