Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΥΛΙΚΑ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΗΛΕΚΤΡΙΚΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΥΛΙΚΑ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΗΛΕΚΤΡΙΚΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1

2 ΥΛΙΚΑ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΗΛΕΚΤΡΙΚΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ
Ουκ εν τω πολλώ το εύ

3 Γενικά Στην κατασκευή μιας Ε.Η.Ε. χρη-σιμοποιούνται υλικά, τα οποία μα-ζί με τους αγωγούς των καλωδίων συνεισφέρουν στην ασφαλή μετα-φορά της ηλεκτρικής ενέργειας στις διάφορες ηλεκτρικές κατά-ναλώσεις.

4 Τέτοια υλικά είναι… Οι σωλήνες προστασίας των αγωγών των καλωδίων

5 Βοηθητικά εξαρτήματα σύνδεσης, στήριξης και διακλάδωσης των σωλήνων

6 Κουτιά τοποθέτησης πριζών και διακοπτών

7 Οι ρευματοδότες και οι ρευματολήπτες

8 Κύριος στόχος… Αυτών των υλικών είναι να προστατεύουν τους αγωγούς των καλωδίων και να διευκολύνουν την σύνδεση και την τροφοδοσία διαφόρων ηλεκτρικών κυκλωμάτων μιας Ε.Η.Ε.

9 Ανάλογα με την αντοχή τους
Τα διάφορα υλικά χαρακτηρίζονται ως: Ελαφρού τύπου και Βαρέως τύπου, που είναι κατασκευασμένα από το ίδιο βασικά υλικό, αλλά έχουν μεγαλύτερη μηχανική αντοχή

10 Για κάθε υλικό, αναφέρεται από τον κατασκευαστή…
(1) Η ταυτότητα του υλικού Περιλαμβάνει: Την περιγραφή του Τον τύπο και τα πρότυπα εφαρμογής του (κατά IEC ή DIN) Την ονομασία Το χρώμα και τη συσκευασία Το σήμα ποιότητας Τα ειδικά χαρακτηριστικά του Τις εφαρμογές του

11 (2) Τα τεχνικά χαρακτηριστικά του
Που αφορούν: διαστάσεις, διατομές (εξωτερικές και εσωτερικές) Βάρος κ.λπ.

12 (3) Οι δοκιμές Που έχει υποστεί το υλικό, σύμφωνα με ορισμένα πρότυπα καθώς και τα αποτελέσματα αυτών των δοκιμών. Οι δοκιμές αυτές αφορούν τις μηχανικές, θερμικές και ηλεκτρομονωτικές αντοχές του υλικού.

13 Τα υλικά Ε.Η.Ε.παράγονται στην Ελλάδα…
Από τις διάφορες εταιρείες, σύμφωνα με εναρμονισμένα πρότυπα προς τα διεθνή IEC ή τα γερμανικά DIN. Τα υλικά αυτά είναι άφλεκτα και έχουν εξαιρετικές μηχανικές και ηλεκτρομονωτικές ιδιότητες.

14 Όταν παράγονται…

15 Σωλήνες προστασίας καλωδίων
Καλώδια που πρόκειται να μεταφέρουν ηλεκτρική ενέργεια, ορατά ή χωνευτά, αν δεν παρουσιάζουν κατάλληλη μηχανική αντοχή και μόνωση, προστατεύονται με σωλήνες. Οι σωλήνες αυτοί χαρακτηρίζονται από: Τον τύπο και το υλικό κατασκευής τους Η εσωτερική και εξωτερική τους διάμετρος.

16 Είδη - χρήση Ανάλογα με το υλικό κατασκευής τους, οι σωλήνες προστασίας κατατάσσονται σε δύο κατηγορίες: Μονωτικοί. Είναι κατασκευα-σμένοι από μονωτικά υλικά.

17 Οι σωλήνες και των 2 κατηγοριών…
Πρέπει να είναι εσωτερικά λείοι και χωρίς αιχμηρές ακμές στα σημεία που γί-νεται η σύνδεση ή έχουμε κοψίματα, ώστε το πέρασμα των αγωγών ή καλωδίων μέσα από αυτούς να είναι εύκολο και ασ-φαλές, χωρίς φθορές στην μόνωση τους.

18 Από τις 2 προηγούμενες κατηγορίες…
Αυτοί που κατά κύριο λόγο χρησιμοποιούνται στις Ε.Η.Ε. είναι οι μονωτικοί σωλήνες. Εμφανίζονται στο εμπόριο σε ευθύγραμμη μορφή (των 3 μέτρων) ή σπιράλ μορφή (κουλούρες των 50 μέτρων). Σε διάφορους χρωματι-σμούς και με ιδιαίτερες ονομασίες

19 Διάφοροι τύποι που κυκλοφορούν

20 Διάφοροι τύποι που κυκλοφορούν

21 Διάφοροι τύποι που κυκλοφορούν

22 Διάφοροι τύποι που κυκλοφορούν

23 Σημείωση… Στα τεχνικά χαρακτηριστικά υπάγονται η εσωτερική και η εξωτερική διάμετρος, το πάχος του τοιχώματος και το βάρος ανά μέτρο μήκους.

24 Ανάλογα με την χρήση χρησιμοποιούνται διάφορα υλικά…
Για προστασία από νερό ή γενικά αυξημένη υγρασία Ακόμα πιο ενισχυμένο για πισίνες

25 Ακόμα… Από βινύλιο για αυξημένες θερμοκρασίες
Με μεγάλη μηχανική αντοχή για καταπονήσεις

26 Μεγέθη σωλήνων – τοποθέτηση αγωγών
Ο τύπος του σωλήνα (ελαφρού ή βαρέως τύπου) που θα χρησι-μοποιηθεί σε μια ΕΗΕ καθώς και η μορφή του (ευθύγραμμη ή σπιράλ) επιλέγονται με βάση τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της εγκατάστασης (κατά-πονήσεις στα σημεία που θα περάσουν οι σωλήνες, διαδρομές των σωλήνων, θερμοκρασία χρήσης υγρασία κ.λπ.)

27 Χαρακτηριστική όμως παράμετρος
επιλογής σωλήνων προστασίας είναι η ελάχιστη επιτρεπόμενη εσωτερική διάμετρος, η οποία υπολογίζεται σε συνδυασμό με τη διατομή και το πλήθος των αγωγών που θα περάσουν μέσα από αυτούς.

28 Ο κυριότερος λόγος που επιβάλλει…
Την επιλογή αυτής της ελάχιστης επιτρεπόμενης διατομής είναι η εύκολη τοποθέτηση των καλωδίων μέσα στους σωλήνες, ώστε να μην φθείρεται η μόνωση τους.

29 Στον παρακάτω πίνακα… δίνονται οι ελάχιστες ε-πιτρεπόμενες εσωτερι-κές διατομές ορατών και χωνευτών σωλήνων προ-στασίας σε συνδυασμό με το πλήθος και τη δια-τομή των αγωγών που θα περάσουν μέσα από αυ-τους, σύμφωνα με τους κανονισμούς των ΕΗΕ.

30 Στον παρακάτω πίνακα… Βλέπουμε ότι για το ίδιο πλήθος και διατομή αγωγών έ-χουμε, συνήθως, μεγαλύτερη διάμετρο σε χωνευτούς σωλήνες από ότι σε ορατούς. Απαγωγή θερμότητας πιο δύσκολη σε χωνευτούς από ότι σε ορατούς.

31 Παρατηρήσεις… (1) Η ελάχιστη επιτρεπόμενη εσωτερική διάμετρος σωλήνων προστασίας για ορατή εγκατάσταση είναι 11 mm και για χωνευτή 13.5 mm

32 (2) όταν πρόκειται να εγκατασταθούν μέσα σε σωλήνες αγωγοί με διατομή μεγαλύτερη από αυτή που αναφέρε-ται στον πίνακα ή να εγκατασταθούν αγωγοί περισσό-τεροι από αυτούς που ορίζει ο ίδιος πίνακας, τότε οι σωλήνες πρέπει να παρουσιάζουν αρκετά μεγάλη διά-μετρο, ώστε να έλκονται μέσα οι αγωγοί χωρίς φθορές

33 (3) για αγωγούς με θερμοπλαστική μόνωση με διατομή μέχρι και 4 mm2, μπορούν να χρησιμοποιηθούν σωλήνες που έχουν την αμέσως μικρότερη διάμετρο από αυτή που ορίζει ο πίνακας. Για μεγαλύτερες διατομές αγωγών από τα 4 mm2 πρέπει να χρησιμο-ποιούνται διάμετροι σωλήνων σύμφωνα με τον πίνακα.


Κατέβασμα ppt "ΥΛΙΚΑ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΗΛΕΚΤΡΙΚΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google