Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΙΔΗ ΦΕΓΓΑΡΙΩΝ. Μπλε φεγγάρι αποκαλείται μια πανσέληνος, που συμβαίνει σε ασυνήθιστη χρονική στιγμή, ή μια επιπλέον πανσέληνος εντός του έτους. Τα περισσότερα.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΙΔΗ ΦΕΓΓΑΡΙΩΝ. Μπλε φεγγάρι αποκαλείται μια πανσέληνος, που συμβαίνει σε ασυνήθιστη χρονική στιγμή, ή μια επιπλέον πανσέληνος εντός του έτους. Τα περισσότερα."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΙΔΗ ΦΕΓΓΑΡΙΩΝ

2 Μπλε φεγγάρι αποκαλείται μια πανσέληνος, που συμβαίνει σε ασυνήθιστη χρονική στιγμή, ή μια επιπλέον πανσέληνος εντός του έτους. Τα περισσότερα έτη έχουν δώδεκα πανσελήνους, τις περισσότερες φορές μια κάθε μήνα. Ωστόσο κάθε ημερολογιακό έτος περιλαμβάνει δώδεκα σεληνιακούς κύκλους και έντεκα ημέρες ακόμη. Αυτές αθροίζονται και ως αποτέλεσμα κάθε δύο ή τρια χρόνια έχουμε ένα επιπλέον φεγγάρι, φαινόμενο που συμβαίνει κάθε 2,72 χρόνια. Διαφορετικές ερμηνείες τοποθετούν το έξτρα φεγγάρι σε διάφορες περιόδους, ωστόσο αυτή η πρόσθετη πανσέληνος αποκαλείται σε κάθε περίπτωση «μπλε φεγγάρι».

3 ΜΠΛΕ ΦΕΓΓΆΡΙ

4 Ο όρος έχει και μεταφορική σημασία, η οποία τονίζει τη σπανιότητα ενός φαινομένου. Χαρακτηριστική είναι η αγγλική έκφραση «once in a blue moon», που σημαίνει πως κάτι συμβαίνει πολύ σπάνια. Στο άλλο άκρο υπάρχει και μια πολύ κυριολεκτική σημασία καθώς ένα φεγγάρι μπορεί πράγματι να έχει χρώμα μπλε, εξαιτίας ατμοσφαιρικών διαταραχών. Πρόκειται για ένα πολύ σπάνιο φαινόμενο κατά το οποίο το φεγγάρι (όχι απαραίτητα πανσέληνος) φαίνεται στα μάτια του παρατηρητή γαλαζωπό, εξαιτίας της ύπαρξης καπνού ή μορίων σκόνης στην ατμόσφαιρα. Κάτι τέτοιο παρατηρήθηκε μετά τις δασικές πυρκαγιές στη Σουηδία και τον Καναδά το 1950 και, αξιοσημείωτα, μετά την έκρηξη του ηφαιστείου Κρακατόα το 1883, που είχε ως επακόλουθο να εμφανίζεται το φεγγάρι μπλε για μια περίοδο δύο ετών.

5 Το φεγγάρι σε έναν χαλκοκόκκινο δίσκο, αποκαλείταιΜατωμένο Φεγγάρι. Μέσα σε ενάμισι χρόνο, η Βόρεια Αμερική θα είναι σε θέση να δει το φαινόμενο συνολικά τέσσερις φορές. Το φεγγάρι παίρνει αυτό το χρώμα κατά τη διάρκεια της έκλειψης καθώς περνά μέσα από τη γήινη σκιά, η οποία είναι το χρώμα του ηλιοβασιλέματος στην έρημο.

6 ΜΑΤΩΜΈΝΟ ΦΕΓΓΆΡΙ.

7 Τα τέσσερα ματωμένα φεγγάρια θα συμβούν σε διαστήματα περίπου έξι μηνών, στις ακόλουθες ημερομηνίες: 15 Απριλίου 2014, 8 Οκτώβρη 2014, 4 Απρίλη 2015 και 28 Σεπτεμβρίου 2015. Με αυτή τη συχνότητα, μπορεί κάποιος να θεωρήσει ότι είναι ένα συνηθισμένο φαινόμενο. Υπάρχουν περίπου δύο σεληνιακές εκλείψεις ανά έτος, λέει η NASA. Κάποιες από αυτές είναι τόσο λεπτές που περνούν σε μεγάλο βαθμό απαρατήρητες. Άλλες εκλείψεις απλά ρίχνουν μια μερική σκιά στο φεγγάρι, αλλά δεν του προσδίδουν αυτό το υπέροχο χρώμα.

8 Οι σεληνιακές εκλείψεις συμβαίνουν σε τυχαία χρονικά διαστήματα, λέει η NASA. Το να συμβούν τέσσερις σκιώδεις εκλείψεις στη σειρά είναι ένα σπάνιο σεληνιακό φαινόμενο. Οι αστρονόμοι το ονομάζουν τετράδα, δανειζόμενοι έναν όρο από το πόκερ. «Το πιο μοναδικό πράγμα για την τετράδα του 2014-2015 είναι ότι όλες οι εκλείψεις θα είναι ορατές σε όλες τις ΗΠΑ ή σε κάποια μέρη τους» δήλωσε ο ειδικός της NASA Fred Espenak. Στον 21ο αιώνα, θα υπάρξουν πολλές τετράδες, αλλά μερικούς αιώνες πριν συνέβαινε ακριβώς το αντίθετο φαινόμενο. Πριν από την αυγή του 20ου αιώνα, υπήρξε μια περίοδος 300 ετών, όπου δεν συνέβη καμία. Αυτό σημαίνει ότι ο Ισαάκ Νεύτων, ο Μότσαρτ, η βασίλισσα Άννα, ο Τζορτζ Ουάσινγκτον, ο Ναπολέων, ο Αβραάμ Λίνκολν και κανένας σύγχρονός τους δεν είχαν ποτέ την ευκαιρία να δουν μια τέτοια έκλειψη.

9 ΤΕΛΟΣ


Κατέβασμα ppt "ΙΔΗ ΦΕΓΓΑΡΙΩΝ. Μπλε φεγγάρι αποκαλείται μια πανσέληνος, που συμβαίνει σε ασυνήθιστη χρονική στιγμή, ή μια επιπλέον πανσέληνος εντός του έτους. Τα περισσότερα."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google