Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Τέχνες και πολιτισμός Η πολιτιστική μας κληρονομιά και η δύναμή της παγκοσμίως. Κλασική εποχή 5ος αιώνας π.Χ. Βυζαντινή τέχνη 3ος αιώνας μ.Χ.-1821μ.Χ.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Τέχνες και πολιτισμός Η πολιτιστική μας κληρονομιά και η δύναμή της παγκοσμίως. Κλασική εποχή 5ος αιώνας π.Χ. Βυζαντινή τέχνη 3ος αιώνας μ.Χ.-1821μ.Χ."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Τέχνες και πολιτισμός Η πολιτιστική μας κληρονομιά και η δύναμή της παγκοσμίως. Κλασική εποχή 5ος αιώνας π.Χ. Βυζαντινή τέχνη 3ος αιώνας μ.Χ.-1821μ.Χ. Αρχιτεκτονική και γλυπτικής της Αναγέννησης 15-16ος αιώνας Ελ Γκρέκο

2 Η ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΤΗΣ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗΣ
Γιώργος Καραβέλης, Σωτήρης Γκρίζος

3 Τα κύρια στοιχεία της αρχιτεκτονικής της αναγέννησης
μαθηματικές αναλογίες την "καθαρότητα" στις γεωμετρικές μορφές. επηρεασμένη από την ελληνορωμαϊκή παράδοση τον πρωτοχριστιανικό και βυζαντινό ρυθμό με στοιχεία όπως την αψίδα, τον ημισφαιρικό θόλο τη βασιλική και περίκεντρη κάτοψη τους κίoνες τους πεσσούς τα αετώματα τα κιονόκρανα

4 Σημαντικοί αρχιτέκτονες
Λέον Μπατίστα Αλμπέρτι ( ) Galeazzo Alessi(Γκαλεατζο Αλεσι) Bartolomeo Ammanati ( ) Ντονάτο Μπραμάντε ( ) Φίλιππο Μπρουνελέσκι ( ) Philibert Delorme(Φιλιμπερτ Ντελορμε) Pierre Lescot(Πιερ Λεσκοτ) Μιχαήλ Άγγελος ( ) Michelozzo ( )(Mικελοτζο) Αντρέα Παλλάντιο ( ) Ραφαήλ ( ) Antonio da Sangallo ( )(Αντωνιο ντα Σανκγαλο) Giuliano da Sangallo( )(Γιουλιανο ντα Σανκγαλο) Jacopo Sansovino ( )(Γιακομπο Σανσοβινο) Mimar Sinan(Μιμαρ Σιναν) Τζόρτζιο Βαζάρι ( ) Λεονάρντο ντα Βίντσι ( )

5 HOMO UNIVERSALIS Homo Universalis είναι ο χαρακτηρισμός του ιδανικού ανθρώπου της Αναγέννησης (15ος-16ος αιώνας). Η ονομασία είναι λατινική και σημαίνει «καθολικός, συνολικός άνθρωπος».Η στροφή στην αρχαιότητα έμεινε γνωστή με τον όρο ανθρωπισμός (ουμανισμός).

6 Ο ΚΑΘΕΔΡΙΚΟΣ ΤΗΣ ΦΛΩΡΕΝΤΙΑΣ
Στόχος ήταν η κατασκευή ενός τρούλου ικανό να καλύψει ένα άνοιγμα με πλάτος 42 μ. Τη λύση την έδωσε το 1420 ο αρχιτέκτονας Φίλιππο Μπρουνελέσκι ( ).

7 Εσωτερικό του καθεδρικού ναού
O οκταγωνικός τρούλος ο οποίος αποτελείται από οριζόντιες στρώσεις τούβλων και πέτρας. Κατακόρυφες νευρώσεις από ψαμμόλιθο ενισχύουν επίσης την κατασκευή

8 Ναός Αγίου Ανδρέα (1460)π.Χ. Ο ναός του αγίου Ανδρέα(Μάντοβα, 1460) Είναι έργο του Φλωρεντίνου αρχιτέκτονα Λέον Μπατίστα Αλμπέρτι ( ). Κατά την Αναγέννηση η αρχιτεκτονική απέκτησε διαφορετική όψη.

9 Εσωτερικό του ναού Αγίου Ανδρέα
Ναός Αγίου Ανδρέα Στην περίπτωση των ναών εισήχθησαν στοιχεία όπως οι κίονες, τα αετώματα και οι αψίδες- από κλασικά ελληνορωμαϊκά κτήρια.

10 Βίλλα Ροτόντα (Αντρέα Παλάντιο)
Το 1565 ένας ιερέας Πάολο Αλμέρικο, μετά τη συνταξιοδότησή του από το Βατικανό αποφάσισε να επιστρέψει στην γενέτειρά του Vicenza στην ενετική ύπαιθρο και να οικοδομήσει ένα εξοχικό σπίτι.

11 Εσωτερικό της Βίλλας Ροτόντα
Από την Βίλλα Ροτόντα μπορεί να έχουν εμπνευστεί χιλιάδες μετέπειτα κτίρια, αλλά η βίλλα είναι εμπνευσμένη από τον Παρθενώνα και το ναό της Αθηνάς νίκης.

12 Μερικές ακόμη εικόνες αναγεννησιακών κτιρίων
Η πρόσοψη του Καθεδρικού της Γρανάδας (Ισπανία επιρροές από αναγέννηση) Εσωτερική θέα

13 Μέγαρο Ρουτσελάι(Λέον Μπατίστα Αλμπέρτι)

14 Το τελικό αποτέλεσμα της αναγέννησης.
Το αποτέλεσμα της εργασίας μας δείχνει πόσο σημαντικός ήταν ο ρόλος της πολιτιστικής μας κληρονομιάς (Αρχαία Ελλάδα) στην ακμή της αναγέννησης.


Κατέβασμα ppt "Τέχνες και πολιτισμός Η πολιτιστική μας κληρονομιά και η δύναμή της παγκοσμίως. Κλασική εποχή 5ος αιώνας π.Χ. Βυζαντινή τέχνη 3ος αιώνας μ.Χ.-1821μ.Χ."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google