Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΠΛΑΤΕΙΑΣ ΜΟΝΑΣΤΗΡΑΚΙΟΥ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΠΛΑΤΕΙΑΣ ΜΟΝΑΣΤΗΡΑΚΙΟΥ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΠΛΑΤΕΙΑΣ ΜΟΝΑΣΤΗΡΑΚΙΟΥ
ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΠΛΑΤΕΙΑΣ ΜΟΝΑΣΤΗΡΑΚΙΟΥ

2 ΕΡΓΟ : ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΠΛΑΤΕΙΑΣ ΜΟΝΑΣΤΗΡΑΚΙΟΥ
ΕΡΓΟ : ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΠΛΑΤΕΙΑΣ ΜΟΝΑΣΤΗΡΑΚΙΟΥ Στο φυσικό αντικείμενο του Έργου περιλαμβάνονται η διαμόρφωση της Πλατείας Μοναστηρακίου και η διαμόρφωση της οδού Άρεως (μέχρι την Αδριανού) ΑΝΑΔΟΧΟΣ ΕΡΓΟΥ : ΕΤΒΟ ΑΤΕ ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΔΑΠΑΝΗ (μαζί με αρχαιολογική έρευνα και ανάδειξη ποταμού Ηριδανού) : ,82 ΤΟ ΕΡΓΟ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ Γ’ ΚΠΣ (ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ)

3

4 Μοναστηράκι : η μικρή, ακανόνιστη σε σχήμα, πλατεία στη σημαντικότερη αρχαιολογική ζώνη της Αθήνας, με θέα στην Ακρόπολη, ανάμεσα στην Αρχαία Αγορά, τη Βιβλιοθήκη του Αδριανού και τη Ρωμαϊκή Αγορά. Το Μοναστηράκι ήταν από παλιά συγκοινωνιακός κόμβος. Ο σταθμός του τρένου Αθηνών – Πειραιώς κτίστηκε στο Μοναστηράκι από το 1888 έως το 1895, όταν αποφασίστηκε η επέκταση της γραμμής από το Θησείο έως την Ομόνοια. Σήμερα οι σταθμοί ΜΕΤΡΟ και ΗΣΑΠ εξυπηρετούν πλήθος πολιτών και επισκεπτών.

5 Μεγάλη είναι η ιστορική σημασία της πλατείας Μοναστηρακίου, όπου υπάρχουν ίχνη διαφόρων ιστορικών περιόδων της πόλης, αρχαίων αλλά και νεότερων. Ενδεικτικά σημειώνονται: - Παντάνασσα: Βυζαντινός Ναός του 10ου αιώνα. Το 1678 δωρίζεται στη Μονή Καισαριανής και γνωρίζει μεγάλη οικονομική άνθιση ως κέντρο υφαντικής, ενώ παράλληλα εξασφάλιζε πόρους από την εκμίσθωση μικρών μαγαζιών, καθώς και από τις ελιές στην περιοχή του Ελαιώνα. Μετά την απελευθέρωση παρακμάζει οπότε υποβιβάζεται λεκτικά από μοναστήρι στο «Μοναστηράκι» των ημερών μας.

6 Τζισδαράκη Τζαμί (1759): κτίστηκε από τον Τζισδαράκη, τοπικό άρχοντα επί Τουρκοκρατίας, με οικοδομικά υλικά από παλαιότερα κτίσματα. Οι τοίχοι του είναι καλυμμένοι με μαρμαροκονίαμα από υλικό που προήλθε ύστερα από την ανατίναξη ενός από τους 17 κίονες του ναού του Ολυμπιείου Διός. Σήμερα το τζαμί λειτουργεί ως παράρτημα του Μουσείου Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης.

7 Με το Έργο αυτό επιτυγχάνεται :
Ανάδειξη του ναού της Παντάνασσας Διαμόρφωση, οριοθέτηση και ανάδειξη της πλατείας και της οδού Άρεως με πολύχρωμο λιθόστρωτο Ανάδειξη ποταμού Ηριδανού που ρέει στην αρχαία κοίτη Σύνδεση – ενοποίηση αρχ. χώρου ΜΕΤΡΟ & νέου αρχ. χώρου Ηριδανού στην Πλατεία Αναμόρφωση αεραγωγών και απολήξεων ΜΕΤΡΟ Υγρομόνωση υπόγειων κατασκευών (ΗΣΑΠ/ΜΕΤΡΟ) Εξυγίανση δικτύων όλων των ΟΚΩ

8 Ανάδειξη ναού Παντάνασσας
Ανάδειξη του ναού της Παντάνασσας με τον υποβιβασμό του επιπέδου της Πλατείας. Ο χώρος διαμορφώθηκε σύμφωνα με τις υποδείξεις της αρμόδιας Εφορείας του ΥΠΠΟ (1η ΕΒΑ).

9 Διαμόρφωση, οριοθέτηση, ανάδειξη Πλατείας & Ανάπλαση οδού Άρεως
Η Πλατεία διαμορφώνεται, οριοθετείται και αναδεικνύεται με πολύχρωμο λιθόστρωτο ώστε να αποτελέσει έναν ενιαίο – αδιάσπαστο υπαίθριο δημόσιο χώρο. Τα χρώματα στο λιθόστρωτο παραπέμπουν σε μωσαϊκά και ψηφιδωτά. Για την επιλογή των πετρωμάτων ελήφθησαν υπόψη αφ’ ενός οι χρωματισμοί (ήπιοι γαιώδεις τόνοι) και αφ’ ετέρου τα τεχνικά χαρακτηριστικά τους.

10

11

12 Ανάπλαση οδού Άρεως

13 Ανάδειξη ποταμού Ηριδανού που ρέει στην αρχαία κοίτη
Ο Ηριδανός ήταν ένας από τους τρεις ποταμούς (μαζί με τον Κηφισό και τον Ιλισό) που άρδευαν το λεκανοπέδιο της Αττικής από τους προϊστορικούς χρόνους. Οι αρχαίες πηγές (Πλάτων, Παυσανίας, Στράβων) δίνουν σποραδικά στοιχεία για τον Ηριδανό. Ο Στράβων (ΙΧ. 397), αρχαίος γεωγράφος, αναφέρεται στις πηγές του ποταμού στους νότιους πρόποδες του Λυκαβηττού, ενώ σύμφωνα με τον Παυσανία (Αττικά, 19,5) μετά τον Κεραμεικό ενώνεται με τον Ιλισό, ο οποίος ενώνεται με τον Κηφισό και εκβάλλει στη θάλασσα. Κατά τη διάρκεια των εργασιών από την Ενοποίηση Αρχαιολογικών Χώρων Αθήνας για τη Διαμόρφωση της Πλατείας Μοναστηρακίου, βρέθηκε η προς ανατολάς προέκταση του τμήματος της εγκιβωτισμένης κοίτης του ποταμού που έχει αποκαλυφθεί και αναδειχθεί στο χώρο του ΜΕΤΡΟ στον σταθμό Μοναστηρακίου.

14 Στα διάφορα επίπεδα – μέχρι το επίπεδο όπου βρέθηκε να ρέει το αρχαίο ποτάμι στην κοίτη του - πραγματοποιήθηκε αρχαιολογική έρευνα, με την επίβλεψη των αρμόδιων εφορειών (Γ’ ΕΠΚΑ και 1η ΕΒΑ), που έφεραν στο φως πλήθος αρχαιολογικών ευρημάτων (νομίσματα, ληκύθους, σιρούς) από διαφορετικές ιστορικές περιόδους.

15

16 Ο εγκιβωτισμός και η κάλυψη του ποταμού διαφοροποιούνται σε σχέση με το σωζόμενο θολωτό τμήμα στους χώρους του ΜΕΤΡΟ. Σε λιγότερο από 6 μέτρα αποκαλύπτονται τρεις διαφορετικοί τύποι κάλυψης της κοίτης του ποταμού : α. μεγάλες οριζόντιες πλάκες από πωρόλιθο και μάρμαρο σε δεύτερη χρήση (δικάναλο τμήμα αγωγού) β. οξυκόρυφη διάταξη πλακών γ. θολωτή κατασκευή

17 Η συντήρηση και αποκατάσταση του Ηριδανού έγινε υπό την εποπτεία της Δ/νσης Αναστήλωσης Αρχαίων Μνημείων και της Δ/νσης Συντήρησης Αρχαίων και Νεωτέρων Μνημείων του ΥΠΠΟ

18 Το σκάμμα (επιφανείας ≈ 40 m2) έχει βάθος περ
Το σκάμμα (επιφανείας ≈ 40 m2) έχει βάθος περ. 6m και η δυτική του πλευρά εφάπτεται με τον υφιστάμενο τοίχο του αρχαιολογικού χώρου του ΜΕΤΡΟ. Η ανάδειξη τμήματος ενός αρχαίου ποταμού, που κυλά εδώ και αιώνες στην ίδια κοίτη κάτω από τα κτήρια της Αθήνας και γίνεται ορατός στο Μοναστηράκι, θα αποτελέσει σημείο έλξης στην πολύβουη πλατεία του κέντρου της πόλης μας.

19 Το αρχαιολογικό σκάμμα του Ηριδανού στην Πλατεία

20 Σύνδεση – ενοποίηση αρχ. χώρου ΜΕΤΡΟ & νέου αρχ
Σύνδεση – ενοποίηση αρχ. χώρου ΜΕΤΡΟ & νέου αρχ. χώρου Ηριδανού στην Πλατεία Στο πλαίσιο της μελέτης είχε επιτευχθεί από το ΜΕΤΡΟ ανάδειξη του υπόγειου αρχαιολογικού χώρου από το επίπεδο της Πλατείας μέσω ενός ειδικά διαμορφωμένου ανοίγματος , μιας «αρχαιολογικής τομής». Επιτυγχάνεται πλέον σύνδεση – ενοποίηση των δύο αρχαιολογικών χώρων δηλαδή του ήδη διαμορφωμένου χώρου του ΜΕΤΡΟ με τον νέο ανοικτό αρχαιολογικό χώρο στην Πλατεία και ο επισκέπτης αποκτά συνολική εικόνα του μνημείου.

21 Σύνδεση – ενοποίηση αρχ. χώρου ΜΕΤΡΟ & νέου αρχ. χώρου Ηριδανού

22 Αναμόρφωση αεραγωγών και απολήξεων ΜΕΤΡΟ
Αναμόρφωση των αεραγωγών και μηχανολογικών απολήξεων του ΜΕΤΡΟ με στόχο τη βελτίωση της εικόνας τους και τη λειτουργική αξιοποίησή τους. Οι απολήξεις μετατρέπονται σε τρισδιάστατες κατασκευές από ανοξείδωτο χάλυβα (με μορφή γλυπτών) ή χάλυβα και ξύλο (που διαμορφώνουν πολυεπίπεδα καθιστικά).

23 Οι απολήξεις του ΜΕΤΡΟ μετατρέπονται σε τρισδιάστατες κατασκευές με μορφή γλυπτών

24 Υγρομόνωση σήραγγας, αποβάθρας ΗΣΑΠ & πλακών ΜΕΤΡΟ

25 Εξυγίανση δικτύων όλων των ΟΚΩ
Παράλληλα με τις εργασίες διαμόρφωσης και σε συνεργασία με τους Οργανισμούς Κοινής Ωφέλειας εξυγιάνθηκαν – αντικαταστάθηκαν τα δίκτυά τους, προκειμένου να αποφευχθούν μελλοντικές επεμβάσεις στη Πλατεία.

26 Πλατεία Μοναστηρακίου – οδός Άρεως Εξέλιξη εργασιών
Πλατεία Μοναστηρακίου – οδός Άρεως Εξέλιξη εργασιών

27 Πλατεία Μοναστηρακίου (καλοκαίρι 2007)

28 Πλατεία Μοναστηρακίου (2007)

29

30

31

32


Κατέβασμα ppt "ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΠΛΑΤΕΙΑΣ ΜΟΝΑΣΤΗΡΑΚΙΟΥ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google