Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Αναπτυξιακές και Μαθησιακές Διαταραχές στη Σύγχρονη Τάξη Χαρακτηριστικά και Μέθοδοι Παρέμβασης Από τη θεωρία στη πράξη.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Αναπτυξιακές και Μαθησιακές Διαταραχές στη Σύγχρονη Τάξη Χαρακτηριστικά και Μέθοδοι Παρέμβασης Από τη θεωρία στη πράξη."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Αναπτυξιακές και Μαθησιακές Διαταραχές στη Σύγχρονη Τάξη Χαρακτηριστικά και Μέθοδοι Παρέμβασης
Από τη θεωρία στη πράξη.

2

3 Παρέμβαση Τι είναι παρέμβαση;
Η Παρέμβαση είναι μια διαδικασία, η οποία έχει ένα σχεδιασμό, μια αρχή και ένα τέλος, έχει στόχους, μια πορεία και ένα αποτέλεσμα. Παράγοντες που την επηρεάζουν : Αντικείμενο Ο χρόνος Ο τόπος Ο τρόπος Οι Συμμετέχοντες

4 Γνωρίζω Αξιολογώ Σχεδιάζω Συνεργάζομαι Αλλάζω Επικοινωνώ Κτίζω σχέσεις
Παρέμβαση στη Τάξη τα 5 «Ε» ευθύνη, εργασία, ευελιξία, ειλικρίνεια, ενσυναίσθηση, ενθουσιασμός, ενέργεια Γνωρίζω Αξιολογώ Σχεδιάζω Συνεργάζομαι Αλλάζω Επικοινωνώ Κτίζω σχέσεις Διαχειρίζομαι

5 Μαθητής με ΔΕΠ-Υ στη Τάξη μου

6 Μαθητής με ΔΕΠ-Υ στη Τάξη μου
Γνώσεις για το τι σημαίνει ΔΕΠ-Υ Γνωριμία με το μαθητή- Συμμετοχή στο κτίσιμο της παρέμβασης. Περιβάλλον της τάξης Διαμόρφωση του περιβάλλοντος της τάξης, αποφεύγοντας τα πολλά ερεθίσματα. Η τοποθέτηση της τάξης. Εάν είναι δυνατό να έχουμε μια ακρινή τάξη θα βοηθούσε ακόμη καλύτερα. Οι κουρτίνες στα παράθυρα. Ο φωτισμός.

7 Οργάνωση της τάξης Τοποθέτηση του μαθητή. Η θέση του μαθητή μέσα στη τάξη είναι πολύ σημαντική. Προτιμούμε να τοποθετούμε το μαθητή σε μπροστινό θρανίο , κοντά στον εκπαιδευτικό Μακριά από πόρτες και παράθυρα, αεριστήρες και γενικά οτιδήποτε κάνει κάποιο θόρυβο. Κοντά σε μαθητές οι οποίοι μπορούν να είναι θετικό πρότυπο. Καθαρό θρανίο Λίγα ερεθίσματα και μπορεί να τοποθετηθούν πίσω από τον μαθητή.

8 Για Καλύτερη Συγκέντρωση και Συμμετοχή
Κινούμαι μέσα στη τάξη. Συμφωνώ με το μαθητή ένα νόημα το οποίο θα τον βοηθά να επανέρχεται και να συγκεντρώνεται. Ένα βλέμμα, ακουμπώντας τα χέρια μου στο θρανίο του, πηγαίνοντας μπροστά στο θρανίο. Κρατώ ένα αντικείμενο στο χέρι. Ο τόνος της φωνής μας έχει χρώμα. Αποφεύγουμε να μιλούμε πολύ δυνατά. Επίσης αποφεύγουμε τις πολλές χειρονομίες και κινήσεις. Συχνές επεμβάσεις με μη λεκτικούς κώδικες. Δίνω τις απαραίτητες εξηγήσεις πριν από κάθε εργασία ή δραστηριότητα Πως αρχίζουμε Πως συνεχίζουμε Τι πρέπει να περιλαμβάνει Πόσο χρόνο έχουμε

9 Για Καλύτερη Συγκέντρωση και Συμμετοχή
Σπάζω σε μικρότερα μέρη, περίπλοκες ή δύσκολες εργασίες Οι εργασίες πρέπει να είναι ενδιαφέροντες και όχι μονότονες. Λαμβάνω υπόψη το μέγεθος της εργασίας. Εναλλαγή ενός δύσκολου και βαρετού θέματος με κάτι πιο ανάλαφρο και εύκολο καθώς και εναλλαγή μιας πολύ ενδιαφέρουσας δραστηριότητας με μιας με λιγότερο ενδιαφέρον. Τονίζουμε τα κύρια σημεία . Τα γράφουμε στον πίνακα.

10 Για Καλύτερη Συγκέντρωση και Συμμετοχή
Δίνουμε την άσκηση απλά και όσο πιο ξεκάθαρα μπορούμε (γραμματοσειρά, μέγεθος γραμμάτων, γλώσσα που χρησιμοποιούμε). Μπορούμε να την σπάσουμε σε μέρη ώστε ο μαθητής να μπορεί να καλύψει εκείνο το μέρος που δεν του χρησιμεύει. Αποφεύγουμε να δίνουμε ασκήσεις και φυλλάδια γραμμένα στο χέρι. Οι μαθητές με ΔΕΠ-Υ εργάζονται καλύτερα σε ζευγάρια παρά σε ομάδες. Συχνή Επανατροφοδότηση. Διαδραστικός πίνακας.

11 Για καλύτερη κατανόηση των οδηγιών
Μιλώντας αργά. Απλά και κατανοητά. Μια οδηγία κάθε φορά. Έχοντας βλεμματική επαφή. Μπορούμε να σπάσουμε την οδηγία σε κομμάτια. Μπορούμε να την επαναλάβουμε. Ζητούμε από το μαθητή να επαναλάβει το ζητούμενο της οδηγίας με διακριτικότητα. Αποφεύγουμε μορφασμούς ή σχόλια που να δείχνουν τον εκνευρισμό μας γιατί δεν καταλαβαίνει την οδηγία.

12 Για Καλύτερη Διαχείριση Χρόνου και Οργάνωση
Καλά δομημένο μάθημα Πρόγραμμα Ρουτίνες Βοηθώ τον μαθητή να αποκτήσει δεξιότητες μελέτης και οργάνωσης. Αυτή η διαδικασία θα πάρει χρόνο και μπορεί να χρειαστεί να επαναληφθεί πολλές φορές λόγω της φτωχής βραχυπρόθεσμης μνήμης των μαθητών αυτών. Υπενθύμιση του χρόνου Ενημέρωση και προετοιμασία για τις αλλαγές του προγράμματος.

13 Εργασία για το σπίτι- Διαγωνίσματα
Όπου είναι δυνατό το μέγεθος της εργασίας να είναι μικρό. Έλεγχος /υπενθύμιση για τις εργασίες στο σπίτι ή για τυχόν διαγωνίσματα. Ημερολόγιο Δίνουμε περισσότερο χρόνο στα διαγωνίσματα ή στις εξετάσεις Επιτρέπουμε στο μαθητή να κάνει το διαγώνισμα του σε ένα ήσυχο μέρος. Έχουμε εναλλακτικούς τρόπους εξέτασης όπως την προφορική εξέταση. Επιτρέπουμε μικρά διαλείμματα. Το φυλλάδιο μπορεί να περιλαμβάνει μία με δύο δραστηριότητες/ ασκήσεις.

14 Διαχείριση Συμπεριφοράς
Κανόνες ξεκάθαροι, θετικοί, συγκεκριμένοι. Να γίνονται με τη συμμετοχή των μαθητών. Να γίνεται συχνή αναφορά σε αυτούς. Δεν φωνάζουμε, προσπαθούμε να είμαστε ήρεμοι. Χρησιμοποιούμε διάφορες απλές τεχνικές διαχείρισης συμπεριφοράς . Επιβραβεύουμε τη καλή συμπεριφορά. Τα θετικά σχόλια για το μαθητή θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 4 φορές περισσότερα από τα αρνητικά. Δεν στερούμε σε μαθητή με ΔΕΠ-Υ το διάλειμμα σαν συνέπεια.

15 Διαχείριση Συμπεριφοράς
Θετικές οδηγίες όπως «βάλε τα πόδια σου στο πάτωμα» παρά « μην βάζεις τα πόδια σου στο θρανίο».

16 Θυμόμαστε!! Επιτρέψετε στο μαθητή να κρατά μια μικρή μαλακή μπάλα, λίγη πλαστεσίνη ή ένα άλλο παιχνίδι που βοηθά στον έλεγχο του άγχους. Δώστε ευκαιρίες στο μαθητή να εργαστεί όρθιος. Επίσης δώστε του ευκαιρίες να κινηθεί ή να έχει μικρά διαλείμματα. Περιορίστε το χρόνο αναμονής. Οι δραστηριότητες σε κύκλο βοηθούν στην ανάπτυξη της λειτουργικότητας της ομάδας.

17 Θυμόμαστε!! Δώστε ευκαιρίες στο παιδί να κινηθεί (π.χ. βάλτε το να βοηθήσει με συγύρισμα, να καθαρίσει υλικά, να μετακινήσει έπιπλα κλπ). Επιτρέψτε στο παιδί να στηθεί, να τεντωθεί ενώ εργάζεται. Δηλώστε τη συμπεριφορά που θέλετε πολύ συγκεκριμένα. Προβλέψτε επικίνδυνες καταστάσεις.

18 Μαθητής με Δυσλεξία στη τάξη μου
Γνώσεις γύρω από τη Δυσλεξία. Γνωριμία με το μαθητή. Τοποθέτηση του μαθητή Μπροστινά θρανία Μακριά από πόρτες και παράθυρα Μπορούμε να τους βάλουμε να καθίσουν με μαθητές οι οποίοι μπορούν να είναι βοηθητικοί.

19 Μελέτη Πρώτα θα πρέπει να αντιληφθεί την κεντρική ιδέα ή αλλιώς την επικεφαλίδα του μαθήματος. Είναι πάρα πολύ σημαντικό να έχει συνέχεια στο μυαλό του την γενική ιδέα γύρω από την οποία θα πρέπει να χτίσει την γνώση του και με την οποία συνδέεται ότι θα διαβάσει. Πολυαισθητηριακή προσέγγιση. Από το συγκεκριμένο στο αφηρημένο. Πολλά παιδιά με δυσλεξία τα καταφέρνουν στις λεπτομέρειες αλλά δεν αντιλαμβάνονται τη γενική διατύπωση ενός προβλήματος ή ενός θεωρήματος, ενώ άλλα αντιλαμβάνονται την ευρύτερη ιδέα αλλά αδυνατούν να θυμηθούν τη διαδικασία που τους οδήγησε στο συμπέρασμα, να κάνουν ακριβείς πράξεις και να επεξηγήσουν τον συλλογισμό τους.

20 Εργασίες- Διαγωνίσματα
Δίνουμε μια δεύτερη ευκαιρία για να δείξουν τι γνωρίζουν για το θέμα που είχαν να μελετήσουν. Δίνουμε βαρύτητα στη προφορική εξέταση παρά στη γραπτή. Δεν δίνουμε έμφαση σε ασήμαντες λεπτομέρειες Συχνά οι απαντήσεις τους δεν είναι πλήρεις. Τους βοηθούμε με σύντομες προφορικές ερωτήσεις. Αποφεύγουμε να κοκκινίζουμε ένα γραπτό ή μια εργασία. Δίνουμε περισσότερη σημασία στα θετικά σημεία παρά στα αρνητικά. Παροτρύνουμε για μια καλύτερη προσπάθεια. .

21 Εργασίες- Διαγωνίσματα
Χρησιμοποιούμε ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής, οι κλειστές ερωτήσεις ( ναι / όχι ). Μικρές δοκιμασίες προσαρμοσμένες στις απαιτήσεις του μαθητή ανάλογα με τις ιδιομορφίες του. Εξέταση μέσα από τον ηλεκτρονικό υπολογιστή και εξέταση σε μορφή συζήτησης. Θα πρέπει να τονίσουμε ότι σημαντικό στην εξέταση είναι να περιορίσει ο καθηγητής όσο το δυνατόν περισσότερο τις ερωτήσεις οι οποίες χρειάζονται ανάπτυξη ή κάποιου είδους αποστήθιση.

22 Εργασίες- Διαγωνίσματα
Θεωρητικά μαθήματα: κάποιες φορές ο μαθητής δεν μπορεί να αποδώσει σε συνεχή λόγο ένα αναγνωστικό κείμενο. Χρησιμοποιείστε ερωτήσεις οι οποίες τους διευκολύνουν με ερωτηματικές λέξεις όπως: ποιος, Πότε, Πως. Γιατί, πού Έκθεση: κατανόηση βασικών εννοιών του θέματος, χρήση πρόχειρης κόλλας όπου να μπορούν να σχεδιάζουν ή να γράφουν λέξεις κλειδιά. Πρακτικά μαθήματα: δέστε το συλλογισμό τους πάνω σε μια κόλλα. Δυσκολεύονται στο πίνακα. Συχνά δεν χρησιμοποιούν σωστά τα πρόσημα ή κάνουν λάθη στις πράξεις. Παρουσιάζουν αδυναμία στην απομνημόνευση τύπων και ορισμών.

23 Δυσλεξία και Ξένες Γλώσσες;;;
Συχνά εκφράζονται αμφιβολίες για το εάν τα παιδιά με δυσλεξία θα πρέπει να μαθαίνουν ξένες γλώσσες, δεδομένου της δυσκολίας τους στην μητρική τους γλώσσα. Είναι αλήθεια ότι τα προβλήματα στην ανάγνωση και γραφή (φωνολογική επίγνωση) στην μητρική γλώσσα ενός παιδιού με δυσλεξία κάνουν την εκμάθηση της ξένης γλώσσας ακόμα πιο δύσκολη. Το δίλημμα δεν εντοπίζεται στο εάν θα πρέπει να τη διδάσκονται αλλά στο πώς θα μπορούσε αυτό να γίνει αποτελεσματικά.

24 Θυμόμαστε Αφήνουμε τις σημειώσεις στον πίνακα αρκετή ώρα.
Χρησιμοποιούμε χρωματιστές κιμωλίες για διαφορετικά θέματα. Δίνουμε σημειώσεις. Δεξιότητες μελέτης. Δώστε ένα κατάλογο λέξεων- κλειδιών για το θέμα. Πολύ πριν από τις εξετάσεις ελέγχουμε διακριτικά εάν έχουν πλήρεις σημειώσεις. Βρίσκουμε πάντα ευκαιρίες επιδοκιμασίας. Περίληψη Μαθημάτων Απαίτησε απ' αυτόν την περίληψη του μαθήματος κι όχι όλες τις λεπτομέρειες ενός πολυσέλιδου κειμένου.

25 θυμόμαστε Περίληψη Μαθημάτων Απαίτησε απ' αυτόν την περίληψη του μαθήματος κι όχι όλες τις λεπτομέρειες ενός πολυσέλιδου κειμένου. Ζήτησε από κάποιο ή κάποιους συμμαθητές του να τον βοηθούν με τις περιλήψεις, την αντιγραφή και την τήρηση σημειώσεων μέσα στην τάξη . Μη Αγχογόνοι Τρόποι Εργασίας Μη τον υπερφορτώνεις με γραφική δουλειά για το σπίτι . Μεγαλύτερη κατανόηση Προσπάθησε να κατανοήσεις και να κρίνεις με επιείκεια την έλλειψη οργάνωσης που μπορεί να χαρακτηρίζει την εργασία του, τη συμπεριφορά ή ακόμα και την εμφάνιση του. Εξατομικευμένη Βοήθεια 'Όποτε και όπου είναι δυνατόν αφιέρωνε λίγο χρόνο στο δυσλεξικό μαθητή σου, προσφέροντας έτσι εξατομικευμένη βοήθεια και διδασκαλία. Όποιες κι αν είναι οι απαιτήσεις του μαθήματος, υπάρχουν πάντα λίγα λεπτά της ώρας για εξατομικευμένη προσέγγιση των μαθησιακών δυσκολιών κάποιου μαθητή σου.

26 Θυμόμαστε!! Ας μην ξεχνάμε ότι οι μαθητές με δυσλεξία έχουν φυσιολογική ή και άνω του μέσου όρου νοημοσύνη και αν δεν μπορούν να μάθουν με τον τρόπο που εμείς διδάσκουμε, τότε προφανώς πρέπει να μάθουμε να διδάσκουμε με τον τρόπο που εκείνοι μαθαίνουν. Πρέπει να είναι ξεκάθαρο λοιπόν ότι μόνο ότι μπορέσει να βιώσει και να αισθανθεί ο μαθητής με δυσλεξία, θα καταφέρει τελικά να κατανοήσει και να μάθει

27 Μαθητής με αυτισμό στη τάξη μου Σύνδρομο Asperger
Σταθερό και ασφαλές περιβάλλον Όσον το δυνατό λιγότερες αλλαγές Καθημερινή ρουτίνα. Αποφεύγουμε τις εκπλήξεις Τονίζουμε τις γνωστικές ικανότητες του παιδιού με σύνδρομο Aspenger με το να δημιουργούμε καταστάσεις μαθησιακής συνεργασίας όπου οι του/της ικανότητες ανάγνωσης, λεξιλογίου, μνήμης θα θεωρούνται σαν ατού από τους συνομηλίκους και θα τον/την αποδεκτούν ως ισάξιο/ισάξια. Κοινωνικές δεξιότητες Ενθάρρυνση για εμπλοκή με συνομήλικους.

28 Σύνδρομο Asperger Δεν επιτρέπουμε στο παιδί με σύνδρομο Aspenger να συζητά ή να κάνει ερωτήσεις συνέχεια για τα περιορισμένα ενδιαφέροντά του. Η χρησιμοποίηση θετικής ενίσχυσης προς μια επιθυμητή συμπεριφορά είναι η σημαντική. Πρέπει να οριστούν σταθερές προσδοκίες για την ολοκλήρωση μιας εργασίας στην τάξη. Πρέπει να ξεκαθαριστεί στο παιδί με σύνδρομο Aspenger ότι δεν έχει τον έλεγχο και ότι πρέπει να ακολουθεί συγκεκριμένους κανόνες. Στους μαθητές μπορούν να δοθούν εργασίες που συνδέουν το ενδιαφέρον τους με το θέμα που μελετάται .

29 Σύνδρομο Asperger Οι εργασίες πρέπει να χωρίζονται σε μικρότερα μέρη και πρέπει να δίνεται από το δάσκαλο συχνή ανατροφοδότηση και καθοδήγηση . Χρειάζονται δομημένο πρόγραμμα. Απλοί, συγκεκριμένοι κανόνες. Το παιδί με σύνδρομο Aspenger πρέπει να κάθεται στο πρώτο θρανίο και να του/της απευθύνονται συχνά ερωτήσεις που θα τον/την βοηθήσουν να παρακολουθήσει το μάθημα. Επινόησε μια μη λεκτική κίνηση με το παιδί (π.χ. ένα ελαφρύ κτύπημα στον ώμο) όταν εκείνος/εκείνη δεν προσέχει. Αποφεύγουμε να πιέζουμε το παιδί να συμμετέχει σε ανταγωνιστικά αθλήματα καθώς ο ανεπαρκής κινητικός συντονισμός του μπορεί να προκαλέσει σύγχυση και τα πειράγματα των συμπαικτών του.

30 Σύνδρομο Asperger Τα άτομα με σύνδρομο Aspenger μπορεί να χρειάζονται περισσότερα, απ’ ό,τι οι συνομήλικοί του, για να ολοκληρώσουν τις εξετάσεις ( γράφοντας εξετάσεις σε μια ήσυχη τάξη όχι μόνο προσφέρεται περισσότερος χρόνος αλλά τους δίδεται και η καθοδήγηση που χρειάζονται από τον δάσκαλο για να μείνουν συγκεντρωμένα. Μη θεωρείτε δεδομένο ότι τα παιδιά με σύνδρομο Aspenger κατανοούν κάτι, καθώς συχνά απλά "παπαγαλίζουν" αυτά που έχουν ακούσει. Προσφέρετε μια πρόσθετη επεξήγηση και προσπάθησε να απλοποιείς το μάθημα, όταν το νόημά του είναι περίπλοκο. Επικεντρωθείτε στη μνήμη τους. Η διατήρηση πληροφοριών είναι το δυνατό σημείο τους.

31 Σύνδρομο Asperger Οι γραπτές εργασίες των ατόμων με σύνδρομο Aspenger συχνά επαναλαμβάνονται, περνούν από το ένα θέμα στο άλλο και περιέχουν λανθασμένες λεκτικές έννοιες. Τα παιδιά με σύνδρομο Aspenger συχνά είναι άριστα στην ανάγνωση αλλά αδυνατούν στην κατανόηση. Έτσι, μη θεωρείτε ότι κατανοούν αυτά που τόσο καλά διαβάζουν . Οι πολλαπλές έννοιες, οι συναισθηματικές καταστάσεις πολλές φορές δεν γίνονται κατανοητά. Χρησιμοποιούμε όσο το δυνατό οπτικά ερεθίσματα και βοηθήματα (εικόνες διαγράμματα, εικονογραφημένα προγράμματα, κόμικς, λίστες κλπ). Εξατομικευμένο πρόγραμμα εργασίας είναι πολύ βοηθητικό.

32 Σύνδρομο Asperger Είναι σημαντικό, οι έφηβοι με σύνδρομο Aspenger να έχουν κάποιο σύμβουλο υποστήριξης τον οποίο θα μπορούν να δουν τουλάχιστον μια φορά την ημέρα. Οι εκπαιδευτικοί πρέπει να επαγρυπνούν για αλλαγές στη συμπεριφορά όπως έντονη αποδιοργάνωση, παραμέληση, χρόνια κόπωση, κλάμα, αυτοκτονικές τάσεις, κ.τ.λ.. Μη δέχεστε την απάντηση του παιδιού ότι αυτός/-ή είναι «εντάξει». Χρειάζονται οργάνωση και σταθερότητα. Να είστε ήρεμοι, προβλέψιμοι στη συνδιαλλαγή σας με το μαθητή και να δείχνετε παράλληλα υπομονή και κατανόηση. Εμποδίστε τις εκρήξεις θυμού προσφέροντας ένα υψηλό επίπεδο συνοχής. Προετοιμάστε αυτά τα παιδιά για τις αλλαγές στην καθημερινή τους ρουτίνα και τους βοηθάτε να μειώσουν το άγχος τους.

33 Σχέση γονιών- Εκπαιδευτικών

34 Σχέση γονιών- Εκπαιδευτικών
Η συνεργασία μεταξύ γονιών και εκπαιδευτικών είναι σημαντική για όλους τους μαθητές αλλά για αυτούς τους μαθητές είναι ζωτικής σημασίας. εμπλοκή και συμμετοχή των γονιών σε μια παρέμβαση είναι αναγκαία. Επικοινωνία (τηλεφωνική, προσωπικές συναντήσεις, τετράδιο επικοινωνίας). Κτίζουμε μια σχέση με κύρια χαρακτηριστικά το σεβασμό, την ειλικρίνεια και την ενσυναίσθηση. Συζητούμε τις δυσκολίες των μαθητών χωρίς θυμό, κριτική διάθεση και αλληλοκατηγορίες. Θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο ότι δεν φταιει κάποιος για τις δυσκολίες του μαθητή . Ακούμε ενεργητικά τους γονείς και μιλούμε μαζί. Δεν τους μιλούμε. Η όλη στάση μας είναι βοηθητική (στάση σώματος, μορφασμοί, τρόπος ομιλίας).

35 Προβληματίζομαι!!!

36 Ποιες πληροφορίες από τους γονείς είναι χρήσιμες στον εκπαιδευτικό για ένα μαθητή με τις πιο πάνω δυσκολίες; Ποιες πληροφορίες μπορεί να δώσει το σχολείο στους γονείς για να τους βοηθήσει στο σπίτι με το παιδί τους; Ποια διαδικασία θα πρέπει να ακολουθηθεί για να εξασφαλιστεί η συμμετοχή του μαθητή; Τι μπορεί να γίνει σε μια τάξη για να στηρίξουμε ένα μαθητή με τις πιο πάνω δυσκολίες; Πως αυτές οι αλλαγές στη τάξη θα επηρεάσουν τους άλλους μαθητές;

37 Ο μαθητής

38 Ο μαθητής Η εμπλοκή των ιδίων των μαθητών από την αρχή μέχρι το τέλος σε οποιανδήποτε παρέμβαση σχεδιάσουμε είναι απαραίτητη. Η άποψη τους θα πρέπει να ακούγεται και να λαμβάνεται υπόψη. Η συγκατάθεση και η συμμετοχή τους είναι βασικές προϋποθέσεις για την επιτυχία μιας παρέμβασης. Κτίζουμε επικοινωνία βασισμένη στο σεβασμό, στην ειλικρίνεια και την εμπιστοσύνη. Θα πρέπει να ακούγονται οι σκέψεις του, οι προβληματισμοί του και να εκφράζονται τα συναισθήματα του.

39 Η Τάξη/ Ομάδα Τι γίνεται με την ομάδα των μαθητών όπου φοιτά ένας μαθητής με τα πιο πάνω χαρακτηριστικά; Τους ενημερώνουμε; Ή μήπως είναι καλύτερα να μην γνωρίζουν τίποτα; Συμμετέχουν στη παρέμβαση ή αυτό δεν είναι αναγκαίο; Είναι άραγε ωφέλιμο να τους ακούσουμε, να έχουν την ευκαιρία να εκφράσουν τα συναισθήματα τους;

40 Ο εκπαιδευτικός Ο εκπαιδευτικός, όταν συναντά στην τάξη την διαφορετικότητα συνήθως βιώνει δυσκολίες και φόβους, κυρίως για το πόσο θα μπορέσει να ανταποκριθεί στην πρόκληση. Παράγοντες σημαντικοί στην αποτελεσματική διαχείριση μαθητών με τις δυσκολίες που έχουμε αναφέρει πιο πάνω είναι: Η προσωπικότητα του εκπαιδευτικού Ο ενθουσιασμός του Να μπορεί να είναι χαλαρός και ευέλικτος Οι γνώσεις του Να μπορεί να είναι οργανωμένος Να είναι ευχάριστος Να δείχνει κατανόηση και να μην είναι κολλημένος σε κανόνες.

41 Σχολικό πλαίσιο Παθητικός ή ενεργητικός ρόλος;

42 Σας ευχαριστώ! Δώρα Παπαγεωργίου- Κλινική Ψυχολόγος 99485773- dorapp@cytanet.com.cy


Κατέβασμα ppt "Αναπτυξιακές και Μαθησιακές Διαταραχές στη Σύγχρονη Τάξη Χαρακτηριστικά και Μέθοδοι Παρέμβασης Από τη θεωρία στη πράξη."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google