Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΟΙ ΘΕΟΛΟΓΙΚΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΤΟΥ ΣΧΙΣΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΔΥΟ ΕΚΚΛΗΣΙΩΝ Ασκ. 1 σελ. 105 Νίκος Χατζής Γ3.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΟΙ ΘΕΟΛΟΓΙΚΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΤΟΥ ΣΧΙΣΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΔΥΟ ΕΚΚΛΗΣΙΩΝ Ασκ. 1 σελ. 105 Νίκος Χατζής Γ3."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΟΙ ΘΕΟΛΟΓΙΚΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΤΟΥ ΣΧΙΣΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΔΥΟ ΕΚΚΛΗΣΙΩΝ
Ασκ. 1 σελ. 105 Νίκος Χατζής Γ3

2 ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΕΞΟΥΣΙΑ ΣΤΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ
Το Σχίσμα του 1054 υπήρξε μεγάλη επιτυχία για τον Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως καθώς έτσι καθίστατο ανεξάρτητος από τον Πάπα και τη Δύση. Η εξουσία του γινόταν ακόμα μεγαλύτερη επί του Σλαβικού κόσμου και των τριών Πατριαρχείων της Ανατολής.

3 ΑΛΩΣΗ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ 1024 Οι πολιτικές συνέπειες του Σχίσματος δεν ήταν μικρότερες για την πολιτική ύπαρξη του Βυζαντίου, καθώς δυσχέραινε τις προσπάθειες οποιασδήποτε μελλοντικής συνεργασίας ανάμεσα σε Κωνσταντινούπολη και Δύση. Το αποκορύφωμα αυτής της διαμάχης ήταν η κατάληψη της Πόλης από τους Φράγκους το 1204 με την δικαιολογία την Δ΄ Σταυροφορίας.

4 ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ
Μια ακόμα συνέπεια του Σχίσματος ήταν ο τρόπος με τον οποίο η Δύση αντιμετώπισε την πολιτιστική κληρονομιά του Βυζαντίου, εχθρότητα που εκφράστηκε με την παραγνώριση του Βυζαντίου από την ιστορική έρευνα, με το αρνητικό επίχρισμα που έλαβε ο όρος βυζαντινός, αλλά και με την χρήση του όρου ΄΄γραικός΄΄ (ήδη από τον 9ο αιώνα, με εσκεμμένως υποτιμητική διάθεση). Η απέχθεια των Δυτικών δεν άφησε ανεπηρέαστη και την βυζαντινή τέχνη και ιδιαίτερα την αγιογραφία η οποία παραμελήθηκε στη Δύση

5 ΚΡΙΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΧΙΣΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΚΑΘΟΛΙΚΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ
Και οι κάποιες σημαντικές συνέπειες για την καθολική εκκλησία ήταν τα σχίσματα (πχ Προτεσταντισμός) και οι κρίσεις.

6 ΤΑ ΑΛΟΓΑ ΤΟΥ ΛΥΣΙΠΠΟΥ Όταν η Αγία Τράπεζα της Αγίας Σοφίας τεμαχίστηκε και μοιράστηκε στους λαφυραγωγούς, ενώ τα χρυσά έπιπλα και οι αργυρές λυχνίες της εκκλησίας μετατράπηκαν σε άμορφη μάζα από τη φωτιά. Το ίδιο συνέβη και με τα γλυπτά συμπλέγματα του Ιπποδρόμου. Τα μόνα που διασώθηκαν από τη φωτιά ήταν τα τέσσερα επιχρυσωμένα άλογα του Ιπποδρόμου της Κωνσταντινούπολης, τμήμα του μεριδίου από τα λάφυρα που έλαβαν οι Βενετοί και κοσμούν σήμερα την εκκλησία του Αγίου Μάρκου.


Κατέβασμα ppt "ΟΙ ΘΕΟΛΟΓΙΚΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΤΟΥ ΣΧΙΣΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΔΥΟ ΕΚΚΛΗΣΙΩΝ Ασκ. 1 σελ. 105 Νίκος Χατζής Γ3."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google