Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Από τον Νικόλα Φοινικαρίδη Απρίλης, 2017

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Από τον Νικόλα Φοινικαρίδη Απρίλης, 2017"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Από τον Νικόλα Φοινικαρίδη Απρίλης, 2017
Πάφος – πολιτιστική πρωτεύουσα 2017 Από τον Νικόλα Φοινικαρίδη Απρίλης, 2017

2 Πάφος Πού βρίσκεται η Πάφος;
Η Πάφος βρίσκεται στα δυτικά της Κύπρου και βρέχεται από τη Μεσόγειο θάλασσα. Πάφος

3 Γενικά στοιχεία για την Πάφο
Η Πάφος είναι η πρωτεύουσα της ομώνυμης επαρχίας. Η πόλη χωρίζεται σε δύο επίπεδα: Στην Πάνω Πάφο, γνωστή και ως Κτήμα που είναι το εμπορικό κέντρο της πόλης και την Κάτω Πάφο που βρίσκεται χαμηλότερα και παραλιακά και είναι ένας σπουδαίος τουριστικός προορισμός του νησιού.

4 Ιστορία της Πάφου Το όνομα της πόλης συνδέεται με τη θεά Αφροδίτη, δεδομένου ότι Πάφος ήταν το όνομα της μυθολογικής κόρης της Αφροδίτης και του Πυγμαλίωνα. Ο Απολλόδωρος ο Αθηναίος αναφέρει τον Κινύρα ως ιδρυτή της Πάφου.

5 Ιστορία της Πάφου Κατά τα ελληνιστικά χρόνια η Πάφος έγινε πρωτεύουσα της Κύπρου. Όταν η Κύπρος κατακτήθηκε από τους Ρωμαίους, το 58 π.Χ., παρέμεινε πρωτεύουσα της Κύπρου και έδρα των Ρωμαίων κυβερνητών του νησιού. Χτίστηκαν τότε ναοί, επαύλεις, ανάκτορα, θέατρο, ωδείο και πολλά άλλα εντυπωσιακά οικοδομήματα, καθώς και ισχυρά τείχη. Τα εξαίρετα και άφθονα ψηφιδωτά δάπεδα της Πάφου, που συνεχώς αποκαλύπτονται από την αρχαιολογική σκαπάνη, μαρτυρούν την ακμή της πόλης, η οποία όμως υπέφερε κατά καιρούς και από ισχυρούς σεισμούς.

6 Ιστορία της Πάφου Το 45 μ.Χ. έφθασαν στην Πάφο οι Απόστολοι Βαρνάβας, Παύλος και Μάρκος, κατά τη διάρκεια της πρώτης αποστολικής περιοδείας στην Κύπρο. Παρά το ότι η παράδοση λέει ότι στην Πάφο ο Απόστολος Παύλος εισέπραξε "σαράντα παρά μίαν" (δηλαδή 39) μαστιγώσεις, ωστόσο μαρτυρείται, αντίθετα, ότι εκεί είχε κηρύξει το Χριστιανισμό. Έτσι, η Κύπρος έγινε η πρώτη χώρα στον κόσμο που κυβερνήθηκε από έναν Χριστιανό.

7 Πολιτισμός Η πολύ μεγάλη πολιτιστική κληρονομιά που άφησαν στην πόλη και την περιοχή της Πάφου τα 4000 σχεδόν χρόνια ύπαρξής της, έκαναν την Πάφο ουσιαστικά ένα μεγάλο, ανοικτό μουσείο. Για αυτό τον λόγο η UNESCO πρόσθεσε απλά ολόκληρη την πόλη στον κατάλογο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της. Φέτος το 2017 η Πάφος είναι η πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης.

8 Πολιτισμός - Ψηφιδωτά Πραγματικός θησαυρός θεωρούνται τα ψηφιδωτά που βρέθηκαν μετά από ανασκαφές στην Κάτω Πάφο, στην Οικία του Διονύσου, την Οικία του Αιώνος και την Οικία του Θησέα, τα οποία διατηρήθηκαν σε πάρα πολύ καλή κατάσταση κάτω από τη γη για 16 αιώνες μέχρι την τυχαία ανακάλυψή τους.

9 Πολιτισμός- Τάφοι των Βασιλέων
Στην Πάφο βρίσκονται και οι Τάφοι των Βασιλέων, που πιστεύεται ότι αποτελούν νεκροταφείο πλούσιων κατά την Ρωμαϊκή εποχή. Οι τάφοι χρονολογούνται από τον 4ο αιώνα.

10 Πολιτισμός- Στήλη του Απ. Παύλου
Σπουδαίο αρχαιολογικό - θρησκευτικό μνημείο είναι η στήλη του Αποστόλου Παύλου, οπού ο Απόστολος βασανίστηκε και μαστιγώθηκε με «σαράντα παρά μία» ως τιμωρία για την εισαγωγή «καινών δαιμονίων» στην Πάφο κατά την Ιεραποστολική του δράση.

11 Πολιτισμός - Κατακόμβες
Στην ίδια περιοχή βρίσκονται, κάτω από την επιφάνεια της γης οι κατακόμβες της Αγίας Σολομωνής και του Αγ. Λαμπριανού όπου γίνονταν οι πρώτες θρησκευτικές τελετές από τους Χριστιανούς όταν διώκονταν. Στην πρώτη μάλιστα, αυτή της Αγίας Σολομωνής σώζονται και τοιχογραφίες.

12 Πολιτισμός – Θέατρα/Ωδείο
Στην ευρύτερη περιοχή της Πάφου βρίσκονται και τρία αρχαία θέατρα από τα οποία διατηρούνται μόνο τα δύο. Το γνωστότερο από τα οποία είναι το «Αρχαίο Ωδείο» της Πάφου. Πρόκειται για ρωμαϊκό ωδείο το οποίο χρησιμοποιείται και σήμερα για παραστάσεις.

13 Πολιτισμός - Κάστρα Πιο σύγχρονα μνημεία είναι:
το κάστρο «Σαράντα Κολώνες» απομεινάρι της εποχής των Λουζινιανών, - το περίφημο κάστρο που βρίσκεται στο λιμανάκι της Πάφου και είχε κτιστεί για προστασία του λιμανιού από επιδρομείς αρχικά από τους Βυζαντινούς, και έπειτα από τους Λουζινιανούς τον 13ο αιώνα.

14 Μύθοι σχετικοί με την Πάφο
Η γέννηση της Αφροδίτης Η Αφροδίτη ήταν κόρη του Ουρανού και της Θάλασσας. Αναδύθηκε από τον αφρό της θάλασσας στην Πάφο και, στη συνέχεια, πήγε στον Όλυμπο, συνοδευόμενη από τον Έρωτα και τον Πόθο, για να διεκδικήσει τη θέση της ανάμεσα στους θεούς. Στον Όλυμπο την ονόμασαν Αφροδίτη (γεννημένη μέσα από τον αφρό) Κυπρία (από τον τόπο στον οποίο εμφανίστηκε για πρώτη φορά).

15 Βράχος του Διγενή – Πέτρα του Ρωμιού
Λέγεται ότι το σπίτι της Ρήγαινας, την οποία ποθούσε ο Διγενής, ήταν χτισμένο στην κορυφή ενός λόφου. Η Ρήγαινα θα παντρευόταν το Διγενή μόνο αν κατάφερνε να της πάει νερό από κάποια μακρινή τοποθεσία. Ακόμα κι αν ήταν ηράκλειο κατόρθωμα, ο Διγενής το κατάφερε, μεταφέροντας το νερό μέσα από λασπώδη κανάλια. Ωστόσο, η Ρήγαινα δεν κράτησε την υπόσχεσή της, γεγονός που εξόργισε το Διγενή, ο οποίος της πέταξε έναν τεράστιο βράχο από την περιοχή Μούταλλος, ο οποίος προσγειώθηκε στη θάλασσα και από τότε ονομάζεται πέτρα του Ρωμιού.

16 Πάφος – Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2017
Η Πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης είναι μια πόλη που ορίζεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση για περίοδο ενός χρόνου, στη διάρκεια του οποίου της δίνεται η ευκαιρία να επιδείξει την πολιτιστική της ζωή και την πολιτιστική της ανάπτυξη.  Σχεδόν 1500 καλλιτέχνες, 152 έργα και 300 δράσεις έχουν ήδη προγραμματιστεί στην Πάφο για το 2017. Από την ενότητα «Μύθος και Θρησκεία» εμπνεύστηκε η τελετή έναρξης που έγινε στις 28 και 29 Ιανουαρίου 2017. 

17 Πάφος – Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2017
Μία από τις σημαντικότερες εκδηλώσεις έχει προγραμματιστεί για την 1η Μαϊου όπου θα φιλοξενηθεί η σπουδαία Φιλαρμονική του Βερολίνου, ένα από τα κορυφαία μουσικά σχήματα της Ευρώπης, με εκατοντάδες κονσέρτα, εμφανίσεις και ηχογραφήσεις σε όλο τον κόσμο. Η συναυλία θα πραγματοποιηθεί στην πλατεία Κάστρου. 

18 Ευχαριστώ για την προσοχή σας


Κατέβασμα ppt "Από τον Νικόλα Φοινικαρίδη Απρίλης, 2017"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google