Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΑ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΣΚΟΥΤΑΣ.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΑ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΣΚΟΥΤΑΣ."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΑ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΣΚΟΥΤΑΣ

2 Περιεχόμενα Είδη ανεμογεννητριών
Πλεονεκτήματα – Μειονεκτήματα Ανεμογεννητριών Λειτουργία ανεμογεννήτριας Λεπτομέρειες Λειτουργίας Αιολικά Πάρκα Πλεονεκτήματα Αιολικών Πάρκων Μειονεκτήματα Αιολικών Πάρκων

3 Περιεχόμενα Εννοιολογικός χάρτης Προβολή Υπολογισμού Ισχύος
Βίντεο Αιολικών Πάρκων Φωτογραφίες Αιολικών Πάρκων Πρόκληση

4 Γενικές Πληροφορίες Είδη ανεμογεννητριών:
Ανεμογεννήτριες Κατακόρυφου Άξονα Ανεμογεννήτριες Οριζοντίου Άξονα

5 Πλεονεκτήματα-Μειονεκτήματα
Ανεμογεννήτριες Οριζοντίου άξονα Έχει μεγαλύτερο κόστος λόγω συστημάτων προσανεμισμού και pitch. Έχει μεγαλύτερο ύψος τις περισσότερες φορές Έχει καλύτερο power coefficient

6 Πλεονεκτήματα-Μειονεκτήματα
Ανεμογεννήτριες Κάθετου άξονα Δεν απαιτεί προσανεμισμός Χρησιμοποιείται σε οικιακές εφαρμογές όπου δεν είναι δυνατή η εγκατάσταση ψηλού πύργου ( πχ ταράτσες) και σε περιοχές χαμηλότερου αιολικού δυναμικού ή και σε αστικές περιοχές Είναι καλύτερες για περιοχές με μεγάλη τύρβη Πιο οικονομικές κατασκευές Δυσκολία προσομοίωσης λόγω της παραμόρφωσης που προκαλείται στην ροή γύρω από το στροφείο

7 Λειτουργία ανεμογεννήτριας
Ο άνεμος περιστρέφει τα πτερύγια μιας ανεμογεννήτριας, τα οποία είναι συνδεδεμένα με ένα περιστρεφόμενο άξονα. Ο άξονας περνάει μέσα σε ένα κιβώτιο μετάδοσης της κίνησης όπου αυξάνεται η ταχύτητα περιστροφής. Το κιβώτιο συνδέεται με έναν άξονα μεγάλης ταχύτητας περιστροφής ο οποίος κινεί μια γεννήτρια παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος. Aν η ένταση του ανέμου ενισχυθεί πάρα πολύ, η τουρμπίνα έχει ένα φρένο που περιορίζει την υπερβολική αύξηση περιστροφής των πτερυγίων για να περιοριστεί η φθορά της και να αποφευχθεί η καταστροφή της.

8 Λεπτομέρειες Λειτουργίας
Η ταχύτητα του ανέμου πρέπει να είναι περισσότερο από 15 kph για να μπορέσει η μια κοινή τουρμπίνα να παράγει ηλεκτρισμό. Καθώς η γεννήτρια περιστρέφεται παράγει ηλεκτρισμό με τάση volt. Το ηλεκτρικό ρεύμα περνάει πρώτα από ένα μετεσχηματιστή στην ηλεκτροπαραγωγική μονάδα ο οποίος ανεβάζει την τάση του στα volt.

9 Λεπτομέρειες Λειτουργίας
Τα μεγάλα, χοντρά σύρματα της μεταφοράς του ηλεκτρικού ρεύματος είναι κατασκευασμένα από χαλκό ή αλουμίνιο για να υπάρχει μικρότερη αντίσταση στη μεταφορά του ρεύματος. Όσο μεγαλύτερη είναι η αντίσταση του σύρματος τόσο πιο πολύ θερμαίνεται.

10 Λεπτομέρειες Λειτουργίας
Η διαθέσιμη ισχύς του ανέμου είναι: P = a •p • πr2 • u3/2 Όπου P η ισχύς σε watt, a μια σταθερά απόδοσης, ρ η πυκνότητα του αέρα σε kg ανά κυβικό μέτρο, r η ακτίνα της ανεμογεννήτριας σε μέτρα και υ η ταχύτητα του ανέμου σε m/s.

11 Αιολικά Πάρκα Η σημερινή τεχνολογία βασίζεται σε ανεμογεννήτριες οριζοντίου άξονα 2 ή 3 πτερυγίων, με αποδιδόμενη ηλεκτρική ισχύ kW. Όταν εντοπιστεί μια ανεμώδης περιοχή - και εφόσον βέβαια έχουν προηγηθεί οι απαραίτητες μετρήσεις και μελέτες - για την αξιοποίηση του αιολικού της δυναμικού τοποθετούνται μερικές δεκάδες ανεμογεννήτριες, οι οποίες απαρτίζουν ένα «αιολικό πάρκο».

12 Πλεονεκτήματα Αιολικών Πάρκων
Η αιολική ενέργεια είναι μια καθαρή πηγή ενέργειας. Οι ανεμογεννήτριες δεν εκλύουν χημικές ουσίες στο περιβάλλον οι οποίες προκαλούν όξινη βροχή ή αέρια του θερμοκηπίου. Η τεχνολογία που αναπτύσσεται είναι μια από τις πιο οικονομικές στον χώρο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (χαμηλό κόστος ανά kWh). Οι ανεμογεννήτριες μπορούν να στηθούν σε αγροκτήματα όπου βρίσκονται οι περισσότερες από τις καλύτερες τοποθεσίες από την άποψη του ανέμου.

13 Μειονεκτήματα Αιολικών Πάρκων
Η αιολική ενέργεια πρέπει να ανταγωνιστεί τις συμβατικές πηγές ενέργειας σε επίπεδο κόστους. Δεν μπορούν όλοι οι άνεμοι να τιθασευτούν. Τα κατάλληλα σημεία για αιολικά πάρκα είναι σε απομακρυσμένες περιοχές. Υπάρχει προβληματισμός για τον θόρυβο που παράγεται από τα πτερύγια του ηλεκτρικού κινητήρα (ρότορα), και τις δυσμενείς επιδράσεις στο οικοσύστημα της περιοχής (πολλές φορές έχουν σκοτωθεί πουλιά που πετούσαν κοντά στις ανεμογεννήτριες).

14


Κατέβασμα ppt "ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΑ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΣΚΟΥΤΑΣ."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google