Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΕΙΚΟΝΙΚΗ ΔΙΚΗ ΡΩΜΑΪΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΕΙΚΟΝΙΚΗ ΔΙΚΗ ΡΩΜΑΪΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΕΙΚΟΝΙΚΗ ΔΙΚΗ ΡΩΜΑΪΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ
ΕΙΚΟΝΙΚΗ ΔΙΚΗ ΡΩΜΑΪΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών ΝΟΜΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΤΟΜΕΑΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΘΕΩΡΙΑΣ ΤΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ

2 Διαγωνισμός Εικονικής Δίκης Ρωμαϊκού Δικαίου
Πρακτικό με αμφισβητούμενα νομικά ζητήματα. Ασκούνται δύο αγωγές. 4 φοιτητές σε ρόλο δικηγόρων ενάγοντος εναγομένου, αναπτύσσουν προφορικά τα επιχειρήματα του πελάτη τους σε 10’. Επικαλούνται διατάξεις του Ρωμαϊκού Δικαίου & των Ρωμαίων νομομαθών που χορηγούν στους δικαστές. Οι «δικαστές» κάνουν ερωτήσεις, οι απαντήσεις μετρούν για το χρόνο. Η τελική αντίκρουση του ενάγοντος γίνεται σε 5’, χωρίς προετοιμασία. Η προετοιμασία διαρκεί περίπου 4 μήνες. Γίνεται με τη βοήθεια και παλαιότερων διαγωνισθέντων.

3 Πανεπιστήμια που μετέχουν στο διαγωνισμό
UNIVERSITY OF OXFORD UNIVERSITY OF CAMBRIDGE UNIVERCITÄT TRIER UNIVERSITÉ DE LIÈGE Università degli Studi di Napoli Federico ΙΙ UNIVERSITÄT TUBINGEN UNIVERSITÄT WIEN EΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΕΘΝΙΚΟ & ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΝΟΜΙΚΗ ΣΧΟΛΗ

4 7ος Διεθνής Διαγωνισμός Εικονικής Δίκης Ρωμαϊκού Δικαίου,
All Souls, Οξφόρδη, 6-7 Απριλίου 2014 Διαγωνισθέντες: Καραμάνη Γεωργία-Ηλιάννα, Μπουραζέλης Νικόλαος, Πάτσης Ελευθέριος, Σπυροπούλου Μαρία-Άννα Υπεύθυνη Καθηγήτρια: Αθηνά Δημοπούλου, Επίκουρη Καθηγήτρια, Νομική Σχολή, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών Προπονητές: Παπαδάκη Αρτεμησία, Επέογλου Μαρία-Θωμαϊς, Τασόπουλος Αθανάσιος, Αστέρη Μάγδα Χορηγοί: Clifford Chance, Zepos & Yanopoulos Law Firm, Karatzas and Partners Law Firm, Potamitis Vekris Law Firm

5

6 ΡΩΜΑΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ Αντικείμενο του διαγωνισμού, το ρωμαϊκό δίκαιο, θεμέλιο του αστικού μας δικαίου. Εφαρμοστέο δίκαιο είναι το ρωμαϊκό δίκαιο, όπως περιλαμβάνεται στην κωδικοποίηση του Ιουστινιανού: Corpus Iuris Civilis. Πανδέκτης Κώδικας Eισηγήσεις Νεαρές

7 Οι κριτές Καθηγητές των Πανεπιστημίων που συμμετέχουν και προσωπικότητες του νομικού κόσμου. The Regius Professors of Civil Law presiding moot (l-r): Professor David Ibbetson (Cambridge) and Professor Boudewijn Sirks (Oxford) Prof. Rüfner (Τrier) Prof. Finkenauer (Tübigen) Prof. Gamauf (Vienna) Prof.Dimopoulou (Athens) Prof. Gerkens (Liège)

8 Τα κριτήρια βαθμολόγησης
Κάθε αγορητής βαθμολογείται με βάση 5 κριτήρια: Γνώση του δικαίου και υπαγωγή πραγματικών περιστατικών Ρητορική Ικανότητα απάντησης ερωτήσεων Ευγένεια και εν γένει παρουσία ενώπιον του δικαστηρίου Ικανότητα τήρησης του χρόνου

9 Διακρίσεις Νομικής Αθηνών
2014: 2ο βραβείο & The Clifford Chance LLP Best Oralist award (Γεωργία – Ηλιάνα Καραμάνη) 2013: 1ο βραβείο. 2012: 2ο βραβείο. 2010: 1ο βραβείο & The Clifford Chance LLP Best Oralist award (Αρτεμησία Παπαδάκη)

10 Σειρά αγορεύσεων -1- 25’ αγόρευση οι δύο δικηγόροι των εναγόντων για τις δύο αγωγές. -3- 5’ αντίκρουση, από έναν δικηγόρο των εναγόντων - 2- 25’ αγόρευση οι δύο δικηγόροι του εναγομένου για τις δύο αγωγές. -4- 5’ αντίκρουση από έναν δικηγόρος του εναγομένου

11 Ο απόηχος

12 Χρόνος: 540 μ.Χ. Τόπος: μία μικρή πόλη στη Βρετανία που θέλει να υπαχθεί στη Ρωμαϊκή αυτοκρατορία
Πρωταγωνιστές: Alfredus, ηγείται της προσπάθειας ένταξης της πόλης στη ρωμαϊκή αυτοκρατορία Στέλνει επιστολή στον γνωστό του Bartolus στη Ρώμη, με την οποία του ζητά να τον εξυπηρετήσει

13 Ο Alfredus ζητά από τον Bartolus
Να του αγοράσει «καλά» αντίτυπα των βιβλίων της Ιουστινιάνειας Κωδικοποίησης (Κώδικας, Πανδέκτης, Εισηγήσεις) Επίσης, τέσσερα βαρέλια κρασί άριστης ποιότητας (vinum opimium) για τους εορτασμούς ένταξης της πόλης στη Ρωμαϊκή αυτοκρατορία. Για το τίμημα, του στέλνει προς πώληση ένα ασημένιο κύπελλο, το οποίο είχε βρει ένα χρόνο πριν κατά τη διάρκεια επίσκεψης με τα στρατεύματα σε ένα γειτονικό βαρβαρικό χωριό Κελτών. Το κύπελλο φέρει επιγραφή «M. Titinii VC »

14 Στη Ρώμη Ο εντολοδόχος Bartolus: Πωλεί το κύπελλο στον Galvanus
Με τα χρήματα αγοράζει 4 βαρέλια κρασί (vinum Opimium) Αγοράζει στην Καρχηδόνα από ένα αντίτυπο απο περγαμηνή των Εισηγήσεων, του Κώδικα και του Πανδέκτη.

15 Στο δρόμο της επιστροφής ο Bartolus σταματά στο Αμάλφι, όπου ο Κράσσος του προτείνει να ανταλλάξει το αντίτυπο από περγαμηνή του Πανδέκτη με ένα από πάπυρο και επιπλέον του προσφέρει 5 σόλιδους. Ο Bartolus συμφωνεί.

16 ΡΩΜΗ Ο Gaius Titinius Ferox, βλέπει το κύπελλο στο κατάστημα του Galvanus. Το αναγνωρίζει ως περιουσία του αποθανόντος θείου του Marcus Titinius, του οποίου είναι κληρονόμος. Ο Marcus Titinius ήταν στρατηγός, είτε αιχμαλωτίστηκε με τα υπάρχοντά του και πέθανε σε αιχμαλωσία, είτε πέθανε στο πεδίο της μάχης και η σκηνή του λεηλατήθηκε. Ο Ferox αποφασίζει να διεκδικήσει το κύπελλο ως κληρονόμος. Ο εναγόμενος αγοραστής, Galvanus, ζητά τη συνδρομή του δικαιοπαρόχου του, πωλητή Bartolus.

17 ΒΡΕΤΑΝΙΑ Ο Bartolus στέλνει τα βιβλία και το κρασί στον Alfredus στη Βρετανία, συνοδευόμενα από επιστολή, όπου εξηγεί στον εντολέα του ότι δεν βρήκε τον Πανδέκτη σε περγαμηνή, αλλά μόνο σε πάπυρο και ότι τα τέσσερα βαρέλια περιέχουν κρασί καλής ποιότητας. Στέλνει επίσης λογαριασμό εξόδων και ότι δεν μένει υπόλοιπο μετά την πώληση του κυπέλλου. Εξηγεί ότι η κυριότητα του κυπέλλου αμφισβητήθηκε από φερόμενο κληρονόμο. Ο Bartolus εμπιστεύεται για τη μεταφορά τα πράγματα σε δύο δούλους του, τους Dubonnae και Evianus. Ο Dubonnae στο ταξίδι ανοίγει το ένα βαρέλι και πίνει λίγο κρασί.

18 Ο Αlfredus παραλαμβάνει τα πράγματα
Ο Αlfredus παραλαμβάνει τα πράγματα. Το αντίτυπο του Πανδέκτη από πάπυρο του φαίνεται μίζερο, αλλά πιστεύει την εξήγηση της επιστολής του Bartolus. Ανοίγει τα βαρέλια και διαπιστώνει ότι στο ένα το κρασί έχει γίνει ξύδι και στο άλλο λείπει αρκετό. Ο δούλος Evianus ομολογεί στον Alfredus τα καθέκαστα. Ο Alfredus μαστιγώνει τον δούλο που ήπιε το κρασί και τους στέλνει πίσω στον Alfredus, ζητώντας αποζημίωση για το κρασί και τη διαφορά αξίας μεταξύ των δύο βιβλίων. Οι φοιτητές είχαν την ευθύνη επιλογής των ενδίκων μέσων.

19 1. ΑΓΩΓΗ ΕΝΤΟΛΗΣ Alfredus v. Bartolus: εγείρει μια actio mandati directa Ο εντολέας διεκδικεί 10 σόλιδους ως αποζημίωση από τον εντολοδόχο, για τη διαφορά αξίας μεταξύ των αντιτύπων του Πανδέκτη & το κρασί.

20 2. ΔΙΕΚΔΙΚΗΤΙΚΗ ΑΓΩΓΗ Ferox v. Galvanus : Εγείρει μια rei vindicatio ζητώντας την επιστροφή του ασημένιου κυπέλλου στον ίδιο, ως κληρονόμο του αρχικού ιδιοκτήτη. Ο εναγόμενος Galvanus προσεπικαλεί ως δικονομικού του εγγυητή στη δίκη τον Alfredus. Ο Alfredus, δίδει εντολή στον Bartolus, να παραστεί ως εντολοδόχος του στη δίκη. Για τη διεκδίκηση του κυπέλλου, θεωρεί ότι ήταν λάφυρο πολέμου.

21 Νομικά ζητήματα Σύμβαση εντολής και προσήκουσα εκτέλεση
Υποχρέωση επιμέλειας εντολέως Προϋποθέσεις κτήσεως κυριότητας μέσω εντολέως Ποιότητα πράγματος Κίνδυνος καταστροφής ή χειροτέρευσης του πράγματος Ενδοσυμβατική και αδικοπρακτική ευθύνη Ευθύνη προστήσαντος Προσβολή προσωπικότητας Πρωτότυπη και παράγωγη κυριότητα Απόδειξη κυριότητας (probatio diabolica) Δίκαιο του πολέμου Κτήση κυριότητας πολεμικών λαφύρων Κληρονομία αποθανόντος σε αιχμαλωσία Πλάσμα δικαίου jus postliminii Προϋποθέσεις ασκήσεως διεκδικητικής αγωγής Επαγωγή κληρονομίας Νομιμοποίησης κληρονόμου για την άσκηση διεκδικητικής αγωγής Βάρος απόδειξης Προϋποθέσεις άσκησης ένστασης συμψηφισμού απαιτήσεων Ανακοίνωση δίκης και προσεπίκληση δικονομικού εγγυητή.

22 Οι κανόνες Συγκεκριμένο λεκτικό με το οποίο απευθυνόμαστε στους Δικαστές & δικηγόρους αντιδίκων. Παρουσίαση του συναδέλφου. Sceleton arguments – submissions. Άδεια του Δικαστηρίου για παράταση χρόνου. Oι παραπομπές αφορούν Ρωμαίους Νομομαθείς & τα έργα τους στον Πανδέκτη. Ο χρόνος τηρείται από timekeeper.

23 Σειρά αγορεύσεων Α. Αγωγή εντολής Alfredus 
Ελευθέριος Πάτσης (senior counsil) 3. Ferox  Γεωργία-Ηλιάννα Καραμάνη (junior counsil) 5. Δευτερολογία εναγόντων (Καραμάνη) 2. Bartolus  Μαρία-Άννα Σπυροπούλου (senior counsil) Galvanus  Νικόλαος Μπουραζέλης (junior counsil) Β. Διεκδικητική Αγωγή

24


Κατέβασμα ppt "ΕΙΚΟΝΙΚΗ ΔΙΚΗ ΡΩΜΑΪΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google