Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ
ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ

2 ΣΥΝΟΛΟ ΑΡΧΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΩΝ ΓΙΑ :
  Τι είναι η Στατιστική ; ΣΥΝΟΛΟ ΑΡΧΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΩΝ ΓΙΑ : %    1. Το σχεδιασμό της διαδικασίας συλλογής δεδομένων ( αντίστοιχος κλάδος:ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΠΕΙΡΑΜΑΤΩΝ ) 2. Τη συνοπτική και αποτελεσματική παρουσίασή τους ( αντίστοιχος κλάδος:ΠΕΡΙΓΡΑΦΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ) 3. Την ανάλυση και εξαγωγή αντίστοιχων συμπερασμάτων ( αντίστοιχος κλάδος: ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΟΛΟΓΙΑ )

3 χρησιμοποιούν βασικές έννοιες της Στατιστικής.
Η ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΣΗΜΕΡΑ Επιστήμες όπως η : %    ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑ %    ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ %    ΝΟΜΙΚΗ %    ΒΙΟΛΟΓΙΑ %    ΙΑΤΡΙΚΗ %    ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ %    ΦΥΣΙΚΗ - ΧΗΜΕΙΑ Κ.Λ.Π χρησιμοποιούν βασικές έννοιες της Στατιστικής.

4 ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ 1. ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ :
ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ 1. ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ : Σύνολο, τα στοιχεία του οποίου τα εξετάζουμε ως προς ένα ή περισσότερα χαρακτηριστικά τους. Τα στοιχεία του πληθυσμού αναφέρονται και ως μονάδες ή άτομα του πληθυσμού.  2. ΜΕΤΑΒΛΗΤΗ : Είναι ένα χαρακτηριστικό ως προς το οποίο εξετάζουμε έναν πληθυσμό. Συμβολίζεται συνήθως με ένα από τα κεφαλαία γράμματα X, Y, Z, B, …και οι δυνατές τιμές που μπορεί να πάρει μια μεταβλητή, λέγονται τιμές της μεταβλητής.

5 Μ ΠΟΙΟΤΙΚΕΣ Ε Τ Α Β Λ Η Σ ΠΟΣΟΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΡΙΤΕΣ ΣΥΝΕΧΕΙΣ
Οι τιμές τους δεν είναι αριθμοί. ΠΟΣΟΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΡΙΤΕΣ ΣΥΝΕΧΕΙΣ Οι τιμές τους είναι αριθμοί, αλλά μεμονωμένοι. Παίρνουν οποιαδήποτε τιμή ενός διαστήματος (α,β)

6 ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ: Είναι τα δεδομένα που προκύπτουν από την διαδοχική
3. ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ή ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ: Είναι τα δεδομένα που προκύπτουν από την διαδοχική εξέταση των ατόμων ενός πληθυσμού ως προς ένα χαρακτηριστικό τους. ΑΠΟΓΡΑΦΗ : Είναι η διαδικασία με την οποία παίρνουμε όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για κάποιο χαρακτηριστικό των στοιχείων ενός πληθυσμού, εξετάζοντας ΟΛΑ τα άτομα του πληθυσμού.   

7 ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΥΤΙΚΟΤΗΤΑ :
ΔΕΙΓΜΑ : Είναι το κατάλληλο υποσύνολο του πληθυσμού που χρησιμοποιούμε για να τον μελετήσουμε ως προς μια χαρακτηριστική του ιδιότητα και στην συνέχεια να βγάλουμε γενικά συμπεράσματα για ολόκληρο τον πληθυσμό ως προς την ιδιότητά του αυτή. 6. ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΨΙΑ – ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΥΤΙΚΟΤΗΤΑ : Είναι η μεθοδολογία που χρησιμοποιείται για την συλλογή και ανάλυση των δεδομένων από πεπερασμένους πληθυσμούς.

8 ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΠΙΝΑΚΕΣ – ΓΡΑΦΙΚΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ – ΜΕΛΕΤΗ ΚΑΙ ΕΞΑΓΩΓΗ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΩΝ ΓΕΝΙΚΟΙ ΠΙΝΑΚΕΣ ΠΕΡΙΕΧΟΥΝ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΠΟΥ ΠΡΟΚΥΠΤΟΥΝ ΑΠΌ ΜΙΑ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΕΙΔΙΚΟΙ ΠΙΝΑΚΕΣ ΠΕΡΙΕΧΟΥΝ ΟΡΙΣΜΕΝΑ ΑΠΌ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΩΝ ΓΕΝΙΚΩΝ ΠΙΝΑΚΩΝ ΣΥΝΟΠΤΙΚΟΙ ΚΑΙ ΣΑΦΕΙΣ

9 ΜΕΤΑΒΛΗΤΗΣ ΟΜΑΔΟΠΟΙΗΜΕΝΩΝ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΩΝ
ΠΙΝΑΚΕΣ ΚΑΤΑΝΟΜΩΝ ΜΕΤΑΒΛΗΤΗΣ ΟΜΑΔΟΠΟΙΗΜΕΝΩΝ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΩΝ


Κατέβασμα ppt "ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google