Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Μια πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Ένωσης Κουίζ για τη διάκριση 1 στους 6 Ευρωπαίους έχει γίνει θύμα διακρίσεων τους τελευταίους 12 μήνες.*— Τι γνωρίζετε για.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Μια πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Ένωσης Κουίζ για τη διάκριση 1 στους 6 Ευρωπαίους έχει γίνει θύμα διακρίσεων τους τελευταίους 12 μήνες.*— Τι γνωρίζετε για."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Μια πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Ένωσης Κουίζ για τη διάκριση 1 στους 6 Ευρωπαίους έχει γίνει θύμα διακρίσεων τους τελευταίους 12 μήνες.*— Τι γνωρίζετε για αυτό; * Ευρωβαρόμετρο, έρευνα 296 για τις διακρίσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση –Αντιλήψεις, εμπειρίες και συμπεριφορές (Ιούλιος 2008)

2 Μια πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Ένωσης 2 1. Σε ποιές από τις ακόλουθες περιπτώσεις οι νόμοι της ΕΕ κατά των διακρίσεων σας προστατεύουν από το να γίνετε θύμα διακρίσεων στην εργασία? Α. Φυλετική ή εθνοτική προέλευση, θρησκεία ή πίστη Β. Αναπηρία και ηλικία Γ. Σεξουαλικός προσανατολισμός

3 Μια πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Ένωσης 3 1. Σε ποιές από τις ακόλουθες περιπτώσεις οι νόμοι της ΕΕ κατά των διακρίσεων σας προστατεύουν από το να γίνετε θύμα διακρίσεων στην εργασία? Απάντηση: Α, Β και Γ Φυλετική ή εθνοτική προέλευση, θρησκεία ή πίστη - αναπηρία και ηλικία - Σεξουαλικός προσανατολισμός Το 2000 η ΕΕ θέσπισε 2 νόμους (ονομάζονται Οδηγίες) για την προστασία ατόμων ενάντια στις διακρίσεις στο χώρο εργασίας εξαιτίας της φυλετικής ή εθνοτικής καταγωγής τους, της θρησκείας ή πίστης τους, της αναπηρίας τους, της ηλικίας ή του σεξουαλικούπροσανατολισμού τους.

4 Μια πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Ένωσης 4 2. Σε ποιές από τις ακόλουθες περιπτώσεις οι νόμοι της ΕΕ κατά των διακρίσεων σας προστατεύουν από το να γίνετε θύμα διακρίσεων σε όλους τους τομείς? Α. Φυλετικής ή εθνοτικής καταγωγής Β. Αναπηρίας Γ. Θρησκείας και πίστης

5 Μια πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Ένωσης 5 Απάντηση : Α Φυλετικής ή εθνοτικής καταγωγής Ένας από τους δύο νόμους που θέσπισε το 2000 (Οδηγία για τη φυλετική ισότητα) παρέχει προστασία ενάντια στις διακρίσεις σε όλους τους τομείς της ζωής, όπως στην εκπαίδευση, στην κοινωνική ασφάλιση και υγειονομική περίθαλψη, σε θέματα φυλετικής και εθνοτικής καταγωγής. 2. Σε ποιές από τις ακόλουθες περιπτώσεις οι νόμοι της ΕΕ κατά των διακρίσεων σας προστατεύουν από το να γίνετε θύμα διακρίσεων σε όλους τους τομείς?

6 Μια πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Ένωσης 6 3. Ένας άνδρας εργάζεται σε κατάστημα ρούχων. Οι συνάδελφοί του τον θεωρούν ομοφυλόφιλο και συνεχώς κάνουν σχόλια και λένε αστεία για αυτόν. Αποτελεί αυτό διάκριση? Α. Ναι, υφίσταται άδικη μεταχείριση. Β. Όχι, δεν είναι κάτι σοβαρό – κάθε συνάδελφος κάνει αστεία. Γ. Εξαρτάται, αν τα αστεία είναι υποτιμητικά.

7 Μια πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Ένωσης 7 Απάντηση : Γ Εξαρτάται, αν τα αστεία είναι υποτιμητικά Τα υποτιμητικά αστεία και σχόλια στο χώρο εργασίας σχετικά με τον σεξουαλικό προσανατολισμό ενός ατόμου είναι άδικα και συνιστούν παρενόχληση. Η διάκριση εξαιτίας του σεξουαλικού προσανατολισμού ενός ατόμου είναι παράνομη βάση του νόμου της ΕΕ (Οδηγία για την ισότητα στην απασχόληση). 3. Ένας άντρας εργάζεται σε κατάστημα ρούχων. Οι συνάδελφοί του τον θεωρούν ομοφυλόφιλο και συνεχώς κάνουν σχόλια και λένε αστεία για αυτόν. Αποτελεί αυτό διάκριση?

8 Μια πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Ένωσης 8 4. Φανταστείτε τώρα ότι και εσείς εργάζεστε στο κατάστημα. Τι θα πρέπει να κάνετε όταν βλέπετε τους συναδέλφους σας να πειράζουν τον άνδρα? Α. Γελάτε μαζί τους – είναι μόνο ένα αστείο. Β. Αγνοείτε την κατάσταση, ελπίζοντας πως απλά θα τελειώσει. Γ. Προσφέρετε την υποστήριξή σας στο άτομο αυτό.

9 Μια πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Ένωσης 9 4. Φανταστείτε τώρα ότι και εσείς εργάζεστε στο κατάστημα. Τι θα πρέπει να κάνετε όταν βλέπετε τους συναδέλφους σας να πειράζουν τον άνδρα? Απάντηση : Γ Προσφέρετε την υποστήριξή σας στο άτομο αυτό Αν και κάποιες φορές είναι ευκολότερο να αγνοήσουμε μια κατάσταση, εάν δείτε πως κάποιος/κάποια γίνεται θύμα διακρίσεων, μπορεί να χρειάζεται τη βοήθειά σας – για παράδειγμα, θα πρέπει να τον/την ενθαρρύνετε να μιλήσει στον προϊστάμενό σας, ή να δώσετε μια συμβουλή για το πού να πάρει πληροφορίες, όπως τον εθνικό σας φορέα για την ισότητα, μια μη κυβερνητική οργάνωση ή μια συνδικαλιστική ένωση.

10 Μια πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Ένωσης 10 5. Μια γυναίκα στα 60 της εργάζεται σε μια εταιρία πωλήσεων με μια ομάδα όπου οι συνάδελφοί της είναι στα 20 και στα 30 τους. Η ομάδα, συμπεριλαμβανομένου του υπεύθυνου, συχνά πηγαίνουν σε κοινωνικές εκδηλώσεις αλλά δεν της ζητάνε να τους ακολουθήσει. Ανακαλύπτει πως συζητάνε θέματα δουλειάς κατά τη διάρκεια αυτών των εξόδων και αισθάνεται απομονωμένη. Αποτελεί αυτό διάκριση? Α. Ναι, η γυναίκα υφίσταται άδικη μεταχείριση. Β. Όχι, είναι λογικό άνθρωποι παρόμοιας ηλικίας να βγαίνουν μαζί. Γ. Εξαρτάται από τα συγκεκριμένα θέματα που συζητούνται.

11 Μια πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Ένωσης 11 Απάντηση : Α Ναι, η γυναίκα υφίσταται άδικη μεταχείριση Η διάκριση στην εργασία εξαιτίας της ηλικίας του/της είναι παράνομη βάσει των νόμων της ΕΕ. Ακόμα και αν δεν υπάρχει πρόθεση, η γυναίκα υφίσταται άδικη μεταχείριση. Ο υπεύθυνος της ομάδας της θα πρέπει να βρει άλλες ευκαιρίες για να συζητήσει θέματα δουλειάς με όλη την ομάδα κατά την διάρκεια των ωρών εργασίας. 5. Μια γυναίκα στα 60 της εργάζεται σε μια εταιρία πωλήσεων με μια ομάδα όπου οι συνάδελφοί της είναι στα 20 και στα 30 τους. Η ομάδα, συμπεριλαμβανομένου του υπεύθυνου, συχνά πηγαίνουν σε κοινωνικές εκδηλώσεις αλλά δεν της ζητάνε να τους ακολουθήσει. Ανακαλύπτει πως συζητάνε θέματα δουλειάς κατά τη διάρκεια αυτών των ταξιδιών και αισθάνεται απομονωμένη. Αποτελεί αυτό διάκριση?

12 Μια πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Ένωσης 12 6. Ένας άνδρας με ειδικές ανάγκες εργάζεται σε μια κατασκευαστική εταιρία. Ωστόσο, η εταιρία μεταφέρεται σε μια τοποθεσία στην οποία δεν έχει πρόσβαση λόγω της αναπηρίας του. Το εξηγεί αυτό στον εργοδότη του αλλά δεν βρίσκεται λύση και έτσι χάνει τη δουλειά του. Αποτελεί αυτό διάκριση? Α. Ναι, ο εργοδότης του πρέπει να εξασφαλίσει πως θα μπορεί να συνεχίσει να εργάζεται. Β.Όχι, δεν ευθύνεται ο εργοδότης του για την αναπηρία του. Γ. Εξαρτάται αν ο εργοδότης του προσπάθησε να βρει μια λύση.

13 Μια πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Ένωσης 13 Απάντηση : Γ Εξαρτάται αν ο εργοδότης του προσπάθησε να βρει μια λύση Η διάκριση στην εργασία σε ένα άτομο που έχει αναπηρία είναι παράνομη βάσει των νόμων της ΕΕ. Ένας εργοδότης πρέπει να κάνει μια προσπάθεια για να διασφαλίσει πως το άτομο με ειδικές ανάγκες μπορεί να εργάζεται όπως και ένας κανονικός εργαζόμενος. Εάν ο εργοδότης μπορεί να δείξει πως έκαναν μια εύλογη προσπάθεια να παρέχουν πρόσβαση στο κτίριο αλλά δεν κατέστη εφικτό, τότε αυτό δεν αποτελεί διάκριση. Ωστόσο, εάν δεν έλαβαν υπόψιν τους τις ανάγκες του εργαζόμενου, τότε αυτό θα αποτελούσε διάκριση. 6. Ένας άνδρας με ειδικές ανάγκες εργάζεται σε μια κατασκευαστική εταιρία. Ωστόσο, η εταιρία μεταφέρεται σε μια τοποθεσία στην οποία δεν έχει πρόσβαση λόγω της αναπηρίας του. Το εξηγεί αυτό στον εργοδότη του αλλά δεν βρίσκεται λύση και έτσι χάνει τη δουλειά του. Αποτελεί αυτό διάκριση?

14 Μια πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Ένωσης 14 7. Μια Μουσουλμάνα γυναίκα βρίσκει δουλειά σε μια καφετέρια. Ωστόσο, την πρώτη ημέρα εργασίας της λένε πως δεν επιτρέπεται να σερβίρει πελάτες επειδή φοράει τη μαντήλα και το αφεντικό της πιστεύει πως αυτό δεν ταιριάζει με την εικόνα της καφετέριας. Αποτελεί αυτό διάκριση? Α. Όχι, ο ιδιοκτήτης μπορεί να αποφασίσει ποιος θα σερβίρει τους πελάτες. Β. Ναι, έχει υποστεί άδικη μεταχείριση. Γ. Εξαρτάται από το είδος της καφετέριας στο οποίο εργάζεται.

15 Μια πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Ένωσης 15 Απάντηση : Β Ναι, έχει υποστεί άδικη μεταχείριση Η διάκριση στην εργασία εξαιτίας της θρησκείας είναι παράνομη βάση του νόμου της ΕΕ (Οδηγία για την ισότητα στην απασχόληση). Το γεγονός πως η γυναίκα φοράει μαντήλα δεν σημαίνει πως πρέπει να έχει διαφορετική μεταχείριση από τους άλλους εργαζόμενους. 7. Μια Μουσουλμάνα γυναίκα βρίσκει δουλειά σε μια καφετέρια. Ωστόσο, την πρώτη ημέρα εργασίας της λένε πως δεν επιτρέπεται να σερβίρει πελάτες επειδή φοράει τη μαντήλα και το αφεντικό της πιστεύει πως αυτό δεν ταιριάζει με την εικόνα της καφετέριας. Αποτελεί αυτό διάκριση?

16 Μια πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Ένωσης 16 8. Σε μια γυναίκα αρνούνται την είσοδο σε ένα νυχτερινό κέντρο διασκέδασης, επειδή είναι «μόνο για μέλη». Αλλά, λίγο αργότερα, στις 2 φίλες της που έχουν διαφορετικό χρώμα δέρματος επιτρέπεται η είσοδος, αν και καμία από τις δύο δεν είναι μέλος. Αποτελεί αυτό διάκριση? Α. Ναι, η απαγόρευση εισόδου σε ένα νυχτερινό κέντρο εξαιτίας του χρώματος του δέρματός του/της είναι παράνομο. Β. Όχι, ο/η ιδιοκτήτης(τρια) είναι ελεύθερος(η) να αποφασίσει ποιός θα μπει στο μαγαζί του/της. Γ. Εξαρτάται από τη συμπεριφορά που είχαν η γυναίκα και οι φίλες της.

17 Μια πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Ένωσης 17 Απάντηση : Α Ναι, η απαγόρευση εισόδου σε ένα νυχτερινό κέντρο εξαιτίας του χρώματος του δέρματός του/της είναι παράνομο Η διάκριση εξαιτίας της φυλής ή της εθνοτικής καταγωγής ενός ατόμου είναι παράνομη βάση του νόμου της ΕΕ (Οδηγία για την φυλετική ισότητα). Οι νόμοι καλύπτουν όχι μόνο την απασχόληση αλλά και άλλους τομείς όπως πρόσβαση σε αγαθά, υπηρεσίες και στέγαση. Σε αυτή την περίπτωση ο/η ιδιοκτήτης του κέντρου αρνήθηκε την ισότιμη πρόσβαση στις υπηρεσίες που παρέχει στο κοινό. 8. Σε μια γυναίκα αρνούνται την είσοδο σε ένα νυχτερινό κέντρο διασκέδασης, επειδή είναι «μόνο για μέλη». Αλλά, λίγο αργότερα, στις 2 φίλες της που έχουν διαφορετικό χρώμα δέρματος επιτρέπεται η είσοδος, αν και καμία από τις δύο δεν είναι μέλος. Αποτελεί αυτό διάκριση?

18 Μια πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Ένωσης 18 9. Εάν νοιώθετε πως γίνεστε θύμα διακρίσεων, σε ποιόν μπορείτε να στραφείτε για βοήθεια? Α. Στην επαγγελματική σας ένωση Β. Στον εθνικό σας φορέα για την ισότητα Γ. Σε ένα μη κυβερνητικό οργανισμό που ασχολείται με θέματα διακρίσεων

19 Μια πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Ένωσης 19 9. Εάν νοιώθετε πως γίνεστε θύμα διακρίσεων, σε ποιόν μπορείτε να στραφείτε για βοήθεια? Απάντηση : Α, Β και Γ Στην επαγγελματική σας ένωση - στον εθνικό σας φορέα για την ισότητα - σε ένα μη κυβερνητικό οργανισμό που ασχολείται με θέματα διακρίσεων Εάν πιστεύετε πως έχετε γίνει θύμα διακρίσεων, μπορείτε να επικοινωνήσετε με την επαγγελματική σας ένωση ή με ένα μη κυβερνητικό οργανισμό που ασχολείται με θέματα διακρίσεων οι οποίοι θα μπορέσουν να σας ενημερώσουν για τα δικαιώματά σας βάσει των νόμων κατά των διακρίσεων. Εθνικές οργανώσεις για την ισότητα για την προώθηση της ίσης μεταχείρισης άσχετα από φύλο, φυλετική ή εθνοτική καταγωγή υπάρχουν επίσης στα περισσότερα κράτη μέλη της ΕΕ. Αυτές οι οργανώσεις, που συχνά ασχολούνται και με διακρίσεις που βασίζονται στη θρησκεία, ηλικία, αναπηρία και σεξουαλικό προσανατολισμό, θα σας βοηθήσουν ενημερώνοντάς σας για τα δικαιώματά σας και να προβείτε, αν χρειάζεται, σε μια διαμαρτυρία.

20 Μια πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Ένωσης 20 Βοήθεια και συμβούλευση Εάν είστε θύμα διακρίσεων επικοινωνήστε με τον εθνικό σας φορέα για την ισότητα: Ελλάδα Συνήγορος του πολίτη www.synigoros.gr Tηλ.: 210 7289600 Κύπρος Γραφείο επιτρόπου διοικήσεως www.ombudsman.gov.cy Τηλ.: 22405500

21 Μια πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Ένωσης 21 Οι επαγγελματικές ενώσεις μπορούν να προσφέρουν πληροφορίες και συμβουλές. Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Συνδικάτων (ETUC) www.etuc.org/ Για πληροφορίες και πηγές για τη διάκριση και τη διαφορετικότητα επισκεφθείτε το www.stop-discrimination.info/ Βοήθεια και συμβούλευση

22 Αυτή η παρουσίαση δημιουργήθηκε ως τμήμα της εκστρατείας ενημέρωσης της ΕΕ «Για Την Ποικιλομορφία. Κατά Των Διακρίσεων». Οργανωμένη από τη Γενική Γραμματεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Απασχόλησης, Κοινωνικών Υποθέσεων και Ίσων Ευκαιριών, η εκστρατεία σκοπεύει στην αφύπνιση κατά των διακρίσεων και στους νόμους της ΕΕ που υπάρχουν για την καταπολέμησή τους, και για την προώθηση από τα οφέλη της διαφορετικότητας. © Ευρωπαϊκή Επιτροπή/JPH Woodland, van beek images


Κατέβασμα ppt "Μια πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Ένωσης Κουίζ για τη διάκριση 1 στους 6 Ευρωπαίους έχει γίνει θύμα διακρίσεων τους τελευταίους 12 μήνες.*— Τι γνωρίζετε για."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google