Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η ελιά, Ευλογημένο δέντρο. Ελιά ( σκοπός-στόχοι)  Σκοπός  Να γνωρίσουν οι μαθητές την ελιά στα διάφορα πεδία του ανθρωπογενούς περιβάλλοντος (λιομάζωμα,

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Η ελιά, Ευλογημένο δέντρο. Ελιά ( σκοπός-στόχοι)  Σκοπός  Να γνωρίσουν οι μαθητές την ελιά στα διάφορα πεδία του ανθρωπογενούς περιβάλλοντος (λιομάζωμα,"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Η ελιά, Ευλογημένο δέντρο

2 Ελιά ( σκοπός-στόχοι)  Σκοπός  Να γνωρίσουν οι μαθητές την ελιά στα διάφορα πεδία του ανθρωπογενούς περιβάλλοντος (λιομάζωμα, διατροφή, ιστορία, μυθολογία, θρησκεία) και την αλληλεπίδραση στα πεδία αυτά.  Στόχοι  Να κατανοήσουν τη σχέση των Ελλήνων με την ελιά στην πάροδο του χρόνου.  Ν α μάθουν για τις ευεργετικές επιδράσεις της ελιάς στη διατροφή τους.

3 Θεματικά πεδία  Γλώσσα  Δημιουργήσαμε κείμενα, βρήκαμε παροιμίες, παρομοιώσεις, σύνθετα, συνώνυμα.  π.χ Παροιμίες Μη ρίχνεις λάδι στη φωτιά, η ελιά κρασί δε βγάζει, του έβγαλε το λάδι.  Αίνιγμα Δεν πεθαίνει κι αν περάσουν, χρόνια εκατό και χίλια. Μας χορταίνει μας φροντίζει, μας ανάβει τα καντήλια. Τι είναι;

4  Ποίημα (βιβλίο γλώσσας δ΄ δημοτικού) Η ελιά, Κωστής Παλαμάς Είμαι του ήλιου θυγατέρα Η πιο απ’ όλες χαϊδευτή, Χρόνια η αγάπη του πατέρα Σ’ αυτόν τον κόσμο με κρατεί…

5 Ελιά (ιστορία)  Οι επιστήμονες, με έρευνες ανακάλυψαν στα ηφαιστειογενή πετρώματα της Σαντορίνης φυτικά απολιθώματα φύλλων ελιάς με την εντυπωσιακή ηλικία των 50.000- 60.000 ετών! Η συστηματική καλλιέργειά της είχε ήδη αρχίσει από τις προϊστορικές εποχές του Λίθου και του Χαλκού.  Το ελαιόλαδο και ο καρπός του δεν εγκατέλειψαν ποτέ την Ελλάδα, από τότε έως σήμερα.

6 Ελιά (μυθολογία)  Η ελιά ήταν το ιερό δέντρο της πόλης της Αθήνας. Σύμφωνα με το μύθο, η θεά Αθηνά πρόσφερε την ελιά, σύμβολο γονιμότητας, ως δώρο στους Αθηναίους, οι οποίοι σε ένδειξη ευγνωμοσύνης έδωσαν το όνομα της θεάς στην πόλη τους.

7 Ελιά (μυθολογία)  Οι αρχαίοι Έλληνες θεωρούσαν την ελιά σύμβολο των Ολυμπιακών ιδεωδών, της Ειρήνης, της Σοφίας και της Δόξας. Το μοναδικό βραβείο που έστεφαν τους Ολυμπιονίκες ήταν ένα στεφάνι (κότινος) από άγρια ελιά.

8 Ελιά (μελέτη περιβάλλοντος)  Η ελιά, έως την ηλικία των 7 ετών, δεν παράγει καρπούς.  Από την ηλικία των 7 έως 15 ετών, αρχίζει να παράγει καρπούς.  Σε ηλικία 30 έως 70 ετών, φτάνει στην πλήρη ανάπτυξή της και μπορεί να ξεπεράσει και τα 1.000 χρόνια ζωής!

9 Ελιά (εχθροί)  Ο δάκος  Ο δάκος θεωρείται ο σημαντικότερος εχθρός της ελιάς στη χώρα μας. Προσβάλει μόνο τον καρπό και είναι γνωστός από την αρχαιότητα.

10 Ελιά (εχθροί)  Ο πυρηνοτρήτης  Ρυγχίτης  Καλόκορη

11 Πείραμα  Το λάδι είναι υγρό σαν το νερό, έχει χρώμα πράσινο και είναι πυκνό, παίρνει το σχήμα του δοχείου στο οποίο βρίσκεται, επιπλέει.

12 Ελιά (θρησκευτικά)  Το λάδι στο μυστήριο της βαπτίσεως και του Αγίου Μύρου. Στο κοιμητήρι ανάβουν τα καντήλια, τα καντηλάκια μέσα στην εκκλησία, ο Χριστός προσεύχεται στη ρίζα μιας ελιάς.

13 Ελιά (μουσική)  Τραγουδήσαμε το τραγούδι: «Οι ελιές» με τη δασκάλα της μουσικής.  Ποίηση: Ρ. Καρθαίου  Μελωδία: Β. Δημητράτου

14 Δραστηριότητες  Επίσκεψη στο ελαιοτριβείο στην περιοχή «Ελαιοχωρίου» Αχαΐας στις 31/1/2013 για να παρατηρήσουν τη διαδικασία μετατροπής της ελιάς σε λάδι.

15 Δραστηριότητες  Επίσκεψη σε ελαιώνα της ίδιας περιοχής για να δουν οι μαθητές το λιομάζωμα και το κλάδεμα της ελιάς.

16 Δραστηριότητες  Επίσκεψη του διατροφολόγου στο σχολείο μας, στις 5/2/2013 που επεσήμανε την αξία του ελαιόλαδου και της ελιάς στη διατροφή μας.

17 Δραστηριότητες  Επίσκεψη στην εκκλησία της ενορίας μας όπου ο ιερέας περιέγραψε τη χρήση του ελαιόλαδου στα μυστήρια της θρησκείας μας.  Ακολούθησε πρωινό στο πνευματικό κέντρο με ψωμί και λάδι.

18 Δραστηριότητες  Οι μαθητές έφτιαξαν λαδοκούλουρα, στις 24/4/2013 με τη βοήθεια δασκάλων και γονέων.

19 Συνεργάστηκαν :  Οι δασκάλες:  Σοφία Πεντεσκούφη, Ανδριάνα Δημητροπούλου, Θέκλα Μαρκέτου  Οι μαθητές και οι μαθήτριες των Β, Γ και Δ τάξεων

20 Βιβλιογραφία  http://www.olivion.gr/el/food-and-trips-2/photos-and-video http://www.olivion.gr/el/food-and-trips-2/photos-and-video  http://www.aua.gr/roussos/Roussos/pdf/Printing%20Lessons /Olive.pdf http://www.aua.gr/roussos/Roussos/pdf/Printing%20Lessons /Olive.pdf  http://estia.hua.gr:8080/dspace/bitstream/123456789/205/1 /Ptychiaki7.pdf http://estia.hua.gr:8080/dspace/bitstream/123456789/205/1 /Ptychiaki7.pdf  http://www.ebloko.gr/files/pdf/ladi_elia.PDF http://www.ebloko.gr/files/pdf/ladi_elia.PDF  http://agrinfo.innovationcenter- crete.gr/index.php?option=com_content&view=article&Ite mid=2&id=58:dakos-elias http://agrinfo.innovationcenter- crete.gr/index.php?option=com_content&view=article&Ite mid=2&id=58:dakos-elias  http://agrinfo.innovationcenter- crete.gr/index.php?option=com_content&view=article&Ite mid=2&id=70:pyrinotriti-elias http://agrinfo.innovationcenter- crete.gr/index.php?option=com_content&view=article&Ite mid=2&id=70:pyrinotriti-elias  www.­elies-­ladikalamatiano.­grwww.­elies-­ladikalamatiano.­gr


Κατέβασμα ppt "Η ελιά, Ευλογημένο δέντρο. Ελιά ( σκοπός-στόχοι)  Σκοπός  Να γνωρίσουν οι μαθητές την ελιά στα διάφορα πεδία του ανθρωπογενούς περιβάλλοντος (λιομάζωμα,"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google