Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Ελβετία Ελένη Πλιάκου Β4.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Ελβετία Ελένη Πλιάκου Β4."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Ελβετία Ελένη Πλιάκου Β4

2 Η Ελβετία , είναι χώρα της δυτικοκεντρικής Ευρώπης
Η Ελβετία , είναι χώρα της δυτικοκεντρικής Ευρώπης. Συνορεύει δυτικά με τη Γαλλία, νότια με την Ιταλία, βόρεια και με τη Γερμανία και ανατολικά με την Αυστρία και το Λίχτενσταϊν. Είναι μικρή χώρα, με έκταση τετρ.χλμ(1/3 της έκτασης της Ελλάδας). και πληθυσμό κατοίκους(4/5 του πληθυσμού της Ελλάδας). Πρωτεύουσα της Ελβετίας είναι η Βέρνη ενώ μεγαλύτερη πόλη η Ζυρίχη. Νόμισμα έχει το ελβετικό Φράγκο. Είναι χώρα με υψηλό βιοτικό επίπεδο και ανεπτυγμένο εμπόριο, βιομηχανία και τουρισμό.

3

4 Το έδαφος της Ελβετίας είναι ορεινό, καθώς καλύπτεται σχεδόν εξ ολοκλήρου από την οροσειρά των Άλπεων και την οροσειρά του Ιούρα στα βορειοδυτικά. Χαμηλότερό του σημείο (υψόμ. 195 μ.) είναι στη λίμνη Ματζιόρε στα ιταλοελβετικά σύνορα. Υψηλότερη κορυφή η Ντυφουρσπίτσε ύψους μ. Η οροσειρά των Άλπεων στην περιοχή της Ελβετίας σχηματίζει ένα μεγάλο οροπέδιο περίπου στο κέντρο της χώρας. Ετσι η Ελβετία αποτελείται από τρεις περιοχές: τις Άλπεις, τον Ιούρα και το ελβετικό οροπέδιο.

5

6 Άλπεις Το μεγαλύτερο κομμάτι της χώρας (περίπου 60%) αποτελείται από τον ορεινό όγκο των Άλπεων (νότια). Η υψηλότερη κορυφή στην Ελβετία είναι η Monte Rosa με 4,634 μέτρα. Γνωστότερη κορυφή όμως είναι το Matterhorn με 4,478 μέτρα, που αποτελεί μια από τις εθνικές εικόνες της Ελβετίας. Είναι σημαντικός τουριστικός προορισμός, με διάσημα θέρετρα (όπως το St.Moritz, το Davos και το Gstaad).

7

8 Η οροσειρά του Ιούρα βρίσκεται κατά μήκος των γαλλο-ελβετικών συνόρων και καλύπτει περίπου το 10% του εδάφους της Ελβετίας. Είναι αρκετά χαμηλότερη από τις Άλπεις (υψηλότερη κορυφή στη Γαλλία στα 1,718 μέτρα). Έδωσε το όνομά της στην Ιουράσια γεωλογική περίοδο (εκατομμύρια χρόνια πριν).

9 Το ελβετικό οροπέδιο βρίσκεται μεταξύ Άλπεων και Ιούρα και αποτελεί το 30% του εδάφους της χώρας. Επίπεδο με λόφους, με υψόμετρο μέτρα, είναι το πλέον κατοικημένο τμήμα, αφού εδώ βρίσκονται η Γενεύη, η Λωζάνη, η Βέρνη και η Ζυρίχη. Σημαντικό για την οικονομία, εδώ υπάρχουν οι βιομηχανίες, τα βοσκοτόπια και τα καλλιεργήσιμα χωράφια της χώρας.

10

11 Ποτάμια

12 Οι ποταμοί της Ελβετίας, επειδή πηγάζουν από παγετώνες, είναι χειμαρρώδεις και γι' αυτό το λόγο δεν είναι πλωτοί. Μόνες εξαιρέσεις είναι ο Ρήνος, που για ένα μικρό διάστημα είναι πλωτός, καθώς κι ο Άαρ σ' ένα σημείο που μια διώρυγα τον συνδέει με τη λίμνη Βιέν. Αυτή η διώρυγα είναι πλωτή και χρησιμεύει στο διακανονισμό των νερών του Άαρ, όταν αυτός κινδυνεύει να ξεχειλίσει.

13 Ρήνος Ο Ρήνος, που τη διαρρέει σε μήκος 375 χλμ. Πηγάζει από τους παγετώνες στο καντόνι του Γκράου Μπίντεν και, κατά την πορεία του, ενισχύεται με τα νερά των μικρών ποταμών Τουρ, Τες και Βιρ, καθώς και του Άαρ που εκβάλουν σ' αυτόν.Ο Ρήνος αποτελεί τα φυσικά συνορα της Ελβετίας με την Αυστρία, το Λίχτενσταϊν και τη Γερμανία, και τελικά εκβάλλει στη Βόρεια Θάλασσα στην Ολλανδία. Έχει μήκος χλμ. Καντόνια Τα είκοσι έξι καντόνια της Ελβετίας είναι οι διοικητικές υποδιαιρέσεις της Ελβετικής Συνομοσπονδίας

14

15 Άαρ Ο Άαρ είναι ο πιο σημαντικός ελβετικός ποταμός, αφού ολόκληρη η πορεία του γίνεται μέσα στο έδαφος της Ελβετίας. Πηγάζει στις ελβετικές Άλπεις. Ο ποταμός Άαρ σε κάποιο σημείο της ροής του σχηματίζει καταρράκτη ύψους 75 μέτρων και χύνεται στις λίμνες Μπριντζ και 'Τουν. Ο ποταμός Άαρ διέρχεται από μαγευτικά τοπία που προσελκύουν πλήθος τουριστών και περιηγητών σχεδόν όλες τις εποχές του έτους. Στο τέλος της ροής του υφίσταται μεγάλος υδροηλεκτρικός σταθμός, χάρη στου οποίου μερικές πόλεις αναπτύχθηκαν βιομηχανικά.

16

17 Ροδανός Ο Ροδανός, που τη διαρρέει σε μήκος 252 χλμ. Σχηματίζεται στο ορεινό όγκο του Αγίου Γοτθάρου στις κεντρικές Άλπεις και πηγάζει απ' την Β.Α. άκρη των Πεννικών Άλπεων, κυλάει προς τα Ν.Δ., μετά στρέφεται Β.Δ., σχηματίζει τη λίμνη της Γενεύης και συνεχίζει την πορεία του στο γαλλικό έδαφος. Σ' αυτόν χύνονται και οι μικροί ποταμοί Βιέζ και Ντρανς. Ο Ροδανός μέσα στην πόλη της Γενεύης. Κοντά στο Ροδανό πηγάζει και ο Ρήνος.

18 Λίμνες

19 Υπάρχει, επίσης, πληθώρα μικρότερων λιμνών
Υπάρχει, επίσης, πληθώρα μικρότερων λιμνών. Οι λίμνες της Ελβετίας καταλαμβάνουν συνολικά έκταση τετρ. χιλιομέτρων. Οι περισσότερες απ' τις λίμνες αυτές είναι και φημισμένα τουριστικά κέντρα, γιατί παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον εξαιτίας του φυσικού τους κάλλους.

20 Μποντενζέε Μποντενζέε ή Λίμνη Κοστάντς είναι βορειοανατολικό όριο της χώρας, στα σύνορα με την Γερμανία. Τρία κράτη έχουν μερίδιο στη λίμνη αυτή και της περιοχής της : η Γερμανία , η Αυστρία και η Ελβετία .

21 λίμνη Γενεύης Λίμνη Λεμάν (ή λίμνη Γενεύης):Είναι η δεύτερη μεγαλύτερη λίμνη γλυκού νερού στην κεντρική Ευρώπη. Το 60% της επιφάνειάς της ανήκει στην Ελβετία (καντόνια Γενεύης, Βω και Βαλαί) και το 40% στη Γαλλία Η μοναδική οδός απορροής των υδάτων της λίμνης είναι ο ποταμός Ροδανός ο οποίος είναι και ο βασικός τροφοδότης της λίμνης σε νερό. Στη βόρεια όχθη της λίμνης βρίσκεται η Λωζάνη και στη νοτιοδυτικό άκρο της η Γενεύη.

22 Λίμνη Νεσατέλ Η Λίμνη Νεσατέλ (είναι μια από τις μεγαλύτερες λίμνες της Ελβετίας, η μεγαλύτερη από αυτές που βρίσκονται ολόκληρες μέσα στη χώρα. Βρίσκεται στο καντόνι του Νασατέλ, από το οποίο και έχει πάρει και το όνομά της. Η λίμνη βρίσκεται στους πρόποδες της οροσειράς του Ιούρα.

23 Λίμνη Λουγκάνο Λίμνη Λουγκάνο (Lugano) στα σύνορα με την Ιταλία με την ομώνυμη πόλη κτισμένη στις όχθες της. Βρίσκεται ανάμεσα στη λίμνη Ματζόρε και στη λίμνη Κόμο.

24 Λίμνη της Ζυρίχης Η Λίμνη της Ζυρίχης είναι μια λίμνη στην Ελβετία, νοτιοανατολικά της πόλης της Ζυρίχης και έχει μήκος 40 χιλιόμετρα

25 Σημαντικά έργα

26 Η σήραγγα του Γκόταρντ Η σήραγγα του Γκόταρντ είναι ιδιαίτερα σημαντική για το ευρωπαϊκό σιδηροδρομικό δίκτυο. Με τα 57,1 χιλιόμετρα μήκος, είναι η μεγαλύτερη σιδηροδρομική σήραγγα παγκοσμίως .Το συνολικό κόστος έφθασε τα 10,9 δις €, εξ ολοκλήρου καλυμμένο από την Ελβετία. Ισοδυναμεί με το κόστος των Ολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου το 2012.

27 Κατασκευή Η κατασκευή του διήρκεσε 17 χρόνια σε καθημερινή αδιάκοπη βάση με οκτάωρες βάρδιες Περισσότεροι από 2600 εργαζόμενοι ενεπλάκησαν στην κατασκευή. 9 έχασαν την ζωή τους σε εργατικά δυστυχήματαΑπό την διάνοιξή της προέκυψαν 13,3 εκατομμύρια κυβικά μέτρα μπάζα, που ισοδυναμούν σε όγκο με πέντε πυραμίδες της Γκίζας.

28

29 Ηλιακά νησιά Μερικές εβδομάδες μετά την ανακοίνωση του Βελγίου ότι σχεδιάζει ένα τεχνητό νησί, για την αποθήκευση τμήματος της πλεονάζουσας ενέργειας από υπεράκτια αιολικά πάρκα, οι Ελβετοί γνωστοποίησαν ότι ετοιμάζουν όχι ένα, αλλά τρία νησιά που θα βοηθήσουν στην υλοποίηση των ανανεώσιμων στόχων τους. Η κατασκευή τριών πλωτών φωτοβολταϊκών πάρκων θα γίνει στη λίμνη Νεσατέλ, μια από τις μεγαλύτερες στη χώρα. Κάθε τεχνητό νησί θα έχει διάμετρο 25 μέτρων και θα καλύπτεται από 100 φωτοβολταϊκά πάνελ αδιευκρίνιστου μεγέθους και ισχύος. Το έργο θα έχει ολοκληρωθεί μέσα στο καλοκαίρι του 2013, ώστε τα πάρκα να τεθούν σε λειτουργία το 2014.

30 Τα νησιά θα είναι αγκυροβολημένα στον πυθμένα της λίμνης με τη βοήθεια τσιμεντόλιθων, θα συνδέονται με την ακτή μέσω καλωδίων και με το δίκτυο ηλεκτροδότησης μέσω μετατροπέων. Τα ίδια τα νησιά θα μπορούν να περιστραφούν κατά 220 μοίρες, ακολουθώντας τον ήλιο καθ' όλη τη διάρκεια της μέρας. Σε ό,τι αφορά το λόγο που επελέγη μια τέτοια τοποθεσία, αντί να προτιμηθεί η λύση του συμβατικού φωτοβολταϊκού πάρκου, υποστηρίζουν ότι το νερό μειώνει την αντίσταση αυξάνοντας την αποδοτικότητα κάθε πλωτού μίνι-πάρκου. Η διάρκεια ζωής τους φθάνει τα 25 χρόνια, ενώ όλα τα τμήματά τους μπορούν να ανακυκλωθούν αφότου τα ηλιακά εργαστήρια τεθούν εκτός λειτουργίας.

31

32 Αξιοθέατα

33 To βουνό Matterhorn είναι ένα από τα πιο διάσημα βουνά του κόσμου
Το εθνικό πάρκο της Ελβετίας ιδρύθηκε το 1914, είναι το παλαιότερο των Άλπεων και θεωρείται από τους πιο εκπληκτικούς τουριστικούς προορισμούς, καθώς προσφέρει απίστευτη θέα στις Άλπεις και  καλύπτει τη μισή έκταση της Ελβετίας.

34

35 Το κάστρο Chillon, είναι από τα πιο γνωστά της Ελβετίας και βρίσκεται κοντά στο Montreux, στις όχθες της λίμνης Leman και ήταν σπίτι του κόμη της Σαβοΐας. Το Zermatt βρίσκεται στους πρόποδες των ελβετικών Άλπεων και αποτελεί ένα από τα πιο μαγευτικά χιονοδρομικά κέντρα όπου μπορεί κανείς να δοκιμάσει να κάνει ski ή να απολαύσει τα υπέροχα τοπία. Μπορείτε ακόμα να δειπνήσετε σε ένα από τα gourmet εστιατόρια ή να κάνετε τα ψώνια σας σε ένα από τα καταστήματα που βρίσκονται στην πόλη.

36

37 Παγετώνας Aletsch Πρόκειται για τον πιο μεγάλο και εντυπωσιακό παγετώνα στις Άλπεις, με μήκος 23 χλμ. Η πρόσβαση σε αυτόν είναι εύκολη και είναι το πρώτο αξιοθέατο που αναγνωρίστηκε από την Unesco ως μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς.

38 Δικτυογραφία Κείμενο Εικόνες


Κατέβασμα ppt "Ελβετία Ελένη Πλιάκου Β4."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google