Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Ενότητα # 2: Διαδικτυακές πηγές CLAUDIA BOETTCHER Τμήμα Ιστορίας

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Ενότητα # 2: Διαδικτυακές πηγές CLAUDIA BOETTCHER Τμήμα Ιστορίας"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Ενότητα # 2: Διαδικτυακές πηγές CLAUDIA BOETTCHER Τμήμα Ιστορίας
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ Ι Ενότητα # 2: Διαδικτυακές πηγές CLAUDIA BOETTCHER Τμήμα Ιστορίας

2 Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative Commons. Για εκπαιδευτικό υλικό, όπως εικόνες, που υπόκειται σε άλλου τύπου άδειας χρήσης, η άδεια χρήσης αναφέρεται ρητώς.

3 Χρηματοδότηση Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό έχει αναπτυχθεί στα πλαίσια του εκπαιδευτικού έργου του διδάσκοντα. Το έργο «Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα Ιονίου Πανεπιστημίου» έχει χρηματοδοτήσει μόνο τη αναδιαμόρφωση του εκπαιδευτικού υλικού. Το έργο υλοποιείται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και από εθνικούς πόρους.

4 Μερικοί ενδεικτικοί υπερσύνδεσμοι
Διαδικτυακές πηγές

5 Perseus Project http://www.perseus.tufts.edu/hopper/
Πρόγραμμα Περσέας: εκτεταμένη ψηφιακή βιβλιοθήκη του αμερικανικού Πανεπιστημίου Tufts. Συγκεντρώνει διάφορες ψηφιακές συλλογές με πρωτογενείς και δευτερογενείς πηγές. Φιλοξενείται από το τμήμα Κλασικών Σπουδών του Πανεπιστημίου, με mirror servers στο Ινστιτούτο Max Planck στο Βερολίνο και στο Πανεπιστήμιο του Σικάγου.

6

7 Thesaurus Linguae Graecae (TLG)
Ο Θησαυρός Ελληνικής Γλώσσας είναι ένα ερευνητικό έργο του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας. Το TLG ιδρύθηκε το 1972, με στόχο να δημιουργήσει μια ολοκληρωμένη ψηφιακή συλλογή όλων των ελληνικών σωζόμενων κειμένων από την αρχαιότητα έως την σημερινή εποχή.

8

9 The Latin Library http://thelatinlibrary.com/
Συλλογή λατινικών κειμένων

10

11 Forum Romanum

12

13 Dumbarton Oaks http://www.doaks.org/resources
Online Publications - επιλεγμένες δημοσιεύσεις είναι διαθέσιμες στο διαδίκτυο, με πλήρες κείμενο και εικόνες. Dumbarton Oaks Papers, Ύστερη Αρχαιότητα, Πρώιμος Μεσαίωνας, και Βυζαντινός πολιτισμός. Τομείς: τέχνη , αρχιτεκτονική, ιστορία, αρχαιολογία, λογοτεχνία, θεολογία και δίκαιο. Πολυάριθμοι χάρτες, πίνακες, εικονογραφήσεις και έγχρωμες φωτογραφίες παρέχουν συμπληρωματικές πληροφορίες για πολλά από τα άρθρα.

14

15 Ελληνική Επιτροπή Βυζαντινών Σπουδών
 Ελληνική Επιτροπή Βυζαντινών Σπουδών Ιστοσελίδα της Ελληνικής Επιτροπής Βυζαντινών Σπουδών 

16

17 Greek, Roman, and Byzantine Studies
Eπιστημονικό περιοδικό αφιερωμένο στον πολιτισμό και την ιστορία της Ελλάδας από την Αρχαιότητα έως την Αναγέννηση. Δημοσιεύει άρθρα που αφορούν όλες τις πτυχές του ελληνικού κόσμου, ξεκινώντας από την προϊστορική αρχαιότητα και συνεχίζοντας στην αρχαιοελληνική, ρωμαϊκή και βυζαντινή περίοδο.

18

19 EuroDocs: Online Sources for European History
Κατάλογος με πηγές ανοικτής πρόσβασης, που είναι άμεσα διαθέσιμες σε όλους, χωρίς έξοδα ή συνδρομές, οργανωμένες κατά χώρα ενδιαφέροντος.

20

21 Αρχείο Ελληνικής Παλιγγενεσίας
Εθνοσυνελεύσεις και επίσημες διοικητικές πράξεις, Το έργο αποτελείται από είκοσι πέντε τόμους. Οι τόμοι περιέχουν έγγραφα της περιόδου , τα οποία έχουν μεταγραφεί, φωτογραφικό υλικό και ομοιότυπα χειρογράφων που αντιστοιχούν σε αρκετά από τα μεταγραμμένα έγγραφα

22

23 ΜΝΗΜΩΝ http://www.mnimon.gr/index.php/mnimon
Αρχείο του περιοδικού Μνήμων της Εταιρείας Μελέτης Νέου Ελληνισμού (ΕΜΝΕ)

24

25 Εθνικό Κέντρο Βιβλίου http://www.ekebi.gr/
Εθνικό Κέντρο Βιβλίου Ενότητες 07. Τεκμηρίωση - Βιβλιοθήκες – Έρευνες, και 08. Τράπεζα δεδομένων - Αρχεία

26

27 Ανέμη Συλλογή βιβλιογραφικών πληροφοριών, ψηφιοποιημένων βιβλίων και άρθρων με έμφαση στο Νεοελληνικό πολιτισμό ψηφιοποιημένες σελίδες σπάνιων βιβλίων και νεότερων εκδόσεων.

28

29 Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης
Το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ) είναι ο εθνικός οργανισμός για την τεκμηρίωση, την πληροφόρηση και την υποστήριξη σε θέματα έρευνας, επιστήμης και τεχνολογίας. Το ΕΚΤ εντάσσεται στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών (ΕΙΕ)

30

31 Στο Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών (ΕΑΔΔ) συγκεντρώνεται το σύνολο των διδακτορικών διατριβών που έχουν εκπονηθεί στα ελληνικά Πανεπιστημιακά Ιδρύματα, καθώς και οι διδακτορικές διατριβές που έχουν εκπονηθεί από Έλληνες διδάκτορες σε Πανεπιστημιακά Ιδρύματα του εξωτερικού και έχουν αναγνωριστεί από το ΔΟΑΤΑΠ.)

32

33 Ήλιος Οργανωμένο ψηφιακό περιεχόμενο με ανοικτή διαδικτυακή πρόσβαση στο επιστημονικό έργο του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών.

34

35 Google! Google books https://books.google.com/

36

37 Google Scholar https://scholar.google.gr/
ευρεία αναζήτηση στην ακαδημαϊκή βιβλιογραφία. Από ένα μέρος, μπορείτε να ψάξετε σε πολλούς κλάδους και πηγές: άρθρα, διατριβές, βιβλία και περιλήψεις, από ακαδημαϊκούς εκδότες, διαδικτυακά αποθετήρια, πανεπιστήμια και άλλους δικτυακούς τόπους.

38

39 The International Students of History Association
Διεθνής Εταιρία Φοιτητών Ιστορίας (ISHA) Η συμμετοχή είναι ανοιχτή για τους φοιτητές (όλων των βαθμίδων) από όλους τους κλάδους που έχουν ως αντικείμενο την ιστορία και την ιστορική επιστήμη. Περιοδική έκδοση με άρθρα φοιτητών διαθέσιμη μέσω διαδικτύου.

40

41

42 ΤΕΛΟΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ


Κατέβασμα ppt "Ενότητα # 2: Διαδικτυακές πηγές CLAUDIA BOETTCHER Τμήμα Ιστορίας"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google