Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Tαυτότητα, αυτοεκτίμηση Όλα τα ανθρώπινα όντα, που είναι αρκετά ώριμα, για να αποκτήσουν έστω και μια υποτυπώδη εικόνα του εαυτού τους, έχουν ανάγκη να.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Tαυτότητα, αυτοεκτίμηση Όλα τα ανθρώπινα όντα, που είναι αρκετά ώριμα, για να αποκτήσουν έστω και μια υποτυπώδη εικόνα του εαυτού τους, έχουν ανάγκη να."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Tαυτότητα, αυτοεκτίμηση Όλα τα ανθρώπινα όντα, που είναι αρκετά ώριμα, για να αποκτήσουν έστω και μια υποτυπώδη εικόνα του εαυτού τους, έχουν ανάγκη να βλέπουν τον εαυτό τους με τρόπο αρκετά θετικό και ευνοϊκό, δηλαδή να έχουν αυτοεκτίμηση.

2 αυτοεκτίμηση Είναι η προσωπική κρίση του ατόμου για την αξία του, η οποία εκφράζεται με τις στάσεις που αναπτύσσει απέναντι στον εαυτό του. Αποτελεί:Είναι η προσωπική κρίση του ατόμου για την αξία του, η οποία εκφράζεται με τις στάσεις που αναπτύσσει απέναντι στον εαυτό του. Αποτελεί: Βασική ανάγκη του ανθρώπουΒασική ανάγκη του ανθρώπου Κεντρικό γνώρισμα της προσωπικότηταςΚεντρικό γνώρισμα της προσωπικότητας Προϊόν μάθησηςΠροϊόν μάθησης Κριτήριο ψυχικής ευρωστίας, προσαρμοστικότητας, διαπροσωπικών σχέσεων.Κριτήριο ψυχικής ευρωστίας, προσαρμοστικότητας, διαπροσωπικών σχέσεων.

3 Αυτοεκτίμηση και μαθητές/τριες Το επίπεδο της επίδοσης των μαθητών επηρεάζεται από το πώς αυτοί αισθάνονται για τον εαυτό τους.Το επίπεδο της επίδοσης των μαθητών επηρεάζεται από το πώς αυτοί αισθάνονται για τον εαυτό τους. Πρόκληση για τους εκπαιδευτικούς:Πρόκληση για τους εκπαιδευτικούς: Να διδάξουν τους μαθητές όχι μόνο να επιτύχουν μαθησιακά, αλλά να αναπτύξουν και την έννοια της αξιοσύνης για τον εαυτό τους.

4 Αυτοεκτίμηση και μαθητές/τριες Tο άτομο αναπτύσσει μερικούς μηχανισμούς άμυνας.Tο άτομο αναπτύσσει μερικούς μηχανισμούς άμυνας.

5 Μερικοί από τους μηχανισμούς άμυνας 1. Συναισθηματική απομόνωση. Το άτομο μειώνει τις εντάσεις που πηγάζουν από την ανάγκη και από το άγχος, με το να κλείνεται σε ένα καβούκι παθητικότητας.1. Συναισθηματική απομόνωση. Το άτομο μειώνει τις εντάσεις που πηγάζουν από την ανάγκη και από το άγχος, με το να κλείνεται σε ένα καβούκι παθητικότητας.

6 μηχανισμοί άμυνας 2. Φυγή (άρνηση της πραγματικότητας). 2. Φυγή (άρνηση της πραγματικότητας). Υιοθετώντας το μηχανισμό αυτό ο έφηβος μπορεί εύκολα να ξεφύγει από καταστάσεις που απαιτούν ανταγωνισμό,

7 μηχανισμοί άμυνας 3. Ονειροπόληση. Η ονειροπόληση είναι μία από τις πιο δημοφιλείς τακτικές ανάμεσα στους εφήβους. Οι λύσεις της φαντασίας συγκαλύπτουν τη δυσάρεστη πραγματικότητα. Οι έφηβοι που ονειροπολούν πολύ, ίσως, προσπαθούν να ξεφύγουν από αβάσταχτες πραγματικές καταστάσεις. 3. Ονειροπόληση. Η ονειροπόληση είναι μία από τις πιο δημοφιλείς τακτικές ανάμεσα στους εφήβους. Οι λύσεις της φαντασίας συγκαλύπτουν τη δυσάρεστη πραγματικότητα. Οι έφηβοι που ονειροπολούν πολύ, ίσως, προσπαθούν να ξεφύγουν από αβάσταχτες πραγματικές καταστάσεις.

8 μηχανισμοί άμυνας 4. Εκλογίκευση. Ο έφηβος μπορεί να εφαρμόσει την εκλογίκευση για να τροποποιήσει μη-αποδεκτές παρορμήσεις, ανάγκες, αισθήματα και να τα κάνει υποφερτά και αποδεκτά σε συνειδητό πλέον επίπεδο. 4. Εκλογίκευση. Ο έφηβος μπορεί να εφαρμόσει την εκλογίκευση για να τροποποιήσει μη-αποδεκτές παρορμήσεις, ανάγκες, αισθήματα και να τα κάνει υποφερτά και αποδεκτά σε συνειδητό πλέον επίπεδο.

9 μηχανισμοί άμυνας 5. Προβολή. Με την προβολή, αισθήματα που πηγάζουν από βαθιά μέσα μας και είναι ελάχιστα συνειδητά, τα αποδίδουμε αδικαιολόγητα στους άλλους. π.χ. Ένα κορίτσι που αισθάνεται ζήλια κι εχθρότητα για κάποια συμμαθήτριά της, μπορεί να αρνηθεί ότι αισθάνεται έτσι, και να παραπονεθεί ότι η συμμαθήτριά της είναι δυσάρεστη στην παρέα και ότι την αντιπαθεί. 5. Προβολή. Με την προβολή, αισθήματα που πηγάζουν από βαθιά μέσα μας και είναι ελάχιστα συνειδητά, τα αποδίδουμε αδικαιολόγητα στους άλλους. π.χ. Ένα κορίτσι που αισθάνεται ζήλια κι εχθρότητα για κάποια συμμαθήτριά της, μπορεί να αρνηθεί ότι αισθάνεται έτσι, και να παραπονεθεί ότι η συμμαθήτριά της είναι δυσάρεστη στην παρέα και ότι την αντιπαθεί.

10 μηχανισμοί άμυνας 6. Μετάθεση– Μετατόπιση.6. Μετάθεση– Μετατόπιση. Η μετάθεση συνεπάγεται μετατόπιση συναισθημάτων από το άτομο, προς το οποίο είχαν αρχικά σχεδιαστεί να στραφούν, προς κάποιο άλλο άτομο. Ένα ακραίο παράδειγμα θα ήταν ένα αγόρι που φοβερίζει και χτυπάει συνεχώς τους συνομηλίκους του στο σχολείο. Η προσεκτικότερη μελέτη του παιδιού αυτού ίσως αποκάλυπτε ότι για το πρόβλημα που παρουσιάζει ευθύνεται (τουλάχιστον κατά ένα μέρος) η κατάσταση που επικρατεί στο σπίτι, όπου το αγόρι είναι ο αποδιοπομπαίος τράγος

11 Μηχανισμοί άμυνας Έχει αποδειχτεί ότι όλοι μας μαθαίνουμε να χρησιμοποιούμε τέτοιες στρατηγικές. Όταν, όμως, τις εφαρμόζουμε εκεί που δεν πρέπει ή καθ’ υπερβολή, με πολύ μεγάλη ένταση ή χωρίς καμιά ευκαμψία, τότε γίνονται νευρωσικές.Έχει αποδειχτεί ότι όλοι μας μαθαίνουμε να χρησιμοποιούμε τέτοιες στρατηγικές. Όταν, όμως, τις εφαρμόζουμε εκεί που δεν πρέπει ή καθ’ υπερβολή, με πολύ μεγάλη ένταση ή χωρίς καμιά ευκαμψία, τότε γίνονται νευρωσικές.

12 Μηχανισμοί άμυνας Το πρόβλημα είναι ότι οι μηχανισμοί άμυνας συνεπάγονται έναν ορισμένο βαθμό αυταπάτης και διαστρέβλωσης της πραγματικότητας. Αυτό είναι κάτι που μπορεί να εμποδίσει τη ρεαλιστική λύση των προβλημάτων.Το πρόβλημα είναι ότι οι μηχανισμοί άμυνας συνεπάγονται έναν ορισμένο βαθμό αυταπάτης και διαστρέβλωσης της πραγματικότητας. Αυτό είναι κάτι που μπορεί να εμποδίσει τη ρεαλιστική λύση των προβλημάτων.

13 πως διαμορφώνεται η συμπεριφορά μας Η επιθυμία του εφήβου να αποκτήσει μια επιθυμητή και αποδεκτή εικόνα για τον εαυτό του, φαίνεται ότι είναι ένας από τους πιο σημαντικούς και καθοριστικούς παράγοντες που διαμορφώνουν τη συμπεριφορά του.Η επιθυμία του εφήβου να αποκτήσει μια επιθυμητή και αποδεκτή εικόνα για τον εαυτό του, φαίνεται ότι είναι ένας από τους πιο σημαντικούς και καθοριστικούς παράγοντες που διαμορφώνουν τη συμπεριφορά του.

14 πως διαμορφώνεται η συμπεριφορά μας Είναι φανερό, πόσο οι έφηβοι στενοχωριούνται όταν οι ενήλικες που συμπαθούν τους κατακρίνουν ακατάπαυστα χωρίς έλεος. Κάθε απειλή της αυτοεκτίμησης είναι σαν να στρέφεται και εναντίον της ίδιας της ύπαρξης του ατόμου.Είναι φανερό, πόσο οι έφηβοι στενοχωριούνται όταν οι ενήλικες που συμπαθούν τους κατακρίνουν ακατάπαυστα χωρίς έλεος. Κάθε απειλή της αυτοεκτίμησης είναι σαν να στρέφεται και εναντίον της ίδιας της ύπαρξης του ατόμου.

15 «Τα παιδιά είναι ταξιδιώτες που φτάνουν σε μια ξένη χώρα για την οποία δεν γνωρίζουν τίποτα», John Locke Τα παιδιά από πολύ νωρίς στη ζωή τους υιοθετούν πολύπλοκους τρόπους, τους «μηχανισμούς άμυνας» όπως τους ονομάζουμε, για να αντιμετωπίσουν τις απειλές που δέχονται από τους σημαντικούς ενήλικες.Τα παιδιά από πολύ νωρίς στη ζωή τους υιοθετούν πολύπλοκους τρόπους, τους «μηχανισμούς άμυνας» όπως τους ονομάζουμε, για να αντιμετωπίσουν τις απειλές που δέχονται από τους σημαντικούς ενήλικες.

16 πως διαμορφώνεται η συμπεριφορά μας Αυτοί οι μηχανισμοί συντελούν στην εξομάλυνση του άγχους και των αποτυχιών και στην προστασία της ακεραιότητας του Εγώ με το να αυξάνουν το αίσθημα της προσωπικής αξίας.Αυτοί οι μηχανισμοί συντελούν στην εξομάλυνση του άγχους και των αποτυχιών και στην προστασία της ακεραιότητας του Εγώ με το να αυξάνουν το αίσθημα της προσωπικής αξίας.

17 πως διαμορφώνεται η συμπεριφορά μας Ένας από τους βασικούς σκοπούς για τους οποίους υιοθετούμε τους μηχανισμούς άμυνας είναι η μείωση της έντασης και τους άγχους.Ένας από τους βασικούς σκοπούς για τους οποίους υιοθετούμε τους μηχανισμούς άμυνας είναι η μείωση της έντασης και τους άγχους.

18 πως διαμορφώνεται η συμπεριφορά μας Το άτομο κάνει τις επιλογές του και οργανώνει τη δραστηριότητα του με τέτοιο τρόπο, ώστε να μειώσει και αν είναι δυνατόν να αποφύγει το άγχος, τον πόνο ή όποια άλλη ταλαιπωρία.Το άτομο κάνει τις επιλογές του και οργανώνει τη δραστηριότητα του με τέτοιο τρόπο, ώστε να μειώσει και αν είναι δυνατόν να αποφύγει το άγχος, τον πόνο ή όποια άλλη ταλαιπωρία.

19 πως διαμορφώνεται η συμπεριφορά μας Εκτός από τις ποικίλες αγωνίες που συνοδεύουν τη συναισθηματική κατάσταση των εφήβων εξ' αιτίας της ίδιας της εφηβείας και των ιδιαίτερων δυσκολιών που μπορεί να εμφανιστούν στην ζωή των μαθητών, ένα ιδιαίτερα κυρίαρχο άγχος είναι αυτό της σχολικής επιτυχίας.Εκτός από τις ποικίλες αγωνίες που συνοδεύουν τη συναισθηματική κατάσταση των εφήβων εξ' αιτίας της ίδιας της εφηβείας και των ιδιαίτερων δυσκολιών που μπορεί να εμφανιστούν στην ζωή των μαθητών, ένα ιδιαίτερα κυρίαρχο άγχος είναι αυτό της σχολικής επιτυχίας.

20 πως διαμορφώνεται η συμπεριφορά μας ο άγνωστος και απειλητικός κόσμος των ενηλίκων, επιβαρύνουν τη συναισθηματική κατάσταση των παιδιών επηρεάζοντας με ποικίλους τρόπους και τη συμπεριφορά τους.

21 Ευτυχία και αποτυχία Το να πετύχει ένας έφηβος στις εξετάσεις του, να έχει υψηλές επιδόσεις και να καταφέρει να μπει στο Πανεπιστήμιο, στο Πολυτεχνείο ή σε κάποια άλλη σχολή είναι σίγουρα ένα ικανοποιητικό γεγονός στο βαθμό που ακολουθεί τις επιλογές και τις επιθυμίες του.Το να πετύχει ένας έφηβος στις εξετάσεις του, να έχει υψηλές επιδόσεις και να καταφέρει να μπει στο Πανεπιστήμιο, στο Πολυτεχνείο ή σε κάποια άλλη σχολή είναι σίγουρα ένα ικανοποιητικό γεγονός στο βαθμό που ακολουθεί τις επιλογές και τις επιθυμίες του. Θα ήταν όμως υπερβολή να ισχυριστούμε ότι είναι ταυτόχρονα και βασική προϋπόθεση μιας ευτυχισμένης ζωής.

22 Ευτυχία και αποτυχία Η σχολική αποτυχία δεν συνεπάγεται απαραίτητα αποτυχία και στη ζωή.Η σχολική αποτυχία δεν συνεπάγεται απαραίτητα αποτυχία και στη ζωή. Ένας αριθμός «κακών» μαθητών κερδίζει αξιοπρεπώς τα προς το ζην, παντρεύονται, αποκτούν παιδιά και θεωρούν τον εαυτό τους ευτυχισμένο. Αντίθετα, ορισμένοι «καλοί» μαθητές, καταλήγουν να έχουν μια δυστυχισμένη ζωή.

23 Ευτυχία και αποτυχία Η παραπάνω διαπίστωση ας μην ερμηνευτεί ως υποτίμηση της σχολικής επιτυχίας, αλλά ως μιαΗ παραπάνω διαπίστωση ας μην ερμηνευτεί ως υποτίμηση της σχολικής επιτυχίας, αλλά ως μια προσπάθεια αποδραματοποίησης της σχολικής αποτυχίας, η οποία δεν οδηγεί αναπόφευκτα στην εγκληματικότητα, στα ναρκωτικά ή στην ανεργία, έστω κι αν αποτελεί παράγοντα κινδύνου

24 Αποφυγή πόνου και δυστυχίας Οι άνθρωποι αναζητούν την ικανοποίηση και την ευχαρίστηση στη ζωή τους, ενώ προσπαθούν να αποφύγουν τον πόνο και τη δυστυχίαΟι άνθρωποι αναζητούν την ικανοποίηση και την ευχαρίστηση στη ζωή τους, ενώ προσπαθούν να αποφύγουν τον πόνο και τη δυστυχία

25 να αποφεύγουμε τους ανθρώπους που μας ενοχλούν, είναι λύση; Οι ανθρώπινες σχέσεις είναι πολύπλοκες και συχνά επιφυλάσσουν απογοητεύσεις και οδύνη. Η εκούσια απομόνωση, η απομάκρυνση από τους άλλους ως μια προστασία από τον πόνο που μπορεί να προκληθεί σε κάποιον εξ' αιτίας των ανθρώπινων σχέσεων, δεν οδηγεί παρά μόνο στην ευτυχία της ησυχίας.Οι ανθρώπινες σχέσεις είναι πολύπλοκες και συχνά επιφυλάσσουν απογοητεύσεις και οδύνη. Η εκούσια απομόνωση, η απομάκρυνση από τους άλλους ως μια προστασία από τον πόνο που μπορεί να προκληθεί σε κάποιον εξ' αιτίας των ανθρώπινων σχέσεων, δεν οδηγεί παρά μόνο στην ευτυχία της ησυχίας.

26 είναι απαραίτητο το άγχος; Η συναισθηματική κατάσταση του άγχους μπροστά σε μια καινούρια εμπειρία ή αλλαγή είναι πραγματικά απαραίτητη για τη συναισθηματική και διανοητική μας ανάπτυξη.Η συναισθηματική κατάσταση του άγχους μπροστά σε μια καινούρια εμπειρία ή αλλαγή είναι πραγματικά απαραίτητη για τη συναισθηματική και διανοητική μας ανάπτυξη.

27 Άγχος-πότε κάνει κακό; Το υπερβολικό άγχος όμως μπορεί να μας οδηγήσει σε πλήρη ανικανότητα, να ανταπεξέλθουμε στην νέα κατάσταση ή στην υιοθέτηση αμυντικών μέτρων, τα οποία παρεμποδίζουν την πλήρη αξιοποίηση του δυναμικού μας.Το υπερβολικό άγχος όμως μπορεί να μας οδηγήσει σε πλήρη ανικανότητα, να ανταπεξέλθουμε στην νέα κατάσταση ή στην υιοθέτηση αμυντικών μέτρων, τα οποία παρεμποδίζουν την πλήρη αξιοποίηση του δυναμικού μας.

28 πώς θα αντιμετωπίσουμε το άγχος; Η ικανότητα να αντιμετωπίζουμε μια αγχογόνο κατάσταση εξαρτάται:Η ικανότητα να αντιμετωπίζουμε μια αγχογόνο κατάσταση εξαρτάται:

29 πώς θα αντιμετωπίσουμε το άγχος; Από την εσωτερική μας σταθερότητα και από την ικανότητα μας να αναπτύσσουμε μια εσωτερική αίσθηση ασφάλειας αξιοποιώντας κάθε φορά τα υποστηρικτικά μέσα που διαθέτουμε, σε σχέση με τον εαυτό μας, τους σημαντικούς ανθρώπους στη ζωή μας και το περιβάλλον μας.Από την εσωτερική μας σταθερότητα και από την ικανότητα μας να αναπτύσσουμε μια εσωτερική αίσθηση ασφάλειας αξιοποιώντας κάθε φορά τα υποστηρικτικά μέσα που διαθέτουμε, σε σχέση με τον εαυτό μας, τους σημαντικούς ανθρώπους στη ζωή μας και το περιβάλλον μας.

30 Πηγή: Ατομική Ψυχολογία του AdlerΑτομική Ψυχολογία του Adler

31 Γρασέπ Εσπερινού Γυμνασίου Ν. Ιωνίας Ο υπεύθυνος: Κατσίρας Λεωνίδας Καλή Χρονιά σε όλους σας ( Σχολικό έτος 2006-07)


Κατέβασμα ppt "Tαυτότητα, αυτοεκτίμηση Όλα τα ανθρώπινα όντα, που είναι αρκετά ώριμα, για να αποκτήσουν έστω και μια υποτυπώδη εικόνα του εαυτού τους, έχουν ανάγκη να."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google