Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Προσομοίωση της ανίχνευσης εξωηλιακών πλανητών με τη μέθοδο της διάβασης Σοφία Μεζέ, Λία Παπουτσόγλου, Σοφία Σεϊτανίδου, Άγγελος Σέφκας Επιβλέπων Καθηγητής:

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Προσομοίωση της ανίχνευσης εξωηλιακών πλανητών με τη μέθοδο της διάβασης Σοφία Μεζέ, Λία Παπουτσόγλου, Σοφία Σεϊτανίδου, Άγγελος Σέφκας Επιβλέπων Καθηγητής:"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Προσομοίωση της ανίχνευσης εξωηλιακών πλανητών με τη μέθοδο της διάβασης Σοφία Μεζέ, Λία Παπουτσόγλου, Σοφία Σεϊτανίδου, Άγγελος Σέφκας Επιβλέπων Καθηγητής: Θοδωρής Πιερράτος Ν έοι Α στρονόμοι Σ χολικής Α πασχόλησης Παράρτημα: 2 ο Γε.Λ. Εχεδώρου, Θεσσαλονίκης Η καμπύλη φωτός του άστρου HD209458 Το διάγραμμα H-R της εργασίας μας… Εξωηλιακός πλανήτης ή εξωπλανήτης ονομάζεται κάθε πλανήτης που δεν ανήκει στο δικό μας Ηλιακό σύστημα. Ο πρώτος εξωπλανήτης ανακαλύφθηκε το 1995: ένας αέριος γίγαντας που περιστρέφεται γύρω από το άστρο 51 Pegasi. Μέχρι σήμερα έχουν εντοπιστεί περισσότεροι από 370 εξωηλιακοί πλανήτες Οι εξωπλανήτες είναι εξαιρετικά αμυδρά αντικείμενα σε σχέση με τα άστρα γύρω από τα οποία περιφέρονται. Κατά συνέπεια είναι, εκτός κάτω από μερικές πολύ συγκεκριμένες συνθήκες, οι εξωπλανήτες είναι αδύνατο να παρατηρηθούν με τηλεσκόπιο από τη Γη. Έτσι έχουν αναπτυχθεί διάφορες μέθοδοι εντοπισμού. Οι πιο διαδεδομένες είναι οι εξής: αστρομετρία, αστρομετρία, μέτρηση της μεταβολής της ακτινικής ταχύτητας (μέθοδος Doppler), μέτρηση της μεταβολής της ακτινικής ταχύτητας (μέθοδος Doppler), χρονομέτρηση πάλσαρ, χρονομέτρηση πάλσαρ, μέθοδος διάβασης, μέθοδος διάβασης, βαρυτική μικροεστίαση (φαινόμενο βαρυτικού φακού), βαρυτική μικροεστίαση (φαινόμενο βαρυτικού φακού), έκλειψη σε διπλά συστήματα άστρων. έκλειψη σε διπλά συστήματα άστρων. Εξωπλανήτες Το Scratchboard είναι μια πλακέτα με αισθητήρες, που κατασκευάστηκε στα εργαστήρια Media Lab του MIT για να συνδέσει το προγραμματιστικό περιβάλλον και τις εφαρμογές του Scratch με τιμές φυσικών μεγεθών του πραγματικού κόσμου, με real time μετρήσεις τους. Μπορούμε να φτιάξουμε μια όσο το δυνατό πιο ακριβή επιστημονικά προσομοίωση με την οποία να μπορούμε να δείξουμε πώς η μέθοδος της διάβασης μπορεί να αξιοποιηθεί για να υπολογίσουμε διάφορα χαρακτηριστικά των εξωπλανητών; Τι μάζα, τι ακτίνα και τι θερμοκρασία θα έχει το μητρικό άστρο; αποφασίσαμε να περιορίσουμε τις επιλογές μας σε άστρα με φασματικούς τύπους Α5, F0, F5, G0, G5, K0, K5, M0, M5 Τι ακτίνα θα έχει ο εξωπλανήτης μας; Όσοι εξωπλανήτες έχουν ανακαλυφθεί έχουν ακτίνες από 1.68R Γ έως 24.6R Γ Το πρόγραμμά μας επιλέγει ακτίνα από 1 – 25 R Γ, με βήμα 0.1 R Γ Πόσο απέχει ο πλανήτης από το άστρο; Η πλειοψηφία των εξωπλανητών που έχουν ανακαλυφθεί απέχουν περίπου 0.1AU – 5AU Πόσο γρήγορα πρέπει να περνάει ο πλανήτης μπροστά από το άστρο; 3 ος νόμος του Κέπλερ: Τ 2 =D 3 /M άστρου t διάβασης ≈ Τ ∙ 2R άστρου /2πD Πόσο θα επιταχυνθεί η προσομοίωση; 1 ημέρα αντιστοιχίστηκε σε 0.02 s Ο συνολικός χρόνος της προσομοίωσης κυμαίνεται από 0.6s – 45s Μετρήσεις Πόση είναι η περίοδος; Πόση είναι η ποσοστιαία μείωση της φωτεινότητας; Αποστολή Κέπλερ Αναζήτηση εξωπλανητών όπως η Γη Μπορούμε να προσομοιώσουμε τη μέθοδο ανίχνευσης εξωπλαντηών με τη μέθοδο της διάβασης; Πώς; Η μέθοδος μας λειτουργεί καταρχήν!! Πώς θα κάνουμε καλύτερη την προσομοίωση; Θερμοκρασία (σε ώρες εργασίας) Φωτεινότητα (σε χαμόγελα ικανοποίησης) Παρουσίαση της εργασίας στην Πολωνία (18-11-09)


Κατέβασμα ppt "Προσομοίωση της ανίχνευσης εξωηλιακών πλανητών με τη μέθοδο της διάβασης Σοφία Μεζέ, Λία Παπουτσόγλου, Σοφία Σεϊτανίδου, Άγγελος Σέφκας Επιβλέπων Καθηγητής:"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google