Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 ΠΕΡΙ ΓΕΩΓΡΑΦΙΑΣ. Η αλλαγή της θεώρησης ότι το περιβάλλον είναι ένα εξωτερικά δοσμένο ανεξάρτητο δημιούργημα, στην πίστη ότι υπάρχει ένα οικοσύστημα.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 ΠΕΡΙ ΓΕΩΓΡΑΦΙΑΣ. Η αλλαγή της θεώρησης ότι το περιβάλλον είναι ένα εξωτερικά δοσμένο ανεξάρτητο δημιούργημα, στην πίστη ότι υπάρχει ένα οικοσύστημα."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 ΠΕΡΙ ΓΕΩΓΡΑΦΙΑΣ

2 Η αλλαγή της θεώρησης ότι το περιβάλλον είναι ένα εξωτερικά δοσμένο ανεξάρτητο δημιούργημα, στην πίστη ότι υπάρχει ένα οικοσύστημα ως μια φυσική, κοινωνική, πολιτική και πολιτιστική διαδικασία.Η αλλαγή της θεώρησης ότι το περιβάλλον είναι ένα εξωτερικά δοσμένο ανεξάρτητο δημιούργημα, στην πίστη ότι υπάρχει ένα οικοσύστημα ως μια φυσική, κοινωνική, πολιτική και πολιτιστική διαδικασία. Από την αντίληψη της μοναδικότητας της γεωγραφικής θέσης στην παραδοχή της αλληλεξάρτησης των φαινομένων στο γεωγραφικό χώρο.Από την αντίληψη της μοναδικότητας της γεωγραφικής θέσης στην παραδοχή της αλληλεξάρτησης των φαινομένων στο γεωγραφικό χώρο. Από τις δοξασίες που βασίζονται στο διαχωρισμό του χώρου και του χρόνου στις θεωρήσεις που υποστηρίζουν τη σχετικότητα χρόνου-χώρου, καιΑπό τις δοξασίες που βασίζονται στο διαχωρισμό του χώρου και του χρόνου στις θεωρήσεις που υποστηρίζουν τη σχετικότητα χρόνου-χώρου, και Από την υπόθεση ότι τα γεγονότα υπάρχουν για να ανακαλυφθούν στην αντίληψη ότι αποτελούν κοινωνικά κατασκευάσματα, δημιουργήματα δικά μας.Από την υπόθεση ότι τα γεγονότα υπάρχουν για να ανακαλυφθούν στην αντίληψη ότι αποτελούν κοινωνικά κατασκευάσματα, δημιουργήματα δικά μας. ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΛΟΓΙΑ

3  ΔΙΑΦΟΡΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΓΕΩΓΡΑΦΙΑΣ  Ο ΤΡΟΠΟΣ ΠΟΥ ΑΣΚΕΙΤΑΙ ΜΙΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΠΕΡΙΟΡΙΖΕΤΑΙ ΑΠΌ ΤΟΥΣ «ΜΥΘΟΥΣ» ΤΗΣ  ΟΙ «ΜΥΘΟΙ» ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΤΩΝ ΓΕΩΓΡΑΦΩΝ  ΧΩΡΙΚΗ ΕΠΙΣΤΗΜΗ  ΤΟΜΗ ΤΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ

4 ΧΩΡΙΚΗ ΕΠΙΣΤΗΜΗ  Η γεωγραφία διαφοροποιείται από τις άλλες επιστήμες από την προσέγγισή της που είναι χωρική.  Η χωρική διάσταση των φυσικών και κοινωνικών φαινομένων απαιτεί ανάλογη ανταπόκριση.  Η γεωγραφική άποψη δεν είναι πανάκεια για όλα τα προβλήματα αλλά ούτε πρέπει να αγνοείται.

5 ΤΟΜΗ ΤΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ  Η ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΗ ΕΠΙΣΤΗΜΗ  Φυσιογνωστική  Κοινωνική  ΔΥΣΚΟΛΙΑ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΥ ΣΧΕΣΕΩΝ  Φυσικές Επιστ.: Γραμμικός Τρόπος  Κοινωνικές Επιστ.: Κυκλικός Τρόπος  ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ: ΣΗΜΕΙΟ ΤΟΜΗΣ  Οικολογικό Σύστημα (Άνθρωπος-Περιβάλλον)  Χωρικό Σύστημα (Άνθρωπος-Χώρος)

6 ΤΟΜΗ ΤΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ

7 ΟΡΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΓΕΩΓΡΑΦΙΑΣ «Η Γεωγραφία μπορεί να παρομοιαστεί με την πόλη»«Η Γεωγραφία μπορεί να παρομοιαστεί με την πόλη» (P. Hagget) «Γεωγραφία είναι αυτό που κάνουν οι Γεωγράφοι»«Γεωγραφία είναι αυτό που κάνουν οι Γεωγράφοι» (Κ. Κουτσόπουλος) «Η Γεωγραφία ασχολείται με τη συγκροτημένη, ορθολογική και ακριβή περιγραφή και ερμηνεία του διαφοροποιημένου χαρακτήρα της επιφάνειας της γης»«Η Γεωγραφία ασχολείται με τη συγκροτημένη, ορθολογική και ακριβή περιγραφή και ερμηνεία του διαφοροποιημένου χαρακτήρα της επιφάνειας της γης» (P. Hartshorne) «Η γεωγραφική γνώση αφορά στην περιγραφή, ανάλυση και ερμηνεία της χωρικής κατανομής εκείνων των συνθηκών που διαμορφώνουν την υλική βάση για την αναπαραγωγή της κοινωνικής ζωής»«Η γεωγραφική γνώση αφορά στην περιγραφή, ανάλυση και ερμηνεία της χωρικής κατανομής εκείνων των συνθηκών που διαμορφώνουν την υλική βάση για την αναπαραγωγή της κοινωνικής ζωής» (D. Harvey)

8 ΟΡΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΓΕΩΓΡΑΦΙΑΣ Η Γεωγραφία εξετάζει τις σχέσεις ανθρώπου και φυσικού περιβάλλοντος μέσα από τη ΦΥΣΙΚΗ ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ.Η Γεωγραφία εξετάζει τις σχέσεις ανθρώπου και φυσικού περιβάλλοντος μέσα από τη ΦΥΣΙΚΗ ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ. Η Γεωγραφία εστιάζει το ενδιαφέρον της στη θέση, στη δομή και οργάνωση του ανθρωπογενούς χώρου και στις ανθρώπινες διαδικασίες μέσω της ΑΝΘΡΩΠΟΓΕΩΓΡΑΦΙΑΣ.Η Γεωγραφία εστιάζει το ενδιαφέρον της στη θέση, στη δομή και οργάνωση του ανθρωπογενούς χώρου και στις ανθρώπινες διαδικασίες μέσω της ΑΝΘΡΩΠΟΓΕΩΓΡΑΦΙΑΣ. Η Γεωγραφία αναζητά και εφαρμόζει μεθόδους με τις οποίες τα παραπάνω αναλύονται, προδιαγράφονται και προβάλλονται στο μέλλον με τη βοήθεια της ΑΝΑΛΥΣΗΣ ΧΩΡΟΥ.Η Γεωγραφία αναζητά και εφαρμόζει μεθόδους με τις οποίες τα παραπάνω αναλύονται, προδιαγράφονται και προβάλλονται στο μέλλον με τη βοήθεια της ΑΝΑΛΥΣΗΣ ΧΩΡΟΥ.

9 ΕΝΝΟΙΟΛΟΓΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ

10 ΔΙΑΦΟΡΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΧΩΡΟΥ

11 ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΗΣ ΓΕΩΓΡΑΦΙΑΣ ΜΕΧΡΙ ΤΟΝ ΙΙ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΟΛΕΜΟ Φυσικό Τοπίο και Ανθρωπογενές ΤοπίοΦυσικό Τοπίο και Ανθρωπογενές Τοπίο Σχέσεις Αιτίου-ΑποτελέσματοςΣχέσεις Αιτίου-Αποτελέσματος Περιγραφικό ΜάθημαΠεριγραφικό Μάθημα «Αντικειμενική» Εικόνα του Κόσμου με Απομνημόνευση«Αντικειμενική» Εικόνα του Κόσμου με Απομνημόνευση

12 ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΗΣ ΓΕΩΓΡΑΦΙΑΣ ΔΕΚΑΕΤΙΕΣ ΄50-΄70 Ο Δυϊσμός δεν εκφράζει την πραγματικότηταΟ Δυϊσμός δεν εκφράζει την πραγματικότητα Δεν υπάρχουν «Καθολικού Τύπου» σχέσειςΔεν υπάρχουν «Καθολικού Τύπου» σχέσεις Οι σχέσεις Χώρου-Ανθρώπου δεν είναι καθαρά αιτιοκρατικέςΟι σχέσεις Χώρου-Ανθρώπου δεν είναι καθαρά αιτιοκρατικές Η γνώση διαμορφώνεται από το Οικονομικό, Κοινωνικό και Πολιτιστικό Γίγνεσθαι.Η γνώση διαμορφώνεται από το Οικονομικό, Κοινωνικό και Πολιτιστικό Γίγνεσθαι. Τα ερωτήματα «που» και «τι» συμπληρώνονται από τα «πώς» και «γιατί»Τα ερωτήματα «που» και «τι» συμπληρώνονται από τα «πώς» και «γιατί»

13 ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΗΣ ΓΕΩΓΡΑΦΙΑΣ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΗΣ ΓΕΩΓΡΑΦΙΑΣ Η αντίληψη του χώρου διαφοροποιείται μεταξύ ατόμων.Η αντίληψη του χώρου διαφοροποιείται μεταξύ ατόμων. Το άτομο δεν «μαθαίνει» αλλά «δημιουργεί» στο μυαλό του τον κόσμο.Το άτομο δεν «μαθαίνει» αλλά «δημιουργεί» στο μυαλό του τον κόσμο. Στόχος είναι η απόκτηση σωστής αντίληψης του κόσμου.Στόχος είναι η απόκτηση σωστής αντίληψης του κόσμου. Παρέχει κριτήρια μελέτης και αξιολόγησης του χώρου και των στοιχείων του.Παρέχει κριτήρια μελέτης και αξιολόγησης του χώρου και των στοιχείων του.

14 ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΤΗΣ ΓΕΩΓΡΑΦΙΑΣ Γεωγραφία είναι αυτό που ασχολούνται οι Γεωγράφοι.Γεωγραφία είναι αυτό που ασχολούνται οι Γεωγράφοι. Και αυτό γιατί: η προσέγγιση και όχι το αντικείμενο ορίζουν μια επιστήμη.Και αυτό γιατί: η προσέγγιση και όχι το αντικείμενο ορίζουν μια επιστήμη.

15 ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΤΗΣ ΓΕΩΓΡΑΦΙΑΣ Τα ερωτήματα που θέτει ο Γεωγράφος είναι: Ποιες είναι οι σχέσεις των ανθρώπων με το περιβάλλον τους;Ποιες είναι οι σχέσεις των ανθρώπων με το περιβάλλον τους; Υπάρχουν ομοιογενείς περιοχές, που δημιουργούν περιφέρειες;Υπάρχουν ομοιογενείς περιοχές, που δημιουργούν περιφέρειες; Ποια είναι η θέση των αντικειμένων και των ανθρώπων και ποια είναι η οργάνωσή τους στο χώρο αυτό;Ποια είναι η θέση των αντικειμένων και των ανθρώπων και ποια είναι η οργάνωσή τους στο χώρο αυτό; Μπορούν να προταθούν λύσεις σε ορισμένα προβλήματα του χώρου αυτού;Μπορούν να προταθούν λύσεις σε ορισμένα προβλήματα του χώρου αυτού;

16

17 ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΘΕΤΕΙ Ο ΓΕΩΓΡΑΦΟΣ: ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ ΤΗΣ ΣΧΕΣΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΜΕ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ, ΠΟΥ ΟΔΗΓΕΙ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ.ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ ΤΗΣ ΣΧΕΣΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΜΕ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ, ΠΟΥ ΟΔΗΓΕΙ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ. ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΑΙ ΧΩΡΙΚΗΣ ΔΙΑΦΟΡΟΠΟΙΗΣΗΣ, ΠΟΥ ΟΔΗΓΕΙ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ.ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΑΙ ΧΩΡΙΚΗΣ ΔΙΑΦΟΡΟΠΟΙΗΣΗΣ, ΠΟΥ ΟΔΗΓΕΙ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ. ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ ΤΗΣ ΘΕΣΗΣ ΚΑΙ ΧΩΡΙΚΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ, ΠΟΥ ΟΔΗΓΕΙ ΣΤΗ ΧΩΡΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ.ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ ΤΗΣ ΘΕΣΗΣ ΚΑΙ ΧΩΡΙΚΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ, ΠΟΥ ΟΔΗΓΕΙ ΣΤΗ ΧΩΡΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ. ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ ΤΗΣ ΛΥΣΗΣ ΤΩΝ ΧΩΡΙΚΩΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ.ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ ΤΗΣ ΛΥΣΗΣ ΤΩΝ ΧΩΡΙΚΩΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ.

18 ΤΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΓΕΩΓΡΑΦΙΑΣ αντικείμενο της Γεωγραφίας Το αντικείμενο της Γεωγραφίας αναφέρεται στις ομοιότητες και στις διαφορές μεταξύ περιοχών και στη συμπεριφορά και στις εξελίξεις που οδηγούν σε κατανομές, πρότυπα διάταξης (patterns) και δομές που αφορούν την οργάνωση του χώρου. Δηλαδή, ζητά να εξηγήσει τις διαδικασίες και τα πρότυπα διάταξης στη χωρική οργάνωση των ανθρώπινων δραστηριοτήτων.

19 Η ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΗ ΜΗΤΡΑ

20 ΣΠΟΥΔΑΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ

21 ΕΠΙΚΑΛΥΨΕΙΣ ΜΕ ΑΛΛΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ

22 ΣΧΕΣΗ ΓΕΩΓΡΑΦΙΑΣ ΜΕ ΑΛΛΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ

23 ΕΝΝΟΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΘΕΣΗ Η Γεωγραφική Θέση (location)Η Γεωγραφική Θέση (location) Η Θέση (place)Η Θέση (place) Η Θέση – Τόπος (site)Η Θέση – Τόπος (site) Η Θέση – Κατάσταση (situation)Η Θέση – Κατάσταση (situation) Η Απόλυση ΘέσηΗ Απόλυση Θέση Η Σχετική ΘέσηΗ Σχετική Θέση

24 ΕΝΝΟΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΣΤΑΣΗ Η Απόλυτη ΑπόστασηΗ Απόλυτη Απόσταση Η Χρονική ΑπόστασηΗ Χρονική Απόσταση Η Οικονομική ΑπόστασηΗ Οικονομική Απόσταση Η Αντιληπτή ΑπόστασηΗ Αντιληπτή Απόσταση

25 ΧΩΡΙΚΗ ΚΑΤΑΝΟΜΗ

26 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ Εστιακή Περιφέρεια: Εστιακή Περιφέρεια: Εσωτερικές (μέσα στην περιφέρεια) λειτουργικές σχέσεις Εξωτερικές (μεταξύ των περιφερειών λειτουργικές σχέσεις Ομογενής Περιφέρεια: Ομογενής Περιφέρεια: Εξωτερικές (μεταξύ των περιφερειών) διαφορές Εσωτερικές (μέσα στην περιφέρεια) διαφορές Διοικητική ή Σχεδιαστική Περιφέρεια Διοικητική ή Σχεδιαστική Περιφέρεια Αντιληπτή ΠεριφέρειαΑντιληπτή Περιφέρεια = Μέγιστες

27 ΕΡΕΥΝΑ ΣΤΗ ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ Η Γεωγραφία ως επιστήμη είναι μονοθετική, δηλαδή κύριο αντικείμενό της είναι η έρευνα για νόμους, κανονικότητες και τάξη στη χωρική δομή και οργάνωση.Η Γεωγραφία ως επιστήμη είναι μονοθετική, δηλαδή κύριο αντικείμενό της είναι η έρευνα για νόμους, κανονικότητες και τάξη στη χωρική δομή και οργάνωση. Στη Γεωγραφία η έρευνα για την τάξη αντανακλάται σε:Στη Γεωγραφία η έρευνα για την τάξη αντανακλάται σε: –Ενδιαφέρον για γενίκευση, –Μεγαλύτερη αφαίρεση και –Ενασχόληση με την επίλυση χωρικών προβλημάτων.


Κατέβασμα ppt "ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 ΠΕΡΙ ΓΕΩΓΡΑΦΙΑΣ. Η αλλαγή της θεώρησης ότι το περιβάλλον είναι ένα εξωτερικά δοσμένο ανεξάρτητο δημιούργημα, στην πίστη ότι υπάρχει ένα οικοσύστημα."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google