Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

9. Αρχή και πορεία του κόσμου Σελίδες 80 - 90 Σελίδες 80 - 90.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "9. Αρχή και πορεία του κόσμου Σελίδες 80 - 90 Σελίδες 80 - 90."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 9. Αρχή και πορεία του κόσμου Σελίδες 80 - 90 Σελίδες 80 - 90

2 Η κοσμολογία: ο επιστημονικός κλάδος που ασχολείται με τη διαμόρφωση και την εξέλιξη του κόσμου. Η κοσμολογία: ο επιστημονικός κλάδος που ασχολείται με τη διαμόρφωση και την εξέλιξη του κόσμου. Απαντά στα ερωτήματα πότε και πώς δημιουργήθηκε ο κόσμος. Απαντά στα ερωτήματα πότε και πώς δημιουργήθηκε ο κόσμος. Η θεολογία απαντά στο ποιος και γιατί δημιούργησε τον κόσμο. Η θεολογία απαντά στο ποιος και γιατί δημιούργησε τον κόσμο.

3 α) Επιστημονικές θεωρίες 1. Η θεωρία της Μεγάλης Έκρηξης (Big Bang), που διατυπώθηκε από το Λεμαίτρ το 1927, σύμφωνα με την οποία το Σύμπαν ήταν μια ομοιογενής και πολύ συμπυκνωμένη μάζα που εξερράγη και από τα υλικά της έκρηξης δημιουργήθηκε το αστρικό Σύμπαν και οι γαλαξίες.

4 2. Η θεωρία του παλλόμενου Σύμπαντος (1965 Σαντέιζ αστρονόμος Αμερικανός), υποστηρίζει ότι το Σύμπαν συστέλλεται και διαστέλλεται διαδοχικά κατά περιόδους δισεκατομμυρίων ετών. Αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε φάση διαστολής.

5

6 Η προσπάθεια των επιστημόνων σήμερα στρέφεται στην ανακάλυψη της δομής της ύλης και όχι στην προέλευσή της. Η προσπάθεια των επιστημόνων σήμερα στρέφεται στην ανακάλυψη της δομής της ύλης και όχι στην προέλευσή της. Μέχρι τώρα όμως δεν έχει δοθεί ικανοποιητική απάντηση και η θεωρία της τυχαίας ή αυτόματης δημιουργίας του κόσμου φαίνεται να μην έχει επιστημονικά στηρίγματα, γιατί, όπως γνωρίζουμε, η σχέση αιτίας – αποτελέσματος είναι απαράβατος κανόνας (νομοτέλεια). Μέχρι τώρα όμως δεν έχει δοθεί ικανοποιητική απάντηση και η θεωρία της τυχαίας ή αυτόματης δημιουργίας του κόσμου φαίνεται να μην έχει επιστημονικά στηρίγματα, γιατί, όπως γνωρίζουμε, η σχέση αιτίας – αποτελέσματος είναι απαράβατος κανόνας (νομοτέλεια).

7 β) Η χριστιανική διδασκαλία για τη δημιουργία του κόσμου Σύμφωνα με τη Γένεση: Σύμφωνα με τη Γένεση: 1. Η φράση «εν αρχή» φανερώνει ότι ο χρόνος αρχίζει με τη δημιουργία του κόσμου. 2. Η δημιουργία του κόσμου έγινε χωρίς να προϋπάρχει ύλη («εκ του μηδενός»).

8 3. Το ρήμα «είπεν» φανερώνει ότι ο κόσμος δημιουργήθηκε δια του «Λόγου του Θεού», δηλαδή δια του «Υιού». 4. Αιτία της δημιουργίας ήταν η ελευθερία και η αγάπη του Θεού. 5. Ο κόσμος δημιουργήθηκε σε έξι διαδοχικά διαστήματα (6΄ημέρες – περιόδους). 6. Η δημιουργία ακολούθησε μια εξέλιξη από τα ατελέστερα στα τελειότερα και από τα απλούστερα στα συνθετότερα.

9 7. Τα δημιουργήματα του Θεού ήταν καλά. 8. Όλα τα δημιουργήματα έχουν μια αποστολή στη δημιουργία.

10

11

12

13

14

15

16

17 γ) Η πρόνοια του Θεού για τον κόσμο Ο Θεός δημιούργησε τον κόσμο από αγάπη, γι’ αυτό δεν τον άφησε στην τύχη του. Ο Θεός δημιούργησε τον κόσμο από αγάπη, γι’ αυτό δεν τον άφησε στην τύχη του. Το ενδιαφέρον αυτό εκδηλώνεται ως συντήρηση και κυβέρνηση του κόσμου με τους φυσικούς νόμους. Το ενδιαφέρον αυτό εκδηλώνεται ως συντήρηση και κυβέρνηση του κόσμου με τους φυσικούς νόμους. Στη θεολογία αυτή η αδιάκοπη επέμβαση του Θεού στον κόσμο ονομάζεται Θεία Χάρη. Στη θεολογία αυτή η αδιάκοπη επέμβαση του Θεού στον κόσμο ονομάζεται Θεία Χάρη.

18 Εμείς σήμερα τι κάνουμε για ένα όμορφο περιβάλλον;

19

20

21 Δε θα ήταν πιο όμορφα έτσι:

22

23

24 Εργασία για το σπίτι: Ποια πρέπει να είναι η στάση μας απέναντι στην όμορφη δημιουργία του Θεού;

25 Δημ.ημέρες Τι λέει η Αγ. Γραφή Γεωλογικοίαιώνες Τι λέει η επιστήμη 1η1η1η1η Και είπε ο Θεός: «Να γίνει φως» (Γέν.1,3) (Γέν.1,3)Κοσμικός και Αζωικός Η δημιουργία του ήλιου 2η2η2η2η Και είπε ο Θεός: «Στερέωμα να γίνει στα νερά ανάμεσα... (Γέν.1,6) Να συναχθούν σε έναν τόπο τα νερά που είναι κάτω από τον ουρανό και να φανεί η στεριά ».(1,9) Αρχαιοζωικός Σχηματίζετα ι ο στερεός φλοιός της γης και η αρχέγονη ατμόσφαιρα, οι πρώτες ήπειροι και οι πρώτοι ωκεανοί

26

27

28

29 Δ.ημ. Η Αγ. Γραφή Γεωλογ.αιών. Η επιστήμη 3η3η3η3η Και είπε ο Θεός: «Να πρασινίσει η γη. Να βλαστήσουν σ’ αυτή χορτάρια που να βγάζουν σπόρους και καρποφόρα δέντρα...» (Γέν. 1,11) Ηωζωικός Τα πρώτα χερσαία φυτά. Χόρτα, φτέρες, ψιλόφυτα. 4η4η4η4η Και είπε ο Θεός: «Να γίνουν φωτεινά σώματα στο στερέωμα του ουρανού να φωτίζουν τη γη» (1,14) (ήλιος και αστέρια) Παλαιοζωικός Μεγάλα δάση πτεριδόφυτων σκεπάζουν την ξηρά. Γυμνόσπερμα δέντρα. (μεγάλη ηλιοφάνεια)

30

31 Ημ. Η Αγ. Γραφή Γεωλογ.αιών. Η επιστήμη 5η5η5η5η Τότε είπε ο Θεός: «Να γεμίσουν τα νερά με ζωντανές υπάρξεις πλήθος και να πετάνε πτηνά πάνω από τη γη προς το στερέωμα του ουρανού...» (Γεν. 1,21) Μεσοζωικός Ογκώδη θωρακισμένα ψάρια, οστεϊχθύες. Θαλάσσια, ιπτάμενα και χερσαία ερπετά. Τα πρώτα πτηνά. 6η6η6η6η Τότε είπε ο Θεός: «Να βγάλει η γη κάθε είδος ζωντανού οργανισμού. Όλα τα είδη των ζώων, των ερπετών και των θηρίων». (Γέν. 1,27) «Ας φτιάξουμε τον άνθρωπο...» (Γέν.1,27) Καινοζωικός Εκρηκτική ανάπτυξη των θηλαστικών. Μικρά ερπετά. Η εμφάνιση του ανθρώπου.

32

33

34

35


Κατέβασμα ppt "9. Αρχή και πορεία του κόσμου Σελίδες 80 - 90 Σελίδες 80 - 90."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google