Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΣΤΗΝ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Η ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΣΤΗΝ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Η ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΣΤΗΝ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ
ΤΣΩΤΣΟΥ ΣΤΕΛΛΑ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ ΤΜΗΜΑ Β5

2 Η Αρχιτεκτονική της Αναγέννησης χαρακτηρίζεται…
… από μια αναβίωση των Ρωμαϊκών προτύπων με κύρια στοιχεία τις μαθηματικές αναλογίες και την "καθαρότητα" στις γεωμετρικές μορφές. Η αρχιτεκτονική στην Αναγέννηση δίνει έμφαση: στις οριζόντιες γραμμές την αρμονία στην τελική σύνθεση. Θέματα από την αρχαιότητα σε προσόψεις και το εσωτερικό.

3 Αναγεννησιακο στυλ Η πιο αξιοπρόσεκτη αρχιτεκτονική πρακτική
Θόλοι κτιρίων (εμπνευσμένοι πιθανά από το ρωμαϊκό Πάνθεον) Έμφαση σε: συμμετρία, αναλογία, γεωμετρία και κανονικότητα των μερών

4 Σημαντικεσ μορφεσ στην αρχιτεκτονική τησ εποχησ
Λεόν Μπατίστα Αλμπέρτι Μικελόζο Αντρέα Παλλάντιο

5 Λεον Μπατιστα Αλμπερτι (18/2/1404 – 20/04/1472)
Λεον Μπατιστα Αλμπερτι (18/2/1404 – 20/04/1472) Ιταλός συγγραφέας, καλλιτέχνης, αρχιτέκτονας, ποιητής, ιερέας, γλωσσολόγος, φιλόσοφος, κρυπτογράφος και γενικά όπως απαιτούσε η Αναγέννηση πολυμαθής. Χαρακτηριστικό δείγμα «καθολικού ανθρώπου» της Αναγέννησης. Κλασικές σπουδές στην περίφημη σχολή της Gasparino Barzizza στην Πάδοβα (1414 έως 1418). Ολοκλήρωσε έπειτα την εκπαίδευσή του στο Πανεπιστήμιο της Μπολόνια, όπου σπούδασε νομικά. Θεωρεί τα μαθηματικά ως το κοινό έδαφος της τέχνης και των επιστημών.

6 Tempio Malatestiano: καθεδρικός ναός

7 Santa Maria Novella: Εκκλησία στη Φλωρεντία

8 Basilica concattedrale di Sant'Andrea: Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία

9 Αντρέα Παλλαντιο (30/11/1508 – 19/08/1580)
Αντρέα Παλλαντιο (30/11/1508 – 19/08/1580) Αρχιτέκτονας που δραστηριοποιήθηκε στη Δημοκρατία της Βενετίας. Επηρεασμένος από την ελληνική και ρωμαϊκή αρχιτεκτονική, κυρίως από το Βιτρούβιο, θεωρείται ευρέως ως το πιο ισχυρό άτομο στην ιστορία της δυτικής αρχιτεκτονικής. Όλα τα κτίρια του βρίσκονται στο μέρος όπου βρισκόταν η Ενετική Δημοκρατία. Οι διδασκαλίες του συνοψίζονται στην αρχιτεκτονική πραγματεία Quattro Libri dell' Architettura (τα τέσσερα βιβλία της Αρχιτεκτονικής). Η πόλη της Βιτσέντσα και οι βίλες Palladian στο Βένετο είναι παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά της UNESCO.

10 Αντρέα Παλλαντιο (30/11/1508 – 19/08/1580)
Αντρέα Παλλαντιο (30/11/1508 – 19/08/1580) Έκτισε πολλά παλάτια και βίλες κυρίως στη Βιτσέντσα. Έλαβε πολλές προμήθειες από τους πλούσιους και τον αρχοντιά της Βενετίας. Χρησιμοποιούσε απλά και συνηθισμένα υλικά για να σχεδιάσει τα πιο εκλεκτά κτίρια σε κλασικό ύφος. Τα σχέδια του με ασπίδες και κολώνες έχουν ονομαστεί ως "παλαντιανό μοτίβο" και έχουν αντιγραφεί από τους αρχιτέκτονες μέχρι σήμερα. Οι Βίλες του φαίνεται να έχουν το δικό τους σήμα κατατεθέν, αν και αντικατοπτρίζουν το παλαντιανό ύφος. Τα κτίρια του έχουν γενικά μια κεντρική αίθουσα που περιβάλλεται από άλλα δωμάτια ομαδοποιημένα σε τέλεια συμμετρία και είναι τρεις όροφοι ψηλά.

11 Βίλα Ροτόντα

12 Βίλα Μπαρμπαρόσα

13 Μικελοζο Γεννημένος στη Φλωρεντία
Στη Βενετία έχτισε τη βιβλιοθήκη του San Giorgio Maggiore, και σχεδίασε και άλλα κτίρια εκεί. Το 1428, μαζί με Donatello, ανήγειρε ένα υπαίθριο άμβωνα σε μια γωνία του καθεδρικού ναού του Αγίου Στεφάνου στο Πράτο. Η μεγάλη ακαδημία Palazzo στη Φλωρεντία, που χτίστηκε από τον Κόσιμο, σχεδιάστηκε από τον ίδιο (από τα αντιπροσωπευτικότερα δείγματα της ιταλικής αρχιτεκτονικής του 15ου αιώνα) Εν μέρει, ξανάχτισε το Palazzo Vecchio και του πρόσθεσε πολλές σημαντικές αίθουσες και σκάλες.

14 Μικελοζο Το 1437 είχε προσληφθεί για να ξαναχτίσει το εγχώριο τμήμα και να αναδιαμορφώσει το μοναστήρι του Αγίου Μάρκου στη Φλωρεντία. Σχεδίασε πολλά άλλα κτίρια τα περισσότερα από τα οποία έχουν μεγάλη πολιτιστική σημασία, όπως ένας ξενώνας στην Ιερουσαλήμ, την καλοκαιρινή βίλα του Κόσιμο στο Καρέτζι. 1461 – 1464: κατασκεύασε τα τείχη της Στων, στη Δαλματία (το μεγαλύτερο μεσαιωνικό τείχος στην Ευρώπη)

15 Medici Riccardi

16 ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΙΑΚΑ ΚΤΙΡΙΑ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ
ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΙΑΚΑ ΚΤΙΡΙΑ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

17 Δημαρχείο της Αμβέρσας (Βέλγιο)
Δημαρχείο της Αμβέρσας (Βέλγιο)

18 Φρούριο Kronborg, Δανία

19 Κάστρο Gripsholm, Σουηδία

20 Καθεδρικός ναός του Αρχαγγέλου, Ρωσία

21 Δημαρχείο στην πόλη Πόζναν της δυτικής Πολωνίας

22 Εκκλησία Pazzi , Φλωρεντία

23 Εκκλησία στη Ρώμη

24 Το Παλάτι των Δόγηδων, Ιταλία

25 Το Δημαρχείο της Άουγκσμπουργκ, Γερμανία

26 Το Δημαρχείο της Βρέμης, Γερμανία

27 Το κάστρο της Χαϊδελβέργης, Γερμανία

28 Longleat, Αγγλία


Κατέβασμα ppt "Η ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΣΤΗΝ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google