Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

BIG BANG Πτολεμαϊκό και Κοπερνίκειο Σύστημα

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "BIG BANG Πτολεμαϊκό και Κοπερνίκειο Σύστημα"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 BIG BANG Πτολεμαϊκό και Κοπερνίκειο Σύστημα
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ Άννα Παναγοπούλου Γιάννης Ανδριόπουλος

2 Η κοσμοθεωρία των αρχαίων
Η επικρατούσα θεωρία ήταν το γεωκεντρικό μοντέλο Το ηλιοκεντρικό μοντέλο υποστήριξαν οι Φιλόλαος από τον Κρότωνα Ηρακλείδης ο Ποντικός Αρίσταρχος ο Σάμιος

3 Ηλιοκεντρικό Σύστημα Αρίσταρχου
Τοποθετεί στο κέντρο του σύμπαντος τον ήλιο Βάζει τη Σελήνη σε τροχιά γύρω από τη Γη Οι αστέρες είναι ακίνητοι(απλανείς αστέρες)

4 Γεωκεντρικό Σύστημα

5 Το ηλιοκεντρικό σύστημα
Λόγοι για τους οποίους δεν υποστηρίχτηκε: (Αν θεωρήσουμε ότι η γη κινείται) Οι άνθρωποι θα έπρεπε να νιώθουν ένα ρεύμα αέρα Τα αντικείμενα θα έπρεπε να έλκονται από τον ήλιο Θα έπρεπε να παρατηρείται το φαινόμενο της αστρικής παράλλαξης

6 Αστρική Παράλλαξη Το μεταβαλλόμενο παρατηρητήριο μας θα σήμαινε μεταβαλλόμενη προοπτική για το σύμπαν, και οι αστέρες θα έπρεπε να βρίσκονται σε σχετική κίνηση μεταξύ τους.

7 Πτολεμαίος Κλαύδιος(90- 168μ.Χ)
Έζησε στην Αλεξάνδρεια Ήταν αστρονόμος, μαθηματικός και γεωγράφος Θεώρησε την γη ως το κέντρο του σύμπαντος

8 Τα έργα του «Η Μαθηματική Σύνταξις» μεταφράστηκε από τους Άραβες και έγινε γνωστή ως Αλμαγέστη(827μ.Χ) «Γεωγραφική Υφήγησις» «Αρμονικά» «Οπτική πραγματεία»

9 Αλμαγέστη Η Αλμαγέστη αποτελεί το πρώτο και μεγαλύτερο βιβλίο του Πτολεμαιου( σώθηκε ολόκληρο) Περιέχει τις μελέτες του ήλιου, της σελήνης και των πλανητών Περιγράφονται όλα τα γνωστά φαινόμενα του γεωκεντρισμού

10 Το πτολεμαϊκό συστημα Τοποθετεί τη γη στο κέντρο του συμπαντος,
Τα πάντα κινούνται γύρω απο την γη Όλα τα ουράνια σώματα ακολουθούν κυκλικές διαδρομές

11 Ήλιος, Σελήνη Ο Πτολεμαιος εξήγησε την κίνηση τους με κυκλικές τροχιές

12 Ανάδρομη Κίνηση Ο Ερμής, η Αφροδίτη, ο Άρης, ο Δίας και ο Κρόνος κάνουν ανάδρομες κινήσεις. Αυτό το φαινόμενο ταλαιπώρησε τους αστρονόμους που δεν μπορούσαν να το εξηγήσουν.

13 Κύκλοι μεσα σε κύκλους Ο Πτολεμαίος δημιουργεί ένα φέροντα κύκλο με κέντρο τη γη. Και ένα επίκυκλο με κέντρο ένα σημείο του φέροντα κύκλου. Πάνω στον επίκυκλο ειναι ο πλανήτης.

14 Εξισωτικά και έκκεντρα σημεία
Έκκεντρο: ένα σημείο κοντά στην γη που δρούσε ως μετατοπισμένο κέντρο του φεροντος κυκλου Εξισωτικό: σημειο κοντα στην γη που συνείσφερε στην μεταβλήτη ταχύτητα του πλανήτη

15 Γεωκεντρικό Σύστημα Κριτήριο Ανάλυση Λογική
μοιάζει προφανές ότι η γη δεν κινείται. Κίνηση της γης Δεν ανιχνεύουμε καμία κίνηση Γης. Πτώση στο έδαφος Τα αντικείμενα έλκονται από το κέντρο της γης. Αστρική παράλλαξη Δεν ανιχνεύεται το φαινόμενο. Πρόβλεψη πλανητικών τροχιών Η καλύτερη μέχρι στιγμής. Ανάδρομες κινήσεις Εξηγείται με φέροντες κύκλους και επίκυκλους. Απλότητα Πολύ περίπλοκο.

16 Ηλιοκεντρικο Σύστημα Κριτήριο Ανάλυση Λογική Απαιτεί φαντασία. Κίνηση
Δεν ανιχνεύουμε καμία κίνηση της Γης. Πτώση στο έδαφος Δεν υπάρχει εξήγηση γιατι τα αντικείμενα πέφτουν στο έδαφος ενώ η γη δεν είναι το κέντρο του σύμπαντος. Αστρική παράλλαξη Αν η γη κινείτο θα έπρεπε να παρατηρηθεί το φαινόμενο. Πλανητικές τροχιές Όχι τόσο καλή εξήγηση. Ανάδρομες κινήσεις Συνέπεια της κίνησης της γης και της μεταβαλλόμενης θέσης από την οποία κάνουμε παρατηρήσεις. Απλότητα Πολύ απλό.

17 Κριτικές του πτολεμαικού συστήματος
Αλφόνσο Ι’ βασιλιάς της Καστίλλης και της Λεόν: «Αν ο Παντοδύναμος με είχε συμβουλευτεί πριν αρχίσει τη Δημιουργία θα του είχα συστήσει κάτι πιο απλό» Νικολά Ντ’Ορέσμ( κληρικός): δήλωσε ανοιχτά ότι το γεωκεντρικό σύστημα δεν είχε αποδειχθεί πλήρως.

18 Η αμφισβήτηση Τον 16ο αιώνα εμφανίζεται ο Νικόλαος Κοπέρνικος


Κατέβασμα ppt "BIG BANG Πτολεμαϊκό και Κοπερνίκειο Σύστημα"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google