Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΗΣ ΕΡΓΟΝΟΜΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Η ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΗΣ ΕΡΓΟΝΟΜΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Η ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΗΣ ΕΡΓΟΝΟΜΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ
Η ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΗΣ ΕΡΓΟΝΟΜΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ

2 Εργονομία. Μετακίνηση φορτίου. Ολισθήματα. Παραπατήματα. Πτώσεις.

3 Ο Πολωνός καθηγητής «W. Jastrzebowski» δημιούργησε πρώτος την λέξη «εργονομία» το 1857 σε άρθρο του, που βασιζόταν στις αλήθειες από την επιστήμη της φύσης. Ο καθηγητής «H. Murrell » ζητά να καθιερωθεί ο ορός ως επιστημονικά αποδεκτός το 1950. Ίδρυση της πρώτης εργονομικής εταιρείας στην Αγγλία.

4 «Τι είναι Εργονομία»; «Εργονομία είναι η επιστημονική μελέτη της ανθρώπινης εργασίας» Η εργονομική προσαρμογή της εργασίας σε ένα συγκεκριμένο πρόσωπο. Ο σχεδιασμός των καθηκόντων, των εργαλείων και του εξοπλισμού ,ώστε το άτομο να αποφύγει τους τραυματισμούς στο μυοσκελετικό σύστημα.

5 «Επιστήμη που ασχολείται με τη μελέτη της
αλληλεπίδρασης μεταξύ των εργαζομένων, ανθρώπων και των υπολοίπων στοιχείων ενός συστήματος εργασιών. Εφαρμόζει θεωρητικές αρχές, δεδομένα, και μεθόδους για το σχεδιασμό της εργασίας. Με στόχο την προαγωγή της υγείας των εργαζομένων και τη βελτιστοποίηση της συνολικής απόδοσης του συστήματος». Διεθνής Ένωση Εργονόμων, 2000 (ΙΕΑ)

6 ΑΝΘΡΩΠΟΜΕΤΡΙΑ-ΜΗΧΑΝΙΚΗ
ΕΡΓΟΝΟΜΙΑ ΕΡΓΟ ΑΝΘΡΩΠΟΜΕΤΡΙΑ-ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΝΟΜΟΣ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

7 Ανθρωπομετρία Είναι η μελέτη των διαστάσεων και των ικανοτήτων του ανθρώπινου σώματος!

8 Εργονομία = η επιστήμη της τοποθέτησης της εργασίας στον εργαζόμενο.
Ο ορισμός του πεδίου Εργονομία = ανθρώπινη μηχανική = ανθρώπινοι παράγοντες. Μια διεπιστημονική επιστήμη που επιδιώκει να βελτιωθεί ο χώρος εργασίας και το σύνολο των φυσιολογικών πτυχών για τον εργαζόμενο. Εργονομία = η επιστήμη της τοποθέτησης της εργασίας στον εργαζόμενο.

9 Η Εφαρμογή της Εργονομίας
ΥΓΕΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ ΧΑΛΑΡΩΣΗ ΑΝΑΨΥΧΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

10 Εργονομία Εργασίας Είναι η μελέτη των συνθηκών εργασίας! Στοχεύει στην
 Εργονομία Εργασίας Είναι η μελέτη των συνθηκών εργασίας! Στοχεύει στην παρέμβαση του χώρου εργασίας για τη δημιουργία συνθηκών συμβατότητας ανάμεσα στον εργαζόμενο, την εργασία και το εργασιακό περιβάλλον.

11 Διεθνή Ένωση Εργονομίας
Τομείς της εργονομίας Οργανωτική εργονομία = Η βελτίωση των συστημάτων της υποδομής, συμπεριλαμβανομένων των οργανωτικών δομών και των πολιτικών Εφαρμογή - Οφέλη: Επικοινωνία. Διαχείριση των πόρων. Σχεδιασμό του έργου. Σχεδιασμό του χρόνου εργασίας. Συνεργατική εργασία. Τηλεργασία. Νέα πρότυπα εργασίας. Διαχείριση της ποιότητας (ISO) Διεθνή Ένωση Εργονομίας

12 Διεθνή Ένωση Εργονομίας
Τομείς της εργονομίας Φυσική εργονομία=-Ανθρώπινη ανατομική= διαχειρίζεται τα φυσιολογικά ανθρωπομετρικά και εμβιομηχανικά χαρακτηριστικά, που έχουν σχέση με τη φυσική και εργασιακή δραστηριότητα. Εφαρμογή - Οφέλη: Στάσεις στην εργασία. Διαχείριση υλικών. Επαναλαμβανόμενες κινήσεις. Μυοσκελετικές παθήσεις που σχετίζονται με την εργασία. Διεθνή Ένωση Εργονομίας

13 Διεθνή Ένωση Εργονομίας
Τομείς της εργονομίας Γνωστική εργονομία: Νοητικές διεργασίες όπως: (η αντίληψη, η μνήμη, ο συλλογισμός και η κινητική αντίδραση), επηρεάζουν τις αλληλεπιδράσεις μεταξύ των ανθρώπων και άλλων στοιχείων ενός συστήματος. Εφαρμογή - Οφέλη: Πνευματικός φόρτος εργασίας. Λήψη αποφάσεων. Εξειδικευμένη απόδοση. Αλληλεπίδραση ανθρώπου-υπολογιστή. Ανθρώπινη αξιοπιστία. Άγχος στην εργασία. Διεθνή Ένωση Εργονομίας

14 Τι είναι οι Μυοσκελετικές Παθήσεις ή Τραυματισμοί;
«Μια ασθένεια ή τραυματισμός που επηρεάζει ένα ή περισσότερα τμήματα του μυοσκελετικού συστήματος.»

15

16 Οικονομικό κόστος των Μ.Σ.Π!
Το Αρνητικό! Οι μυοσκελετικές παθήσεις (ΜΣΠ) παραμένουν η πιο συνηθισμένη επαγγελματική ασθένεια. ( Αυστρία , Γερμανία, Γαλλία, Ελλάδα) Αυξανόμενη επίπτωση των μυοσκελετικών παθήσεων στις δαπάνες του κράτους .

17 Οικονομικό κόστος των ΜΣΠ!
Οι δείκτες εξακολουθούν να είναι υψηλοί 5.500 θάνατοι και ατυχήµατα για διάστηµα µεγαλύτερο των 3/ημερών. Οι δαπάνες υπολογίζονται σε 122 δισεκατοµµύρια $ από τον ΟΟΣΑ. Το Αρνητικό!

18 Σχέση Εργασίας -Υγείας
37% Πόνοι στην πλάτη –Μυοσκελετικές παθήσεις 16% Απώλεια ακοής 16% Χρόνια αποφρακτική πνευμονία-11% άσθμα 10% Άλλοι τραυματισμοί 9% Καρκίνοι 2% Λευχαιμίες

19 Σχέση Εργασίας και Μ.Σ.Π 30% Οσφυαλγίες.
33% Προβλήματα από τη διακίνηση φορτίων. 17% Μυαλγίες. Το 45% πιστεύει ότι εργάζεται σε επίπονες θέσεις. Το 31% δεν μπορεί να αλλάξει τον ρυθμό εργασίας του.

20 Ποια είναι τα οφέλη από την εργονομία;
! Μείωση τραυματισμών που σχετίζεται με την εργασία. Αύξηση της παραγωγικότητας των εργαζομένων. Αυξημένη ποιότητα εργασίας. Μείωση απουσιών. Αυξημένο ηθικό. Απλά αισθανθείτε καλύτερα! «Η εργονομία παρέχει οφέλη και εκτός εργασίας»!

21 Οι κίνδυνοι της αδιαφορίας των αρχών της εργονομίας;
Οι μυοσκελετικές παθήσεις

22 Δυσκαμψία Δυσκαμψία Άλγος Οιδήματα

23 Πόνος Απώλεια αντοχής Μούδιασμα Κόπωση

24 Συμπτώματα των Μ.Σ.Π Μειωμένο εύρος κίνησης

25 Απώλεια δύναμης

26 Μπορούν να προληφθούν;
Είναι αναστρέψιμη εάν εντοπιστεί έγκαιρα και υπάρχει πρόληψη! Η θεραπεία εξαρτάται από το στάδιο των Μ.Σ.Π. Εάν η κατάσταση δεν μπορεί να αντιστραφεί, η θεραπεία μπορεί να μετατραπεί σε μια κατάσταση διαχείρισης του πόνου. Το άτομο παίζει μεγάλο ρόλο στην πρόληψη των Μ.Σ.Π.

27 Παράγοντες κινδύνου που μπορεί να οδηγήσουν σε Μ.Σ.Π.
Αδέξια στάση. Στατική φόρτιση ή παρατεταμένη άσκηση. Επικοινωνία με άγχος. Δύναμη. Δόνηση. Επανάληψη της ίδιας κίνηση για αρκετές ώρες / ημέρες. Εκτέλεση καθηκόντων χωρίς διαλείμματα. Ανεπαρκής χρόνος ανάπαυσης. Ψυχοκοινωνικό στρες. ΣΤΡΕΣΣΟΓΟΝΟΙ παράγοντες Οργανωτικές και διοικητικές ευθύνες. Περιβαλλοντικές συνθήκες. Ατομική εργασία ρουτίνας και συνήθειες. Οι περισσότερες Μ.Σ.Π είναι το αποτέλεσμα συνδυασμένων παραγόντων κινδύνου!

28 Μείωση των παραγόντων κινδύνου για Μ.Σ.Π.
Η εργονομική εκπαίδευση που θα: βοηθήσει μειώσει εξαλείψει τις πιέσεις που μπορεί να οδηγήσουν σε Μ.Σ.Π.

29 Μείωση των παραγόντων κινδύνου για Μ.Σ.Π.
Avoid BAD POSTURES Μείωση των παραγόντων κινδύνου για Μ.Σ.Π. Όλος ο κόσμος είναι πάνω από έναν υπολογιστή! Propping a phone on shoulder Κακές στάσεις είναι μια πρωταρχική αιτία των εργονομικών τραυματισμών.

30 Μείωση των παραγόντων κινδύνου για Μ.Σ.Π.
Το σώμα μας έχει σχεδιαστεί για να κινείται και να εκτελεί μια εργασία.

31 Μείωση των παραγόντων κινδύνου για Μ.Σ.Π.
Όταν λειτουργεί σε θέσεις ή στάσεις η οποία έχει σχεδιαστεί για να ασχοληθεί με φυσική πίεση, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα.

32 Μείωση των παραγόντων κινδύνου για Μ.Σ.Π.
Οι τραυματισμοί μπορεί να συμβούν, όταν ένα άτομο αναγκάζεται να εργάζεται χωρίς τους στοιχειώδεις κανόνες εργονομίας και για παρατεταμένες χρονικές περιόδους. Χαλαρή Θέση Υποβραχιόνιο πολύ υψηλά Υποβραχιόνιο πολύ υψηλό και ευρύ

33 Μείωση των παραγόντων κινδύνου για Μ.Σ.Π.
Σχεδόν όλες οι εργονομικές καταπονήσεις κατά την εργασία μπορεί να μειωθούν, με τη χρήση του σωστού εξοπλισμού και της σωστής θέσης, ώστε ένα άτομο να εργάζεται από σωστή στάση του σώματος.

34 Εργονομικός Κανόνας Εάν η εργασία γίνεται σε ένα γραφείο. Ο εξοπλισμός πρέπει να υπηρετεί τον εργαζόμενο!

35 Εργαστείτε άνετα! Εργονομία- σωστός εξοπλισμός- κατάλληλος χώρος .
Χρησιμοποιήστε μια σωστή ΚΑΡΈΚΛΑ Πρέπει να παρέχει καλή υποστήριξη κάτω και πίσω. Ρυθμιζόμενη βάση στήριξης χεριών . Πλάτη ρυθμιζόμενη οριζόντια και να πιέζει . Εμπρόσθιο άκρο του καθίσματος – καμπύλες. Πέντε πόδια για σταθερή βάση-Ρυθμιζόμενο ύψος – Να μπορεί να κινείται.

36 Ύψος Γραφείου-Οθόνης Εργαστείτε άνετα!
Η θέση του κεφαλιού και του αυχένα είναι πολύ σημαντική. Ο υπολογιστή ακριβώς μπροστά στο σωστό ύψος των ματιών. Εργαστείτε άνετα!

37 Μη εργονομική τοποθέτηση του σώματος και του εξοπλισμού.

38 Ύψος Γραφείου-Οθόνης Η οθόνη πρέπει να είναι τουλάχιστον όσο το μήκος βραχίονα μακριά! (εάν δεν βλέπουμε από αυτή την απόσταση, λήψη ειδικών γυαλιών (computer glasses)

39 Στην κανονική-χαλαρή θέση της κεφαλής, του αυχένα και των οφθαλμών, η γραμμή εργασίας μπορεί είναι 10° έως 15 ° κάτω από το οριζόντιο επίπεδο. Η εργασία που εκτελείται σε ευθεία απαιτεί μικρή προσπάθεια.

40 Αύξηση του ύψους της οθόνης αν πρέπει!
Ύψος Οθόνης Αύξηση του ύψους της οθόνης αν πρέπει! Εξαρτάται από το άτομο! Συνήθως από τη κορυφή της οθόνης στο ύψος των ματιών ή λίγο παρακάτω για όσους φορούν φακούς.

41 Πληκτρολόγιο Το πληκτρολόγιο πρέπει να παρέχει στήριγμα και χώρο για το ποντίκι.

42 Το ποντίκι θα πρέπει να είναι κοντά στο πληκτρολόγιο και στο ίδιο ύψος ή ελαφρώς υψηλότερα!
NO!

43 Εργονομία-σωστός εξοπλισμός- κατάλληλος χώρος!
Μια ποικιλία από σχέδια είναι διαθέσιμα. Επιλέξτε αυτό που θα είναι άνετο για εσάς.

44 Εργονομία-ο σωστός εξοπλισμός- Ο κατάλληλος χώρος!

45 Επιλέξτε ένα σχέδιο άνετο για το χέρι σας και τα δάχτυλα σας

46 Τοποθέτηση του Εξοπλισμού στο Γραφείο
Το Σώμα σας πρέπει να έχει μια άνετη και φυσική θέση τις περισσότερες φορές ενώ εργαζόμαστε. «ΑΚΟΥΜΕ ΤΟ ΣΩΜΑ ΜΑΣ»! Όταν αισθανόμαστε κουρασμένοι ή άβολα, πολύ πιθανόν να μην να εργαζόμαστε σε καλή θέση.

47 Η Τοποθέτηση του Τηλεφώνου OfficeΗ
Πρέπει να είναι διαφορετική για δεξιά και αριστερή κατεύθυνση! Σκεφτείτε τον αυχένα σας! Εάν αφιερώνετε πολύ χρόνο για το τηλέφωνο, και ειδικά αν κάνετε και άλλες εργασίες ταυτόχρονα! Πολλοί άνθρωποι πρέπει να ξοδεύουν πολλή ώρα στο τηλέφωνο, και συχνά πρέπει να κάνουν και άλλες εργασίες ταυτόχρονα. Αυτό δημιουργεί μεγάλη πίεση για τους μύες του αυχένα και της ωμοπλάτης .

48 Σκεφτείτε γρήγορα τον κάτοχο ή την θέση του εγγράφου!
Τοποθέτηση Εγγράφου O Σκεφτείτε γρήγορα τον κάτοχο ή την θέση του εγγράφου!

49 Τοποθετείστε τα έγγραφα με τέτοιο τρόπο, ώστε να μην χρειάζεται να κάμπτετε το κεφάλι όταν διαβάζετε ή δουλεύετε με το πληκτρολόγιο.

50 Εργονομία και Περιβαλλοντικές Συνθήκες
Οι περιβαλλοντικές συνθήκες μπορούν να δημιουργήσουν άγχος στην εργασία. Φωτισμός. Θόρυβος. Θερμοκρασία. Γραφείο- υπολογιστής.

51 Φωτισμός και Οθόνη Ο φωτισμός πρέπει να είναι έμμεσος και επαρκής.
Πάρα πολύ φώς, ή πολύ λίγο, μπορεί να προκαλέσει πονοκεφάλους και κόπωση στα μάτια. Αν υπάρχει πρόβλημά για τα μάτια κατά την εργασία, να χρησιμοποιούνται ειδικές οθόνες στους υπολογιστές. Ρυθμιζόμενες περσίδες στα παράθυρα σε πολύ φωτισμό. Ιδανικό = LUX. Εργασίες ακριβείας= LUX

52 Γραφεία-Βιβλιοθήκες-Εσωτερικοί Χώροι
Γενικά; 300 LUX Ανάγνωση σε δωμάτιο : 500 LUX Ατομικά: 200 LUX Εργατικός φωτισμός : LUX ISO [11] Αντανάκλαση max. 20-50%. Επιφάνειες με αντανάκλαση στο περιβάλλον. Η λύση είναι χρώμα στους τοίχους, όπως είναι το «μπεζ».

53 ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΑ ΜΑΤΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ Μπορεί να προληφθούν;
ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΑ ΜΑΤΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ Μπορεί να προληφθούν; Σωστή χρήση του υπολογιστή . Κατάλληλη τοποθέτηση εξοπλισμού. Οθόνη σε απόσταση αναφοράς . Πρόληψη-σταθερός φωτισμός. Έμμεσος φωτισμός. Όχι αντανάκλαση στους τοίχους και στα έπιπλα. Αντιθαμβωτικές οθόνες. Ασκήσεις ξεκούρασης για τα μάτια περιοδικά!

54 Κίνδυνοι για την υγεία Ο Θόρυβος!
Υπολογίζεται ότι ένα τρίτο των εργαζομένων στην Ευρώπη – Πάνω από εκτίθενται σε υψηλά επίπεδα θορύβου για περισσότερο του ενός τετάρτου του συνολικού χρόνου εργασίας τους!

55 Θόρυβος παράγοντας κινδύνου στον εργασιακό χώρο
Θόρυβος παράγοντας κινδύνου στον εργασιακό χώρο Επιπτώσεις του θορύβου Στρες. Σύσφιξη των δερματικών αιμοφόρων αγγείων. Διαστολή της κόρης του ματιού. Ταχυκαρδία. Αύξηση της ροής της αδρεναλίνης. Ελάττωση της συνείδησης. Αύξηση της μυϊκής έντασης.

56 Κλιματισμός Συνομιλία Πλυντήριο Αυτοκίνητο επιβατηγό
ΠΗΓΗ ΘΟΡΥΒΟΥ ΕΝΤΑΣΗ ΗΧΟΥ (db) Κλιματισμός Συνομιλία 45 60 Πλυντήριο Αυτοκίνητο επιβατηγό 70 75 Αυτοκίνητο φορτηγό Ηλεκτρικός κινητήρας 85 90 Ελικοφόρο αεροπλάνο Απογείωση αεροπλάνου 120 145

57 Εργονομία και μέτρα προστασίας
Χρήση ατομικών μέσων προστασίας. Κατάλληλη εκπαίδευση. Ύπαρξη κατάλληλης σήμανσης. Περιορισμός πρόσβασης εργαζομένων σε χώρους με ένταση του θορύβου άνω των 90dB. Αύξηση του βαθμού σχεδίασης της ηχητικής ενέργειας. Τακτική συντήρηση.

58 Θερμοκρασία και Εργονομία
Οι άνθρωποι είναι πιο επιρρεπείς στους τραυματισμούς σε ψυχρό περιβάλλον. Μύες και άλλοι ιστοί είναι περισσότερο τεταμένοι λόγω μειωμένης κυκλοφορίας. Κατάλληλοι ενδυμασία. Εργονομική σχεδίαση του χώρου. Κάποιες ασκήσεις ή κινήσεις πριν την έναρξη της εργασίας σε ψυχρό περιβάλλον.

59 Περιβαλλοντικές Συνθήκες
Θερμοκρασία Ελάχιστες τιμές Μέτρια εργασία/-Καθιστοί + 20 ° C ° C Περπάτημα + 19 ° C-+ 17 ° C

60 Δεν ζούμε στο κενό! Η φύση μας έχει διδάξει τα αποτελέσματα της εργονομίας! Η εφαρμογή της εργονομίας συμβάλει στην ευεξία του ατόμου!

61 Η εφαρμογή της Εργονομίας
Χόμπι και δραστηριότητες αναψυχής χωρίς προϋποθέσεις και κανόνες μπορεί να προκαλέσουν βλάβες. Επαναληπτικές κινήσεις στις καθημερινές μας δραστηριότητες μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα και στην εργασία.

62 Ανταποκριθείτε στην πρόκληση!
Το κάθε άτομο πρέπει να αναλάβει την ευθύνη για τα δικά του εργονομικά προβλήματα. Πρέπει να σκεφτείτε τις πιθανότητες πριν αρχίσουν οι ενοχλήσεις. Ακούστε το σώμα σας! Δώστε προσοχή στους μυϊκούς πόνους.

63 Σύνδεση Σπιτιού-Γραφείου
Σύνδεση Σπιτιού-Γραφείου Ό,τι συμβαίνει έξω από την εργασία, μπορεί να επηρεάσει την εργασιακή μας απόδοση και το αντίστροφο. .

64 Μπορείτε να μειώσετε σε μεγάλο βαθμό τον κίνδυνο.
ΘΥΜΗΘΕΙΤΕ! Μπορείτε να μειώσετε σε μεγάλο βαθμό τον κίνδυνο. Με τη βελτίωση της στάσης του σώματος. Το σωστό εξοπλισμό στη σωστή θέση. Συχνά διαλείμματα. Το μήκος του χρόνου που δαπανάται σε μια εργασία χωρίς διαλείμματα, βάρδιες - θέσεις- διαδρομές είναι πιο σημαντική από την πραγματική εργασία.

65 Αποφυγή επίπονων θέσεων!
ΘΥΜΗΘΕΙΤΕ! Αποφυγή επίπονων θέσεων! AWKWARD POSITIONS create STRESS

66 Διαδρομές και Αλλαγές! Οι στατικές θέσεις είναι ο εχθρός σας!
Όποτε το σκεφτείτε αυτό, αλλάξτε θέση! Οι ειδικές ασκήσεις μπορεί να σας βοηθήσουν στο χώρο εργασίας!

67 Διάλειμμα με Γυμναστική
«WSU – TC» Το λογισμικό για όλους. Για να κάνετε λήψη αυτού του προγράμματος. «Άνοιγμα»

68 Λύσεις! Πρακτική εφαρμογή Ασκήσεις! Επίδειξη –Πρακτική!

69 Η Διαχείριση της Εργονομίας και η Ευθύνη της Ηγεσίας
Η διαχείριση [επωνυμία της εταιρείας] έχει δεσμευτεί σε ένα πρόγραμμα εργονομίας. Η διοίκηση υποστηρίζει τις προσπάθειες της μεικτής επιτροπής για την υγεία και την ασφάλεια. Ο συντονιστής του προγράμματος δεσμεύεται για τον εντοπισμό, την αξιολόγηση, τους παράγοντες κινδύνου και τον έλεγχο της εργονομίας. Η διαχείριση πρέπει να υποστηρίξει άμεσα και να ανταποκρίνεται στις εκθέσεις. Η διαχείριση θα πρέπει να επικοινωνεί τακτικά με τους εργαζόμενους.

70 Εργονομικό Πρόγραμμα Κάνει αλλαγές όταν οι κίνδυνοι έχουν ήδη εντοπιστεί, καθώς και στην ενσωμάτωση της εργονομίας στη: Φάση του σχεδιασμού μιας νέας μονάδας ή διαδικασίας Αγορά νέου εξοπλισμού ή εργαλείων Σε κάθε στάδιο του προγραμματισμού μετά από αξιολόγησή

71 Πρόληψη τραυματισμών με καλή διαχείριση
Χωρίς τις καλές πρακτικές και την εκπαίδευση οποιαδήποτε άλλα προληπτικά μέτρα όπως, εγκατάσταση, δάπεδα, ακριβός εξοπλισμός, ενδυμασία , δεν θα ήταν πλήρως αποτελεσματικά στη διαχείριση της υγιεινής και της ασφαλείας στην εργασία . Είναι καθήκον των διαχειριστών και των εργαζομένων να τις εφαρμόζουν.

72 Σοβαροί τραυματισμοί και υψηλές δαπάνες!
Εάν δεν κάνετε σωστή διαχείριση εργονομίας το αποτέλεσμα θα είναι ζημιογόνο . Σοβαροί τραυματισμοί και υψηλές δαπάνες! $

73

74 Πρόληψη τραυματισμών με καλή διαχείριση

75 Οι κίνδυνοι Πτώσεις

76 Ταξίδι στους κινδύνους!
Όταν ένα άτομο έρθει απροσδόκητα σε επαφή με ένα αντικείμενο ή αλλάζει διαδρομή σε χαμηλότερο επίπεδο και χάνει την ισορροπία του. Ορισμένες κοινές αιτίες πτώσεις: Υλικά που αποθηκεύονται σε διαδρόμους και κλιμακοστάσια. Δάπεδο επικίνδυνων συνθηκών όπως προεξέχοντα καρφιά, τρύπες, σανίδες και χαλαρά χαλιά. Ανεπαρκής φωτισμός για περπάτημα στους χώρους εργασίας.

77 Κίνδυνοι από πτώσεις Γραφείο ή αρχειοθήκη, συρτάρια ανοιχτά, αντικείμενα προεξέχοντα σε διαδρόμους. Ανελκυστήρες ή κυλιόμενες σκάλες που δεν τελειώνουν στο ίδιο ύψος με το δάπεδο. Έπιπλα που δημιουργούν εμπόδια Σκάλα μη ασφαλών συνθηκών ή χρήσεων.

78 Πτώσεις-Περπάτημα σε ολισθηρές επιφάνειες

79 Οι κίνδυνοι που μπορεί να οδηγήσουν σε ολισθήσεις και πτώσεις συχνά παραβλέπονται, παρόλο που προκαλούν πολλούς τραυματισμούς ακόμη και θάνατο. Επίγνωση των κινδύνων και διόρθωση γρήγορη, πριν το επόμενο άτομο γίνει το θύμα!

80 Χειρωνακτική Διακίνηση Φορτίων
Αξιολόγηση Κινδύνου και Πρακτικές Δεξιότητες

81 Η νομοθεσία Σημαντικές πληροφορίες Χειρωνακτική διακίνηση φορτίων Ατυχήματα Η αξιολόγηση των εργασιών Η σωστή τεχνική ανύψωσης Πρακτικά σενάρια

82 Νομοθεσία Εργοδότης και οι εργαζόμενοί έχουν τις ίδιες υποχρεώσεις!
«Οδηγία 89/391/ΕΟΚ, ή «Οδηγία - Πλαίσιο » Νόμος 1568/85 Π.Δ. 16 & 17/96 Π.Δ. 95/99 Νόμος 3850/2010 «Κύρωση του κώδικα νόμων για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων» (ΦΕΚ 84/Α΄/2010) Δημοσιοϋπαλληλικός κώδικας

83 Οι Διευθυντές είναι Υπεύθυνοι!
Διατηρεί την υποχρέωση λογοδοσίας για την υγεία και την ασφάλεια όλων των εργαζομένων εντός των τμημάτων Υποστηρίζει ενεργά το πρόγραμμα της εργονομίας Διάθεση ανθρώπινων και οικονομικών πόρων Φροντίζει για την εκπαίδευση

84 Ο Εργοδότης έχει Υποχρέωση να:
Χαράζει στρατηγικές και εκπαίδευση για την πρόληψη. Ενημερώνει σχετικά τους εργαζόμενους για τους κινδύνους. Διαβουλεύεται μαζί τους, για την καλύτερη αντιμετώπιση των κινδύνων.

85 Άρνηση εργασίας Διαδικασία για την άρνηση.
Ένα πρόσωπο δεν πρέπει να πραγματοποιεί ή να φροντίζει να πραγματοποιηθεί οποιαδήποτε διαδικασία ή εργασία σε μη ασφαλές περιβάλλον Αν ο επόπτης ή ο εργοδότης λαμβάνει μια έκθεση που του υποβλήθηκε πρέπει να το ερευνήσει.

86 Ποσοστά (ανά εργαζομένους) των θανατηφόρων τραυματισμών κατά την εργασία σε G.B και την ΕΕ, και G.B εκτιμώμενο ποσοστό (Eurost) Αυστρία, το Βέλγιο, τη Δανία, τη Φινλανδία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ελλάδα, την Ιρλανδία, την Ιταλία, το Λουξεμβούργο, τις Κάτω Χώρες, Πορτογαλία, Ισπανία, Σουηδία και Ηνωμένο Βασίλειο

87 Στατιστικά για τα Επαγγελματικά Ατυχήματα

88

89 Τι είναι η χειρωνακτική διακίνηση φορτίων;
Χειρωνακτική διακίνηση φορτίων Ώθηση Άρση Μεταφορά Κίνηση Είναι η μεταφορά ή στήριξη ενός φορτίου με τα χέρια μας ή με το σώμα μας.

90 Παρερμηνείες για την Χειρωνακτική Διακίνηση Φορτίων
«Η χειρωνακτική διακίνηση φορτίου δεν με αφορά» Αφορά όλους!

91 Παρερμηνείες για την Χειρωνακτική Διακίνηση Φορτίων
«Η χειρωνακτική διακίνηση φορτίου είναι πολύπλοκη και δύσκολη διαδικασία» Με ασφαλή χειρισμό είναι πολύ εύκολη. Απλά απαιτεί ακριβή και προσεκτικό σχεδιασμό, καλή τεχνική και φροντίδα.

92 Αξιολόγηση εργασιών Ρωτήστε τον εαυτό σας!
Μπορώ να αποφύγω την διακίνηση του φορτίου ; Μπορώ να χρησιμοποιήσω βοηθήματα; Ποιες επιφάνειες μπορώ να χρησιμοποιήσω κατά την διακίνηση; Μπορώ να χρησιμοποιώ ως βοήθεια ειδικούς χειρισμούς; Μπορώ να σύρω το φορτίο;

93 Αξιολόγηση εργασιών Βάρος του φορτίου. Η πρόσβαση στο φορτίο.
Αν μπορείτε να πάτε κοντά. Τη μεγαλύτερη επιφάνεια του φορτίου. Η διαδρομή αν είναι ασφαλής. Η σταθερότητα του φορτίου.

94 Σωστή Τεχνική Ανύψωσης
Θέση ποδιών. Διατήρηση της σταθερότητας και της ισορροπίας. Κατάλληλα ρούχα. Κοιτάτε προς τα εκεί που θα πάτε.

95 Ανύψωση αντικειμένου από χαμηλό επίπεδο
Ελέγχετε το αντικείμενο και τη πορεία. Λυγίζετε τα γόνατα. Ίσια την πλάτη με λίγη κλίση προς τα εμπρός. Ώμοι-ισχία σε ευθεία. Από χαμηλό σε υψηλό επίπεδο ενδιάμεσο βήμα για αλλαγή λαβής.

96

97 Βασικοί Κανόνες Σηκώνετε ότι μπορεί να τοποθετηθεί κοντά στο σώμα σας.
Το βαρύτερο προς το σώμα. Εξασφαλίζετε σταθερή θέση και ασφαλές κράτημα.

98 Μεταφορά Φορτίου Χρήση βοηθητικού μέσου ή πλατφόρμας.
Υπερμεγέθη φορτία, λήψη βοήθειας ή χρήση μηχανικών βοηθημάτων.

99 Ώθηση και Έλξη Μην τραβάτε δύο φορές. Κίνδυνος τραυματισμού.

100 Ομαδική Διακίνηση Ακούτε το σώμα σας! Δώστε προσοχή!

101 Βοηθητικά Μέσα

102 Θυμηθείτε! Σχεδιασμός-Προετοιμασία-Στάση-Εκκίνηση.

103

104

105

106 ΜΕΘΟΔΟΙ ΕΚΤΙΜΗΣΗΣ ΤΩΝ ΚΙΝΔΥΝΩΝ ΤΕΧΝΙΚΑ ΠΡΟΤΥΠΑ
Διεθνή πρότυπα που αφορούν γενικά το εργασιακό περιβάλλον: ISO :2003: Ergonomics - Manual handling ISO :2007: Ergonomics - Manual handling. Part 3: Handling of low loads at high frequency.

107 Ευρωπαϊκά πρότυπα που εντάσσονται στη νομοθεσία που αφορά ασφάλεια μηχανών και του εξοπλισμού για την πρόληψη ΜΣΠ Η TC 122/Ομάδα εμβιομηχανικής ανέπτυξε τα ακόλουθα πρότυπα: • EN : 2001-Safety of machinery - Human physical performance– Part 1: Terms and definitions • EN : 2003-Part 2: Manual handling of objects associated to machinery • EN : 2002-Part 3: Recommended force limits for machinery operation • EN : 2005-Part 4: Evaluation of working postures in relation to • EN : 2007-Part 5: Risk assessment for repetitive handling at high frequency

108 ΠΗΓΗ: Guidance note for the prevention of Occupational Overuse Syndrome in the Manufacturing Industry, [NOHSC:3015(1996)], Australia Washington Standard, WAC index.Htm

109 Καλές Πρακτικές

110


Κατέβασμα ppt "Η ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΗΣ ΕΡΓΟΝΟΜΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google