Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Οι Εβραίοι της Θεσσαλονίκης Η ιστορία των Εβραίων μέσα από τη ζωή της οικογένειας Μόλχο.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Οι Εβραίοι της Θεσσαλονίκης Η ιστορία των Εβραίων μέσα από τη ζωή της οικογένειας Μόλχο."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Οι Εβραίοι της Θεσσαλονίκης Η ιστορία των Εβραίων μέσα από τη ζωή της οικογένειας Μόλχο

2 Κατάσταση Ελλάδας 1940: τριπλή Κατοχή από Γερμανούς, Βούλγαρους και Ιταλούς 80% των μελών της εβραϊκής κοινότητας σκοτώνονται στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης Οι Έλληνες Εβραίοι έπαιξαν σπουδαίο ρόλο σε πολλούς τομείς:  Εκπαίδευση  Εμπόριο  Βιοτεχνία  Καινούργιες μέθοδοι εργασίας

3 Πληθυσμός της Θεσσαλονίκης ΈτοςΣυνολικός ΠληθυσμόςΕβραϊκός ΠληθυσμόςΠοσοστό Εβραίων 184270,00036,00051% 187090,00050,00056% 1882/8485,00048,00056% 1902126,00062,00049% 1913157,88961,43939% 194353,000 2000363,9871,0000.3%

4 Ρωμανιώτες Η παλαιότερη και πλέον χαρακτηριστική ομάδα που κατοίκησε στη χώρα είναι οι Ρωμανιώτες. Τους συναντάμε: Ιωάννινα, Κέρκυρα, Άρτα, Θήβα, Κόρινθος, Χαλκίδα, Λέσβος, Χίος, Σάμος, Ρόδος, Κρήτη Σεφαραδίτες Πρόγονοι είχαν εκδιωχθεί από την Ισπανία το 1492 Παραδοσιακή γλώσσα: Ισπανοεβραϊκή ή Λατινοεβραϊκή. Μοναδικό μείγμα οθωμανικής, βαλκανικής και ισπανικής επιρροής Ίδρυση σεφαρδίτικης κοινότητας στην Θεσσαλονίκη Ζουν αρμονικά με τους χριστιανούς συμπολίτες τους και εκτελούν στο ακέραιο το καθήκον τους απέναντι στην ελληνική πατρίδα

5 Χαλκίδα Κέρκυρα Ρόδος Λέσβος Χίος Σάμος Κρήτη Κόρινθος Ιωάννινα Θήβα Άρτα Θεσσαλονίκη

6 Τύχη Εβραίων στη διάρκεια του πολέμου και η ζωή μετά Πολλοί Εβραίοι εκτοπίστηκαν στα στρατόπεδα συγκεντρώσεως. Το 96% των μελών της εβραϊκής κοινότητας της Θεσσαλονίκης, εστάλησαν στο Άουσβιτς. Μόνο ελάχιστοι επέστρεψαν και βρήκαν τις περισσότερες συναγωγές, το νεκροταφείο και τα σχολεία τους ερειπωμένα και κατεστραμμένα. Αρκετοί επιζώντες μετανάστευσαν στο Ισραήλ και στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η εβραϊκή κοινότητα της Θεσσαλονίκης αριθμεί σήμερα περίπου 1.000 μέλη και διατηρεί τέσσερις συναγωγές.

7 Οι Γερμανοί μπαίνουν στη Θεσσαλονίκη Συνέπειες στη ζωή των Εβραίων: Α παγορεύουν την είσοδο των Εβραίων σε καφενεία, ζαχαροπλαστεία κ.λπ. Ε πιτάσσουν νοσοκομεί α και πολλά εβραϊκά σπίτια Φ υλακίζουν τα μέλη του κοινοτικού Συμβουλίου Δ ιατάζουν του ς Εβραίους να παραδώσουν τα ραδιόφωνα τους και λεηλατούν τα γραφεία της Κοινότητας και τις πλουσιότερες εβραϊκές βιβλιοθήκες. Οι ά νδρες Εβραίοι ηλικίας 18 - 45 ετών διατάζονται να παρουσιαστούν στην πλατεία Ελευθερίας. Εκεί αφού υφίστανται απερίγραπτα μαρτύρια καταγράφονται και οδηγούνται σε καταναγκαστικά έργα. Η Κοινότητα θα καταβάλει υψηλό χρηματικό πόσο στους ναζί για να τους απελευθερώσει. Στο τέλος του ίδιου χρόνου, οι ναζί κατάσχουν τις οικονομικά ισχυρές εβραϊκές επιχειρήσεις και καταστρέφουν το Ισραηλιτικό Νεκροταφείο.

8 Σχηματίζεται ακόμα μια εβραϊκή πολιτοφυλακή και επιβάλλουν στους Εβραίους να συντάξουν αναλυτικές δηλώσεις των περιουσιακών τους στοιχείων. Στην συνέχεια απαγορεύεται η έξοδος των Εβραίων από τα γκέτο, αφού τους οδηγήσουν σε έναν γνωστό συνοικισμό οργανώνεται το σχέδιο εξόντωσης τους. Σχηματίζεται ακόμα μια εβραϊκή πολιτοφυλακή και επιβάλλουν στους Εβραίους να συντάξουν αναλυτικές δηλώσεις των περιουσιακών τους στοιχείων. Στην συνέχεια απαγορεύεται η έξοδος των Εβραίων από τα γκέτο, αφού τους οδηγήσουν σε έναν γνωστό συνοικισμό οργανώνεται το σχέδιο εξόντωσης τους. Παράλληλα τίθεται σε λειτουργία ο μηχανισμός για το οριστικό ξεκλήρισμα των Εβραίων, που υποχρεώνονται τώρα να φορούν το κίτρινο άστρο του Δαυίδ και να κατοικούν σε ορισμένες μόνο συνοικίες (γκέτο). Τους απαγορεύεται η χρήση τηλεφώνων και δημοσίων μεταφορικών μέσων. Παράλληλα τίθεται σε λειτουργία ο μηχανισμός για το οριστικό ξεκλήρισμα των Εβραίων, που υποχρεώνονται τώρα να φορούν το κίτρινο άστρο του Δαυίδ και να κατοικούν σε ορισμένες μόνο συνοικίες (γκέτο). Τους απαγορεύεται η χρήση τηλεφώνων και δημοσίων μεταφορικών μέσων.

9 Εν κατακλείδι… Τα Ηνωμένα Έθνη καθιέρωσαν την 27η Ιανουαρίου - επέτειο της απελευθέρωσης του στρατοπέδου εξόντωσης του Άουσβιτς - ως ετήσια Διεθνή Ημέρα Μνήμης των θυμάτων του Ολοκαυτώματος. Στο σχετικό ψήφισμα ο ΟΗΕ καλεί τα Κράτη Μέλη να αναπτύξουν εκπαιδευτικά προγράμματα για να ενσταλάξουν τη μνήμη του Ολοκαυτώματος στις μελλοντικές γενιές με στόχο την αποτροπή άλλων γενοκτονιών.


Κατέβασμα ppt "Οι Εβραίοι της Θεσσαλονίκης Η ιστορία των Εβραίων μέσα από τη ζωή της οικογένειας Μόλχο."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google