Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΜΑΘΗΜΑ ΕΤΥ 494: «ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΒΙΟΪΑΤΡΙΚΗ ΜΗΧΑΝΙΚΗ» Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Υλικών, Σχολή Θετικών και Τεχνολογικών Επιστημών, Πανεπιστήμιο Κρήτης.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΜΑΘΗΜΑ ΕΤΥ 494: «ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΒΙΟΪΑΤΡΙΚΗ ΜΗΧΑΝΙΚΗ» Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Υλικών, Σχολή Θετικών και Τεχνολογικών Επιστημών, Πανεπιστήμιο Κρήτης."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΜΑΘΗΜΑ ΕΤΥ 494: «ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΒΙΟΪΑΤΡΙΚΗ ΜΗΧΑΝΙΚΗ» Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Υλικών, Σχολή Θετικών και Τεχνολογικών Επιστημών, Πανεπιστήμιο Κρήτης Δρ. Γεώργιος Βλαστός (E-mail: vlastos@materials.uoc.gr) Ιστοσελίδα Μαθήματος: http://www.materials.uoc.gr/courses/ETY494 Μηχανική των Οστών

2 Μηχανικές ιδιότητες του ανθρώπινου σώματος  Η κατανόηση των μηχανικών ιδιοτήτων των οργάνων και των διαφόρων μερών του ανθρώπινου σώματος είναι απαραίτητες για να μάθουμε πως λειτουργεί το σώμα, την επίδραση των τραυμάτων και την καταλληλότητα εμφυτευμάτων και βιοπροσθετικών συσκευών.  Από μηχανική σκοπιά τα μέρη του σώματος χωρίζονται χονδρικά σε :  παθητικά δηλαδή αυτά που αντιδρούν σε εξωτερικά ερεθίσματα, όπως τα οστά, και οι τένοντες.  ενεργά δηλαδή αυτά που παράγουν δυνάμεις, όπως οι μύες ( οι μύες όμως διαθέτουν και κάποια παθητικά χαρακτηριστικά ).  Θα ασχοληθούμε με τα χαρακτηριστικά και τις ιδιότητες των παθητικών μερών, κατ ’ αρχήν σε μακροσκοπικό επίπεδο. 2

3 Αρμονική συμπεριφορά βιοϋλικών 3 Από: Physics of the Human Body, Herman IP, Springer Verlag, 2007

4

5 Δομικά χαρακτηριστικά του ανθρώπινου σώματος 5

6 Οστά 6

7 Δομή των οστών 7

8 Δομή συνδέσμων και τενόντων (ligaments and tendons) 8

9 Δομή των τενόντων (tendons) 9

10 Δομή αρθρικού χόνδρου (articular cartilage) 10

11 Ελαστικές ιδιότητες βιοϋλικών 11

12 Μοντέλο ελατηρίου για ελαστικά υλικά 12

13 Μοντέλο ελατηρίου για ελαστικά υλικά 13

14 Άλλοι τύποι παραμόρφωσης 14

15 Βράχυνση οστών 15

16 Αποθήκευση ενέργειας σε ελαστικά μέσα 16

17 Αποθήκευση ενέργειας σε ελαστικά μέσα 17

18 Σχεδιασμός μέσου βέλτιστης αποθήκευσης ενέργειας 18

19 Αποθήκευση ενέργειας σε τένοντες και μακριά οστά 19

20 Σχέσεις τάσης - παραμόρφωσης υλικών 20

21 Τα οστά μάλλον μοιάζουν περισσότερο με τα κεραμικά υλικά 21

22 Μηχανικές ιδιότητες κοινών υλικών 22

23 Ελαστικές ιδιότητες οργάνων υπό τάση 23 Ποιό είναι το ισχυρότερο μέρος του σώματος; Αν ορίσουμε την αντίσταση με την απόλυτη τάση εφελκυσμού (UTS), τότε το πιό ισχυρό μέρος του σώματος δεν είναι τα οστά αλλά η τρίχα της κεφαλής!


Κατέβασμα ppt "ΜΑΘΗΜΑ ΕΤΥ 494: «ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΒΙΟΪΑΤΡΙΚΗ ΜΗΧΑΝΙΚΗ» Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Υλικών, Σχολή Θετικών και Τεχνολογικών Επιστημών, Πανεπιστήμιο Κρήτης."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google