Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

(ΙΕΡΟΓΛΥΦΙΚΑ,ΓΡΑΜΜΙΚΗ ΓΡΑΦΗ Α’,ΓΡΑΜΜΙΚΗ ΓΡΑΦΗ Β’)

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "(ΙΕΡΟΓΛΥΦΙΚΑ,ΓΡΑΜΜΙΚΗ ΓΡΑΦΗ Α’,ΓΡΑΜΜΙΚΗ ΓΡΑΦΗ Β’)"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 (ΙΕΡΟΓΛΥΦΙΚΑ,ΓΡΑΜΜΙΚΗ ΓΡΑΦΗ Α’,ΓΡΑΜΜΙΚΗ ΓΡΑΦΗ Β’)

2 ΙΕΡΟΓΛΥΦΙΚΑ Τα ιερογλυφικά είναι ένα πρώιμο σύστημα γραφής. Τη γραφή συναντούμε σε αρκετά για την τότε εποχή ανεπτυγμένους λαούς όπως είναι η Αίγυπτος και η Μινωική Κρήτη. Η λέξη «ιερογλυφικά» είναι αρχαία ελληνική και σημαίνει «ιερές γλυφές» δηλαδή «ιερά ανάγλυφα» επειδή χρησιμοποιήθηκαν σε ιερά θρησκευτικά κείμενα. Τα Αιγυπτιακά Ιερογλυφικά με τη χρήση μιας εικόνας μπορούν να αποδώσουν και μια εσωτερική ιδέα. Τα Κρητικά Ιερογλυφικά σε κάθε εικόνα αποδίδουν και μια φωνητική αξία, αλλά ακόμα δεν έχουν αποκρυπτογραφηθεί.

3 Το σπουδαιότερο δείγμα ιερογλυφικής γραφής είναι ο δίσκος της Φαιστού, ο οποίος δεν έχει ακόμη αποκρυπτογραφηθεί .

4 ΓΡΑΜΜΙΚΗ ΓΡΑΦΗ Α’ Η Γραμμική Γραφή Α’ είναι μια μινωική γραφή που ανακαλύφθηκε από τον αρχαιολόγο Άρθουρ Έβανς στην Κρήτη το Ήταν αποτυπωμένη κυρίως σε πήλινες πινακίδες. Τέτοιες πινακίδες έχουν βρεθεί στην Κνωσό, στη Φαιστό, στην Αγία Τριάδα, στα Μάλια, στα Χανιά, στις Αρχάνες κ.α. αλλά και εκτός Κρήτης στη Μήλο, στην Κέα, στα Κύθηρα, στη Θήρα, στη Μίλητο και στην Τροία.

5 Αποτελείται από συλλαβογράμματα και ιδεογράμματα
Αποτελείται από συλλαβογράμματα και ιδεογράμματα. Έχουν βρεθεί συλλαβογράμματα και 60 ιδεογράμματα. Περίπου τα μισά από αυτά είναι κοινά με τους χαρακτήρες της Γραμμικής Β, κάτι που οδήγησε στην άποψη ότι η Α είναι πρόγονός της. Η Γραμμική Α δεν έχει αποκρυπτογραφηθεί και αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια της σύγχρονης αρχαιολογίας. Η αποκρυπτογράφησή της θα αποκαλύψει τη γλώσσα και ενδεχομένως και την καταγωγή των Μινωιτών.

6 ΓΡΑΜΜΙΚΗ ΓΡΑΦΗ Β’ Η Γραμμική Γραφή Β’ ήταν η γραφή των Μυκηναίων. Πήλινες πλάκες γραμμένες στη Γραμμική Β’ βρέθηκαν στην Κνωσό και χρονολογήθηκαν μετά το 1400 π.χ., τότε που έγινε η υποτιθέμενη κατάληψη της Κρήτης από τους Μυκηναίους . Το 1952 οι πλάκες αποκρυπτογραφήθηκαν από τους Βρετανούς αρχαιολόγους Michael Ventris και John Chadwick.

7 Τέτοιες πλάκες ανακαλύφθηκαν και στη Θήβα, τις Μυκήνες,στην Τίρυνθα και στα Χανιά. Η γραφή είναι συλλαβική δηλαδή κάθε σύμβολο αποδίδει μια συλλαβή. Πολλοί επιστήμονες πιστεύουν πως η Γραμμική Γραφή Β’ είναι μια τελειοποιημένη μορφή της Γραμμικής Γραφής Α’. Επίσης πολλοί πιστεύουν πως είτε ξεκίνησε από την ηπειρωτική Ελλάδα και μεταφέρθηκε στην Κρήτη ή ότι προήλθε από τη Γραμμική Γραφή Α’ στην Κρήτη και ύστερα πέρασε στην Ελλάδα. Τα κείμενα αναφέρονται σε εμπορικές-οικονομικές δραστηριότητες των ανακτόρων. Μόνο εξειδικευμένοι γραφείς είχαν το προνόμιο να γνωρίζουν να γράφουν και μάλλον αυτός ήταν ο λόγος της εξαφάνισης της γραφής μετά την πτώση των Μυκηναϊκων ανακτώρων το 1200 π.Χ.


Κατέβασμα ppt "(ΙΕΡΟΓΛΥΦΙΚΑ,ΓΡΑΜΜΙΚΗ ΓΡΑΦΗ Α’,ΓΡΑΜΜΙΚΗ ΓΡΑΦΗ Β’)"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google