Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Διαδίκτυο Κίκα Χρυσοστόμου. Πρωτόκολλο https: HyperText Transfer Protocol Secure Χρησιμοποιείται για ασφαλή επικοινωνία Π.χ μια ασφαλή ιστοσελίδα που.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Διαδίκτυο Κίκα Χρυσοστόμου. Πρωτόκολλο https: HyperText Transfer Protocol Secure Χρησιμοποιείται για ασφαλή επικοινωνία Π.χ μια ασφαλή ιστοσελίδα που."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Διαδίκτυο Κίκα Χρυσοστόμου

2 Πρωτόκολλο https: HyperText Transfer Protocol Secure Χρησιμοποιείται για ασφαλή επικοινωνία Π.χ μια ασφαλή ιστοσελίδα που χρησιμοποιεί πιστωτικές κάρτες θα έχει URL που θα ξεκινά με «https://» αντί με «http://» Σύμβολο κλειδαριάς: Εμφανίζεται στη Γραμμή Διεύθυνσης του Internet Explorer όταν χρησιμοποιείται ασφαλής σύνδεση για ανταλλαγή δεδομένων. * Συμβουλή: Καλό θα ήταν να αποφεύγουμε να καταχωρούμε τα στοιχεία της πιστωτικής μας κάρτας όταν δεν εμφανίζονται οι δύο αυτές ενδείξεις.

3 Hackers Ηλεκτρονικοί ιοί Ηλεκτρονική απάτη (fraud)

4 Ψηφιακό Πιστοποιητικό είναι μια ψηφιακή μορφή αναγνώρισης όπως το διαβατήριο ή άδεια οδήγησης. Επιβεβαιώνει την ταυτότητα ενός φορέα και παρέχει πληροφορίες για αυτόν. Χρησιμοποιείται για τη διεξαγωγή ασφαλών συναλλαγών σε μια τοποθεσία ιστού. Εκδίδεται και αγοράζεται από μια Αρχή Πιστοποιήσης (Certifying Authority ή CA) και ισχύει μόνο για κάποιο διάστημα με δυνατότητα ανανέωσης. Έτσι αποδεικνύεται η εγκυρότητα της ταυτότητας ενός φορέα. Λογότυπα δημοφιλών Αρχών Πιστοποιήσης :

5 Κρυπτογράφηση είναι η μετατροπή πληροφοριών σε μια δυσανάγνωστη μορφή. Αυτό επιτυγχάνεται με τη χρήση ενός αλγόριθμου. Σκοπός: Είναι η αποφυγή κλοπής στοιχείων (π.χ. ο αριθμός μιας πιστωτικής κάρτας) μέσω Διαδικτύου. Υπάρχουν διάφορα επίπεδα κρυπτογράφησης που περιγράφονται από τον αριθμό των δυαδικών στοιχείων bits. Η κρυπτογράφηση με βάση ενός κλειδιού μεγέθους 256 bit είναι πιο ασφαλής από ένα κλειδί 128 bit. Γιατί;; Είναι πιο δύσκολο να αποκρυπτογραφήσει το περιεχόμενο κάποιος παρείσακτος.

6  Ηλεκτρονικοί Ιοί (Computer Viruses) Είναι προγράμματα που προσβάλλουν άλλα «υγιή» προγράμματα. Όταν εκτελεστούν οι ιός αναπαράγεται και εκτελεί ανεπιθύμητες εντολές (διαγραφή αρχείων και φακέλων, αλλαγή ονομάτων αρχείων, εμφάνιση ενοχλητικών μηνυμάτων στην οθόνη, συνεχής λειτουργία του δίσκου και μείωση ταχύτητας του υπολογιστή, εμφάνιση ή εξαφάνιση εικονιδίων). Υπάρχουν οι εξής κατηγορίες: 1. Ιοί Αρχείων (File Viruses), 2. Ιοί περιοχής συστήματος, 3. Ιοί μακοεντολών και 4. Ιοί Javascipt και ActiveX.  Δούρειοι Ίπποι (Trojan Horses) Είναι κακόβουλα προγράμματα που κρύβονται σε άλλα προγράμματα. Όταν ενεργοποιείται ένα πρόγραμμα που περιέχει ένα Δούρειο Ίππο εκτελούνται πρώτα οι ανεπιθύμητες εντολές και μετά εκτελείται κανονικά το πρόγραμμα. Οι Δούρειοι Ίπποι δεν αναπαράγονται.

7  Σκουλήκια (Worms) Είναι προγράμματα που αναπαράγονται και εξαπλώνονται στο σύστημα αλλά δεν προσβάλλουν άλλα προγράμματα. Έτσι χρησιμοποιούν ένα μεγάλο μέρος του συστήματος και μειώνεται η ταχύτητα του.  Κατασκοπευτικό Λογισμικό (Spyware) Είναι προγράμματα που εγκαθίστανται στον Η/Υ για να καταγράψουν κάποιες πληροφορίες και να τις αποστείλουν μέσω Διαδικτύου πίσω στο δημιουργό τους. Αυτές τις πληροφορίες στις πλείστες περιπτώσεις μαζεύονται από εταιρείες marketing για την προώθηση διαφόρων προϊόντων. Σε κάποιες περιπτώσεις όμως γίνεται υποκλοπή στοιχείων όπως ο αρ.πιστώτικής κάρτας.

8 1.Αντιβιοτικά προγράμματα: Με τη χρήση των antivirus γίνεται αναγνώριση και εξόντωση των ιών που προβάλλουν τον Η/Υ. Λειτουργούν συνεχώς και ελέγχουν τα δεδομένα του υπολογιστή. Πρέπει όμως τα προγράμματα αυτά να ανανεώνονται σε τακτά διαστήματα. Αυτό μπορεί να γίνει μέσω του Διαδικτύου. 2.Αντιπυρική Ζώνη: Μια αντιπυρική ζώνη (firewall) προστατεύει τα δίκτυα από πιθανούς εξωτερικούς κινδύνους (internet). Επίσης ελέγχει τις πληροφορίες που αποστέλλονται προς και από ένα δίκτυο.

9 3.Κωδικοί Χρήστη και Συνθηματικά: Για να εισέλθει κάποιος σε κάποιους δικτυακούς τόπους υπάρχει η δυνατότητα χρήσης κωδικού χρήστη (username) και συνθηματικού (password). Έτσι μπορεί να πιστοποιηθεί η ταυτότητα του ως εξουσιοδοτημένος χρήστης ενός δικτύου.

10 Αποκάλυψη Προσωπικών Στοιχείων: Πριν καταχωρήσουμε τα προσωπικά μας στοιχεία σε μια ιστοσελίδα θα πρέπει να εξετάσουμε εάν είναι ένας αξιόπιστος οργανισμός, εάν θα διατηρηθεί το προσωπικό απόρρητο και εάν τα στοιχεία αυτά είναι προστατευμένα από παρείσακτους (hackers). Εκφοβισμός ή Παρενόχληση: Κάποιοι χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο για εκφοβισμό ή παρενόχληση μέσω άποστολής απειλητικής ηλεκτρονικής αλληλογραφίας, εκβιασμό ή διαδίδοντας φήμες σε chatrooms(δωμάτια συζητήσεων) ή blogs(ιστολόγια). Απόπειρα Εκμετάλλευσης Χρηστών Διαδικτύου: Δεν πρέπει να αποκαλύπτουμε προσωπικά στοιχεία σε αγνώστους. Πολλοί προσποιούνται ότι είναι κάποιοι άλλοι για να μας βλάψουν ή να αποσπάσουν χρήματα. Πρέπει να είμαστε ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΟΙ.

11 Οι γονείς πρέπει να ελέγχουν τα παιδιά για να τους προστατέψουν από διάφορους κινδύνους. Πρέπει να γίνεται επίβλεψη χρήσης του διαδικτύου, να ελέγχεται ο χρόνος χρήσης του υπολογιστή, να υπάρχουν περιορισμοί πρόβασης σε ιστοσελίδες και σε ηλεκτρονικά παιχνίδια.


Κατέβασμα ppt "Διαδίκτυο Κίκα Χρυσοστόμου. Πρωτόκολλο https: HyperText Transfer Protocol Secure Χρησιμοποιείται για ασφαλή επικοινωνία Π.χ μια ασφαλή ιστοσελίδα που."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google