Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΣΑΧΑΡΑ Η Σαχάρα είναι η μεγαλύτερη έρημος στον κόσμο. έχει έκταση 8.600.000 περίπου τετραγωνικά χιλιόμετρα, καταλαμβάνει το σύνολο σχεδόν του βόρειου τμήματος.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΣΑΧΑΡΑ Η Σαχάρα είναι η μεγαλύτερη έρημος στον κόσμο. έχει έκταση 8.600.000 περίπου τετραγωνικά χιλιόμετρα, καταλαμβάνει το σύνολο σχεδόν του βόρειου τμήματος."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΣΑΧΑΡΑ Η Σαχάρα είναι η μεγαλύτερη έρημος στον κόσμο. έχει έκταση περίπου τετραγωνικά χιλιόμετρα, καταλαμβάνει το σύνολο σχεδόν του βόρειου τμήματος της αφρικανικής ηπείρου και αποτελεί το δυτικό άκρο της Αφροασιατικής ερημικής ζώνης. Ορίζεται βόρεια από την Μεσόγειο Θάλασσα και την οροσειρά του Άτλαντος, δυτικά από τον Ατλαντικό Ωκεανό και ανατολικά από την Ερυθρά Θάλασσα.

2 Από μια όαση πρασίνου με ιπποπόταμους και καμηλοπαρδάλεις η Σαχάρα μετατράπηκε ξαφνικά σε έρημο, στο πλαίσιο δραματικών κλιματικών και γεωγραφικών αλλαγών στη βόρειο Αφρική πριν χρόνια.  H διαδικασία της ερημοποίησης στο βόρειο μισό της Αφρικής ξεκίνησε και ολοκληρώθηκε ταυτόχρονα

3 Διάφορες μελέτες που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια προσπαθούν να διαπιστώσουν πότε, πώς και γιατί η περιοχή από πράσινη μεταβλήθηκε σε έρημο. Κάποιες θεωρούν ότι η διαδικασία αυτή ήταν αργή και εξελίχθηκε σταδιακά κατά τη διάρκεια της Υγρής Περιόδου. Σύμφωνα με τους ερευνητές έλαβαν χώρα απότομες κλιματικές μεταβολές οι οποίες εξαφάνισαν τη βλάστηση και το νερό και μετέτρεψαν την περιοχή σε έρημο μέσα σε διάστημα ετών.  Μελετώντας τις συσσωρεύσεις διαπίστωσαν ότι πριν από έξι χιλιάδες έτη η Βόρειος Αφρική ήταν υγρή και ότι η δημιουργία της ερήμου σημειώθηκε γρήγορα εκτιμώντας ότι η διαδικασία εξελίχθηκε και ολοκληρώθηκε

4 Στο πλαίσιο της έρευνάς τους οι επιστήμονες ανέλυσαν σκόνη από την Αφρική που μεταφέρθηκε με τον αέρα στον Ατλαντικό Ωκεανό. Μάλιστα έψαξαν δείγματα σκόνης και ιζημάτων ηλικίας, ετών, που συλλέχθηκαν από πλοία γεωτρήσεων.

5 ΖΩΗ H ζωή στη Σαχάρα είναι αρκετά δύσκολη και επικίνδυνη με τα περισσότερα σπίτια να είναι μικρά, χαμηλά και σκοτεινά, και με ευνοϊκές συνθήκες για την ανάπτυξη μικροβίων. Οι κύριες ασχολίες των κατοίκων είναι η παραγωγή δημητριακών, η καλλιέργεια του φοίνικα και άλλων δέντρων και φυτών της περιοχής τους, καθώς επίσης και η κατασκευή κοσμημάτων και όπλων.

6 ΚΛΙΜΑ Η Σαχάρα βρίσκεται στη ζώνη του βορειοανατολικού αληγούς που περιορίζει την εμφάνιση βροχών. Μόνο στην περιοχή της Μεσογείου και του Σουδάν σημειώνονται περιστασιακά βροχοπτώσεις και υπάρχει μια περιορισμένη βλάστηση. Οι πόλεις έχουν κατασκευαστεί σε τοποθεσίες με σχετικά καλές συνθήκες για διαβίωση, όπως το υψίπεδο του Αχαγκάρ ή Χογκάρ στην Αλγερία η πόληΤαμανρασσέτ και στα βουνά Αϊρ στο Νίγηρα η πόλη Αγκαντέζ, που δέχονται αρκετές βροχές. Το μεγαλύτερο μέρος της δυτικής Σαχάρας δεν είναι κατοικίσιμη λόγω της ξηρασίας. Σε αυτές τις ακατοίκητες και ανεκμετάλλευτες περιοχές, υπάρχουν τοποθεσίες όπου ενδέχεται να μην σημειωθεί βροχόπτωση έως και για διάστημα δέκα ετών

7 ΝΕΙΛΟΣ Ο Νείλος είναι ο μεγαλύτερος σε μήκος ποταμός της Αφρικής, αλλά και στον κόσμο. Πηγάζει νότια του Ισημερινού και ρέοντας προς Βορρά δια μέσου της βορειοανατολικής Αφρικής εκβάλλει στη Μεσόγειο Θάλασσα. Έχει μήκος περίπου χιλιόμετρα και αποστραγγίζει έκταση που υπολογίζεται σε τετραγωνικά χιλιόμετρα. Η λεκάνη του καταλαμβάνει τμήματα της Τανζανίας, του Μπουρούντι, της Ρουάντα, του Ζαίρ, της Κένυα, της Ουγκάντα, της Αιθιοπίας, το μεγαλύτερο τμήμα του Σουδάν και το καλλιεργούμενο μέρος της Αιγύπτου.


Κατέβασμα ppt "ΣΑΧΑΡΑ Η Σαχάρα είναι η μεγαλύτερη έρημος στον κόσμο. έχει έκταση 8.600.000 περίπου τετραγωνικά χιλιόμετρα, καταλαμβάνει το σύνολο σχεδόν του βόρειου τμήματος."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google