Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η ελιά, Ευλογημένο δέντρο.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Η ελιά, Ευλογημένο δέντρο."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Η ελιά, Ευλογημένο δέντρο

2 Ελιά ( σκοπός-στόχοι) Σκοπός
Να γνωρίσουν οι μαθητές την ελιά στα διάφορα πεδία του ανθρωπογενούς περιβάλλοντος (λιομάζωμα, διατροφή, ιστορία, μυθολογία, θρησκεία) και την αλληλεπίδραση στα πεδία αυτά. Στόχοι Να κατανοήσουν τη σχέση των Ελλήνων με την ελιά στην πάροδο του χρόνου. Να μάθουν για τις ευεργετικές επιδράσεις της ελιάς στη διατροφή τους.

3 Μη ρίχνεις λάδι στη φωτιά, η ελιά κρασί δε βγάζει, του έβγαλε το λάδι.
Θεματικά πεδία Γλώσσα Δημιουργήσαμε κείμενα, βρήκαμε παροιμίες, παρομοιώσεις, σύνθετα, συνώνυμα. π.χ Παροιμίες Μη ρίχνεις λάδι στη φωτιά, η ελιά κρασί δε βγάζει, του έβγαλε το λάδι. Αίνιγμα Δεν πεθαίνει κι αν περάσουν , χρόνια εκατό και χίλια. Μας χορταίνει μας φροντίζει, μας ανάβει τα καντήλια. Τι είναι;

4 Ποίημα (βιβλίο γλώσσας δ΄ δημοτικού)
Η ελιά, Κωστής Παλαμάς Είμαι του ήλιου θυγατέρα Η πιο απ’ όλες χαϊδευτή, Χρόνια η αγάπη του πατέρα Σ’ αυτόν τον κόσμο με κρατεί…

5 Ελιά (ιστορία) Οι επιστήμονες, με έρευνες   ανακάλυψαν στα ηφαιστειογενή πετρώματα της Σαντορίνης φυτικά απολιθώματα φύλλων ελιάς με την εντυπωσιακή ηλικία των   ετών!  Η συστηματική καλλιέργειά της είχε ήδη αρχίσει από τις προϊστορικές εποχές του Λίθου και του Χαλκού. Το ελαιόλαδο και ο καρπός του δεν εγκατέλειψαν ποτέ την Ελλάδα, από τότε έως σήμερα.

6 Ελιά (μυθολογία) Η ελιά ήταν το ιερό δέντρο της πόλης της Αθήνας.  Σύμφωνα με το μύθο, η θεά Αθηνά πρόσφερε την ελιά, σύμβολο γονιμότητας, ως δώρο στους Αθηναίους, οι οποίοι σε ένδειξη ευγνωμοσύνης έδωσαν το όνομα της θεάς στην πόλη τους.

7 Ελιά (μυθολογία) Οι αρχαίοι Έλληνες θεωρούσαν την ελιά σύμβολο των Ολυμπιακών ιδεωδών, της Ειρήνης, της Σοφίας και της Δόξας.  Το μοναδικό βραβείο που έστεφαν τους Ολυμπιονίκες ήταν ένα στεφάνι (κότινος) από άγρια ελιά.

8 Ελιά (μελέτη περιβάλλοντος)
Η ελιά, έως την ηλικία των 7 ετών, δεν παράγει καρπούς. Από την ηλικία των 7 έως 15 ετών, αρχίζει να παράγει καρπούς. Σε ηλικία 30 έως 70 ετών, φτάνει στην πλήρη ανάπτυξή της και μπορεί να ξεπεράσει και τα 1.000 χρόνια ζωής!

9 Ελιά (εχθροί) Ο δάκος Ο δάκος θεωρείται ο σημαντικότερος εχθρός της ελιάς στη χώρα μας. Προσβάλει μόνο τον καρπό και είναι γνωστός από την αρχαιότητα.

10 Ελιά (εχθροί) Ο πυρηνοτρήτης Ρυγχίτης Καλόκορη

11 Πείραμα Το λάδι είναι υγρό σαν το νερό, έχει χρώμα πράσινο και είναι πυκνό, παίρνει το σχήμα του δοχείου στο οποίο βρίσκεται, επιπλέει.

12 Ελιά (θρησκευτικά) Το λάδι στο μυστήριο της βαπτίσεως και του Αγίου Μύρου. Στο κοιμητήρι ανάβουν τα καντήλια, τα καντηλάκια μέσα στην εκκλησία, ο Χριστός προσεύχεται στη ρίζα μιας ελιάς.

13 Ελιά (μουσική) Τραγουδήσαμε το τραγούδι: «Οι ελιές» με τη δασκάλα της μουσικής. Ποίηση: Ρ. Καρθαίου Μελωδία: Β. Δημητράτου

14 Δραστηριότητες Επίσκεψη στο ελαιοτριβείο στην περιοχή «Ελαιοχωρίου» Αχαΐας στις 31/1/2013 για να παρατηρήσουν τη διαδικασία μετατροπής της ελιάς σε λάδι.

15 Δραστηριότητες Επίσκεψη σε ελαιώνα της ίδιας περιοχής για να δουν οι μαθητές το λιομάζωμα και το κλάδεμα της ελιάς.

16 Δραστηριότητες Επίσκεψη του διατροφολόγου στο σχολείο μας, στις 5/2/2013 που επεσήμανε την αξία του ελαιόλαδου και της ελιάς στη διατροφή μας.

17 Δραστηριότητες Επίσκεψη στην εκκλησία της ενορίας μας όπου ο ιερέας περιέγραψε τη χρήση του ελαιόλαδου στα μυστήρια της θρησκείας μας. Ακολούθησε πρωινό στο πνευματικό κέντρο με ψωμί και λάδι.

18 Δραστηριότητες Οι μαθητές έφτιαξαν λαδοκούλουρα, στις 24/4/2013 με τη βοήθεια δασκάλων και γονέων.

19 Συνεργάστηκαν : Οι δασκάλες:
Σοφία Πεντεσκούφη, Ανδριάνα Δημητροπούλου, Θέκλα Μαρκέτου Οι μαθητές και οι μαθήτριες των Β, Γ και Δ τάξεων

20 Βιβλιογραφία  


Κατέβασμα ppt "Η ελιά, Ευλογημένο δέντρο."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google