Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Μέτρηση ταχύτητας του φωτός στο σπίτι

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Μέτρηση ταχύτητας του φωτός στο σπίτι"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Μέτρηση ταχύτητας του φωτός στο σπίτι
Στράντζαλη Φωτεινή 5152

2 Γενικά στοιχεία για το φως
Το φως είναι ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία Μετάδοση παλλόμενου ηλεκτρικού και μαγνητικού πεδίου στο κενό ή μέσα σε ένα διηλεκτρικό υλικό. Ταξιδεύει με 2, x 108 m/s

3 Γενικά στοιχεία για το φως
Τίποτα δεν ταξιδεύει γρηγορότερα από το φως - διαρκεί μόνο 8 λεπτά για να φθάσει στη γη από το κοντινότερο αστέρι, τον ήλιο.

4 Ιστορικά στοιχεία Ένας από τους πρώτους που προσπάθησε να μετρήσει την ταχύτητα του φωτός ήταν ο Γαλιλαίος. Η πρώτη σοβαρή προσπάθεια έγινε από τον Ole Roemer το 1676. Η πρώτη μέτρηση ταχύτητας του φωτός πάνω στη γη έγινε από τον Armand Fizeau το 1849. Στα τέλη της δεκαετίας του 1970, με την χρήση των λέιζερ, όπου περιορίστηκε το πειραματικό σφάλμα, μετρήθηκε η τιμή της ταχύτητας του φωτός με πολύ μεγάλη ακρίβεια.

5 Μέτρηση ταχύτητας του φωτός με φούρνο μικροκυμάτων
Εξοπλισμός πειράματος Ένα φούρνο μικροκυμάτων (χωρίς περιστρεφόμενο δίσκο στο εσωτερικό του) Ένα χάρακα Μία σοκολάτα (ή οποιοδήποτε τρόφιμο, το οποίο λιώνει)

6 Πως λειτουργεί – διαδικασία πειράματος
Τοποθετούμε την σοκολάτα στον φούρνο μικροκυμάτων και τον θέτουμε σε λειτουργία. Όταν τον ανοίγουμε, μπαίνουν σε λειτουργία κάποια εσωτερικά κυκλώματα, τα οποία παράγουν ηλεκτρομαγνητικά κύματα. Και όταν δεν υπάρχει ο περιστρεφόμενος δίσκος, ο φούρνος μικροκυμάτων δεν ζεσταίνει ομοιόμορφα την επιφάνεια της σοκολάτας.

7 Πως λειτουργεί – διαδικασία πειράματος
Σύντομα θα παρατηρήσουμε την επιφάνεια της σοκολάτας να λιώνει σε μερικά μόνο σημεία. Τα λιωμένα σημεία αντιστοιχούν στα μέγιστα (θετικά ή αρνητικά) του ηλεκτρομαγνητικού κύματος. Tα σημεία τα οποία δεν έχουν λιώσει καθόλου, βρίσκονται στους κόμβους του κύματος.

8 Πως λειτουργεί – διαδικασία πειράματος
Μετράμε με τον χάρακα την απόσταση X μεταξύ των διαδοχικών σημείων όπου έχει αρχίσει να λιώνει η σοκολάτα Η απόσταση X ισούται με το μισό του μήκους κύματος λ της ακτινοβολίας, με την οποία λειτουργεί ο φούρνος.

9 Πως λειτουργεί – διαδικασία πειράματος
Ο λεπτομερής υπολογισμός της ταχύτητας του φωτός δίνεται από τον τύπο: Όπου η συχνότητα με την οποία λειτουργεί ο φούρνος

10 Βιβλιογραφία Εισαγωγή στη θεωρία της σχετικότητας, Π. Α. Ασημακοπουλου, 2004 Modern Physics, Raymont Serway, Clement Moses, Curt Moyer, 2002


Κατέβασμα ppt "Μέτρηση ταχύτητας του φωτός στο σπίτι"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google