Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

6 Απριλίου6 Απριλίου - Β' Παγκόσμιος Πόλεμος: Η Γερμανία επιτίθεται στην Ελλάδα και στην Γιουγκοσλαβία.Β' Παγκόσμιος ΠόλεμοςΓερμανίαΕλλάδα Γιουγκοσλαβία.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "6 Απριλίου6 Απριλίου - Β' Παγκόσμιος Πόλεμος: Η Γερμανία επιτίθεται στην Ελλάδα και στην Γιουγκοσλαβία.Β' Παγκόσμιος ΠόλεμοςΓερμανίαΕλλάδα Γιουγκοσλαβία."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 6 Απριλίου6 Απριλίου - Β' Παγκόσμιος Πόλεμος: Η Γερμανία επιτίθεται στην Ελλάδα και στην Γιουγκοσλαβία.Β' Παγκόσμιος ΠόλεμοςΓερμανίαΕλλάδα Γιουγκοσλαβία 27 Απριλίου27 Απριλίου - Β' Παγκόσμιος Πόλεμος: Τα γερμανικά στρατεύματα εισέρχονται στην Αθήνα.Β' Παγκόσμιος ΠόλεμοςΑθήνα 1 Σεπτεμβρίου1 Σεπτεμβρίου - Η γερμανική κυβέρνηση υποχρεώνει όλους τους Εβραίους άνω των 6 ετών να φορούν στα ρούχα ένα κίτρινο αστέρι, για να είναι πάντα φανερή η καταγωγή τους.γερμανική κυβέρνησηΕβραίους 8 Σεπτεμβρίου8 Σεπτεμβρίου - Τα γερμανικά στρατεύματα ξεκινούν την Πολιορκία του Λένινγκραντ.Πολιορκία του Λένινγκραντ 29 Σεπτεμβρίου29 Σεπτεμβρίου - Δεύτερη σφαγή του Δοξάτου από τους Βούλγαρους με 350 θύματαΔοξάτου 11 Δεκεμβρίου11 Δεκεμβρίου - Β' Παγκόσμιος Πόλεμος: Η Γερμανία και η Ιταλία κηρύσσουν τον πόλεμο στην Ηνωμένες Πολιτείες.Β' Παγκόσμιος ΠόλεμοςΓερμανίαΙταλίαΗνωμένες Πολιτείες

2 H Ιταλία κηρύσσει πόλεμο και προσβάλλει τα από Αλβανίας σύνορα της Ελλάδας. Συνάντηση Χίτλερ - Μουσσολίνι στη Φλωρεντία, τοπική ώρα 11.00. "Φύρερ, προελαύνουμε.." ήταν τα πρώτα λόγια του Μουσσολίνι. Ο ελληνοϊταλικός πόλεμος του 1940 ήταν η πολεμική σύγκρουση μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας, η οποία διήρκεσε από τις 28 Οκτωβρίου 1940 μέχρι τις 23 Απριλίου 1941. Επίσημη έναρξη του Πολέμου θεωρείται η «επίδοση του τελεσιγράφου», ενώ μετά τις 6 Απριλίου 1941, με την επέμβαση των Γερμανών, συνεχίστηκε ως ελληνοιταλικογερμανικός πόλεμος. Ο πόλεμος αυτός ήταν το αποτέλεσμα της επεκτατικής πολιτικής του φασιστικού καθεστώτος του Μπενίτο Μουσολίνι που είχε εγκαθιδρύσει στην Ιταλία. Στα μέσα του 1940, ο Μπενίτο Μουσολίνι, έχοντας ως πρότυπο τις κατακτήσεις του Αδόλφου Χίτλερ, θέλησε να αποδείξει στους Γερμανούς συμμάχους του Άξονα ότι μπορεί και ο ίδιος να οδηγήσει την Ιταλία σε ανάλογες στρατιωτικές επιτυχίες. Η Ιταλία είχε ήδη κατακτήσει την Αλβανία από την άνοιξη του 1939, καθώς και πολλές βρετανικές βάσεις στην Αφρική, όπως τη Σομαλιλάνδη, το καλοκαίρι του 1940, αλλά αυτές δεν ήταν επιτυχίες ανάλογες αυτών της ναζιστικής Γερμανίας. Ταυτόχρονα ο Μουσολίνι επιθυμούσε να ισχυροποιήσει τα συμφέροντα της Ιταλίας στα Βαλκάνια, που ένοιωθε ότι απειλούνταν από τη γερμανική πολιτική από την στιμή που η Ρουμανία είχε δεχθεί την γερμανική προστασία για τα πετρελαϊκά της κοιτάσματα. Τις πρώτες πρωινές ώρες της 28ης Οκτωβρίου του 1940, ο Ιταλός Πρέσβης στην Αθήνα, Εμανουέλε Γκράτσι επέδωσε ιδιόχειρα στον Έλληνα Πρωθυπουργό Ιωάννη Μεταξά, στην οικία του δεύτερου, στην Κηφισιά, τελεσίγραφο, με το οποίο απαιτούσε την ελεύθερη διέλευση του Ιταλικού στρατού από την Ελληνοαλβανική μεθόριο, προκειμένου στη συνέχεια να καταλάβει κάποια στρατηγικά σημεία του Ελληνικού Βασιλείου, (λιμένες, αεροδρόμια κλπ.), για τις ανάγκες ανεφοδιασμού και άλλων διευκολύνσεών του για τη μετέπειτα προώθησή του στην Αφρική. Μετά την άρνηση του Πρωθυπουργού (το περίφημο «όχι»), ιταλικές στρατιωτικές δυνάμεις άρχισαν τις στρατιωτικές επιχειρήσεις εισβολής στην Ελλάδα.

3 Ήταν 28 Οκτωβρίου 1940. Ελληνοαλβανικά σύνορα. Ώρα 5η πρωινή. Η ιταλική σφαίρα βρίσκει τον στόχο της: Ο στρατιώτης Βασίλειος Τσιαβαλιάρης ήταν ο πρώτος πεσών του Ελληνικού Έπους. Η σάλπιγγα έδινε το σύνθημα της μάχης ως ένα προσκλητήριο στον υπέρτατον αγώνα για την Ελευθερία. Πίσω από τά σκόπευτρα μέ τό δάκτυλο στήν σκανδάλη οι φρουροί τών προκεχωρημένων φυλακίων προσπαθούσαν νά διαπεράσουν τό σκοτάδι. Απέναντι σέ απόστασι λίγων μέτρων, ο εχθρός μόλις είχε αρχίσει τήν επίθεσί του. Προτού ακόμη εκπνεύσει τό τελεσίγραφό τους, οι Ιταλοί είχαν εξαπολύσει τίς ταξιαρχίες τους καί οι πρώτες σφαίρες έσκιζαν τήν νυκτερινή σιωπή πάνω στά βουνά τής Ηπείρου. Εκεί, στήν γραμμή τών συνόρων σέ ένα απομεμακρυσμένο φυλάκιο, έπεφτε νεκρός ο πρώτος Έλληνας στρατιώτης, ο Βασίλειος Τσιαβαλιάρης. Ένας φαντάρος πού έτυχε νά κάνη τήν πρωινή σκοπιά. Χωρίς ποτέ νά γίνει ήρωας, χωρίς ποτέ νά βγή από τήν ανωνυμία. Σύμφωνα μέ μαρτυρίες, οι τελευταίες λέξεις τού Έλληνος φαντάρου ήταν «τί θ’ απογίνουν τά παιδιά μου;».

4 Αθανασίας Κοκκινάκη Θλιβερά χτυπά η καμπάνα την Ελλάδα μας καλεί Τον εχθρό ν' αποτινάξει, απ' τον χάρτη μην χαθεί. Μέσα στων μαχών τη δίνη υπερήφανα ορμάν παλληκάρια της Ελλάδος Μιά Ηρωϊκή Γενιά. Ήρθε πόλεμος και πείνα Μα η Ελλάδα τ' αψηφά: Να'ρθετε στεφανωμένοι Με της δόξας τα κλαδιά. Βλέμα Θεϊκό προστάζει Απλώνει η Νίκη τα φτερά Γενναιότητα, ανδρεία Λιονταριού παληκαριά Με αυταπάρνηση και ζήλο Μες την μάχη παν μπροστά την πατρίδα να φυλάξουν γιά τη νέα μας γενιά. Του ‘40, Ηρώων Έπος, θα θυμούνται τα παιδιά ; Θα χουν σεβασμό και δέος, υπερήφανη καρδιά ; Εύχομαι να μην ξεχάσουν Την παλιά αυτή γενιά Και πιστά να διαφυλάξουν Των Ελλήνων τα Ιερά.

5


Κατέβασμα ppt "6 Απριλίου6 Απριλίου - Β' Παγκόσμιος Πόλεμος: Η Γερμανία επιτίθεται στην Ελλάδα και στην Γιουγκοσλαβία.Β' Παγκόσμιος ΠόλεμοςΓερμανίαΕλλάδα Γιουγκοσλαβία."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google