Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΩΝ ΛΥΣΗΣ (ΣΥ.ΚΑ.ΛΥ)

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΩΝ ΛΥΣΗΣ (ΣΥ.ΚΑ.ΛΥ)"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΩΝ ΛΥΣΗΣ (ΣΥ.ΚΑ.ΛΥ)
ΑντΩνηΣ ΠαπασταΥρου Α’4 Σχολικη χρονια

2 Η ΛΥΣΗ Η Λύση, μια κωμόπολη των κατοίκων μέχρι το 1974, όλοι Έλληνες, βρίσκεται στο νοτιοανατολικό άκρο της Μεσαορίας. Διοικητικά υπάγεται στην επαρχία Αμμοχώστου. Γεωγραφικά είναι στο κέντρο τριών πόλεων. 30 χιλιόμετρα ανατολικά βρίσκεται η Αμμόχωστος, χιλιόμετρα δυτικά η Λευκωσία και 22 χιλιόμετρα νότια η Λάρνακα. 

3 Οι ιδρυτές του συγκροτήματος
ΣΥ.ΚΑ.ΛΥ Το Συγκρότημα Καλλιτεχνών Λύσης, ΣΥ.ΚΑ.ΛΥ., ιδρύθηκε στη Λύση το 1961 με πρωτεργάτη τον Κωστή Κυριάκου Κωστέα. Ήταν η φυσιολογική προέκταση μιας πλούσιας πολιτιστικής παράδοσης που υπήρχε στη κωμόπολη της Λύσης, από τις αρχές του περασμένου αιώνα. Φορείς της πολιτιστικής αυτής παράδοσης ήταν αρχικά ψάλτες, λαϊκοί τραγουδιστές και οργανοπαίκτες, και στη συνέχεια οι διάφοροι μορφωτικοί σύλλογοι που επικέντρωναν τη δραστηριότητα τους τόσο στο ανέβασμα θεατρικών έργων, όσο και στη διοργάνωση χορωδιακών εκδηλώσεων. Αξίζει να σημειωθεί ότι στη Λύση λειτούργησε το 1917 ύστερα από πρωτοβουλία του Πρωτοψάλτη Γιάγκου Σουρουλλά,  η πρώτη στη Κύπρο εκκλησιαστική χορωδία, που υφίσταται ως σήμερα φέροντας το όνομά του.   Οι ιδρυτές του συγκροτήματος

4 ΣΥ.ΚΑ.ΛΥ Απλοί άνθρωποι από το πλατύ αυτό πολιτιστικό φάσμα, αποτέλεσαν το 1961, τον πρώτο πυρήνα του λαϊκού, μουσικοχορευτικού συγκροτήματος, ΣΥ.ΚΑ.ΛΥ., που είχε θέσει σαν κύριο άξονα των δραστηριοτήτων του την διατήρηση, διάδοση και προβολή του λαϊκού πολιτισμού της Κύπρου.  Στόχος και επιδίωξη του ΣΥ.ΚΑ.ΛΥ. δεν ήταν απλά η μουσειακή παρουσίαση κυπριακών χορών, αλλά η δημιουργία πιο σύνθετων και δραματοποιημένων μορφών παρουσίασης του κυπριακού λαϊκού πολιτισμού σ’  όλες του τις πτυχές,  στο χορό, στο τραγούδι, τη μουσική τους θρύλους και παραδόσεις, τα ήθη και έθιμα της καθημερινής ζωής. Το τρίο ΣΥ.ΚΑ.ΛΥ στην πρώτη του σύσταση: Χριστοφής Τζιρτζιπής, Κέκκος Παύλου και Καλλής Λεωνή

5 ΣΥ.ΚΑ.ΛΥ Το ΣΥ.ΚΑ.ΛΥ. παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο κυπριακό κοινό στη Λύση, το  Νοέμβρη του 1961, με μια δραματοποιημένη, σκηνική αναπαράσταση των εθίμων του κυπριακού γάμου, την ηθογραφική, μουσικοχορευτική παντομίμα « Ειδύλλιο και Γάμος ». Ήταν μια αναπαράσταση που χρησιμοποιήθηκε αργότερα και από άλλες χορευτικές ομάδες. Το συγκρότημα

6 SYKALY Καμοι τησ ξενηθκιασ ΣτΙχοι : ΠαΥλοΣ ΛιασΙδηΣ ΜουσικΗ: ΚωστΗΣ ΚωστΕαΣ
ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ Πάνω στ’άθθισμαν τους δες, σαν τα κρίνα, κατηντούν σε πέντε γρόνια να γινούν, ρκάες, πεηντάρες, γιατί τάχχα τζιείνα, Τρων τους την νεότην, μονομιάς γερνούν 3. Εν ακούεις άλλον, ΄πό ΄ναν: «άχ! τον γιόν μου.., ..εννά μου τον φά΄η μαύρ΄η ξενιθκιά» , τζείττεμερου άλλη , «αχ τον ακριβόν μου.., άφηκεν μου πέντε αρφανά παιθκιά Η αιτία έννεν ούλα σου τα πλούτη, τζιείνοι που σου κλέψαν, δίχα να ντραπούν, Έτσι όπου πάσειν, οι γρουσάροι τούτοι, αρφανιάν τζιαι φτώσσιαν, δάκρυκα σκορπούν. 1. Καημένη Τζύπρος, κάμνεις τα παιδκιά σου, Ο θεός ι-ξέρει τόσην ομορκιάν τζι άμα τζι αννατίσουν, φεύκουν που κοντά σου πάσιν για να ζήσουν εις τη ξενιδκιάν. Αφρικήν , Αγγλίαν, εις την Αυστραλίαν, Τζιαι οι παραπάνω , στην Αμερικήν, να ’βρουν που την φτώσσειαν, λλίην σωτηρίαν, να ’βρουν μιαν της Τζιύπρου κάλλιον φυλακήν. 2. Δάκρυκα των μάνων τζιαι των χαρτωμένων, ποταμοί τζυλούσιν εις τον χωρισμόν, ματζιελειόν στες βούτσιες, νωστοπαντρεμένων, που χαράν του γάμου, ξενιθκιάς καμόν.

7 ΣΥΚΑΛΥ-ΛΥΣΗ Στίχοι-Μουσική : ΚωστήΣ ΚωστέαΣ
ΣΥΚΑΛΥ-ΛΥΣΗ Στίχοι-Μουσική : ΚωστήΣ ΚωστέαΣ ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ . 2. Ήσουν η πρώτη , μέσα στις πρώτες, ήσουν πρωλάτα στην προκοπήν τους προτινούς μας κρατείς που τότες, άξιες πο ’νε που προκοπήν. Ρεφρέν : Λύση….. 1. Είσαι της Τζιύπρου μια αρχοντοκόρη, είσαι μια νύφη της Μεσαρκάς, το θκιαλεχτόν τους τζιεφαλοχώρι, είσ’ένας στύλλος παρηορκάς Ρεφρέν Λύση μας Λύση πρέπει να ζήσεις, Για να νικήσεις τη σκοτεινιά Τζιαι να σκορπίσεις το φως της Λύσης Για να φωτίσεις κάθε γωνιά Έσσε ξιχάννουμεν τζιαι καρτερούμεν, Ποννα στραφούμεν στη χάρη σου, Να ξανασμίξουμε, να γονατίσουμε, Να προσσιυνήσουμε τα πάθη σου

8 ΣΥΚΑΛΥ-ΧΑΡΟΚΑΜΕΝΕΣ Στίχοι-Μουσική : ΚωστήΣ ΚωστέαΣ
ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ 1. Στα μαύρα ρούχα οι Τζιύπρος μας , πάλε ξανά ντυμένη, Που σσιεν θεάν της ομορφκιάς στ’ αγκάλια της πλασμένη (δις) Ο τόπος μας εμαύρισεν, οι βρύσες εξεράναν, Που κλαίει η μάνα το παιδίν , τζιαί το παιδίν την μάναν, Ο τόπος μας εμαύρισεν, οι βρύσες εξεράναν. Πόσες μανάες καρτερούν να δούσειν τα παιθκιά τους, Τζιαι μοιρολόγια γένουνται τ’ αναστενάματα τους (δις) 2. Ανζιελοκαμωμένε μου που εν που πήες φως μου Εχάθηκες τζι εχάθηκεν η ομορφκιά του κόσμου (δις) Ππέφτω τη νύχταν τζι εν καμμώ, γυιε μου γρουσέ μου γιέ μου, Τζιαι το ξεπόρτιν καρτερώ ν’ανοίξεις άντζιελε μου, Ππέφτω τη νύχταν τζι εν καμμώ, γιε μου γρουσέ μου γυιέ μου. Επήαν οι μανιέρες μου λεβέντη μου που σού’χα Ποιος μου το λάλεν να φορώ για σέναν μαύρα ρούχα (δις) 3. Ήρτεν ο χάρος τζι έμπηκεν στης Τζιύπρου το κονάτζιην, Τζι έφερεν πίκρες τζιαι καμούς τζι έναν … φαρμάτζιην. Όπου θκιαλλάξεις μνήματα τζιαι μμάθκια δακρυσμένα, Τζι όπου δικλίσεις εν να δεις μάνες, παιθκιά κλαμένα, Όπου θκιαλλάξεις μνήματα τζιαι μμάθκια δακρυσμένα Τζιύπρος μου αν εσταυρώθηκες μα εν ν΄άρτει τζι η σειρά σου, Ν’αναστηθείς τζι εν να χαρείς με τα φτωχά παιθκιά σου. ( δις )

9 ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΟΥ ΓΑΜΟΥ
Παλαιότερα ο γάμος διαρκούσε τρεις ημέρες. Κατά την διάρκεια της διασκέδασης τραγουδούσαν παραδοσιακά τραγούδια, τρία από τα οποία παραθέτουμε στην σημερινή μας παρουσίαση. Τραγουδά ο παππούς μου Αντώνης Παπασταύρου.

10 ΚΑΛΟΜΟΙΡΟΙ, ΚΑΛΟΚΑΡΔΟΙ, ΓΑΜΠΡΟΣ ΤΖΙΑΙ ΝΥΦΗ ΝΑ’ ΝΑΙ
1. Καλόμοιροι , καλόκαρδοι, γαμπρός τζιαι νύφη να’ ναι, Τζι οι χρόνοι τους όλοι χαρά, τζιαι γλύκα να περνάνε, Ότι καλό στον κόσμο αυτό , στ’αντρόϋνο το ζηλευτό, Του γάμου το τα στέφανα, ποτέ μη μαραθούνε, Ν’ανθοβολούν παντοτινά, και να μοσχοβολούνε. 2. Καλόμοιροι , καλόκαρδοι, γαμπρός τζιαι νύφη να’ ναι, Ότι καλό στον κόσμο αυτό , στη νύφφη μας και στο γαμπρό, Σαν τα βουνά να ζήσουνε, ν’ασπρίσουν σαν τα χιόνια, Τζι αγαπημένα να περνούν σαν άδολα τριγώνια.

11 Σ΄ΟΣΟΥΣ ΓΑΜΟΥΣ ΤΖΙΑΝ ΕΠΗΑ
1. Σ΄όσους γάμους τζιαν επήα , τέθκι΄ αντρόγυνον δεν είδα, νά΄σσει΄ η νύφφη τέθκια χάριν, τζι ο γαμπρός τέτοιον καμάριν, (δις) 2. Όταν δυο γινήκαν τέρι, τριγωνούλα περιστέρι, ζευγαράκι ταιριασμένο, τζιαι πολύ αγαπημένο. (δις) 3. Και στης νυφ΄αμάν αμάν, και στης νύφφης το τσερπέρι, και στης νύφης το τσερπέρι, κάθετ΄ έναν περιστέρι. (δις) 4. Στου γαμπρού αμάν αμάν, στου γαμπρού μας τη χαράν, στου γαμπρού μας τη χαρά, λαλούν κλαρίνα και βιολιά. (δις) 5. Φέρτε μας κρασίν να πιούμεν, του γαμπρού να ευχηθούμεν, και τα όργανα να παίξουν, και τη νύφφην να χορέψουν.(δις)

12 ΤΖΙ ΑΓΑΠΩ ΣΕ , ΞΕΡΕ ΤΟ 1. Τζι αγαπώ σε, ξέρε το, μεν κάμνεις καμώματα, τζιαι ποτζιεί που ρέσσεις φως μου, προσσυνώ τα χώματα. 2. Τζι από τα ψηλά μπαρκόνια, πέφτω για να σκοτωθώ, τζιαι η αγάπη μου φωνάζει, πιάστε τον για το Θεόν. 3. Τζι αλλαμένη, ξαναμμένη, έρκετουν που το λουτρόν, τζι είσσιεν τζιαι για σύντροφον της, τον αρφόν της τον μικρόν. 4. Τζι ήθελα το στη ζωήν μου, να΄σουνα το τέριν μου, να μου στρώνεις να πλαγιάζω, άσπρον περιστέριν μου.

13


Κατέβασμα ppt "ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΩΝ ΛΥΣΗΣ (ΣΥ.ΚΑ.ΛΥ)"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google