Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

BIG BANG Πτολεμαϊκό και Κοπερνίκειο Σύστημα ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ Άννα Παναγοπούλου Γιάννης Ανδριόπουλος.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "BIG BANG Πτολεμαϊκό και Κοπερνίκειο Σύστημα ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ Άννα Παναγοπούλου Γιάννης Ανδριόπουλος."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 BIG BANG Πτολεμαϊκό και Κοπερνίκειο Σύστημα ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ Άννα Παναγοπούλου Γιάννης Ανδριόπουλος

2 Η κοσμοθεωρία των αρχαίων Η επικρατούσα θεωρία ήταν το γεωκεντρικό μοντέλο Το ηλιοκεντρικό μοντέλο υποστήριξαν οι Φιλόλαος από τον Κρότωνα Ηρακλείδης ο Ποντικός Αρίσταρχος ο Σάμιος

3 Ηλιοκεντρικό Σύστημα Αρίσταρχου Τοποθετεί στο κέντρο του σύμπαντος τον ήλιο Βάζει τη Σελήνη σε τροχιά γύρω από τη Γη Οι αστέρες είναι ακίνητοι(απλανείς αστέρες)

4 Γεωκεντρικό Σύστημα

5 Το ηλιοκεντρικό σύστημα Λόγοι για τους οποίους δεν υποστηρίχτηκε: (Αν θεωρήσουμε ότι η γη κινείται) 1.Οι άνθρωποι θα έπρεπε να νιώθουν ένα ρεύμα αέρα 2.Τα αντικείμενα θα έπρεπε να έλκονται από τον ήλιο 3.Θα έπρεπε να παρατηρείται το φαινόμενο της αστρικής παράλλαξης

6 Αστρική Παράλλαξη Το μεταβαλλόμενο παρατηρητήριο μας θα σήμαινε μεταβαλλόμενη προοπτική για το σύμπαν, και οι αστέρες θα έπρεπε να βρίσκονται σε σχετική κίνηση μεταξύ τους.

7 Πτολεμαίος Κλαύδιος(90- 168μ.Χ) Έζησε στην Αλεξάνδρεια Ήταν αστρονόμος, μαθηματικός και γεωγράφος Θεώρησε την γη ως το κέντρο του σύμπαντος

8 Τα έργα του «Η Μαθηματική Σύνταξις» μεταφράστηκε από τους Άραβες και έγινε γνωστή ως Αλμαγέστη(827μ.Χ) «Γεωγραφική Υφήγησις» «Αρμονικά» «Οπτική πραγματεία»

9 Αλμαγέστη Η Αλμαγέστη αποτελεί το πρώτο και μεγαλύτερο βιβλίο του Πτολεμαιου( σώθηκε ολόκληρο) Περιέχει τις μελέτες του ήλιου, της σελήνης και των πλανητών Περιγράφονται όλα τα γνωστά φαινόμενα του γεωκεντρισμού

10 Το πτολεμαϊκό συστημα Τοποθετεί τη γη στο κέντρο του συμπαντος, Τα πάντα κινούνται γύρω απο την γη Όλα τα ουράνια σώματα ακολουθούν κυκλικές διαδρομές

11 Ήλιος, Σελήνη Ο Πτολεμαιος εξήγησε την κίνηση τους με κυκλικές τροχιές

12 Ανάδρομη Κίνηση Ο Ερμής, η Αφροδίτη, ο Άρης, ο Δίας και ο Κρόνος κάνουν ανάδρομες κινήσεις. Αυτό το φαινόμενο ταλαιπώρησε τους αστρονόμους που δεν μπορούσαν να το εξηγήσουν.

13 Κύκλοι μεσα σε κύκλους Ο Πτολεμαίος δημιουργεί ένα φέροντα κύκλο με κέντρο τη γη. Και ένα επίκυκλο με κέντρο ένα σημείο του φέροντα κύκλου. Πάνω στον επίκυκλο ειναι ο πλανήτης.

14 Εξισωτικά και έκκεντρα σημεία Έκκεντρο: ένα σημείο κοντά στην γη που δρούσε ως μετατοπισμένο κέντρο του φεροντος κυκλου Εξισωτικό: σημειο κοντα στην γη που συνείσφερε στην μεταβλήτη ταχύτητα του πλανήτη

15 Γεωκεντρικό Σύστημα ΚριτήριοΑνάλυση Λογικήμοιάζει προφανές ότι η γη δεν κινείται. Κίνηση της γηςΔεν ανιχνεύουμε καμία κίνηση Γης. Πτώση στο έδαφοςΤα αντικείμενα έλκονται από το κέντρο της γης. Αστρική παράλλαξηΔεν ανιχνεύεται το φαινόμενο. Πρόβλεψη πλανητικών τροχιώνΗ καλύτερη μέχρι στιγμής. Ανάδρομες κινήσειςΕξηγείται με φέροντες κύκλους και επίκυκλους. Απλότητα Πολύ περίπλοκο.

16 Ηλιοκεντρικο Σύστημα ΚριτήριοΑνάλυση ΛογικήΑπαιτεί φαντασία. ΚίνησηΔεν ανιχνεύουμε καμία κίνηση της Γης. Πτώση στο έδαφοςΔεν υπάρχει εξήγηση γιατι τα αντικείμενα πέφτουν στο έδαφος ενώ η γη δεν είναι το κέντρο του σύμπαντος. Αστρική παράλλαξηΑν η γη κινείτο θα έπρεπε να παρατηρηθεί το φαινόμενο. Πλανητικές τροχιέςΌχι τόσο καλή εξήγηση. Ανάδρομες κινήσειςΣυνέπεια της κίνησης της γης και της μεταβαλλόμενης θέσης από την οποία κάνουμε παρατηρήσεις. ΑπλότηταΠολύ απλό.

17 Κριτικές του πτολεμαικού συστήματος Αλφόνσο Ι’ βασιλιάς της Καστίλλης και της Λεόν: «Αν ο Παντοδύναμος με είχε συμβουλευτεί πριν αρχίσει τη Δημιουργία θα του είχα συστήσει κάτι πιο απλό» Νικολά Ντ’Ορέσμ( κληρικός): δήλωσε ανοιχτά ότι το γεωκεντρικό σύστημα δεν είχε αποδειχθεί πλήρως.

18 Η αμφισβήτηση Τον 16 ο αιώνα εμφανίζεται ο Νικόλαος Κοπέρνικος


Κατέβασμα ppt "BIG BANG Πτολεμαϊκό και Κοπερνίκειο Σύστημα ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ Άννα Παναγοπούλου Γιάννης Ανδριόπουλος."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google