Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΥΛΙΚΑ ΓΡΑΦΗΣ ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΥΛΙΚΑ ΓΡΑΦΗΣ ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΥΛΙΚΑ ΓΡΑΦΗΣ ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

2 Εισαγωγή Στην αρχαιότητα χρησιμοποιούνταν ένα πλήθος υλικών γραφής, τόσο οργανικών, όσο και ανόργανων. Οι επιφάνειες γραφής καθώς επίσης και τα κονδύλια αποτελούσαν τα κύρια υλικά γραφής των αρχαίων.

3 Επιφάνειες γραφής Πάπυρος Μέταλλα Δέρματα ζώων Περγαμηνές Θραύσματα
Πηλός

4

5 Δέρματα ζώων και περγαμηνές
Η διαφορά μεταξύ δέρματος και περγαμηνής είναι ότι το δέρμα προέκυπτε από άργασμα αποτριχωμένου δέρματος ζώου με φυτικά υλικά που περιείχαν βυρσοδεψικό οξύ. Η περγαμηνή αντίθετα δεν γινόταν με το άργασμα του ζώου, αλλά μετά από κατεργασία του με ασβέστη, αφού το ξήραιναν τεντωμένο και έπειτα το έξυναν και το λείαιναν.

6 Θραύσματα και Πηλός Πάρα πολύ απλό υλικό γραφής αποτελούσαν τα θραύσματα από πήλινα αγγεία, τα λεγόμενα όστρακα, υλικό πρακτικό και αδάπανο. Οι Βαβυλώνιοι έγραφαν συνήθως πάνω σε πηλό ωμό ή ψημένο και για μονιμότερο αποτέλεσμα χρησιμοποιούσαν σφηνοειδή γραφή.

7 Κονδύλια γραφής Μελάνη γραφίδες

8 Κονδύλια γραφής Μελάνη γραφίδες

9 Μελάνη Η μελάνη, μέλαν, κατασκευάζονταν αφού διέβρεχαν στο νερό καπνιά και προσέθεταν αράβικη γόμμα. Η μελάνη έπρεπε να καταναλωθεί αυθημερόν και διατηρούνταν μέσα σε μελανοδοχείο το οποίο συχνά διαφυλάσσονταν μαζί με τις γραφίδες σε μία κοινή θήκη.

10 Γραφίς Η γραφίς είχε κάτω μυτερό άκρο για το γράψιμο και επάνω ένα άκρο διαπλατυσμένο σε σχήμα σπάτουλας για να μπορούν σε περίπτωση που κάνουν λάθος να ισιάζουν εύκολα την επιφάνεια με το κερί

11 Μαρια Τσαπρασίδου Ανθή Τσιντσιόνη
ΠΗΓΕΣ: Αρχαία Ελληνική Τεχνολογία Μαρια Τσαπρασίδου Ανθή Τσιντσιόνη


Κατέβασμα ppt "ΥΛΙΚΑ ΓΡΑΦΗΣ ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google