Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Νερό και ενέργεια Αντώνης Αντωνιάδης Σταύρος Γερολυμάτος

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Νερό και ενέργεια Αντώνης Αντωνιάδης Σταύρος Γερολυμάτος"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Νερό και ενέργεια Αντώνης Αντωνιάδης Σταύρος Γερολυμάτος
Ομάδα Εργασίας Αντώνης Αντωνιάδης Σταύρος Γερολυμάτος Β’1 12ο Γυμνάσιο Πάτρας

2 Η χρήση της ενέργειας που μπορεί να προσφέρει στον άνθρωπο το νερό θεωρήθηκε ως το πιο σημαντικό βήμα στην εξέλιξη των μέσων που χρησιμοποιούσε για παραγωγικούς σκοπούς (άλεσμα, άντληση, πριόνισμα κ.ά.)

3 ΝΕΡΌΜΥΛΟΙ Στον ελληνικό χώρο λειτούργησαν δύο τύποι νερόμυλοι:
Στον ελληνικό χώρο λειτούργησαν δύο τύποι νερόμυλοι: ο «Ρωμαϊκός» με την όρθια εξωτερική φτερωτή (όπου η ροή του νερού ήταν μεγάλη) και ο «Ανατολικός» ή «Ελληνικός» με τη μικρότερη εσωτερική οριζόντια φτερωτή (όπου η ποσότητα του νερού ήταν μικρή και γινόταν εκμετάλλευση πίεσης από εκτόξευση ή υδατόπτωση)

4

5 Ο μηχανισμός ενός νερόμυλου
Ο μηχανισμός ενός νερόμυλου διαιρείται σε δύο μέρη: στο κινητικό που το αποτελούσαν η φτερωτή με τα εξαρτήματα λειτουργίας της και στο αλεστικό που περιελάμβανε τις μυλόπετρες, πάλι με τα εξαρτήματα του.

6 Λειτουργία Νερόμυλου

7

8 Νερόμυλος ΧΡΟΝΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ
Οι νερόμυλοι χωρίζονταν σε αυτούς που λειτουργούσαν όλο το χρόνο και στους εποχιακούς, που δούλευαν μόνο το χειμώνα. Οι εποχιακοί διέκοπταν τη λειτουργία τους το καλοκαίρι, γιατί τα νερά χρησιμοποιούνταν για την άρδευση των καλλιεργημένων εκτάσεων.

9

10 Νεροτριβές Οι νεροτριβές, μαζί με τους νερόμυλους, αποτελούν τις πιο γνωστές υδροκίνητες εγκαταστάσεις της προβιομηχανικής Ελλάδας. Οι νεροτριβές ήταν χώροι που χρησιμοποιήθηκαν για το πλύσιμο των ρούχων και αποτελούσαν παράλληλα και τόπο συγκέντρωσης κυρίως των γυναικών, αλλά και χώρο συνεύρεσης των κατοίκων γειτονικών χωριών.

11 Νεροτριβή

12 Νεροτριβές

13 Νεροτριβές

14 ΥΔΡΟΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
Το σχήμα είναι ένα απλό διάγραμμα υδροηλεκτρικού εργοστασίου. Το νερό ρέει από το φράγμα από ένα μεγάλο αγωγό (penstock). Στο κάτω μέρος του αγωγού το νερό που κινείται με μεγάλη ταχύτητα κινεί έναν υδροστρόβιλο

15 Αυτός ο άξονας στροβίλου συνδέει το στρόβιλο με τη γεννήτρια σε ένα υδροηλεκτρικό φράγμα

16 Τμήματα ενός υδροηλεκτρικού φράγματος
 Το νερό σε μια τεχνητή λίμνη συγκρατείται από ένα φράγμα. Καθώς το νερό περνά από ένα διάφραγμα, συγκρατείται από αυτό κάθε τι άχρηστο. Το νερό τότε ρέει μέσα από ολισθαίνουσες θύρες (penstocks). Οι ολισθαίνουσες θύρες κατευθύνουν το νερό στο σημείο όπου είναι ο στρόβιλος Εκεί το νερό περιστρέφει το στρόβιλο και έτσι η γεννήτρια παράγει ηλεκτρισμό

17 ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ Υπάρχουν πολλοί λόγοι, για τους οποίους δεν έχουν κατασκευασθεί περισσότερα υδροηλεκτρικά εργοστάσια:     • Το μεγάλο κόστος κατασκευής φραγμάτων, που αποτελούν την αποθήκη του νερού.     • Πρέπει συχνά να γίνονται επεμβάσεις σε εθνικούς δρόμους, σιδηροτροχιές, γραμμές μεταφοράς ηλεκτρισμού, μάλιστα χρειάζεται να μετακινηθούν πόλεις ή χωριά.      • Απαιτεί πολύ χρόνο και χρήμα ο σχεδιασμός και η κατασκευή του εξοπλισμού των σταθμών ηλεκτροπαραγωγής (υδροστρόβιλοι, γεννήτριες κλπ.).     • Αγροτικές περιοχές, που σκεπάζονται από νερά του φράγματος είναι αυτονόητο ότι δεν μπορούν πλέον να καλλιεργηθούν.     • Συχνά, ειδικές ομάδες αντιτίθενται στην καταστροφή άλλων φυσικών χώρων και άγριας φύσης, η οποία θα προκληθεί από την κατασκευή φραγμάτων σε ποταμούς.

18 Ενέργεια ωκεανών Οι ωκεανοί μπορούν να μας προσφέρουν τεράστια ποσά ενέργειας. Υπάρχουν τρεις βασικοί τρόποι για να εκμεταλλευτούμε την ενέργεια της θάλασσας: α) από τα κύματα β) από τις παλίρροιες (μικρές και μεγάλες) γ) από τις θερμοκρασιακές διαφορές του νερού

19 Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στην ολοκληρωμένη εργασία μας :
Νερό και Ενέργεια.doc


Κατέβασμα ppt "Νερό και ενέργεια Αντώνης Αντωνιάδης Σταύρος Γερολυμάτος"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google