Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Διδάσκοντας Φυσική Γυμνασίου με κινούμενα σχέδια

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Διδάσκοντας Φυσική Γυμνασίου με κινούμενα σχέδια"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Διδάσκοντας Φυσική Γυμνασίου με κινούμενα σχέδια
Βασίλης Γαργανουράκης ΠΕ0401 Γυμνάσιο Αγ. Βαρβάρας

2 Εισαγωγή Οι μαθητές της Β Γυμνασίου με την εισαγωγή των νέων βιβλίων αντιμετωπίζουν δυσκολίες στο μάθημα της Φυσικής Ένας τρόπος για την καλύτερη κατανόηση των εννοιών είναι η χρήση Τ.Π.Ε. Σε μία αναζήτηση στο διαδίκτυο για εκπαιδευτικό υλικό (παρουσιάσεις, βίντεο) ανακάλυψα τη σειρά κινουμένων σχεδίων «Εύρηκα!» Η παρουσίαση αυτή είναι βασισμένη στο post «Διδάσκοντας Φυσική Γυμνασίου με κινούμενα σχέδια» στο

3 Περιεχόμενα Σύντομη Περιγραφή της σειράς «Εύρηκα!» Περιεχόμενα
Μετάφραση/Υποτιτλισμός Χρήση στην τάξη Εντυπώσεις/Συμπεράσματα Διαθεματικό Πρόγραμμα Μετάφρασης

4 Σύντομη Περιγραφή To Εύρηκα! (Eureka!) είναι μια χιουμοριστική σειρά κινουμένων σχεδίων (30 επεισόδια διάρκειας 5 λεπτών το κάθενα) καναδικής παραγωγής (TVOntario, 1980) παρουσιάζει τις βασικές έννοιες της Φυσικής με απλό και κατανοητό τρόπο. οι βασικές έννοιες εξηγούνται με χαρακτήρες κινουμένων σχεδίων με παράλληλη αφήγηση. με συνεχή επανάληψη και απλά παραδείγματα οι έννοιες Φυσικής γίνονται απλές και κατανοητές. Ως αποτέλεσμα, η μελέτη της Φυσικής γίνεται πιο εύκολη, προσιτή και ευχάριστη (ακόμη και για τους μαθητές χωρίς εκτενές υπόβαθρο).

5 Διακρίσεις/Βραβεία Honourable Mention - National Educational Film Festival Red Ribbon - American Film Festival Red Bronze Plaque - Columbus Film Festival Electra Certificate for Best Math & Science Video - Birmingham Film Festival International Council for Education Media Award

6 Περιεχόμενα ΕΝΟΤΗΤΑ 1: ΔΥΝΑΜΗ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Αδράνεια, Μάζα, Ταχύτητα, Επιτάχυνση, Βαρύτητα, Βάρος εναντίον Μάζας, Έργο, Κινητική και Δυναμική Ενέργεια ΕΝΟΤΗΤΑ 2: ΑΠΛΕΣ ΜΗΧΑΝΕΣ Το κεκλιμένο επίπεδο, Ο μοχλός, Μηχανικό Πλεονέκτημα και Τριβή, Η βίδα και ο τροχός, Η τροχαλία ΕΝΟΤΗΤΑ 3: ΘΕΡΜΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ Τα μόρια στα στερεά, Τα μόρια στα υγρά, Εξάτμιση και συμπύκνωση, Διαστολή και Συστολή, Μέτρηση της θερμοκρασίας, Θερμοκρασία και Θερμότητας ΕΝΟΤΗΤΑ 4: ΘΕΡΜΙΚΗ ΑΓΩΓΙΜΟΤΗΤΑ Άτομα, Ηλεκτρόνια, Θερμική Αγωγιμότητα ΕΝΟΤΗΤΑ 5: ΑΝΩΣΗ Όγκος και Πυκνότητα, Άνωση, Μεταφορά Θερμότητας ΕΝΟΤΗΤΑ 6: ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑΣ Η Θερμότητα ως ενέργεια, Κύματα Ακτινοβολίας, Φάσμα Ακτινοβολίας

7 Μετάφραση/Υποτιτλισμός
Γλώσσα αφήγησης και κειμένων στα Αγγλικά > Μετάφραση εξ’ακοής Λογισμικά Subtitle Workshop: προσαρμογή και χρονισμός υποτίτλων Auto Gordian Knot: ενσωμάτωση υποτίτλων Υποτιτλισμένα βίντεο που υπάρχουν ως τώρα. Youtube > Search: vgargan Όλα τα βίντεο της σειράς (χωρίς ελληνικούς υποτίτλους) σε flv format.

8 Χρήση στην τάξη Με φορητό υπολογιστή και βιντεοπροβολέα
Με παύσεις για να υπάρχει η ανάλογη συζήτηση/προβληματισμός (συνολική διάρκεια: περίπου 30 λεπτά) Ενίσχυση με επιπλέον παραδείγματα Παραπομπή των μαθητών στο διαδίκτυο (Youtube) για επανάληψη/εμπέδωση.

9 Εντυπώσεις/Συμπεράσματα
Τα καλά... Ενθουσιασμός μαθητών για τον πρωτότυπο τρόπο διδασκαλίας. Η θεματολογία καλύπτει ένα μεγάλο μέρος της ύλης της Β’ Γυμνασίου. Περισσότεροι μαθητές κατανοούν τις έννοιες Φυσικής (π.χ. «η τεμπελιά των αντικειμένων»). και τα άσχημα. Υποδομή και Χρήση ΤΠΕ (σχολείο, εκπαιδευτικοί κτλ) Ο τρόπος παρουσίασης κάποιων εννοιών δεν είναι πολύ κατανοητός (π.χ. άτομα/μόρια). Για κάποιες ενότητες είναι προτιμότερη η εργαστηριακή διδασκαλία (όγκος/πυκνότητα).

10 Διαθεματικό Πρόγραμμα Μετάφρασης
Συνεργασία με το μάθημα των Αγγλικών της Γ Γυμνασίου Τα παιδιά γνωρίζουν ήδη τις έννοιες και το επίπεδο τους στα Αγγλικά είναι ικανοποιητικό. Με κίνητρό τη «δόξα» και το «χρήμα» οι μαθητές πήραν από ένα βίντεο στο σπίτι για μετάφραση. Τελικός στόχος: η δημιουργία ενός DVD με όλη τη σειρά υποτιτλισμένη (με τα ονόματα καθηγητών/μαθητών που έλαβαν μέρος) στη διάθεση κάθε σχολείου/εκπαιδευτικού για χρήση εντός ή εκτός της τάξης. Επίτευξη στόχου κατά 70%.

11 Ευχαριστώ πολύ!


Κατέβασμα ppt "Διδάσκοντας Φυσική Γυμνασίου με κινούμενα σχέδια"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google