Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Ποιοί είναι οι δικαστικοί σχηματισμοί του Δικαστηρίου;

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Ποιοί είναι οι δικαστικοί σχηματισμοί του Δικαστηρίου;"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Ποιοί είναι οι δικαστικοί σχηματισμοί του Δικαστηρίου;

2 Σύνθεση του Δικαστηρίου
Το Δικαστήριο αποτελείται από 47 εκλεγμένους δικαστές για περίοδο εννέα ετών, μη ανανεώσιμης. Το Δικαστήριο διαιρείται σε πέντε Τμήματα, λαμβάνοντας υπόψη την ισορροπία των φύλων και τις γεωγραφικές ισορροπίες. Κάθε Τμήμα έχει πρόεδρο.

3 Δικαστικοί σχηματισμοί
Οι πέντε διαφορετικές συνθέσεις του Δικαστηρίου είναι οι ακόλουθες : Μονομελείς ; Επιτροπές (των 3 δικαστών) ; Τμήματα (των 7 δικαστών) ; το Τμήμα Μείζονος Σύνθεσης (των 17 δικαστών) ; Η Ολομέμεια .

4 Μονομελείς σχηματισμοί
Ο Μονομελής Σχηματισμός μπορεί να κηρύξει απαράδεκτη ή να διαγράψει από το πινάκιο του Δικαστηρίου μία προσφυγή, όταν η προσφυγή αυτή δεν χρήζει περαιτέρω εξέτασης. Αν ο Μονομελής Σχηματισμός δεν κηρύξει απαράδεκτη ή δεν διαγράψει αυτή, τότε ο δικαστής μπορεί να την παραπέμψει στην Επιτροπή ή στο Τμήμα για περαιτέρω εξέταση. 

5 Επιτροπές Μία Επιτροπή μπορεί ομόφωνα :
Μία Επιτροπή μπορεί ομόφωνα : να κηρύξει μία προσφυγή απαράδεκτη ή να την διαγράψει από το πινάκιο των υποθέσεων, όταν μία τέτοια απόφαση μπορεί να ληφθεί χωρίς περαιτέρω εξέταση; Ή να κηρύξει αυτή παραδεκτή και να εκδώσει κατά τον ίδιο χρόνο απόφαση επί της ουσίας, αν το κεντρικό ζήτημα της υπόθεσης, αναφορικά με την ερμηνεία ή την εφαρμογή της Σύμβασης ή των Πρωτοκόλλων της, είναι ήδη αντικείμενο πάγιας νομολογίας του Δικαστηρίου.

6 Τμήματα Αν δεν έχει εκδωθεί απόφαση από τον Μονομελή Σχηματισμό ή από την Επιτροπή, το Τμήμα πρέπει να αποφασίσει επί του παράδεκτου και επί της ουσίας των ατομικών προσφυγών. Η απόφαση επί του παραδεκτού μπορεί να ληφθεί μεμονωμένα.

7 Τμήμα Μείζονος Σύνθεσης
Τα Τμήματα μπορούν να παραπέμπουν υποθέσεις στο Τμήμα Μείζονος Σύνθεσης : αν η υπόθεση εγείρει σοβαρά ζητήματα υπό την Σύμβαση ; ή όταν υφίστανται αντίθετη νομολογία.

8 Τμήμα Μείζονος Σύνθεσης
Εντός τριών μηνών από την δημοσίευση απόφασης από το Τμήμα, ένας διάδικος μπορεί να ζητήσει την παραπομπή της υπόθεσης στο Τμήμα Μείζονος Σύνθεσης. Για να δεχθεί το Τμήμα Μείζονος Σύνθεσης μία τέτοια παραπομπή πρέπει : να εντοπίσει ένα σοβαρό ερώτημα που αφορά την ερμηνεία ή την εφαρμογή της Σύμβασης ; or να αποτελεί ένα σοβαρό ερώτημα γενικής φύσεως.


Κατέβασμα ppt "Ποιοί είναι οι δικαστικοί σχηματισμοί του Δικαστηρίου;"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google