Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΜΕΣ’ ΤΟΥ ΒΟΣΠΟΡΟΥ ΤΑ ΝΕΡΑ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΜΕΣ’ ΤΟΥ ΒΟΣΠΟΡΟΥ ΤΑ ΝΕΡΑ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΜΕΣ’ ΤΟΥ ΒΟΣΠΟΡΟΥ ΤΑ ΝΕΡΑ
Τσεγκέλκιοϊ ΜΕΣ’ ΤΟΥ ΒΟΣΠΟΡΟΥ ΤΑ ΝΕΡΑ

2 Περιοχή με λιγοστή πια Ελληνική παρουσία αποτέλεσε ενα απο τα πιο πυκνοκατοικημένα ελληνικά προάστεια μέχρι και το Σήμερα πέρα απο την εκκλησία του Αγ. Γεωργίου θα βρείτε αρκετά μέρη για φαγητό καθώς και περίπατο.

3

4 Σεπτεμβριανά και Τσεγκέλκιοϊ
Το Τσεγκέλκιοϊ είναι μια από τις περιοχές που συνέβησαν πολλές βιαιοπραγίες κατά το Σεπτέβριο του  Μαρτυρίες για βιασμούς, πετροπόλεμο εναντίων ελληνικών σπιτιών και ένα σκηνικό το οποίο  ανάγκασε το σύνολο των –τότε 2,000 Ελλήνων της περιοχής να μετοικίσουν για άλλες περιοχές μέσα στη  Κων/πολη ή να φύγουν στην Ελλάδα δείχνει ότι το Σεπτεμβριανό πογκρόμ προξένησε μεγάλη ζημιά στην  περιοχή. Η Εκκλησία του Αγίου Γεωργίου ήταν μια από αυτές που είχαν καταστραφεί ολοσχερώς και πέρασαν πάνω  από 6 χρόνια για να ξαναχτιστεί και ξαναφτιαχτεί όπως πρίν. Στην περιοχή έγιναν ξανά Θεοφάνεια το 2008 για πρώτη φορά από το 1956. Εκκλησιαστικά η περιοχή υπάγεται στην Μητρόπολη Χαλκηδόνας που έχει την έδρα της στο Kadıköy

5

6 Στην περιοχή υπήρχαν πολλοί Έλληνες ενώ με τα γεγονότα του 1955 αναγκάστηκαν να μετακινηθούν στην  Ευρωπαϊκή ακτή της Πόλης. Σήμερα  η μικρή ελληνική κοινότητα της περιοχής δίνει ζωντανό παράδειγμα  πολιτισμού.

7 Μονή Συγκέλλου Κατά τον Έλληνα δημοσιογράφο Σταύρο Βουτυράπου καταγόταν απ΄ αυτό το προάστιο η ονομασία Τσεγκέλκιοϊ αποτελεί παραφθορά της άλλοτε βυζαντινής ονομασίας του «Τα Συγκέλλου», η οποία προήλθε από την παρακείμενη Μονή Συγκέλλου.

8

9 Πηγές


Κατέβασμα ppt "ΜΕΣ’ ΤΟΥ ΒΟΣΠΟΡΟΥ ΤΑ ΝΕΡΑ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google